Mastodon

Ha már VAR, akkor: VÉGRE

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eseményein a következő egy évben tesztjelleggel a játékvezetők mikrofonon keresztül ismertetik majd a stadionban szurkolókkal és egyben a tévénézőkkel a videobíró (VAR) által vizsgált szituációk után hozott döntéseket.

Erről a futball szabályalkotó testülete (IFAB) határozott. Mark Bullingham, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) vezérigazgatója és az IFAB ülésének vezetője szerint a játékvezető és a VAR-szakértők közötti beszélgetés továbbra is privát marad, a döntést illetően ugyanakkor a bírónak magyarázattal kell szolgálnia.

via MTI/csakfoci

Legőszintébb sajnálatomra itthon is bevezették a szurkológyilkos videóbírót, amiről kiderült az elmúlt másfél évben, hogy bár megoldott pár nem létező problémát, több új vitahelyzetet teremtett, vagyis jobb nem lett tőle.

Cserébe szisztematikusan gyilkolja a helyszíni szurkolás élményét. Néha percekig megáll miatta a játék (emlékezhetünk, a Fradi ellen hosszú percekig gondolkodtak azon, hogy milyen indokkal érvénytelenítsék a pályán nekünk megítélt tizenegyest), miközben a jelen lévőknek, tájékoztatás hiányában fogalma sincs arról, hogy nagyjából mi történik.

Konkrétan egy DVSC-Honvédon az is előfordult, hogy bedobással jött valamelyik csapat, amikor mindenféle kontextus nélkül megjelent a kijelzőn, hogy VAR vizsgálat. Erre mindkét tábor menetrendszerűen szidni kezdte az MLSZ-t, mert mindkettő azt hitte, hogy ellene. Ennek így tényleg semmi értelme.

A hangos magyarázat legalább egy apró lépés a jegyet váltó szurkolók kiszolgálása felé, ha már együtt kell élnünk ezzel a sz*rral.

A következő talán az lehetne, hogy maximalizálják a VAR miatti játékmegszakítások idejét. Igazából az van, ha egy ítélethez, vagy bizonyításhoz ennél is több idő kell, akkor ott gyakorlatilag mindegy, hogy mit hoznak ki belőle. A foci pont attól élvezetes, hogy ránézésre is meg lehet mondani egy-egy szituáció várható kimenetelét.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||