Mastodon

Az utolsó ítélet

A bajnokság összes 2970 percéből eltelt 2963, és még mindig nem dőlt el, hogy a Vasas mellett ki lesz a másik kieső. Szolnoki ebben a pillanatban ért kézzel a labdához. A VAR-kocsiból megállították a meccset, Iványi nagyon nézte, Vad II. csak hallgatta, majd anélkül, hogy a saját szemével utánajárt volna volna, továbbot intett.

Értem, hogy nem ezen a meccsen estünk ki, viszont ezen a meccsen bentmaradhattunk volna.

Ha úgy áll a helyzet akár a Honvédnál, akár a Videotonnál, hogy egy bajnokság utolsó hét percében komolyan számít egy bírói ítélet, akkor ennél a két klubnál valamit nagyon elb*sztak. Nem kicsit, hanem nagyon. Két olyan klubnál, amit az elmúlt években Állambácsi rendesen kitömött pénzzel, és még attól sem riadt vissza, hogy a biztonság kedvérét erős hátszéllel is megtolja őket.

A Dunkaeszi-Külügy-Metalcom-Honvéd családfája

Itt van nálunk Szijjártó Péter külügyminiszter, aki ugyan formailag semmiféle szerepet nem vállalt Kispesten, nem tulajdonos vagy bármi, viszont az egyik valódi tulajdonos Mendelényi Dániel évek óta a külügy környékén mozog, és még az inkább a másik valódi tulajdonoshoz, Bozó Zoltánhoz köthető, a déli határkerítést is üzemeltető Metalcomtól alig egy lépésre is találunk afrikai kereskedőházat, vagyis micsoda véletlen, megint egy kis külügyet.

Aztán itt rohadt rajtunk három évig ügyvezetőként Kun Gábor, aki a dunakeszi futsalból kilőve hatalmas léptekkel lett a külügyhöz ezer szállal köthető Nemzeti Kereskedőházak Zrt. vezérigazgató-helyettese. Ez volt az a cég, amelyik a Quaestornál tárolt pénzét egészen hihetetlen módon, a Quaestor bedőlésének napján vette ki, majd alig pár év működés után, mialatt hatalmas veszteséget termelt, hagyták bedőlni a francba.

Az új Bozsik elkészülte után Szijjártó nagyobb fokozatba kapcsolt, hiszen számára ez az épület akár olyasmi is lehetett volna, mint Németh Szilárdnak a Csepelre épült Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA). Szijjártó mondjuk nem költözött be a stadionba, azonban a választás előtt gátlástalanul tartott itt kampányszagú eseményt (kegyetlenül kihasználva a Puskás-unokákat), rögzített kampányvideót, illetve kampányeseményen is megjelent a Bozsikban, fotózkodott benne Kunci haverral, és egyszer még a fia születésnapjára is kibérelte.

képernyőkép: fb/szijjaro.peter.official

Később egy újabb dunakeszi csapattárs is megjelent a klubnál, mégpedig Horváth Feri, azonban a pletykák szerint mindez merő véletlen, mert Feri évek óta nem beszélt akkor már sem Petivel, sem Kuncival.

A klubot persze nem csak a külügy furcsa figurái lepték el, hanem megjelent egy csomó további semmirekellő. A Honvéd Médiaközpont (sic!) élére érkezett Azurák neve legalább ismert volt korábbról, viszont közben a klubnál olyan arc is valamilyen igazgató lehetett, aki előtte kamerákat pakolt a köztévénél. A kiválasztásnál egyáltalán nem számított a hozzáértés, és mindez fényesen ki is derült a munkavégzésük során. Ha bármikor bement egy nem ott dolgozó az akadémiára, megdöbbenve látta, hogy a két dohányzó folyamatosan tele van kávézgató emberekkel. És ha néha valami ügyben meg kellett keresni az egyiküket, már ha sikerült kideríteni, hogy pontosan ki miben illetékes, akkor az embert rendre házon kívül találta, vagy már hazament, esetleg aznap nem is jött be.

Az egyetlen ami felpörgött, hogy szinte minden alkalmazott kényesen figyelt a Linkedin-profiljára, kivéve Kun Gábor és Azurák Csaba, mert az ő szintjükön ilyesmivel nem kell foglalkozni. Mintha a Honvéd egy vírus lenne, úgy ellepték a platformot. Csak pár példa, és vegyük észre, a többségéről azt sem tudjuk kicsoda, és hogy nagyjából mit csinálhat(ott): tessék: egy adminisztrációs asszisztens, tessék: egy marketingkommunikációs manager, tessék: egy másik sporttudományos munkatárs, tessék: frissen felvéve külön videóelemző az U19-nek, miközben az a pletyka, hogy jövőre nem szeretnénk az U19-ben csapatot indítani, helyette az NB III futna, és tessék: végre egy értelmes dolog, egy gyerekekkel foglalkozó edző. Sorolhatnánk szinte vég nélkül, akár a már távozott, kirúgott arcokból is válogatva, mint például egy jó Docherty sportigazgató, Koppányi scout, akinek nyilván nagyon sok remek játékost köszönhetünk, aztán egy másik scout találomra, akinek a nevét se hallottuk eddig, vagy a mindenre alkalmas emberünk, Sinkó Gábor, aki tényleg annyira alkalmas mindenre, hogy máris az új magyar megabank által az Andrássy úton létrehozott kortárs művészeti központnál találta magát, mint Communication Expert.

Szijjártó

Díszletnek kellettünk

Ugyan a direkt kapcsolatot nem sikerült kimutatni a Honvéd és a külügyminiszter között, azonban valahogy mégis nagyon nehéz lenne azt állítani, hogy a háttérben nincs ott semmilyen szinten. Sőt, valójában ki merjük jelenteni, hogy aktív szerepe van abban, hogy ez a klub idáig süllyedhetett.

Ha valakinek, akkor neki lehetősége lett volna legalább szólni: “srácok, nagy a baj, figyeljetek oda egy kicsit jobban”. Láthatjuk, ebben a kőkemény NB I-ben nem akkora kunszt bentmaradni, nekünk mégsem sikerült. Kétszer épphogy, most viszont már épphogy sem.

Szijjártó Péter ártott a klubnak, és ártott a közösségünknek, miközben úton-útfélen hangoztatja a kispestiségét.

Persze, ragaszkodnak az álcához, hogy a magyar futball nem a politikum Hattrickje, hogy itt valódi tulajdonosok vannak, hogy az állam stratégiai ágazatként kezelve, mindössze segíti őket, aztán valahogy mégis az derül ki, egy klub akkor lehet eredményes, ha valódi valódi gazdája van.

És akkor a tételmondat:

Szijjártó Péter az egyik legkártékonyabb szereplő a Kispest történetében.

Konkrétan egy kiesés köthető hozzá, és ezt nem sokan mondhatják el magukról. Nem lazán, nem áttételesen, hanem közvetlenül hozzá. Pusztán a paraszti logika vonalán haladva: ha a jelenlegi tulajdonosok csupán bábok, akkor a bábozó a felelős.

A Videoton egy mondatban

A Videoton és a hatalom kapcsolata sem túl bonyolult, elég hozzá pár címszó: Orbán, Garancsi, MOL, Strabag, Market.

Gazdátlanul

Talán nem véletlen, hogy pont ez a két klub ment egészen az utolsó pillanatig a kiesés ellen, és talán sorsszerű, hogy végül egy bírói ítéleten múlhatott az egész év.

Úgy nem lehet futballklubot üzemeltetni, hogy bár formailag van tulajdonosa mindkettőnek, mégsincs gazdája, aki felügyelné. Úgy sem lehet, hogy a politikum felülírhat szinte bármit egy klub életében. Úgy sem lehet, hogy egy klubnak tartósan nincs értelmezhető saját bevétele, és csak a másoktól, jellemzően az államtól így-úgy kapott pénzektől függ. Utóbbi a parazitizmus és a lopás melegágya.

Abban az ítéletben, amihez Vad II-nek a visszajátszás sem kellett, benne volt minden, amit Új Magyar Futballnak lehet nevezi.

Az pedig a világ vicce, hogy a kispesti tulajdonosok, ha minden igaz, ott sem voltak Felcsúton, miközben a felcsúti klub az egész rendszer origója, a saját tulajdonosságuk is onnan eredeztethető. A Honvédot legmagasabb szinten a télen érkezett ügyvezető, valamint az előző tulajdonos, Hemigway képviselte a meccsen. (Valójában persze a szurkolók, mert a Kispestből nem nagyon maradt más, mint mi.)

Értitek, Bozó és Mendelényi annyira jó gazdái a klubnak, hogy a mindent eldöntő meccsre se dugják oda a képüket. Vajon Szijjártóban volt annyi gerinc, vagy inkább pofátlanság, hogy megjelenjen Felcsúton?

Talán nem véletlen, hogy a mostanában leggyakrabban használt szavunk a

féreg.

Hét perc

Vad II. továbbot int

Hét perccel a vége előtt is eldőlhetett volna a bajnokság úgy, hogy a Videoton esik ki, és mi maradunk bent. Nem így történt, azonban valahol mégis lényegtelen.

Az egész rohadt Új Magyar Futball ott volt ebben az ítéletben, és a hét perc akár a szimbóluma is lehetne: tényleg az utolsó pillanat, hogy ha már egyszer az a normális, hogy a politikum ennyire belefolyt a történetbe, akkor a politikum megálljt parancsoljon a gátlástalanságnak, a herdálásnak, és a hagyományos klubok szétverésének.

Nem azzal van a bajom, hogy hirtelen kurvasok pénz lett a magyar fociban, hiszen végre az állam olyan dologra költ, amit én is fogyasztok, használok. Operát például nem, lombkorona-sétányt sem, kisvasutat sem, meg egy csomó mindent nem, viszont a focit pont igen.

Viszont az nagyon zavar, hogy ezt a sok pénzt, és ezt a történelmi lehetőséget így hasznosítják, hogy nincs felette semmiféle kontroll. Nem hiszem el, hogy az államnak megérte a Honvéd elmúlt három-négy éve. Egy normális világban, ha egy klub, egy piaci vállalkozás ennyi állami pénzt kap, akkor ott megvizsgálnák, nem forog-e fent véletlenül egy kis hűtlen kezelés esete?

1513 nap

A büszke tulajdonosok

Ez a kiesés egy folyamat betetőzése volt, ami 2019. április 5-én, a Metalcom megjelenésével kezdődött, és 2023. május 27-én ért fel a csúcsra.

Alig 1513 nap kellett hozzá.

Történelmet írtatok.

Nem a Kispest esett ki, hanem a Metalcom

és kicsit az Új Magyar Futball.


A kiesés óta eltelt idő

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||