Mastodon

Egyelőre nincs döntés Egerszegről

Szombaton biztos, hogy ott lehetünk a Videoton ellen a megszokott szektorainkban.

A szombaton történtek kapcsán hirtelen tele lett a magyar sajtó elképesztő hülyeségekkel, és nem egy cikk a közvélemény hergelésén túl nem igazán jó semmire, annyira csekély csekély köze van a valósághoz. Pláne, hogy a nem kevés sületlenség mellett konkrét kitalációkba, és mérhetetlen tudatlanságba is bele lehet futni.

Talán az a legkeményebb, hogy a felháborodva megszólalók többsége még egy olyan egyszerű ténynek is képtelen volt utánanézni, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága (a továbbiakban: feb) keddenként általában személyi ügyekben , és a bonyolultabb, hosszabb bizonyítást igénylő, több felet meghallgató lelátói dolgokról csak csütörtökön, esetleg a következő csütörtökön, és sokszor összevont eljárásban hoz döntést.

Ahogy most is történt, és nem döntöttek tegnap. Legalábbis egyelőre.


Moniz esete viszont rém egyszerű volt, kedden el is meszelték a minimálisan adható egy hónapra. Ugyanakkor a fegyelmi bizottság bejelentette, hogy a ZTE-Honvéd meccsen, a lelátókon történtek kapcsán eljárást indít. Semmi különös, így megy ez évek óta.

Az eljárás indítása egyben általában azt is jelenti, hogy a fegyelmi bizottság berendel, bekéret, bizonyítékokat gyűjt ésatöbbi, majd amikor minden összeállt, akkor döntést hoz. Erre a folyamatra azonban nem mindig elég a mérkőzést követően rendelkezésükre álló kettő-négy nap.

Például a tegnapi, vagyis az október 27-i ülésen a következő NB I-es mérkőzések kapcsán* hoztak döntéseket (félkövérrel a büntetett felek):

  • 2022.10.01. DebrecenHonvéd
  • 2022.10.01. Vasas – Zalaegerszeg
  • 2022.10.02. Kecskemét – FTC
  • 2022.10.09. FTCDebrecen
  • 2022.10.15. Felcsút – Honvéd
  • 2022.10.16. Debrecen – Újpest

Jól látható, hogy a feb nagyjából két-három hét lemaradásban van, mire döntést hoz. Nem történt tehát tegnap semmi extrém azzal, hogy nem született ítélet.

*_ A “megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása” tétel minden vizsgált klubnál megjelent, valamint egy-egy esetben a “rasszista megnyilvánulás” és a “konkrét személyre sértő kifejezés használata” is. A rasszista megnyilvánulásért a pénzbüntetésen túl szektorbezárást is kapott a Ferencváros. (Sajnos, ha valaki az NSO-ról szeretne tájékozódni, és nem olvassa el az eredeti forrást, akkor annyit tudhat meg, hogy egyedül a Kazincbarcikát büntették rasszizmus miatt, a Fradit viszont csak rendzavarásért.)


Mintha úgy akarna nyomást gyakorolni, vagy csak szimplán nagyot mondani a sajtó egy része,

hogy közben, nincs rá jobb szó, lakosságot hergel olyan anyagokkal, amelyekből a legalapvetőbb tények is hiányoznak, vagy jobb esetben elferdítve jelennek meg. Szerdán még az MLSZ-nek is ki kellett adnia egy magyarázó anyagot, mert sokan arra is képtelenek voltak, hogy elolvassák és értelmezzék a keddi fegyelmi döntést. Vagy ha nem megy, akkor legalább kérdezzenek.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága meglepő és sajátságos utat választott, előbb szankcionálta az edzőt, majd jelezte, hogy a két csapat ellen is fegyelmi eljárást folytat. (…) Hogy a két eljárást miért nem együtt folytatta le a bizottság, egyelőre homályos, de így kialakult egy rossz utóíz, mintha fontossági sorrendet jelölne meg az MLSZ, és a kiváltó okkal később foglalkozik, mint okozattal.

a Telex szerzőjének például nem sikerült utánajárnia annak a végtelenül szövevényes és bonyolult dolognak, hogy mikor szokott dönteni a feb.

A Telexen megjelent anyagon is túlmegy a megszállt Indexről a sportújságírás Nagy Öregjének, Ch. Gáll Andrásnak a nem is tudom mije:

Folyamatos huhogásról ír a vendégszektorból, miközben profi hangmérnöknek kell ahhoz lenni, hogy a televízió felvételeiből egyáltalán valaki elő tudja varázsolni a Manzinga-Doka-Szabó Alex-féle eset után valóban felhangzó szórványos huhogást.

De várjatok, a mester nem áll meg ott, hogy kitalál dolgokat, hanem azokat annyira magáévá teszi, hogy egyenesen a saját fikciójára hivatkozva kéri számon a labdarúgó szövetséget:

Bizonyíthatóan? Hát az nem bizonyíték, amit mindenki – a helyszíni nézők a stadionban és az egész ország a televíziók előtt – hall? A huhogás?

írja válaszul az MLSZ hétfői twitjére.

És amikor azt hinnétek, ezt már nem lehet tovább fokozni, akkor ledobja a gumicsontbombát, és a dilivonaton minden bekezdést a lakosság szolgálatába állítva beveti a valódi könnyfakasztást:

Pár napja jártam Lisszabonban, a Benfica múzeumában, láttam Fehér Miklós ollóval felvágott mezét. Azért kellett felvágni, hogy 2004 januárjában szívmasszázst tudjanak alkalmazni az összeesett magyar labdarúgón. Potyogtak a könnyeim a vitrin előtt állva. Most, utólag eszembe jut: vajon eltiltották-e a Benfica edzőjét, José Antonio Camachót, amiért berohant haldokló játékosához? Hiszen a szabály azt írja elő, hogy az edző nem léphet a pályára.

A kérdés költői. Természetesen nem tiltották el.

Ch. Gáll véleménycikkéből(?) kiderül, hogy fogalma sincs az MLSZ feb eljárásrendjéről, viszont továbbra is mestere a honi (mert ezt modorosan kell írni) sportújságírás évtizedekkel ezelőtti magas színvonalát a mocsárba rángató demagóg vonalnak. Legyen meg a tömegeknek, amit szeretnek: egyszerű fogalmazás, könnyű érzelmi azonosulás, és végül a katarzis:

Szombaton Zalaegerszegen piros lapot érően kellett tiltakoznia, és még akkor sem történt semmi.Illetve történt: kiállították, majd egy hónapra eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

Amit még meg is köszönhet, mert akár két évet is kaphatott volna.

Milyen humánusak valakik ott a Kánai úton…

gyengébbek kedvéért: a Kánai úton található az MLSZ székháza.

Csirkefarhát, első, általános rész

Arról, hogy a tévében is jól hallhatóan szinte folyamatosan ment a cigányozás, valahogy nem tesznek említést az anyagok. Minden mást viszont nagyon magabiztosan állítanak, hiszen ezen a meccsen az egyetlen figyelemre méltó történés a vendégszektor irányából felhangzó huhogás volt.

Csirkefarhát, második, saját rész

Egyedül a magyar állam tulajdonában lévő sportlap nem szólalt meg az eset kapcsán. Se vélemény, se publicisztika, se bármiféle utánajárás, amolyan közszolgálati jelleggel.

Pedig saját bevallásuk szerint azért kerültek állami tulajdonba, mert

(a)z adásvétellel az Ügynökség legfőbb célja az értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatainak ellátása, melyre a jövőben kiemelt hangsúlyt fektet a Társaság.

Értékmegőrzés. Az.

Az igazi csirkefarhátot

viszont kizárólag a valódi ínyenceknek merjük ajánlani. Még kedden jött le a témában nagyot menetelő tudjukmilyen indexen egy véleménycikk, ahol egyenesen arra a következtetésre jut a szerző, hogy a világ minden modern technikájával felszerelt játékvezetők felelősek a mindent elárasztó lelátói rasszizmusért.

Külön kiemelendő két apróság, amelyekből azonnal kiderül, a szerző egyáltalán nincs képben arról, hogy miről alkot véleményt:

  • az MTK-Siófok utáni balhé nála egyenesen Siófokon, és nem a Hungária körúton történt.
  • “Budapesti „szurkolók” kezdtek újból rá a rasszista huhogásra, évtizedeket visszaléptetve sportkultúránkat.” – vagyis fogalma sincs arról, hogy rasszista, antiszemita megnyilvánulásokért hányszor és hány klubot büntetett akár csak idén a szövetség. És ezek a bizonyított esetek.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||