Mastodon

899 perc labdarúgás (két évre elosztva) szerződést ér Kispesten

Új szintre emeli a szerencsejáték fogalmát a Honvéd.

playing card on black background

Holman tegnapi bejelentése óta azon gondolkodom, hogy tizenegyre, tizenkilencre, vagy húszra kértünk lapot?

  • tizenegyre: lehet bármi, akár ász, akár tízes. A következő lapban van talán a legkisebb kockázat, miközben rögtön nyerhetsz is vele.
  • valahol kettő között: számolgatás, osztás-szorzás, mindenkinél lapok, kettő-három, az asztalon zsetonok, és bár nem állunk rosszul a többiekhez képest, magunkban érezzük: kevés, több szokott előttünk heverni. A hideg racionalitásra próbálunk játszani egy asztalnál, ahol a matematika legfeljebb leírja a lehetőségeket, azonban szinte semmit sem mond az esélyekről.
  • tizenkilencre: ott van a kezünkben, könnyen elég lehet. Az asztal egyik felén látni, megálltak legfeljebb tizenhétnél, de van két ember, akiben nem bízhatunk. Semmitmondás feszül mindkét arcon, némi alig észrevehető sunyi beütéssel. Kérni vagy nem kérni? Ha kérünk, könnyen bukhatunk, hiszen csak egyetlen lap jó nekünk.
  • húszra: szimplán idióták vagyunk.

Fogalmam sincs (mostanában egyre gyakrabban)

Megnéztük Holman elmúlt két és fél évét, és azt találtuk, hogy a sérülései miatt szinte alig játszott:

idénysorozatmérk.percp/mgólgp.
2021 tavaszszlovák 195556222
kupa42145411
2021/22szlovák 17260371
kupa27136
2022/23BL selejtező45213
szlovák 1415411
kupa16868
szlovák 24298752
2021 tavasz 137695933
2021/22 933137 1
2022/23 135684431
szlovák 1: alapszakasz és rájátszás együtt
p/m: perc per mérkőzés
gp.: gólpassz
adatok forrása: transfermarkt

Konkrétan a legutóbbi két idényben

  • összesen 899 percet játszott (töltött a a pályán), és ebből 298-at a szlovák másodosztályban, amolyan rehabilitációs céllal.
  • hónapokra bontva még rosszabb a helyzet: 2022 tavaszán kihagyta a februárt és a márciust, majd április és július vége között játszott minden sorozatban, azonban 15 meccsen mindössze 516 percet (34 perces átlag), majd legközelebb 2023 márciusától volt pályán egyetlen hónapig(!). Ez a hónap hat meccset jelent, egy kupát, egy rájátszást (a szlovák egyben egész idényben 12 perce volt), és négy másodosztályú mecset.
  • április 7. óta semmi, miközben a kupa május 1-jén, a bajnokság május 20-án, a másodosztály pedig május 19-én zárult.

Mennyire sikerülhetett az a visszatérés, ami mindössze egy hónapig tartott?

Kötött bérkeret

Kispesten nincs pénz – mindig ez a kiindulási alap. Ha nincs pénz, akkor igazolni is nehezebb, hiszen a leigazolt játékosok fizetést kérnek, ami növeli a bérköltséget, és azt ki kell gazdálkodni.

Azt hamar egyértelművé tette a klub, hogy csak szűkösen fog igazolni, és csak olyanok fognak érkezni, akik hajlandóak elfogadni az általunk diktált feltételeket. Semmi meglepetés, hogy ebben a rettenetesen túlpénzelt magyar futballban, ahol eszementül elszaladtak a fizetések, és ahol szinte érdemtelenül milliókat lehet zsebre tenni havonta, szóval ebben a közegben legfeljebb az apró szépséghibás lepattanókra mehetünk rá.

Nem megsértve az igazolásokat, mert eddig kifejezetten meg vagyunk velük elégedve, de tuti kell legyen valami a háttérben, ha

  • a kupagyőztes csapatkapitánya eligazol az NB II-be,
  • visszatér egy saját nevelés, aki igazából az NB II-ben találta meg a helyét,
  • érkezik egy gólkirály a harmadosztályból,
  • és Adorján, akiről egyelőre keveset tudunk.

Közben olyan neveket dobálnak be, mint Bobál Geri vagy Daru. Két csatár, akinek ugyan volt valamikor egy jó korszaka, ami tartott kétszer egy évig, azonban évek óta semmi. Vagy Futács, a vele járó életkorral és sérülésből felépüléssel.

Egyébként Daru ott volt a Szőnyin vasárnap, gyorsan le is gyártottuk a hozzá tartozó táblákat, és őszintén meglepődtünk, hogy egyrészt nem a Wordress nem támogatja a nem időhöz kötött, semmiben lebegő posztokat, ezért oldalként kellett kitennünk, másrészt, és ez a lényegi: Daru évek óta nem játszott meccset. Az elmúlt két idényre összesen 749 perc(!) NB-s meccse van.

Mire elkészültek a táblák, a Honvéd bejelentette a 899 perces Holmant. Innentől szinte biztosra vehetjük, hogy Daru nem jön.

De visszatérve a kártyajátékokra és a kötött bérkeretre.

Azt sejtettük (igazából tudtuk), hogy öt-hat játékosnál több nem érkezik a nyáron. Amikor négynél tartottunk, és négy olyannál, aki valóban játszott is tavaly, beesett az ötödik, egy olyan, aki az elmúlt két évet szinte teljesen kihagyta. Még egyre lehet keret, talán egy középcsatárra, azonban nehezen hisszük, hogy bevállalnának egy újabb erősen kockázatos nevet. Ha öt-hatra van pénzed, akkor nem fogod a harmadát lutrira költeni. (Feltételezhetően Nagy Geri visszahozatala is hasonló megfontolásból maradhatott el, annyival súlyosbítva, hogy Gerinek élő szerződése van Mezőkövesden. Megnézték mennyit játszott mostanában, mekkora benne a kockázat, ezeket feldobták a mérleg egyik felére, és a másikba beletették a kötődését a klubhoz, a közösségi szerepét, esetleg a játékát, majd sokunk őszinte sajnálatára a nyelvek rossz irányba billentek.)

Holmannal szerintem a klub ellőtte a jokerjét, miközben egyáltalán nem jelenthető ki, hogy az idehozatalával mindent feltett volna egy lapra. Ha Holman működik, akkor kurva nagyot szakíthatunk vele, ha pedig nem, akkor, akkor talán nem került annyi pénzbe, mint a fénykorában, és annyiba sem, mint a Metalcom-éra legszebb napjaiban egy random free agent a transfermarkt bugyraiból.

Szerintetek mennyire húztunk lapot?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

2023: Hamar az új Puskás

„Közel tíz éve alkotunk egy pár a feleségemmel, akit erős kötelék fűz a Honvédhoz az édesapja által. Az apósom, Hamar István több évig szolgálta a klubot, mondhatjuk, hogy neki és a kedvesemnek nagy munkája van abban, hogy a klub játékosa lettem. Amikor megtudták, hogy nagy rá az esély, hogy itt folytassam a pályafutásomat, egy emberként erősítettek meg abban, hogy ez lenne a lehető legjobb döntés. Családias, befogadó közegről meséltek nekem, ahol megbecsülik azokat, akik tesznek a klubért. Ezért sem tehetek most mást, mint a legjobbamat adom a csapatomnak.”

nyilatkozta Holman a honvedfc.hu-nak.

Talán az első játékos a modern időkben, aki nem Puskás, hanem Hamar Pilu miatt igazolt Kispestre.

Ha bajnokin hozza az após 97 meccs 21 gólos mérlegét a bajnokságban, akkor nem lesz baj.


Nem bírom kihagyni

(előre is bocs a kollégáktól)

A rutinos karmester június 30-ig a szlovák rekordbajnok Slovan Bratislava kötelékeibe tartozott (…)

idézet a Holmant bejelentő posztból.

Aki valaha dolgozott a sajtóban, tudja, hogy milyen hírügyeletben ülni, és egész nap MTI-t olvasni. Az MTI-n belül az Országos Sajtószolgálat kiemelt pokla mögött megbújva találjuk a sportkiadás önálló minőséget képviselő bugyrát, ahol a szóismétlésnél nagyobb vétség nem létezhet, és ahol olyan szörnyszülöttek jöhettek létre, mint a Ferencváros helyett leírt:

Huszonnyolcszoros rekordbajnok budapesti zöld-fehér alakulat.

talán Jancsó Kornél volt az elkövető.
  1. rutinos
  2. karmester
  3. rekordbajnok
  4. kötelékeibe

Az a durva, hogy ha nem figyelsz oda, nem koncentrálsz, nem erőlteted magad, hogy szándékosan mást használj, akkor önkéntelenül is ilyen szavak jönnek ki az emberből, köszönhetően annak, hogy évtizedek szorgos munkájával sikerült erre a szintre zülleszteni a magyar sportnyelvet. És a legdurvább, hogy az olvasóknak fel sem tűnik, miközben ha szerzőként visszaolvasod magad, konkrétan neked fáj, éget belül, hogy leírtad. A mondat egyébként minden részében igaz, minden szavában megfelel a honi sztenderdeknek, azonban nincs ember aki így beszélne élőszóban.

Jó tíz éve egy külön blogot szenteltünk a sportsajtóban megrekedt szavaknak, valamint a kellemetlen címadásoknak és a túltolt kacifántosságoknak, és utólag kicsit sajnálom, hogy a hirtelen fellángolást követően veszni hagytuk. Pedig mennyi cerberus, luzitán, zongoracipelő, drótszamár és elitalakulat várt volna még ránk.

Magának a Mesternek a szavaival élve: „Kiéhezett kannibál módjára falhattuk volna fel mind.”


címlapkép: Tony Wu on Pexels.com

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||