Mastodon

Az őszinteség hiányánál csak a mindent átható kussolás fáj jobban

Vajon tudatos stratégia a csönd, vagy csak fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak?

A kiesés óta eltelt két és fél napban a klub legfeljebb születésnapi köszöntőkkel* és gyakori borítóképcserékkel törte meg a méla csendet legfőbb sikerkommunikációs platformján – a Facebookon. Arra azonban valahogy nem marad sem ideje, sem kapacitása, hogy valakit kiállítson az emberek elé, aki legalább ennyit mondana:

Célunk az azonnali visszajutás.

Vagy ennyit:

Sajnáljuk.

*_ ilyen nincs: a poszt írása közben kijött a harmadik szülinap is. Az enyém három hete volt, és szinte már sértve érzem magam, hogy nem köszöntöttek fel. Trehány munka!

Virítsd a lóvét!

Talán most jött el az a pillanat, amikor őszintén ki kéne állni, és elmondani nagyjából mi a helyzet. Nem kell túl részletesen, de nagyvonalakban mindenképp. Például:

  • vissza akarunk azonnal jutni, vagy majd ahogy alakul?
  • mire van/lesz pénz egyáltalán?

Az olyan apróságok, mint a hogyan képzeli a klub jövőjét egy ideje már nem érdekel minket, mert ez a banda bizonyította, hogy nagyjából sehogy. A sokadik koncepció bullshitelős kimondása pont ugyanannyira lenne hiteles, mint a korábbiaké volt. (Itt most linkelhetnék legalább három Mendelényit és két Kunegyet, de nem keresem ki őket, mert már attól hánynom kell, ha rájuk gondolok.)

Ellenben a mire van/lesz pénz egyáltalán kérdés sok mindent tisztába tenne. A szurkoló képbe kerülne, és ahhoz igazíthatná az elvárásait.

Ha nem lesz, megértjük, elb*szták, pontosan tudjuk. Hogy esetleg ennyire, az meglepetés, de nem öszödi beszédet várunk Kun Kunkettő Gergelytől, hiszen rajta kívül mégis ki a fene van egyáltalán a klubnál, aki kiállhatna az emberek elé, hanem egy csepp őszinteséget. És még az sem biztos, hogy Kunkettő mondhat bármit a tulajdonosok (hahahahahahaha) rábólintása nélkül.

Összefoglalva: az egyetlen ember akitől várjuk, hogy megszólaljon, az nem szólalhat meg magától, viszont aki saját jogon megszólalhatna, annak évek óta egy szavát sem hisszük. Sakk-matt, szevasztok.

Egyébként ha nincs pénz, akkor nincs. Volt ilyen a történelmünkben nem egyszer. Ilyenkor mi az elvárásainkat, a klub pedig a koncepcióját igazította ehhez a meghatározottsághoz. Aztán ha átverte saját magát és minket is, akkor kifizetett Tornyinak negyvenmilliót.

Bizonyos határok között szinte mindent el lehet fogadni, amit őszintén elmagyaráznak, hogy miért történik.

Egy név is sokat számíthat

Mondok egy példát. Egészen máig két nevet dobtak be edzőnek: Supkát és Mátyust. Mindkettő jelent valamit. Supka egy ismert, megszokott figura, ha megfelelő keretet kap, akkor nagyon kicsi eséllyel rontja el, és simán visszajönne velük. Supka tehát drága megoldás, pláne, hogy egy esetleges középmezőny miatt felesleges költeni rá. Mátyus egy fiatal edző, Budafokon a kupában jót, a bajnokságban gyengét ment, korábban több klub is pont az ottléte alatt dőlt be (REAC, Pápa, Nyíregyháza, Haladás, sőt, még a Budafok is), mi viszont ezen a kűrön talán úgy néz ki túl vagyunk. Mátyus nem tudom mit jelentene, de semmiképp sem tűnik előremutatónak, annak ellenére, hogy magát a karaktert tudom kedvelni.

A harmadik név Pinezits Máté, akit ma dobott be a csakfoci. Őt talán kevesen ismerik, ezért pár szó róla: alig 39 éves, miközben már komoly utánpótlásedzői múltja van. Sopronból került fel az MTK akadémiájára, majd onnan igazolt hozzánk. Jelenleg az U19 edzője, és ha máshonnan nem, akkor az áprilisi Viareggio-kupáról talán ismerős lehet a neve. Pro licence egyelőre nincs, azonban az NB II-ben nem kötelező, ráadásul csak napok kérdése, és lesz.

Keretesbe néhány név, aki megfordult Pinezits első kispesti U19-es csapatában, és azóta bemutatkozott az NB I-ben: Benczenleitner Barna, Buna Gábor (Kecskemét, de nálunk mutatkozott be), Dúzs Gellért, Eördögh András, Gale Thirery, Keresztes Noel, Kerezsi Zalán, Kocsis Dominik, Kovács Dominik (Gyirmót), Krajcsovics Ábel, László Dávid, Németh Dániel (ZTE, de nálunk mutatkozott be), Polyák Imre (Kecskemét), Szabó Alex, Szűcs Tamás.

Viszont ha Pinezits, akkor az mit jelenthet praktikusan? Az U19-től érkezne, nyilván kapna maga mellé pályaedzőnek valami ismertebb nevet, vagy neveket (Kamber?, Lovric?, ad absurdum Tujvel?, Szamosi?), maga fölé pedig Fehér Pétert, az akadémiai főnököt. Kissé sérülne az autonómiája, azonban ha végignézünk a most hozzáférhető kereten, akkor az U19, az NB III és a maradók korosztályilag nagyjából egy fakó szintjén lennének, a mozgás fel-le sokkal intenzívebbé válna, vagyis a nagycsapat edzőjének túl sok mindenre kéne figyelnie, akár több keretre, viszont ezt miért tenné, ha van rá külön emberünk? (Az most egy mellékes kérdés, hogy az U19, NB III és NB II-re lesz elég játékosunk? Mert ha csak rettentő szűk, 20 fős keretekkel számolunk, már az 60 játékos, és ennyi most tuti nincs.)

Pinezits kinevezése nagyjából annak a kimondása lenne, hogy nincs pénz Kispesten, helyette a túlélésre játszunk, és ha menet közben változna a helyzet, akkor legyen a megváltozott helyzethez egy alapunk, amire lehet építeni.

Igazolni viszont kellene. A most hozzáférhető játékosokból, feltételezve, hogy csak a magyarok maradnak, és közülük se biztos, hogy mindenki, és összerendezve a három keretet, nehéz elképzelni, hogy olyan társaság álljon össze, ami nem a középmezőnyért megy legfeljebb. Az NB II-be bizony kellenek Kesztyűs Barnák, Holdampfok, vagy hogy ismertebb neveket mondjak, akkor Hidik, Nagy Gerik, olyan játékosok, akiknek a lábában bőven van meccs legalább ezen a szinten. Elég megnézni, hogy kiket igazoltak az NB II-ből mostanában feljutó csapatok: Varga Barnabás, Bognár István, Németh Krisztián, Novothny Soma, hogy csak pár nagyobb nevet említsek. Vagy elég megnézni a jelenlegi Diósgyőrt: Holdampf(!), Lukács Dani, Lőrinczy, Bényei, Gera Dániel, Koman, satöbbi. Mindegyikben van százplusz felnőtt meccs, még ha nem is a legfelsőbb szinten, de az NB II-höz ennyi kell.

Ha Pinezits kinevezése valóban azt üzenné, hogy nincs pénz, akkor hogyan igazolunk Holdampfokat? Ki jönne a bizonytalan Kispestre, ha mehet a fix Tiszakécskére is?

Valamit mondani kéne.

Legalább egy kósza célt: akarunk azonnal feljutást, vagy sem?

A poszt élesítésének pillanatáig 60 óra és 22 perc telt el a kiesés óta. Ennyi idő sem volt elég megszólalni.


címlapkép: Balogh Dávid/honvedfc.hu


A kiesés óta eltelt idő

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||