Mastodon

Átrok az ötvenötödik, ezért statisztikázzunk kicsit

Mármint beírtuk Átrokot a táblázatunkba, mint 55. akadémiai nevelést, aki a Honvédban debütált, és ha már ott jártunk, akkor észrevettünk pár érdekességet.

(Mellékszál, és majd valamikor utánaszámolunk: közelít a százhoz az NB I-ben, illetve más országok élvonalában bemutatkozó akadémistáink száma. Az 55 saját mellett egyelőre 37 elemet tartalmaz a máshol bemutatkozók táblája, azonban utóbbit a kiemelkedően nagy munkaigénye miatt viszonylag hanyagul frissítettük.)


Legyen a formátum mondjuk kérdezz-felelek. Például:

Tudtátok ki volt az első?

Nyilván mindenki tudja, hogy Vólent Roland 2009 áprilisában, otthon, egy Siófok elleni meccsen kapott két percet Sisától. 0-2-nél nem osztott, nem szorzott. (Amúgy a Siófok góljait két exkispesti: a tavaszra kölcsönadott Ivancsics, és az idény előtt átigazoló Magasföldi rúgta. Rajtuk kívül pályára lépett még Bojtor, és pályára nem lépett Ndjodo.)

Érdekesség, hogy máig Vólent a második legfiatalabb (6061 nap) debütáló akadémistánk.

Jó, de ki volt a második?

Na, ugye, ez már nehezebb kérdés. Egészen másfél évet (577 napot!) kellett várni a következő játékosra, és rögtön ketten is érkeztek pár perc eltéréssel. Előbb Czár Ricsi váltotta Rufinót a félidőben, majd Nagy Geri Rouanit a 83. percben egy hazai, Vasas elleni 0-0-on. Az edző a felmondó Morales helyére két meccsre beugró akadémiai vezető, Szalai László.

Czár Ricsi volt egyébként az első játékos, aki legalább egy félidőnyi játékidővel debütált.

Ha Vólent a második legfiatalabb, akkor ki a legfiatalabb?

Vólent (6061 nap) nem volt még 17 éves, azonban Keresztes Noelnek (5893 nap) még őt is sikerült megdöntenie azzal, hogy alig másfél hónappal múlt 16, amikor kapott egy percet Bódogtól Felcsúton.

Történt mindez 2020 novemberében, és Keresztes még mindig annyira fiatal, hogy nem érte el a 19 évet, ahol az MLSZ produktivitási rendszere meghúzza a játékosok pedigréjét, vagyis onnantól lehet azt mondani, hogy ki hány százalékban milyen nevelés. Keresztes szeptember 16-án, vagyis még jó sokára tölti be a 19-et. (Jelen állás szerint 33,95% Kispestet tartalmaz.)

A harmadik legfiatalabb Bobál Gergely (6093 nap), a negyedik Szűcs Tamás (6153 nap), az ötödik Németh Dániel (6232 nap), és máris eljutottunk a címben szereplő Átrokhoz, aki jelenleg a hatodik (6276 nap). Közülük egyedül Bobál debütált kezdőként (69 perc), a többiek 1-2 perceket kaptak.

És ki a legöregebb?

Fejes János. Minden idők egyik leggyengébb és legkóklerebb kispesti edzője, Pietro Vierchowod idején négy akadémistánk debütált az NB I-ben:

  • 27. Gazdag (6782 nap)
  • 53. Sundas (7490 nap)
  • 54. Ihrig-Farkas (7554 nap)
  • 55. Fejes (7748 nap)

Igen, a három legöregebb debütálás is Vérhódhoz köthető. Az ekkor 21 éves is elmúlt Fejes közel 1700 nappal, vagyis négy és fél évvel idősebben mutatkozott be, mint Keresztes.

Apró érdekesség, hogy ha a kezdőként debütáló Sundas nem sérül meg a 2014/15-ös idénynyitó Dunaújváros elleni meccs 58. percében, akkor Fejes debütálása még tovább váratott volna magára, ha egyáltalán valaha megtörténik. Sundasnak máig az egyetlen NB I-es meccse, Fejes még ráhúzott hármat, és jelenleg négynél tart.

Ki volt az első, aki teljes meccset kapott?

Többen is kezdőként debütálhattak, azonban először Vécsei Bálint játszott végig egy teljes meccset.

Szemezgetünk azonban párat az érdekesebb kezdőkből:

  • 4. Moga – kezdett az MTK (2011.02.26. MTK-Honvéd 3-1) ellen Supka második időszakának első meccsén, azonban még az első félidőben megsérült, és le kellett cserélni. Érdekesség, hogy ez a meccs volt Lovric első bajnokija, és bár kikaptunk, a mester góllal debütált.
  • 6. Vécsei – kezdett, és végig is játszotta az első meccsét (2011.05.11. Győr-Honvéd 3-0)
  • 8. Vernes – még ugyanebben az idényben, az utolsó fordulóban kezdett Siófokon (2021.05.22., Siófok-Honvéd 1-3), és a 71. percben pont Vécsei váltotta. Ez volt az a meccs, ahol megszületett az első akadémista gól Czár Ricsitől, valamint az akkor még Siófokon játszó, azonban általunk már leigazolt Délczeg öngólt szerzett, vagyis előbb talált be a színeinkben, minthogy felvette volna a mezünket.
  • 12. Czuczi és 13. Szemerédi – mindketten kapusok, és szorosan egymás után debütáltak. Időrendben a történet: 2012.08.12-én Kemenest kiállították Videotonban, majd négy meccsre eltiltották (ezen a meccsen fogta meg Lovric Nikolic tizenegyesét). A következő meccsen a menet közben visszavonuló Tóth Iván hiányában egy fiatal, Czuczi Marci kezdett (2012.08.19. Honvéd-Paks 3-3), aki viszont két héttel később fejsérülést szenvedett egy edzésen, és mivel Kemenes négy meccset kapott, 2012.09.16-án, Debrecenben (1-4) már Szemerédi kezdett, a padra pedig reaktiváltuk Tóth Ivánt.
  • 19. Botka – 7199 naposan, vagyis majdnem 20 évesen, a 46. legidősebbként debütált a Rossit váltó Simon Mikinél Győrben. 2014.05.11., szakadó eső, a félidőben még 2-2 két akadémistánk (Vécsei és Kapacina) góljaival, azonban a végén kikaptunk 4-2-re. Az idény utolsó három meccsén végig a pályán volt, majd Vérhód érkezésével máig egészen érthetetlen módon lepattintották Kecskemétre. Télen a Vérhódot váltó Csábi visszarendelte, majd egy újabb fura váltás után, Rossinál abszolút alapember lett.
  • 21. Sundas és 47. Szabó Alex – Mogához hasonlóan mindketten kezdőként debütáltak, és mindkettőjüket sérülés miatt kellett lecserélni.
  • 35. Banó-Szabó – 2017/18-ban a Honvéd továbbra is betartotta az MLSZ ajánlását, és folyamatosan egy-két megfelelő korú fiatallal játszott. EvdM-nél alapból Herjeczki és Tömösvári volt a kiszemelt, azonban 2017.08.26-án, egy hazai Debrecen elleni meccs előtt Herjeczki megsérült, így a kispadra is csak az előző héten először odaférő Banó-Szabó a kezdőben találta magát. A 65. percben Tömösvári váltotta.

Góllal debütált valaki?

Nem.

Vagyis nálunk nem, mert Karacs Péter a Nyíregyházában, Kitl Miklós a Kecskemétben, és Szűcs Kristóf az Újpestben igen.

Sárgával?

Igen, mégpedig Bobál Gergely, Botka Endre, Banó-Szabó Bence és Kerezsi Zalán.

Ki volt a leginkább kispesti nevelés?

Nehéz megmondani, mert az MLSZ a produktivitási rendszert nem vezette vissza a végtelenségig, azonban a debütáns 19 éves koráig a Honvédnál eltöltött évek száma szerinti lista így néz ki: (zárójelben a Honvédra eső produktivitási százalék)

  1. Göblyös Dániel 8,27 (100%)
  2. Berla Attila 7,67 (80,04%)
  3. Herjeczki Kristóf 7,35 (69,96%)
  4. Szendrei Norbert 7,1 (69,71%)
  5. Kocsis Dominik 6,99 (58,95%)
  6. Irimiás Gergő 6,1 (49%)

Érdekesség, hogy az 1999-es születésű Berla most télen jelentette be a visszavonulását egy makacs sérülésre hivatkozva, a 2001-es Irimiás pedig mellékesen szerepelt a napokban csődbe ment Dunaújvárosról szóló anyagokban azzal, hogy befejezte a pályafutását.

A legalacsonyabb produktivitási évek:

  1. Lukács Dániel 0,66 – vagyis Luki egészen későn, már 18 éves kora után igazolt Kispestre a REAC-ból.
  2. Jelena Richárd 0,93 – előttünk és utánunk is több helyen megfordult. Most talán kicsit nyugton van a román kettes Csíkszeredában.
  3. Palmes, Raul-Ioan 2,4 – évek óta a román másodosztályban játszik ő is.

És ha már román kettő, akkor más is eljutott külföldre?

Nem is kevesen, ezért inkább csak az országokat sorolnánk fel: Ausztrália, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Államok, Izrael, Portugália, Románia, Svájc, Szlovénia (csak másodosztály), Szerbia.

Az igazán nagy kiugrás azonban még hátra van.

Válogatottság, bajnoki cím, kupagyőzelem, bármi?

Bőven van:

  • válogatott lett [5]: Baráth, Botka, Gazdag, Holender, Vécsei.
  • bajnoki bronzérmes 2013-ban [11]: Baráth, Bobál G., Czuczi, Holender, Lőrinczy, Moga, Nagy Gergő, Nagy Mihály Krisztián, Szemerédi, Vernes, Vécsei.
  • bajnok 2017-ben [13]: Baráth, Bobál D., Bobál G., Botka, Gazdag, Holender, Koszta, Kovács Dániel, Nagy Gergő, Palmes, Prosser, Tömösvári, Vernes.
  • kupagyőztes 2020-ban [8]: Banó-Szabó, Buna, Cipf, Gazdag, Kovács Nikolasz, László Dávid, Nagy Gergő, Szendrei.
  • kupadöntős 2019-ben [8]: Banó-Szabó, Cipf, Gazdag, Holender, Májer, Nagy Gergő, Szendrei, Temesvári
  • öt felsorolásban is szerepel: –
  • négy felsorolásban szerepel (zárójelben a hiányzó): Gazdag (bronz), Holender (kupa), Nagy Geri (válogatottság)
  • három felsorolásban szerepel (zárójelben a hiányzó): Baráth (kupa, kupaezüst1)

1 Pedig ősszel még Kispesten játszott, azonban a kupában nem lépett pályára.

Kinél debütáltak a legtöbben?

  1. Rossi 17 (9+8)
  2. Supka 10 (6+4)
  3. Bódog 6
  4. Vierchowod 4
  5. EvdM, Klafuric, Sannino 3-3
  6. Pisont, Simon, Szalai 2-2
  7. Horváth, de Muijnck, Sissa 1-1

Milyen évjáratok debütáltak?

Igen, egy erős darabszámzuhanás figyelhető meg az utóbbi években.

Ki ellen debütáltak?

Itt nincs nagy érdekesség, mert öt a Debrecen és a Diósgyőr ellen, négy a Mezőkövesd, Újpest és Vasas ellen, szóval viszonylag egyenletes a megoszlás. Például hárman még a Fradi ellen is: Constantinescu, Tömösvári és Buna.

A hol picit már érdekesebb: 23 otthon a Bozsikban, 3 otthon a Hungárián és 29 idegenben.


A részletes adatokat hivatkozásokkal megtaláljátok itt.


címlapkép: Átrok debütál a Kecskemét ellen. fotó: honvedfc.hu

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||