Mastodon

Prémium túra a tavaszi rajton

Kozármisleny – Honvéd 1-2

István, álljon fel, csinálok önről egy képet.

Mondta kedvesen az intézkedését foganatosító rendőr a kozármislenyi Mokka Kultúrpresszó napsütötte teraszán. Az égen egymást keresztezték a chemtrail-csíkok, az asztalon hideg Pécsi sör.

Nagyjából egy órával a kezdés előtt parkoltunk le a vendégszektor mögött. A közeli Coop már délben bezárt, időnk bőven, a térképbe beütöttük a legközelebbi kocsmát. Előbb balra, majd jobbra, majd megint balra, legfeljebb öt perc séta, és ott lesz.

Ott volt.

A rövid út során rendőrök tucatjai és rendőrautók tucatja mellett haladtunk el. Egy fehér tányérsapkás még segített is nekünk, hogy merre forduljunk. Egyáltalán nem érdekelt senkit, hogy kitörve a vendég mögött hermetikusan lezárt karámból, szabad portyázásra indultunk a városban.

Alig jutottunk azonban a sörünk feléig, amikor hatunkat körbevett nagyjából egy tucat rendőr, és kérték az igazolványainkat. Miután átadtuk, az egyikük elmondta, hogy fényképfelvételt fognak készíteni rólunk és a ruházatunkról. Megkérdeztem: miért? A válasz lényege nagyjából az volt, hogy ha esetleg történne valami a meccs kapcsán, akkor legyen egy beazonosítható adatbázisuk a jelen lévő emberekről. Nem az összes szurkolót fotózták le, például azokkal nem nagyon foglalkoztak, akik jóval a kezdés előtt bementek a stadionba. Sőt, a kultúrpresszóban a mellettünk lévő asztalnál ülő srácot sem (pedig őt később láttuk a vendégszektorban), vagy a honvédos sállal a nyakában egy italra beugró öreget sem.

Adatvédelmileg ugyan aggályosnak tartottam, de csinálják. Hamar rájöttek azonban, hogy nem ezeket a droidokat keresik, miután az első percben általános röhögésbe fulladt az intézkedés. Addigra azonban már belekezdtek a fényképezésbe, így a helyzet és az egyenruha komolyságát fenntartva, végig kellett csinálniuk.

Szóban kaptunk egy ígéretet arra, hogy csak és kizárólag a meccs idejére használják a fényképeket, illetve a helyben hozzácsatolt adatainkat, úgyismint a személyi igazolványunkat. A modern társadalmakat az tartja össze, hogy lakosságként meg kell bíznunk egyes intézményekben, köztük például a rendőrségben, és elhinni, hogy valóban úgy cselekednek, ahogy ígérték, és ahogy a törvények számukra előírják. Esetünkben például valóban törlik a képeket.

A rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet.

1994:XXXIV. törvény a rendőrségről. 42. § (1)

P. utólag kikereste a vonatkozó törvényt. Elolvasni is fáj.


Indokolatlan méretű jelenlét

A szurkolók létszámához arányosítva ennyire sok rendőrt még életemben nem láttam meccsen. Azon a területen, amit mi beláttunk, úgy hatvan-nyolcvanan lehetettek legalább, ehhez jön még az utakat figyelők, a városban forgalmat irányítók, és a többi, akiket egyáltalán nem láttunk. A kozármislenyi klub 1000 nézőt adott meg, ebből nagyjából 300+ lehetett a vendég, továbbá nagyjából két tucat potyázó, akik – velünk együtt – a stadionon kívülről nézték a meccset.

Az összes nézőre 1:10, a vendégre nézve 1:3, az utcai közönségre pedig 1:0,25 (négy rendőr jutott egy emberre) volt a rendőr-szurkoló-arány.

Mind a létszámot, mind az intézkedéseket tekintve indokolatlanul túlbiztosítottnak tűnt a Kozármislenyben megrendezett Kozármisleny – Bp. Honvéd másodosztályú bajnoki labdarúgó mérkőzés.

Különösen annak fényében, hogy a városban egyébként szabadon sétálhattunk.


Chemtrail megye


Azt szokták mondani ilyenkor, hogy idény eleji forma

Bár konkrét statisztikával nem tudunk szolgálni, a labdabirtoklás a második félidő nagy részében közelített a 80-20%-hoz (kozármislenyi fölénnyel).

(…)

Ha őszinték vagyunk, annyira nagy volt a Misleny fölénye, hogy talán még döntetlen eredmény mellett is csalódottak lettünk volna, nemhogy így, Honvéd-győzelemmel.

(…)

A mai nap labdakihozatalt vagy egyáltalán futballra való szándékot nagyon keveset láttunk a Honvédtól! Kizárólag direkt elemeket alkalmaztak, ellenben ők nyerték a mérkőzést!

A nagyrészt védekező Honvéd győzelméhez szerencsére is szükség volt – ezzel a címmel, illetve az itt kiragadott részletekkel jelent meg a Kozármisleny összefoglalója

A kozármislenyi beszámolóval ellentétben egyáltalán nem arról volt szó, hogy egy csapat volt a pályán, amelyik végül magát verte meg, hanem volt egy domináns focira törekvő (a Kozármisleny), amelyik alig tudott helyzetbe kerülni, és volt egy, a kontráiban bízó (a Honvéd), amelyik nem egyszer jutott ziccerig. Végül

  • egy tizenegyesből szereztük meg a vezetést,
  • amit egy Tujvelről kipattanó labdából egyenlítettek ki,
  • majd egy szilveszteri adásba kívánkozó jelenetből ismét mi vezettünk,
  • és a slusszpoén elmaradt, amikor egy jól eltalált kozármislenyi lövés a kapufán csattant.

Hiába próbált meg dominálni a Kozármisleny, hiába került sokszor helyzetbe a Honvéd, a mérkőzést közvetlenül mégsem ezek döntötték el.


Kellemes napsütésben

győztünk, és most nem kell ennél sokkal több.

Nagyon fontos, hogy ha képtelenek vagyunk labdabirtokláson alapuló támadófocit játszani, akkor legalább legyen válaszunk az ellenfélre. Nem szégyen ezzel a névsorral védekezni és kontrákra játszani, mert ha ennyire vagyunk üzembiztosan képesek, akkor ezt kell játszani. A Kispest/Honvéd célja mindig és minden körülmények között a győzelem kell legyen – és nem a szépnek gondolt játék. Utóbbi majd jön magától esetleg.

Nekem egyáltalán nem megalázó, amikor a kozármislenyi sajtós olyasmit ír le, hogy „futballra való szándékot nagyon keveset láttunk a Honvédtól”, mert a futballt nem futballra való szándékra, hanem pontra játsszák. Ettől függetlenül egyes mondatait erős túlzásnak tartom.


Foltos egérmozi

Próbáltam egyes helyzeteket visszanézni videón, például hátha van arról kép, amikor az egyik, jegyzőkönyvben is szereplő kozármislenyi alkalmazott mutogat a vendégtábornak, azonban a stream minősége még mindig rettenetes. Érdemes megnézni a Kozármisleny gólját: konkrétan semmi nem látszódik belőle, azt sem tudni hol a labda.

Közben kijött az összefoglaló:


Osztályozókönyv


címlapkép: az Estadio Kozármisleny a tó felől

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||