Mastodon

Ha filmet forgatnánk, felmerülne munkacímnek a 2023: az eső visszatér

Soroksár – Honvéd @ Soroksár, 16h

[tételmondat] Annyira hozzászoktunk a jóhoz, hogy mostanában csak akkor ázunk el egy stadionban, amikor esik az eső.

A sportkormányzatnak hála, fix NB I-es csapatként hozzászokhattunk a zsírúj stadionokhoz, így történhetett meg, hogy amikor reggel kinéztem az ablakon, és azt láttam: esik, majd az előrejelzéseket megnézve ugyanaz fogadott: esni fog, akkor menten az Elvétve Használt Ruhák Szekrényéhez fordultam, és előkerestem belőle azt az esőkabátot, amit még a vilniusi meccsünkre vettem, és sem akkor, sem azóta nem volt rajtam. Jelentem: kihíztam, de nagyon nincs másik.

Illetve egy elképesztően régi darab, amit egy turkálóban vett édesanyám úgy húsz éve, hogy legalább valami legyen rajtam, ha meccsre megyek. Akkoriban még mindenhova kellett. Emlékeim szerint végül mindössze egyszer volt rajtam, mégpedig 2014 májusában, Győrött, egy 4-2-es zakón, ahol annyira szarrá áztunk, hogy igazából mindegy volt az esőkabát jelenléte.

Hogy 2015-ben, a soroksári kupameccsen miben áztam el, arra már nem emlékszem, viszont arra igen, hogy azt a meccset végül mi élőztük a vendégből (esőben!), mert az akkori klub erre is képtelen volt.

Évek munkája

Közben csendben negyven lett az ember, ezzel párhuzamosan elkényelmesedett, a stadionok is kényelmesebbek lettek, idővel elszoktunk (elszoktam) az ilyesmitől. Mármint az esőtől. Meccsre természetesen menni kell, az nem lehet kérdés, azonban esőkabáttal szenvedni, basszus, a hátam közepére.

Nabazmeg

Miközben azzal legyünk tisztában, hogy ez a normális. Az ország stadionjainak és futballpályáinak jelentős, mondhatni döntő százaléka nem fedett, vagy csak részben fedett, viszont az, hogy a vendégszektor is esőálló legyen, vagy legalább megpróbáljon annak tűnni, olyan nem nagyon létezik.

Ilyen ez a sport, nincs miért nyafogni. Ha esik, akkor esőben megyünk.

Ettől még elszoktunk a jelenségtől, elkényelmesedtünk, jobb lenne födém alól.


Ne nevezzük dél-pesti rangadónak, mert ne

Soroksár és Kispest is Dél-Pest, azonban a történetük során a soroksári és a kispesti reprezentatív klubok általában a ligarendszer más szintjeihez tartoztak. A jelenlegi Soroksárral például ma találkozunk először bajnokin, és az előző Sorival, a Soroksár, Er-So, VL Sortex, stb néven futó klubbal is mindössze húsz meccsünk van. Ehhez jön még tizenegy a szintén a soroksári pályát használó VM Egyetértéssel. Vereség mindössze kettő egy évszázad alatt.

A Soroksár-Honvéd nem rangadó semmilyen szinten. Sajnálom, de ez a helyzet. Pláne nem ezzel, a viszonylag új alapítású Soroksárral.

Lehet, hogy az aktuális tabella alapján érdekesebb mérkőzés, hogy két, inkább a tabella elejére várt csapat találkozik, de ettől még nem lesz valami rangadó, ha közben nullához közeli múltja van. A mi nézőpontunkból több rangadóság van a Soroksár kisfradiságában, mint magában a Soroksárban.

Annyira jó szavunk a rangadó, nem kéne végleg kiüríteni a jelentéstartalmát azzal, hogy mindenre elkezdjük használni. Elég ha két kerületet összeköt egy busz, mint esetünkben a 66-os (ennek ellenére Kispestről inkább a 151-es és a HÉV kombóját ajánljuk), és máris rangadónak nevezzük. Dél-pestinek, bele sem gondolva, hogy mégis milyen alapon? Dél-Pesten a Soroksár-ESMTK a rangadó, mert annak legalább van értelme. Vagy szélesebb értelmezési tartománnyal a Honvéd-Csepel, amíg létezett a Csepel, mert annak is volt értelme. Egyébként pedig a Honvéd-Fradi, mint a két legdélebbi budapesti klub.

Győzni kéne

Ez nem kérdés.

Lovric eltiltott, a sérültekről (Kundrák, Átrok, stb) nem tudunk semmit, azonban a keret szépen bővült az utolsó (utáni) pillanatokban, nem lehet gond. Jobban félek inkább játékunktól, illetve annak esetleges hiányától.

Az NB II-ben is kötelező a vízelvezetés (és a pályafűtés), így talán a soroksári pálya nem lesz vészes, simán lehet majd játszani rajta.

Sűrű nap lesz

Délben játszik a fakó a Békéscsabával az akadémián.

Valamikor megérkezik R. nagyon messziről, akit össze kéne szedni, és együtt indulni Soroksárra. Gondolom sörözünk is valahol.

Négytől Soroksár-Honvéd.


címlapkép: RW lőtte a 2015-ös esős kupameccsen.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||