Mastodon

Nincs miben reménykedni, hiszen nem ismerjük az egyenlet ismeretlenjeit, és esélyünk sincs várható értéket mondani rájuk. Szóval ki kell szurkolni!

Honvéd – Videoton @ Bozsik, 14:15

Ikszelt tegnap a Mezőkövesd a Kisvárdával, és az elmúlt négy fordulóban 8 pontot szerezve, ugyanúgy 13 van neki, mint nekünk. 12 a Videoton, 12 az Újpest, utóbbi azonban már a kieső helyen. A Vasas 9, az sincs annyira messze.

Nagyon kéne ma nyerni, különben a sűrűsödésből könnyen rosszul jöhetünk ki. Előre egyelőre inkább ne nézegessünk, bár az ötödik ZTE alig két ponttal van előttünk, viszont a negyedik Felcsút már héttel, a Kecskemét tízzel, vagyis alakulni látszik egy élmezőny és egy resztli, aminek épp a kellős közepén tanyázunk.

Távolság a Honvéd pontátlagától (1,08)

Talán ezen a grafikonon még jobban látszik, hogy mennyire sűrű a mezőny. Mi eddig 1,08 pontot szereztünk meccsenként átlagban, annyit, mint a Debrecen, és alig valamivel többet (0,08 pont, vagyis éves szinten 2,64 pont), mint a Kövesd, Videoton és Újpest. A Paks már 0,28-cal (éves szinten: 9,24 pont) van előttünk, szóval inkább maradjunk a legfontosabb dolognál egyelőre:

el kellene szakadnunk a nagyon alsóháztól.

És ehhez a minimum, hogy március eleje után újra nyerni kéne itthon egy meccset. Nem nagy kérés, éveken át viszonylag üzembiztosan ment.

Nem könnyíti meg a helyzetünket, hogy a nálunk is szánalmasabbnak tűnő Videotonnál sem a kiesés elkerülése az idei cél, talán ezért is váltottak edzőt, sportigazgatót, de még vezető játékosmegfigyelőt is.

Cseppet könnyíti a helyzetünket, hogy a sorcsere végén Husztira esett a választás edzőként, aki eddig nem igazán bizonyította, hogy ő lesz a következő edzőfejedelem itthon.

Persze az is nehezítés, hogy közben mi is edzőt cseréltünk, abból kiindulva, hogy rosszabb már nem nagyon lehet.

Apró pozitívum, hogy legalább nem Husztit neveztük ki.

Innen a cím is:

ez a meccs egy olyan egyenlet, ahol a Videoton és a Honvéd is ismeretlen, és mivel egyikhez sem tudunk várható értéket társítani, így fogalmunk sem lehet a végkifejletről. Gólokban gazdag 5-4 valahova, vagy kínkeserves 0-0?

(A minap kitett kérdőívünkre érkezett válaszok alapján.) Courts távozásával és Klafuric érkezésével a Hangulat-O-Meter is megugrott kicsit: 8,83-ról 8,61-re erősödött a bizalom, ami a rajt előtti 8,13-nál még mindig alacsonyabb, azonban idény közben a harmadik legmagasabb.

További erősödés, hogy a július végi 10,2 százalék után már csak 8,1 százaléknyi válasz gondolja azt, hogy év végén kiesünk.

kieső1. forduló
előtt
12. forduló
után
változás
Kecskemét41,1%0,3%-40,8%
Honvéd10,2%8,1%-2,1%
Újpest9%12,8%+3,8%
Mezőkövesd18,7%33,9%+15,2%
Vasas5,3%37,6%+32,3%
Nagyobb elmozdulások a kiesőnek gondolt csapatok listáján

Egyelőre tehát nem félünk a kieséstől, azonban azt mindenképp szeretném megjegyezni, hogy a mai ellenfelünket, a Videoton konkrétan nulla szavazat gondolta nyáron és most is kiesőnek. Igaz, dobogóra se várjuk már (88,1% helyett alig 7%), vagyis akár lehet egyenlő erők küzdelme is a mai,

tipikusan hatpontos meccs.

Két, szinte ugyanolyan mocsokgyenge, de távolról többre hivatottnak tűnő klub és keret játszik egymással, aminek a végén fogalmunk sincs, hogy mi várható.

Azt gondolta volna nyáron bárki, hogy a Videoton 12 forduló után 12 lőtt góllal fog állni, és ebből négyet nekünk rúgott?

Nagyon egyszerű a képlet:

  • mi a meccseink kb. felén lövünk gólt, és nagyjából egyenlő arányban egyet, kettőt, vagy hármat;
  • a Videoton a meccsei döntő többségében legfeljebb egy gólra képes, és ennek is a felében inkább nullára;

A feladat tehát a következő:

  • HA sikerül nullán tartanunk a Videotont, akkor elég bármennyi gólt lőnünk (erre a Vidi oldalán 42%, a mi oldalunkon 58% esély van, ami mindkét félnél a relatív legmagasabb érték).
  • HA a Videoton talál egy gólt (33%, az egy vagy többre 58%), akkor legalább kettőt kell rúgnunk (42%).
  • döntetlen is lehet, arra is vannak százalékok.

Érdemes megfigyelni, hogy minkét eset mellettünk szól jelenleg a valószínűségét tekintve, illetve szólt, mert azóta edzőt cserélt mindkét csapat. És a korábbi szólás se volt valami nagy, viszont legalább mellettünk.

Másban épp úgysem tudok reménykedni,

azonban most itt a vége,

  • egyrészt mert semmi gondolatom egy poszthoz, és ami volt, azt is ellőttem a grafikonokkal,
  • másrészt korai és bőséges tízórai lesz, mert déltől kinéz egy meccs előtti sörözgetés, és ki tudja mikor jutok ételhez legközelebb.

Ja, igen, Moniz ismét megszólalt Hollandiában, amit szemléztek a magyar sajtóban is. Vele majd valamikor a jövő héten foglalkozunk talán, mert amit csinál, ahogy elszabadult, az már bőven belül van a rágalmazás határain.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||