Mastodon

Fogalmam sincs mit jelent egy BVSC elleni 6-1

Dúzs – Kovács N., Szabó A. (Horváth M., 38.), Kálnoki-Kis (Kocsis G., 66), Benczenleitner – Adorján, Eördögh [csk], Keresztes – Kocsis D. (Krajcsovics, 80.), Kerezsi, Átrok

gól: Kerezsi (9., Átrok), Kocsis D. (12., Kerezsi), Kerezsi (41.), Kovács N. (47.), Adorján (80. — tizenegyesből), Keresztes (89.)

Tizennégy játékossal, mindössze három csere, és abból egy Szabó Alex orrtörése miatt. Csupa K-vezetékneves akciógól, és csupa K-keresztneves büntető. Pinezits mester is érezhette a flowt, hiszen a végén behozta a kis Klagenfurtot, Krajcsovicsot, hátha. (Kicsit hiányoltam Kálnoki-Kistől egy duplázást!)

Ellenben azon túl, hogy remek meccsélmény volt a vasárnap délelőtt, tartom a címben megfogalmazott állítást: fogalmam sincs mit jelent egy BVSC elleni 6-1.

disclaimer: a poszt már megvolt hétfő reggel, azonban egyrészt RW is oda időzítette a saját posztját, valamint utána beesett egy nem várt leállás. Ja, és a többi gólpasszt még vissza kéne néznem. Majd alkalomadtán frissítem az anyagot.

Egy // osztálykülönbség

  • A BVSC tavaly veretlenül nyerte hülyére az NB III-as csoportját. 38 meccsen rúgtak 101 gól, és kaptak mindössze 15-öt.
  • Mi az NB I-ből estünk ki, azonban a pályára lépők között mindössze hárman mondhatták el magukról, hogy stabilan játszottak is a bajnokságban: Kocsis Dominik, Szabó Alex, valamint a tavaly még a ZTE-ben játszó Kálnoki-Kis.
  • A többiek hol az NB II-ben, hol az NB III-ban, hol pedig nagy ritkán az NB I-ben. Nehéz lenne bármiféle átlagot vonni, ezért inkább bedobom táblázatosan. (Csak a pályára lépések szerepelnek benne. A perceket most lusta voltam kiszámolni, azonban azzal nyilván mindenki tisztában van, hogy pl. Átrok az NB I-ben csak pár perceket kapott jellemzően. Az NB-s mezőny játékperceit leggyorsabban a HLSZ adatbázisából tudjátok kikeresni, ha valakit komolyabban érdekelne.)
  • A nagyobb baj, hogy nálunk többen is alig játszottak meccset az elmúlt szezonban, és azt is több csapatban sikerült lehozni.
névNB INB IINB IIImegye1U19
Dúzs78
Kovács N.615/46
Szabó A.175/1
Kálnoki-Kis23
Benczenleitner418/25
Adorján36/2
Eördögh714/26
Keresztes915/3
Kocsis D.21/21
Kerezsi14/411/12
Átrok1113/35
Horváth M.1222
Kocsis G.2114/1
Krajcsovics314/33
összesen123/6117/1186/10222/1
pályára lépések száma/gól a 2022/23-as idényben

Kettő // az NB II erőssége és a tervezett feljutás

Egészen elképedve hallgatom, olvasom, hogy mennyire taksálják a jelenlegi keretünket az NB II mezőnyéhez képest. Igen, az NB II mezőnyéhez képest. És mindezt mondva, írva teljes magabiztossággal, miközben én magam tudom egyes közlőkről, hogy évek óta nem láttak egyetlen NB II-es meccset sem, hogy még a sportlapokban sem olvassák el a nagyobb NB II-es híreket, legfeljebb annyit tudnak, hogy idény vége felé az Eredmények appon megnézik a telefonjukban a feljutókat. És akkor nagy magabiztossággal: ez kevés lesz.

Bevallom, nekem sincs fogalmam az NB II erősségéről. A tavalyi szezonban gyakran megfordultam a Hungárián, a Diósgyőr több idegenbeli meccsén, de jártam Soroksáron, az előtte lévő idényben párszor a Fáy vendégszektorában, Budaörsön, Óbudán ésatöbbi. Ahogy számolom, a két idényre van mögöttem nagyjából harminc NB II-es meccs, de lehet, valamennyivel több. Ennek ellenére, vagy éppen emiatt, fogalmam sincs a liga erősségéről.

Persze, egy Pécsnek ismert neve van – azonban ennyi nem elég ahhoz, hogy feljutásra esélyesnek tartsuk.

Vagy a hatalmas futballmúlttal rendelkező Szeged – egy: legalább egy tucat klubnak összesen van egy kisebb vidéki városhoz méltó futballmúltja az NB I-ben, kettő: miért gondolja bárki, hogy NB I-et akarnak?

Aztán a Győr, ahová állítólag megérkezett a Videotonból kivont MOL pénze. Ott nagyon akarnak valamit, román válogatottakat igazolnak, sorra honosítanak külföldieket, és ugye, ott van Világi, a DAC tulajdonosa, remek kapcsolatokkal. Győrben lehet valami, akár egy kisebb konteó, hogy ne a Vasas és a Honvéd jusson vissza, mert sok a pesti csapat. (Igen, a pesti a sok, és nem a falusi, de ezt a topikot most ne nyissuk ki.)

Ezen kívül hallani még Ajkát, Gyirmótot, Haladást, esetleg Nyíregyházát, azonban a mire felről egy szó sem esik. A Vasassal és velünk együtt ez már kilenc csapat, vagyis a létszám fele.

A valóság azonban valami olyasmi lehet, hogy az NB II-nek nincs érdemben mérhető erőssége. Az NB II lebeg a semmiben. Általában van két csapat aki úgyis feljut, rajtuk kívül egy vagy kettő meglepetés, akik egy ideig tudják tartani a lépést. Olyan év, hogy három feljutásra is esélyes csapat legyen csak nagyon ritka, és akkor általában elbukik a Vasas.

idény [mérk.]elsőmásodikharmadik
2013/14 [30]Nyíregyháza 66Dunaújváros 62Gyirmót 57
2014/15 [30]Vasas 66Békéscsaba 61Gyirmót 59
2015/16 [30]Gyirmót 65Mezőkövesd 57ZTE 55
2016/17 [38]Felcsút 77Balmazújváros 73Kisvárda 69
2017/18 [38]MTK 82Kisvárda 75Békéscsaba 65
2018/19 [38]ZTE 82Kaposvár 74Gyirmót 65
2019/20* [27]MTK 59Budafok 54Vasas 47
2020/21 [38]DVSC 80Gyirmót 78Vasas 78
2021/22 [38]Vasas 85Kecskemét 77DVTK 72
2022/23 [38]DVTK 87MTK 74Ajka 68
Dobogósok és pontszámaik.
Félkövérrel az NB I-ből az előző szezonban kiesők.
* A Covid miatt a 26-27. forduló környékén félbeszakadt a bajnokság. A Balmazújvárost kizárták.

Érdemes észrevenni, hogy az azonnal visszajutás csak a Felcsútnak, a Debrecennek és háromszor az MTK-nak sikerült. Sőt, kiesőként még az NB II dobogója is ritka. Az elmúlt tíz idényben például egyszer sem fordult elő, hogy az NB I mindkét kiesője felférjen rá.

Visszatérve a mezőny erősségére. Érdemes végigböngészni a táblázatot, hogy milyen meglepetéseket találunk benne.

  • 2015/16 A Gyirmót feljutása tervezett volt, évek óta dobogón álltak, és volt, hogy adminisztrációs okokból bukták csak el a feljutást.
  • 2016/17 Remélem senki sem lepődik meg a dobogón végző hármas összetételén.
  • 2017/18 A Kisvárda nagyon nyomult, semmi meglepetés. Ráadásul abban az idényben több külföldit is játszattak az NB II-ben.
  • 2018/19 Itt az első meglepetés: a Kaposvár az előző szezonban még az NB III-ban szerepelt. Később ahogy jött, úgy el is tűnt. Egy év NB I rekordalacsony pontszámmal, majd azonnal kiesés az NB II-ből is.
  • 2019/20 A Covid miatt idő előtt lefújták a bajnokságot. Amikor a Vasas épp kezdett feljönni.
  • 2020/21 A Debrecen belekavart a rendszerbe, és a Vasas megszívta. Semmi meglepetés, végig ez a három csapat ment az NB I-ért, ráadásul mindháromnak kimondott célja volt.
  • 2021/22 A Kecskemét kimaxolta a kaposvári utat. Az NB III-ból csak azért jutott fel, mert az Iváncsa nem vállalta az indulást, cserébe rögtön második lett, és még egy osztályt ugorhatott, ahol aztán megint második lett, sorozatban harmadszor.
  • 2022/23 Az egyetlen meglepetés az volt, hogy az Ajka milyen sokáig tartotta a lépést a botladozó MTK-val. Egyébként sima idény.

Jól látható, hogy többségében tervezett feljutásokkal találkozunk. Olyan klubok jönnek fel, ahol vagy évek óta téma az NB I (Kisvárda, ZTE, Gyirmót, Vasas), vagy olyanok, akik megrekedtek valamiféle lobbyban a két osztály között (MTK, DVTK), valamint a gyors visszajutók (DVSC, Felcsút). Gyakorlatilag a covidos Budafokkal együtt az elmúlt tíz idényben mindössze a Kaposvár és a Kecskemét tudott valamiféle váratlan meglepetést hozni.

Nagyjából az jön fel minden évben, aki előre kimondja, hogy fel akar jutni, és ezért látványosan tenni is képes.

Persze, bele lehet futni olyan szenvedésekbe, mint a Vasas vagy a Gyirmót, esetleg a ZTE, és lehet betlizni akkorát, mint a Diósgyőr, azonban ez a ritka eset.

Aztán lehet komolyan bemondani a feljutási célt mondjuk például Szegeden, mert ilyesmire is volt példa, azonban felesleges komolyan venni, ha semmiféle akarat nincs mögötte. Se fentről nem húzzák őket (l. Felcsút, Balmazújváros, Kisvárda, Mezőkövesd), se lentről nincs jelentős tolóerő (helyi akarat, szurkolói bázis), ráadásul a klubnál sem folyik előremutató szakmai munka, esetleg minőségi játékospolitika.

Három // szerintem három

Felesleges erősséget nézni. Jelen állás szerint a Honvéd és a Vasas jelentette ki egyedül, hogy egyértelmű célja a visszajutás, a Győr egyértelmű ráutaló magatartást fejt ki, és rajtuk kívül az Ajka nem titkolta tavasszal, hogy ha úgy adódik, akkor vállalná az NB I-et, azonban ezt nehéz feljutási szándéknak nevezni.

  • Vasas // a nagy selejtezés ellenére is maradt egy bivalyerős keret, vállalható nevekkel, több, a közelmúltban még válogatott játékossal. Modern stadion, van lóvé szarásig (OTP, Csányi satöbbi), akadémia, utánpótlás, és még szurkoló is akad valamennyi. Minden adottnak tűnik a feljutáshoz.
  • Honvéd // a kiesés után szétszéledt a keret, helyettük fiatalokkal, és pár NB II-es arccal próbálkozunk. Pénz nincs, akadémia, utánpótlás van, modern stadion van, szurkolói támogatás van, és talán ez számíthat igazán, mert az NB II-ben sok minden van, azonban néző és szurkolás szinte sehol. Ha sikerül pótolni a forráshiányt és a szűk/fiatal keret működik, akkor.
  • Győr // állítólag érkezik a MOL feneketlen kasszája, ami nem lenne meglepő, mert Világi Oszkáré, a DAC tulajdonosáé a Győr is, és Világi tagja a MOL igazgatótanácsának, vagy mifenéjének, ráadásul jól is fekszik Fönt. Stadion van, néző azonban nincs hozzá. Akadémia, utánpótlás van, hoznak is fel játékost, azonban úgy néz ki, bevállalják a légiósokat is, vagyis annyira tele lehetnek delláréval, hogy nem számítanak az MLSZ-től érkező százmilliók. Franc tudja mi lesz velük, mert ez egyelőre úgy tűnik, hogy nem szervesen érkező akarat, hanem egy fentről, a központból meghozott döntés alapján csinált feljutási próbálkozás.

A többieket egyszerűen nem lehet komolyan venni.

  • Az Ajka egy kellemes dolog, évek óta motoszkál arrafelé valami. Kis Károly alatt már ott voltak az élmezőnyben, tavaly pedig a bénázó MTK-n majdnem fogást találtak. A város és a tulajdonos vállalná az NB I-et, a stadionjuk a kecskemétihez képest egy Allianz Arena, viszont Ajka is csak egy 26 ezres város, vagyis Felcsútnál ugyan jóval nagyobb, de pariban van Mezőkövesddel, Kisvárdával és Pakssal. Vagyis szélsőséges esetben az NB I tizenkét csapatából öt is falusi/kisvárosi lehetne.
  • A Nyíregyháza komolytalan. Tavaly három különböző stadionban játszottak (Sényő, Balmazújváros, Kisvárda), öt edzőjük volt, a keretet is rendesen megpörgették, így nem meglepetés, hogy osztályozót kellett játszaniuk a bentmaradásért. Meglepő lenne, ha idén kapnák össze magukat.
  • A Szeged teljességgel értelmezhetetlen. A világon nincs olyan talán, hogy egy egyházmegye profi futballcsapatot üzemeltessen, miközben felénk ebben semmi extrém nincs: a két háború között a Váci egyházmenyéhez köthető Váci Reménységnek profi másodosztályú csapata volt. És akkor a többi abszurditás: fullextrás stadion egy városban, ahol gyakorlatilag harminc éve nincs NB I; a klub nevében szerepel a Grosics Akadémia, azonban az akadémia nem Szegeden, hanem Gyulán működik; miközben ember nem tudja, hogy ez a 2011-ben alapított Szeged-GA kit tekint jogelődjének, valamint a szurkolói melyik klubot tekinti igazi Szegednek.
  • A Soroksárnak jó az NB II, és bár sok értelme nincs, a Fradi fiókcsapatát játsszák el.
  • A Haladásnál bajok vannak a tulajdonosi szerkezettel, és úgy azért nehéz elképzelni egy klubot az NB I környékén, hogy a tulajdonosa éppen válófélben van Mészáros Lőrinc lányától, ráadásul cégén keresztül komoly, az országnak milliárdokba fájó vitája van az egykori apósával. És azt tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc valójában kicsoda.
  • Gyirmóton bármi megtörténhet. Volt valamekkora játékosmozgás, azonban a lényegi változás az, hogy Csertői helyett Csizmadia Csaba lett az edző. Elnézve az összeállításukat az Ajka elleni meccsen, ehhez a kerethez komoly edzői bravúr kell, hogy feljutást érjen.
  • És így tovább a többi klubra.

Négy // tényleg nem tudom mit ér egy 6-1 a BVSC ellen

Egyedül annyit tudok, hogy ha vasárnap délelőtt tízkor, az országos vörös riasztás kellős közepén kimegy mintegy két-háromszáz kispesti egy idegenbeli edzőmeccsre, kifizeti az ezres beugrót, esetleg megiszik két-három-öt sört, akkor

mögöttünk valami kurvaerős akarat van,

és ilyesmivel nem sok klub rendelkezik az NB II-ben.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján már most kijelenthető, hogy mérhető mennyiségű szurkolója idegenben csak a Kispestnek lesz a következő szezonban, és nem nagyon lesz olyan stadion, amit nem a mi szurkolásunk fog betölteni.

Teljesen más úgy futballozni, hogy miközben az ellenfeleidnek te vagy az Ellenfél, mert a Kispestet képviseled, addig mögöttük nincs ott senki, mi viszont rettentő erős háttérrel mehetünk mindenhová. A lébecolás kizárt. Egy Csákvár-Mosonmagyróváron a 150 unatkozó néző előtt bármekkora lötyögést el lehet képzelni NB II-es mérkőzésként, azonban ha ugyanott mondjuk 4-500 szurkoló van kint, és elégedetlenkedni kezdenek, akkor annak lehet súlya – és legfőképp pozitív hatása.

Hatalmas felelősséget kaptak ezek a játékosok a nyakukba, és ha aláírtak, ha maradnak, akkor ezt a felelősséget az első perctől vállalniuk kell.

Tavaly még lehetett azzal jönni, hogy csak kiegészítő emberek, hogy nem miattuk estünk ki, azonban idén már ők a Kispest, nekik kell helyrehozniuk egy csomó féreg elcseszett művét.

Öt // egyelőre tartom a tippem:

Tétmeccsen száz fölött lövünk az idényben, és az elsőt a kupadöntőben kapjuk. Vagyis 34 bajnoki és 6 kupameccs, átlagban 2,5 lőtt góllal.

Kicsit hajlandó vagyok engedni, és mondjuk felőlem feljuthatunk a második helyen is, de akkor azt csináljuk veretlenül.

Mindez pont ugyanannyira hiteles és valósághoz közeli, mint az NB II szakértőinek véleményei, amikbe akár személyesen, akár olvasva bele lehet futni. Pont ugyanarra a hasraütésre és nagyotmondási kényszere lettek alapozva, mint a többi hasonló izé, tipp.

(Pro ajánlat: olvassatok sok Facebookot, és ott a sok okos véleményét, mert attól hülyül igazán a magyar. Fontos, hogy véletlenül se gondolkodjatok egy pillanatot sem, hanem azonnal nyomjátok a lájkot vagy a szomorú fejet, és írjátok alá: “minden szavával”, esetleg: “ez hülyeség, és te is hülye vagy”. Az érveléssel, vagy a nem létező gondolataid kibontásával még véletlenül se foglalkozz, mert nem csak téged, hanem másokat is megzavarna.)

címlapkép: Honvéd FC/Balogh Dávid


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||