Mastodon

A nap, amikor Moniz bejelentette, felmegy akár a királyig is

Nagyon kíváncsi vagyok az ítéletre. Ha eltiltanak, azt nem fogadom el. Akkor elmegyek az UEFA-ig vagy Orbán Viktor miniszterelnökig is.

szemlézte a Sportal Moniz NOS Voetbalnak adott nyilatkozatát.

Ugyanott egy apró, de hangsúlyos részletben a történet is kerekedett egy nagyot:

Jeleztem a negyedik játékvezetőnek, hogy tegyen valami a lelátóról hallatszó huhogás ellen. Ő azt mondta, hogy semmit nem hallott, akárcsak a játékvezető és a másik csapat edzője. Az emberek hallása néha igencsak szelektív, de ha egyedül kell harcolnom, az sem érdekel.

Vegyük észre, hogy eddig a hivatalos narratíva figyelmen kívül hagyta, hogy Moniz jelezte a problémát a negyedik játékvezetőnek, ami egyébként a mindenféle szabályzatok alapján a hivatali út lenne.

Most Christy Manzingával szemben egy közel egy szektornyi ember huhogott. Ezt nem jó szemmel néztem és beléptem a pályára. A játékvezető nem várta meg, hogy elmondjam, amit szeretnék, piros lappal kiállított.

szombaton még szó sem volt a negyedik játékvezetőről. (via NSO)

A csapatot végül a pályára visszaküldő Dragóner sportigazgató a meccs után egy erőset túlozva, a valóban megtörtént, azonban közel sem általános huhogás helyett a vendégtábor szinte egyöntetű és példátlan rasszista megnyilvánulásáról beszélt, valamint ekkor még ugyanúgy hiányzik nála a hivatali utas szál, és Moniz nála is egyértelműen saját indíttatásból lépett be a pályára:

Azért hívta le a játékosokat a pályáról, hogy beszélhessen a játékvezetővel, hogy legyen számonkérés egy ilyen szituáció után, a játékvezető megszakítja-e a mérkőzést, felhívja-e a rendező a vendégszurkolók figyelmét, hogy kerüljék az ilyen jellegű viselkedést.

Dragóner a Sportrádiónak.

Természetesen előfordulhat, hogy a ZTE padjáról valóban jelezték a negyedik játékvezető felé a vendégszektorból felhangzó huhogást, és csak véletlenül maradt ki a korábbi nyilatkozatokból. A kiállítást követően történtek azonban nem ezt erősítik meg, ugyanis sokáig a csapatoknak fogalmuk sem volt, hogy mi történik éppen, miért vonul le a ZTE. (Amennyiben a tartalék játékvezető tudomására jut egy ilyen vád, jelzi a játékvezetőnek, aki kimegy hozzá, és átbeszélik személyesen. Ilyen azonban nem történt a mérkőzésen.)

Elővesszük a rasszizmus-kártyát

A történtek végigsöpörtek a magyar sajtón, a tévés közvetítésben azt lehetett látni, hogy az egyik csapat levonul a pályáról, vagyis úgy néz ki a ZTE kénytelen lesz beleállni ebbe a történetbe, miközben vélhetően a háta közepére kívánja, hiszen nagyon hasonló ügyek miatt többször is kapott büntetést a most futó idényben. A hitelesség tehát nem az ő oldalukon áll.

Képernyőkép a ZTE honlapjáról kedd délelőtt – napok óta csend

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy van pár nyilatkozat Moniztól, egy Dragónertől, és ma kedd van, tehát összeül a fegyelmi bizottság. Nagyon sok múlik a játékvezetők és ellenőrök jelentésén, valamint esetleg a televízió zajmikrofonjainak felvételein. Nyilván a vendégtáborból senkit sem fognak beidézni, megkérdezni, nyilván senki sem kíváncsi a valóban történtekre, és ebben nincs semmi meglepő, hiszen talán még soha nem volt példa hasonlóra.

Ha engem kérdeznének, elmondanám, hogy igen, volt huhogás, és nem relativizálva a dolgot, hozzátenném, hogy volt, mégpedig szórványos. Nem az egész szektor, nem a kápók utasítására, hanem páran saját erőből, ami ellen baromira nehéz bármit tenni.

Érdemes megfigyelni, hogy a kispesti tábor hogyan működik. Felcsúton például a második félidőre teljesen kilátástalannak tűnt a mérkőzés, mégis volt valaki, aki felment, és énekeltette a tábort, mert minden jobb annál, ami történt volna, vagyis foltokban, önszervező módon egy félidőn át szidni a vezetőséget.

És igen, van olyan, amikor a tábor vezényszóra szidalmazza az ellenfelet, pont ugyanúgy, ahogy az összes tábor – és ezt, miközben félrenéz, az MLSZ rendre pénzbüntetéssel, esetleg szektorbezárással bünteti. A magyar futballban hétköznapi jelenség.

Akárhogy vizsgálom utólag a történteket, újra és újra elismerve, hogy volt huhogás, mégis maga az eseménysor egészen egyértelműen egy rossz vesztes hisztijének tűnik, aki alig egy-két perccel a második bekapott gólt követően, miután egy játékosa sportszerűtlenül visszarúgott egy kispesti játékosnak, és emiatt elszabadultak a vendégszektor egy részében az indulatok, hirtelen mintha lehetőséget látott volna menteni a menthetőt, vagy legalább háttérbe szorítani azt a tényt, hogy ha reggelig játszunk, akkor is képtelenek lettek volna megnyerni ezt a mérkőzést.

Fontos megjegyezni, hogy függetlenül a körülményektől, tartalmilag Moniznak igaza van.

Nem állítom, hogy mindezt tudatosan végiggondolta Moniz, azonban amikor hirtelen és indulatból cselekedett, akkor valami hasonló gondolatvilágnak ott kellett lennie a fejében: felelőst találni.

A rasszizmus-kártya pedig tökéletes eszköz, azonban Magyarországon, 2022-ben egyáltalán nem triviális, hogy ki és hogyan jöhet ki belőle győztesen.

Az MLSZ gyakorlatilag nem tett semmit az elmúlt években a szinte komolytalan büntetéseken túl, próbálta áttolni a problémát és a felelősséget a klubokra, egészen addig, amíg nem szembesült vele a válogatott szintjén. És akkor sem jutott sokkal tovább, mint hogy Rossin keresztül megkérje a szurkolókat: légyszi, ne csináljátok, mert megbüntetnek minket. Nem azért, mert nem helyes, hanem mert megbüntetnek minket.

Ingoványos terep

Most legyen okos a ZTE és az MLSZ, hiszen a szellem kiszabadult a palackból, valamit reagálni kell.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján az MLSZ továbbra is a zéró toleranciát fogja hirdetni, miközben alig van olyan mérkőzés az NB I-ben, de akár az NB II-ben is, ahol ne fordulna elő hangos cigányozás, valamint kisebb mértékben huhogás, zsidózás. Ebben az évben csak az MTK-nak kétszer kellett közleményt kiadnia, és ha végignézünk a szövetség fegyelmi bizottságának döntésein, akkor rendszeresek a pénzbüntetések, szektorbezárások.

Vajon ez az eset lesz az, ami végre valódi döntésekre kényszeríti mind a szövetséget, és adott esetben a törvényhozó hatalmat?

A dolog abszurditása, hogy ha igen, akkor egy valóban létező jelenséggel akkor kezdenek el komolyabban foglalkozni, amikor – erős szó lesz, előre is bocsánat érte – egy edző sportszerűtlenül visszaél vele?


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||