Mastodon

Bár a bajnokságban szakadnánk el annyira az üldözőktől egyszer, mint a bérlet- és jegyárakban

Kezdenek kijönni a következő szezonra érvényes bérlet- és jegyárak a kluboknál, vagyis eljött az a pillanat, hogy kontextusban is értelmezni tudjuk a Bozsikra megállapított árakat.

Két egyszerű grafikon fog következni:

  • jellemző bérletárak az oldalsó és a kapu mögötti lelátókra,
  • illetve a bérletárak osztva az otthoni meccsek számával, vagyis, hogy mennyibe kerül a bérleteseknek egy-egy hazai mérkőzés.

Előzetesen azonban egy olyan idézet, amihez hasonlót sem láttunk még a Modern Magyar Futballvalóságban:

Megkezdjük a 2022-2023-as bajnokságra érvényes bérletek értékesítését. A megnövekedett költségek (energiaár, rendezés) miatt a klubvezetés a napijegyek árának megemelése mellett döntött, mindez a bérletár növekedését is maga után vonta. A bérletárakat az is növelte, hogy szemben a korábbi négy NB I-es évünkkel, ezúttal eggyel több, 16 helyett 17 hazai mérkőzést játszunk a szezon során.

kisvardafc.hu

Kisvárdán eddig sem volt olcsó mulatság a meccsre járás, azonban idén még vaskosabb összeget kell majd kiperkálni érte. A minket érintő vendégzsuga például 3000 forint lesz.

A meglepő nem is az áremelkedés, hanem annak indoklása: a megemelkedett költségek miatt. Vagyis Kisvárdán egyértelműen arra törekednek, hogy a szurkolókat erőteljesen bevonják a meccsnapi költségek fedezésébe.


De nézzük inkább a számokat egymáshoz képest. A következő grafikonon a jellemző oldallelátós (nem kiemelt, nem early bird, nem hosszabbítós) bérletárak szerint rangsoroltuk a bérletárakat már publikáló klubokat:

Az ábráról könnyen leolvasható, hogy az NB I. mezőnye három részre szakadt:

  1. a Ferencváros kiugróan drágán
  2. a Kispest és Kisvárda drágán
  3. és a többiek még az előző kategóriához képest is legfeljebb féláron.

Érdekesség, hogy a kapu mögötti szektorokban nem a Fradi, hanem a Kisvárda a legdrágább.


A nyers összegek azt mutatják, hogy mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlni nyáron, amikor kiváltjuk a bérletünket, azonban sokkal jobb mérőszám az egy hazai rendezésű meccsre leosztott bérletár, amit a következő grafikonon mutatunk:

Itt azt láthatjuk, hogy az oldallelátón

  • a Fradi közel 5000,
  • a Kispest és a Kisvárda közel 3000,
  • a ZTE inkább 2000,
  • a többiek pedig inkább az 1000-1500 forint felé húznak

per mérkőzés.

A kapu mögött kijön az, hogy a Fradi és a Kispest 16-16, a Kisvárda pedig 17 meccset játszik otthon, így a drágább kisvárdai bérlet fajlagos ára éppen beesett a Fradié alá.


Nagy következtetést nem tervezünk levonni a grafikonokból, annyit viszont kijelenthetünk, hogy a Fradi, Honvéd és a Kisvárda masszívan levált a mezőnyről, és a többiekhez képest jóval drágábban, akár

két-háromszoros áron méri a bérleteket és a jegyeket.

Természetesen mindenhol vannak mindenféle családi, esetleg egyéb kedvezmények, itt azonban a jellemző, az ún. átlagember által fizetendő összegeket hasonlítottuk egymáshoz.

Azt a kérdést viszont inkább nem feszegetnénk, hogy milyen extra szolgáltatást kapunk a Bozsikban mondjuk egy Videotonhoz, Zetéhez vagy Debrecenhez képest, ami indokolná, hogy ennyivel drágábban juthatunk hozzá a betevő kilencven percünkhöz.

Az új stadiont például kapásból engedjük el, mert szinte mindenhol az van, ráadásul nem a kispesti a legnagyobb, nem a kispesti a legkomfortosabb, nem a kispesti a, a, a, a bármilyen.

Vajon milyen érvek szólhatnak az itthon szokatlanul elszabadult árképzésünk mögött?


update [19:00] // közben kijöttek a paksi bérletárak is. A posztot nem, viszont a grafikonokat frissítettük vele.

update [07/19] // az újpesti bérletárak is kijöttek.

update [07/21] // Felcsúton maradtak a tavalyi bérletárak.


update [07/13 09:00] // Okoska felvetésére beteszünk ide két új grafikont némi magyarázó szöveggel:

Ha a bajnoki pontokat és a fajlagos bérletárat vetjük össze, akkor azt láthatjuk, hogy:

  • a Honvéddal nagyjából azonos teljesítményű kluboknál a fajlagos bérletár a kispesti fele-harmada.
  • a trendvonaltól a drága fajlagos bérletár irányába egyedül mi szakadtunk el igazán, miközben a hagyományosan eredményes Videotonnál egészen olcsón lehet egy ponthoz hozzájutni.
  • a Honvédnál, Zeténél és Vasasnál nagyjából 1 néző egyenlő 1 forint (valószínűleg véletlen összefüggés).
  • a liga trendvonalát nézve a Honvédnál egyedül a Kisvárda a felülárazottabb a nézőszámához képest.
  • a legjobban Debrecenben járnak az emberek, ahol egyszerre viszonylag sok a néző, és olcsó a bérletár.
  • a Kispestével hasonló nézettségű Videotonnál például fele a fajlagos bérletár (ráadásul jobb helyre is szól, mint a Bozsikban).

összegzés //

Jelenleg a Videotonnál járnak a legjobban a nézők, ha a pontszám, nézőszám és a fajlagos bérletár viszonyát vizsgáljuk. Itt egyszerre jelenik meg az eredményesség, a viszonylag magas létszám, illetve a relatív olcsóság.

Ezzel szemben Kispesten kimondottan szívás szurkolónak lenni, hiszen a szurkolók relatíve drágán juthatnak hozzá a sikerekhez, továbbá a bevallott nézőszám valószínűleg egybeesik az elérhető nézőszámmal (vélhetően nem nagyon lennénk többen háromezernél akkor sem, ha fele ennyibe kerülne a jegyár), tehát a Honvéd bérletárképzése nevezhető akár egyszerű lehúzásnak is, hiszen a lehető legtöbbet próbálják kisajtolni az elkötelezett szurkolókból.


Az egyes értékek a klubok honlapjain szereplő hivatalos bejelentésekből származnak: DVSC, FTC, Honvéd, Kisvárda, Mezőkövesd, Vasas, Videoton, ZTE.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||