Mastodon

Tartozások, ittas vezetés, sokmilliós fizetések

Nehéz elhinni, hogy pont a Honvéd ne tudott volna egy olyan dologról, amiről egyébként mindenki tudott, és a téma a közbeszéd része volt.

2022 októberében a kispesti napjait már visszafelé számoló ügyvezető, Kun Gábor helyett, Chris Docherty szakmai vezető jelentette be az új edzőt: Dean Klafuricot. Nyár óta nyílt titok volt, hogy komoly pénzügyi nehézségek vannak Kispesten, amit az is nyilvánvalóvá tett, hogy távozott Nagy Geri, Baráth, Bardea, Banó-Szabó, Gale, Balogh Norbert, Tóth-Gábor Kristóf, eladták Petrusenkót, majd az idényrajt előtt pár nappal kitették a keretből a csapatkapitányt, Batikot. Leváltották Vignjevic edzőt is, és hoztak helyette egy komplett stábot, sportigazgatóstul, edzőstül, tanácsadóstul, mindenestül.

Hiába látszott, hogy nincs pénz (a pletykák szerint Kun Gergely, a mostani ügyvezető már ekkoriban a klubnál volt, pont az anyagiak felett őrködni, amit egy interjúban részben ő maga is elismert), amint egyértelművé vált, hogy vékony a keret, vadul igazolni kezdtek, és úgy költekeztek, mintha nem lenne holnap. És mint azt a mellékelt ábra mutatja, tényleg nem lett holnap.

Néhány elképesztő fizetés

A FIFA döntőbizottságának hála, pár fizetés nyilvánossá vált ebből az időszakból. Például nyáron, bár megpróbálták, de végül nem küldték el Petkovicot, helyette inkább havi 4,9 millió forintért nem játszatták. Szeptemberben inkább leigazolták Capant, aki korábban a török Bursasporban havi 30.000 euróért (kb. 11,6 millió forint) játszott. Sajnos Capan ügyiratában a Honvédra vonatkozó részeknél erősen keverednek a nagyságrendek és a valutanemek, így csak tippelni tudunk a fizetésére. Azonban az, hogy a FIFA szerint, amennyiben kitölti Kispesten a szerződését, akkor a 2022 szeptembere és 2023 júniusa közötti kilenc hónap miatt 255.000 euróval csökken az őt ért veszteség, azt feltételezné, hogy kilenccel osztva az összeget havi 28.000 euró lenne a fizetése, ami szerintünk, és reményeink szerint teljesen valószínűtlen. Capan fizetése valószínűleg havi 3 millió forint (8000 euró) környékéről indult, és tavaszra érte el az 5,7 millió forintot (14.000 euró), amihez jött még egyéb jogcímen pár millió.

Courts stábjában Csodaturmix (Ramon Tribulietx Santolaya) legalább havi 4000 eurót (1,6 millió forint), Marko Djordevic pedig legalább havi 3000 eurót (1,2 millió forint) keresett.

Ha a sajtóhírek igazak, akkor a 2022 júliusának legvégén érkezett, és két évre aláíró, majd egy év után menesztett Cirkovic 160.000 eurót (62 millió forintot) követel a klubon, ami azt jelenti, hogy a havi fizetése legalább 13.000 euró, illetve az annak nagyjából megfelelő 5 millió forint kellett legyen.

A Honvédban a 2022/23-as bajnokságban 15 légióst lépett legalább egyszer pályára, és a nagyon fiatalokat nem számolva, 20-23 olyan játékosunk volt, akinek legalább a marginális szereplő Petkovic fizetését meg kellett adni. Ebből következik, hogy a havi bérkeret alsó hangon 100 millió forintról indulna, azonban a Honvéd beszámolóiból tudjuk, hogy 2022-ben a személyi jellegű ráfordítások elérték a 3000 millió forintot. Utóbbi tartalmazza az összes klubalkalmazott fizetését, azonban talán nem lövünk nagyon mellé, ha feltételezzük, hogy ennek a 3000 milliónak, vagyis havi 250 milliónak a nagy részét a játékosok bére vitte el. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy egy 20-23 fős keretre nézve az átlagfizetés valahol havi 7 millió forint (18.000 euró) környékén tetőzhetett. Természetesen ez egy átlag, és páran ennél jóval többet, míg mások kevesebbet kerestek.


Klafuric

2022 októberében menesztették Courtsöt, és érkezett Klafuric, mégpedig előbb havi nettó 10.000 eurónak megfelelő havi bruttó 4,9 millió, majd 2023 júliusától havi bruttó 5,3 millió forintért. Ehhez jön még 350 euró (136 ezer forint) prémium minden megszerzett pontért, ami végül húsznál (2,7 millió forint) állt meg. (Bódog a 2020-as pénzbőség idején havi 4,1 milliót keresett, amihez hozzájött a lakhatási támogatás, egy komolyabb utazási költségtérítés, valamint pontprémium, illetve extra bónuszok, ha sok fiatalt játszat.)

Klafuric szerződését valamivel jobban írták meg, mint a játékosokét, mert amikor egyoldalúan felbontották 2023 májusában, akkor egyértelmű volt, hogy ha el is cseszik, akkor is legfeljebb öt hónapnyi fizetését kell kipengetnie a klubnak. Persze sikerült elcseszni.

A lényeg, hogy 2023. május 28-án, vagyis a kiesés másnapján a Honvéd felmondott Klafuricnak, azonban ezt alapos indoklás nélkül tette. Valószínűleg érzékelték a hibát, mert egy hónappal később, június 30-án egy újabb levelet küldtek Klafuricnak, amelyben – többek között – azt állították, hogy miközben az edzőnek tudomása volt róla, nem értesítette a klubot az egyik játékosával történt incidensről. Innentől fontosak a dátumok:

  • május 27.: kiesett a Honvéd az NB I-ből.
  • május 28.: a Honvéd egyoldalúan felmondott Klafuricnak.
  • május 28.: Klafuric még aznap elhagyta Magyarországot.
  • június 1.: a Honvéd kinevezte Pinezits Mátét edzőnek.
  • június 21.: a Honvéd állítása szerint aznap jutott tudomásukra egy súlyos incidens, amiről nem értesítette a klubvezetést a korábbi edző.
  • június 23.: a Honvéd tájékoztatást kért Klafurictól az incidensről.
  • június 30.: a Honvéd újabb levelet küldött Klafuricnak, benne többek között azzal, hogy kijelentette, az edző elmulasztotta tájékoztatni a klubot a játékossal történt incidensről.

A FIFA ítélete végül azt mondta ki, hogy Klafuricot indoklás nélkül, május 28-án egyértelműen elbocsátotta a Honvéd, amit az is igazol, hogy pár nappal később új edzőt nevezett ki. Vagyis a Honvéd egy hónappal későbbi, második levele, és az abban szereplő indoklás irreleváns a szerződésbontás szempontjából. Az egyetlen siker, hogy az öt hónapból sikerült négyet csinálni, így a Honvédnak mindössze 40.000 eurót (15,5 millió) plusz némi aprót (késedelmi díjak, illetve egy elmaradt pontprémium) kell kifizetnie Klafuricnak.


Az incidens

A Honvéd állítása szerint 2023. június 21-én jutott tudomásukra, hogy 2023. január 22-én (vasárnap), hajnali 4 óra 22 perckor a klub akkori játékosát, Herdi Prengát (egy ZG6880IF forgalmi rendszámú gépjárműben) ittas vezetésen kapták. A Honvéd június 23-án levelet írt a játékosnak és Klafuricnak, hogy tájékoztatást kérjen az ügyről.

Arra nem tér ki sajnos a FIFA dokumentuma, hogy Klafuricnak honnan volt/lehetett tudomása az ügyről, illetve, hogy a klubnak honnan lett.

Viszont azt egészen abszurdnak tartjuk, hogy miközben a szurkolók között nyílt titok volt egyes játékosok sportszerűtlen életmódja, és arról is tudtunk, hogy legalább egy játékost ittas vezetéssel fogtak meg, sőt, erről 2023 tavaszán több posztban is nyíltan, azonban nevek nélkül írtunk. Ha mi tudtunk ezekről, akkor a klub hogy a francba nem?

Ugyanígy felmerül kérdésként, hogy láttatok már játékost mez nélkül meccsen, vagy edzésen? Ott figyel rajtuk legalább egy mérőműszer, ami egyes testfunkciókat monitoroz. Az edzéseket és a mérkőzéseket is többen figyelik, és baromira nehéz elhinni, hogy egyetlen szem, egyetlen mérés sem vette észre, hogy komoly probléma van egyes játékosoknál? Hallottunk olyan esetről is, hogy egy játékos konkrétan másnaposan jelent meg edzésen. Nehéz elhinni, hogy egy felkészült, mindenféle mérőeszközzel rendelkező stábnak az ilyesmi ne tűnjön fel.

megjegyzés: ha minden igaz, Prenga valahogy megúszta az incidenst, és a tavasz további részében is saját maga vezette az autóját.

kínzó kérdés: vajon jogosult lett volna a Honvéd munkaidőben véletlenszerűen vértesztet csináltatni a játékosaival? Vajon hánynak lehetett volna azonnal felbontani a szerződését? És ha egyébként mindenki tudott a kicsapongásokról, akkor a Honvéd vajon mért nem lépett?


Mint a Mikulást

Minden nap megkattintjuk a FIFA keresőjét, hátha beesik egy újabb honvédos ügy. Különösen az állampolgárság fogalmával hadilábon álló Bódog abszurd története egészen zseniális. Egyébként ha minden igaz, akkor tavaly év végéig még az ő, 2020 óta fennálló követelése sem rendeződött.

Rossz szerződések, ügyetlen felmondások, fantomjátékos, hatalmas fizetések a semmire, eltusolt ittas vezetés, állandó éjszakázások – mi jöhet még? A FIFA oldalán egészen váratlan helyről kaptunk segítséget kicsit beletekinteni a klub közelmúltjába.

Felelős persze nem lesz.


címlapkép: honvedfc.hu

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||