Mastodon

Hallgatni néha sokkal kifejezőbb

Nem mindenhol ugyanazt jelenti az “uno di noi”.

A tüntetés bejelentése óta folyamatosan figyeljük a sajtót, mert egyáltalán nem szeretnénk, ha másfelé kanyarodnának az események, mint ami az eredeti szándékunk, vagyis egy figyelemfelkeltő megmozdulás a Kispest/Honvéd, mint közös ügyünk érdekében.

Végigfutva a megjelenéseken (itt találjátok összegyűjtve a többségét) azt lehet észrevenni, hogy egészen tegnapig, vagyis a Világgazdaság Bozó sportalos interjúját szemléző anyagáig egészen tárgyilagosak voltak az anyagok. Leírták, hogy mi a helyzet, hogy kik a tulajdonosok, és hogy a szurkolók elégedetlenek, mert az eredményességet látva aránytalannak tartják a klubra költött pénz mennyiségét, és a többi.

A Világgazdaságnak azzal sikerült szintet lépnie, hogy fogott egy anyagot, aminek a jelentős részében Bozó a szurkolók tüntetéséről beszél, illetve attól fél, hogy a tüntetés politikai felhangokat kaphat, politikai célokra használhatják fel (mert ugye, a politika, politizálni szitokszavak lettek Magyarországon, szégyellni való dolog, így aztán külön vicces, hogy pont egy polgármester-jelölt retteg a politizálástól), miközben elismeri, találkozott a szurkolók képviselőivel, és a szurkolók képviselői egyértelműen megerősítették fel is, hogy semmi ilyesmi céljuk nincs. Nos, a Világgazdaság hatalmas bravúrral úgy kanyarított egy 2714 karakteres anyagot egy eredetileg 10398 karakteres interjúból, amiből 7386 karakter közvetve-közvetlenül a szurkolókkal foglalkozik, hogy abban egyetlen szót sem ejt a szurkolókról. Konkrétan a Világgazdaság szemléje a maradék résznél 298 karakterrel hosszabb. Taps. (A Világgazdaság a Mediaworkshöz, vagyis a KESMA-birodalomhoz tartozik.)

Ennél is érdekesebb a hányatott sorsú Nemzeti Sport hozzáállása a kérdéshez. Tegnap simán kitették vezető anyagba az online felületükön, hogy az NB II. tizenkettedik helyezett csapata két hónapra leigazolt egy sérüléséből lábadozó, közel egy éve klubnélküli 34 éves csatárt. Futácsot a Honvéd. Az viszont egyetlen említést sem érdemelt, hogy öt év után először megszólalt a klub tulajdonosa, és arról beszélt, van érdeklődő, és eladnák a klubot. Az rendben, hogy az állami sportlap nem ír arról, hogy a szurkolók tüntetést szerveznek, mert nem elégedettek a Honvéd helyzetével, vagyis értelmezésük (mármint a sportlap értelmezése) szerint a kormány futballpolitikájával (nahát, miből gondolják, hogy ezt gondoljuk, ha részükről senki sem kérdezett meg minket?). Ebből aztán logikusan következik, hogy kussolni kell róla.

Nemzeti Sportos matek:

Futács két hónapra a Honvédnál > öt év után eladnák magát a Honvédot

Érdekes, mert nemrég a belga tulajdonban lévő Újpest tulajdonosi szerkezetével elégedetlen szurkolói megmozdulásokról akkor is beszámoltak, ha azok megmaradtak egy-egy facebookos komment szintjén. A Honvédnál viszont ugyebár egy közülünk a tulajdonos.

Kilövési engedély hiányában még egy Nemzeti Sport is képtelen cselekedni.

És hogy még érthetetlenebb legyen a helyzet, miközben az állami tulajdonú Nemzeti Sport igazi élmunkásként hallgat, addig az MTVA-hoz, vagyis az állami hírügynökséghez tartozó M4Sport.hu szemléjében megjelent a szurkolók tüntetése. És hogy tovább bonyolítsuk, pár hete iparági körökben az a pletyka kezdett terjedni, hogy a Nemzeti Sport az NSÜ-től átkerülhet az MTVA-hoz. Attól az NSÜ-től, amihez jónéhány létesítményen túl például a kiemelt akadémiák felügyelete, vagy mondjuk a labdarúgó módszertani központ is tartozik. Ember legyen a talpán aki tudja követni. Annyi biztos, hogy a mindig bátor Nemzeti Sport ezúttal hallgat. Úgy látszik Mészáros Lőrinc esküvői képei is fontosabbak, mint egy lehetséges tulajdonosváltás a Honvédnál.

Extra vicc, hogy a jólértesültségére a Facebookon brandet építeni szándékozó, egyébként a Nemzeti Sportnál újságíró Pór “Transzferguru” Károly sem írt egyetlen szót sem arról, hogy Bozó belengette a Honvéd eladását. Pedig alig két hete még arra volt büszke, hogy elsők között írta meg: a Honvéd a Metalcom tulajdonába kerül. Mondjuk az is igaz, hogy csak öt perccel verte meg a 24.hu-t, és öt hónappal maradt le tőlünk. A lényeg az elsőség!

Nagyon szórakoztató napjában többször ránézni a Google hírkeresőjében Bozó Zoltán nevére.


Egyet kell értenünk Bozó Zoltánnal, aki attól félti a szurkolók rendezvényét, hogy arra rátelepedhet a politika. Tessék, itt van, megtörtént. Azzal, hogy egy olyan horderejű apróság, mint egy szurkolók által belengetett, de még meg nem történt rendezvényére előzetesen a Honvéd eladásának lehetőségét bejelentő tulajdonosi interjú szemlézése nem érte el a sajtótermékek egy jól behatárolható körének ingerküszöbét. Illetve elérte, mert tudatosan egyetlen szót sem írtak róla.

Nem attól kell félni, hogy a szurkolók politikát visznek a dologba, azt minden szándékuk ellenére megteszi helyettük a KESMA és társai.


A poszttal vártunk az április 2-án, délután fél négy magasságában lehozott sportalos anyag megjelenését követően tizenhét órát, vagyis aki szemlézni akarta, az valószínűleg már megtette. Éppen ezért nem zárjuk ki, hogy a Sportalon a semmiből megjelent interjú egy médiastratégia része, és az elkövetkező napokban a Honvéd ügyeiben öt éve néma Bozó újabb helyeken szólal meg.


címlapkép: a Nemzeti Sport egyetlen értelmes felhasználása. fotó: Fortepan/Urbán Tamás

a cikk sokáig úgy tűnt, hogy “hallgatni néha sokkal nehezebb” címmel ment volna ki, azonban az élesítés előtt a “nehezebb” helyére a “kifejezőbb” szó került. aztán elb*sztam az élesítést, ahogy az url-ből is látszik. a lényeg, hogy a cikk címét az élesítés után teljes tíz másodperccel írtuk át.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||