Mastodon

Vajon mit hagynának maguk után?

A Csakfocin megjelent egy pletyka, miszerint akkora a baj Kispesten, hogy a tulajdonosok új tulajdonost keresnének a klub élére.

Gondoltam csak kommentálom pár bekezdésben.


Egy »» Bennünk is felmerült már kósza gondolatként, hogy

mint menekülési útvonal ez az egyetlen reális döntés a jelenlegi helyzetünkben. Az látszik, hogy bár – saját bevallásuk szerint – közel egy évig alapozták a Honvéd megvásárlását, tehát tervekkel érkeztek, az elmúlt három és fél év mégsem lett sikertörténet, és a tulajdonosi kör nem tudott úrrá lenni a jórészt saját maga okozta problémákon.

Paks után bedobtunk egy lehetőséget, vagyis a tulajdonosi kör kibővítését, egy partner bevonását, ami talán a legkisebb arcvesztés lenne az amúgy üzleti világban mozgó jelenlegi tulajdonosok számára. Egy partner, akire rá lehet mondani, hogy nagyobb, aki beszáll a finanszírozásba, hiszen most úgyis nagy a gond országosan, és ha jön, akkor a háttérbe lehet húzódni, és minden a legnagyobb rendben. A klub működik, és a saját üzleti érdekeink sem sérülnek azzal, hogy egy romhalmazhoz társítják a nevünket.

Tegnap aztán játékból írtunk egy posztot arról is, hogy mennyire hasonló a helyzetünk a másfél éve kiesett Diósgyőrhöz, vagyis

csak remélni tudjuk, hogy a Csakfocinak valódi információi vannak, és nem egy ábrándból, valamint egy viccből kombinálta ki a mai hírét, amit azóta átvett az NB1.hu, a 24.hu és a Sportál is, vagyis terjedni kezdett az interneteken. A Honvéd természetesen nem erősítette meg az információt, azonban

nincs ebben semmi újdonság, ugyanis ilyesmit nem is szokás, pláne nem ebben a magyar fociban.

Kettő »» Viszont van egy olyan apróság, hogy a Honvéd egy brand és nem is kicsi, tehát

innen nem lehet csak úgy csendben lepattanni.

A Honvéd tulajdonosának lenni egyet jelent azzal, hogy a tulajdonos, legyen az bárki, kilép a fényre, és egy egész ország ismeri meg a nevét. Most őszintén, ki hallott a Honvéd előtt az amúgy komoly és nagy cég Metalcomról? A Reditus Equity befektetésekkel foglalkozó Zrt-ről? Bozó Zoltánról? Mendelényi Dánielről?

Őket a Honvédon keresztül ismertük meg mi, és a Honvédon keresztül lett ismert a nevük a lakosság szélesebb köreiben. Elég megereszteni pár keresést a Google-ban, és megnézni, hogy mikori és milyen tartalmú cikkek jelentek meg róluk. Honvéd, Honvéd és Honvéd.

A Honvéd tulajdonosának lenni felelősség

és ezzel a jelenlegi tulajdonosok is tisztában vannak. A Honvéd mégolyanabb, mint volt pár éve a Pilóta Keksz, ahol egy ország háborodott fel, hogy a gyártását Lengyelországba akarják költöztetni. A Honvéd az egyik legismertebb magyar márka, itt nincs lehetőség bújócskázni, itt nincs lehetőség a mínuszos céget ráírni egy random hajléktalanra, majd kifarolni mögüle. Nem mintha bárkiben is felmerült volna hasonló gondolat. (Remélem.)

Általános vélemény, és ezt osztom én is, hogy a jelenlegi tulajdonosi kör nem biztos, hogy teljesen önszántából érkezett Kispestre, ahogy az sem biztos, hogy önszántukból képesek egyáltalán távozni innen. Félő, nagyobb emberek szava számít az esetünkben.

Három »» Nincs itt semmi kicsinálási kísérlet, pusztán

alkalmatlannak bizonyult a tulajdonosi kör értelmesen működtetni a klubot.

Azt a klubot, ahová az állam millárdokért épített egy fullos akadémiát, ahová az állam még annál is több milliárdért felhúzott egy csodálatos, bár több sebtől vérző stadiont, ahová az állam nem volt rest milliárdokat betolni, hogy

legyen végre jó futball Kispesten,

mert ha jó focit akarunk Magyarországon, akkor az olyan évszázados műhelyek, mint a Honvéd, ahol ráadásul van egy működő utánpótlás, szóval az ilyen műhelyek igenis szükségesek az előrelépéshez.

Hiszem, hogy az állam alapvetően jót akar a magyar focinak, és ezért hajlandó elég sok arcvesztést elszenvedni. Nem sok dologban értek velük egyet, azonban a futball közös szerelmünk, és amíg nagyon örülök neki, hogy a szűkös közös forrásokból hatalmas összeget áldoznak rá, addig iszonyatosan sajnálom, hogy teszik ezt mindenféle komolyabb ellenőrzés nélkül.

Sorra pattannak el a milliárdok, és néhány kivételtől eltekintve értelmetlenül. A játékosfizetések az egekben, lassan csábítóbb az NB I., mint a belga, vagy holland élvonal a topcsapatok kivételével, de még a német kettő, sőt, a német egy alsóbb régióban sem feltétlenül lehet olyan jól keresni, mint itthon. És ezzel még nem is lenne baj, ha eredménnyel párosulna, mert bár üzletileg valószínűleg sosem lesz nyereséges a liga szaldója (egy-két csapaté lehet a nemzetközi kupákból), azonban a nyereséget nem csupán forintokban lehet mérni, hanem társadalmi hasznosságban is. Egy jól működő klub közösséget épít, büszkévé teheti a szurkolóit, fellendíti a környéket, jóérzéssel tölti el az embereket. Igen, ez is haszon, nem is akármilyen (l. például a kultúrára költött forintok sem az aukciókon vagy a színházi jegybevételekben térülnek meg, hanem a társadalom szellemi jólétében).

Négy »» Óriási most a felelősség, és csak remélni tudom, hogy

azok, akik most döntésközelben vannak, a lehető legjobbat próbálják meg kihozni a helyzetből.

Azt tudjuk, hogy nagy a baj, a klub eredménytelen, morálisan szétesett, a keret gyenge és atomizált, nem látni semmiféle koncepciót, és ami korábban halványan megvolt, az is leépülni látszik.

Nem egyszerű most új tulajdonost találni, aki arcát, nevét, cégét, és legfőképpen a hitelességét adná ahhoz a csődhalomhoz, amit Honvédnak nevezünk. Piaci adásvételben ne is reménykedjünk, a rendszer logikája szerint ugyanis vagy

  • kiutalnak nekünk egy új tulajdonost (aki valószínűleg szintén nem teljesen önszántából érkezik), vagy
  • bevonnak partnerként egy új tulajdonostársat (l. az imént), esetleg
  • ZS-tervként beolvadunk a Budapesti Honvédba, és leszünk annak egy nagy önállósággal rendelkező szakosztálya, ahol az anyaklub (esetünkben leányklub) vezetése kerül a legfőbb döntési helyzetekbe. Valahogy úgy, ahogy a Fradival is történt.

Mondom, engem az sem érdekelne, ha Mendelényiék valamilyen formában maradnának, mert ahogy írtam is, én kifejezetten kedvelem a társasági karakterét, pontosan olyan figurának tartom, aki alkalmas lehet egy küldöttségben, akár egy tárgyalás során megfelelő módon képviselni a klubot. Egyébként is, ha jól raktam össze a nyilvános profilját, akkor számára ez volna az igazi hazai pálya, és nem az olyan összetett bonyolultságú cégek vezetése, mint egy sportegyesület, a Honvéd.

Viszont azt látjuk, hogy szükség van a változásra, szükségünk van egy valódi vezetőre, aki tulajdonosi szemlélettel képes élére állni a klubnak,

felelős döntéseket hozni,

azokat számonkérni, és előbb úrrá lenni a válságunkon, majd felépíteni valamit. Az elmúlt években egyértelmű volt, hogy az állami szándék létezik, támogatnák a Honvédot, azonban hatalmas kérdés, hogy ezt a pazarló és sehova nem vezető működésünket meddig hajlandók?

Nekünk elegünk van belőle, és a tábor is – már nem először – egyértelműen jelezte a szándékát, hogy sürgős változások szükségesek.

Reménykedjünk.

A címben feltett kérdésre, hogy vajon mit hagynának maguk után?

végül nem válaszoltam direkt módon, azonban, ha figyelmesen olvastad a posztot, akkor észrevehetted, benne van az.


címlapkép: Mendelényi és Bozó 2019 áprilisában, a legutóbbi tulajdonosváltás bejelentő sajtótájékoztatón.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||