Mastodon

A Nemzeti Sport évszázados történetének legszebb lapjairól

Olimpia: lemondott a budapesti pályázatot megfúró párt elnöke

Az „álomgyilkos” Fekete-Győr András a NOlimpia kampánnyal vált ismertté, most az okozta a bukását, hogy utolsó lett az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében.

Nemzeti Sport, 2021.10.11.
címke: olimpia || szerző: Munkatársunktól

Kulcsszavak:

  • megfúró,
  • álomgyilkos,
  • a budapesti pályázat visszavonását célzó mozgalom,
  • (…) kormánypárti politikus felszólította a sportberuházásokat ellenző baloldali kollégáit,
  • ne menjenek szurkolni a Puskás Arénába.

frissítés [10.11. 09:00] // az anyag annyira fontos volt, hogy este megjelentette a Nemzeti Sport angol nyelvű melléklete is(!), külön kiemelve, hogy “Dream murderer” András Fekete-Győr, hiszen mégis egy sportlapról beszélünk. Érdekesség, hogy amíg a magyar nyelvű cikket az igen jónevű Munkatársunktól jegyzi, addig az angol nyelvűt a szintén remek újságírónak számító nemzetisport.hu.

A kommentelést viszont elfelejtették letiltani.


Mindez alig két héttel egy szintén nagyon fontos sporttal kapcsolatos hírt követően:

Puskás Akadémia: az első hivatalos képek Mészáros Lőrinc esküvőjéről

A hírek szerint igazi álomesküvőn nősült meg a Puskás Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc, aki a népszerű televíziós műsorvezetőt, Várkonyi Andreát vette el feleségül.

Nemzeti Sport, 2021.09.27.
címke: Puskás Akadémia, esküvő, Mészáros Lőrinc || szerző: Munkatársunktól

További idézet:

  • a Nemzeti Sport információi szerint mindenesetre a futballvilág más neves képviselői mellett a Puskás Akadémia több vezetője, munkatársa is ott volt a különleges eseményen (…)

Félve merem ezután megkérdezni:

Mi lett veled Nemzeti Sport?

Egyszerűen nincsenek szavak.

Sajnálom. Tényleg sajnálom. Egészen elképesztő és iszonyatos a kontraszt az Arcanumon böngészhető régi lapszámokkal, hiszen volt idő, amikor a Nemzeti Sport egy progresszív, előremutató, világszinten is jelentős lapnak számított. Pusztán mert olyan emberek írták és szerkesztették.

Természetesen nem mind a százplusz évfolyamban, hiszen találni azért a lap történetében a manapság megjelenőkhöz nagyon hasonló anyagokat is. Például itt van egy véletlenszerűen:

“Ezek a banditák el akarták pusztítani azt a virágzó magyar sportot is, amely annyi örömet szerzett és szerez a dolgozó népnek…”

Felszólalásokban és táviratok özönében fejezi ki sporttársadalmunk osztatlan gyűlöletét az összeesküvők ellen.

Népsort, 1949.09.18.

A tartalomban ilyen gyöngyszemekkel:

Ha ugyan lehet ezt fokozni, még forróbb, még viharosabb a Goldberger-gyár dolgozóinak a hangulata pénteken délután, mint előzőleg, a Rajk-vádirat megjelenése óta. Ott van már a dolgozók kezében az első tárgyalási nap délelőttjéről szóló tudósítás, Rajk vallomásának első része, — azok a mondatok, amelykben Rajk, a Horthy-rendőrség besúgója, a Gestapo embere, az amerikai kémszervezetek ügynöke, Tito és Rankovics bérence megátalkodott cinizmussal számol be az összeesküvés részleteiről…

(…)

— Elvtársak, óriási győzelmet ara­tott most Pártunk és Rákosi Mátyás elvtárs vezetésével a magyar népi demokrácia és ezt a győzelmet úgy szélesíthetjük ki, úgy biztosíthatjuk, ha mind a termelés, mind a sport terén tovább fejlesztjük, javítjuk munkánkat. Többre törekszünk, mint eddig és így fejezzük ki a magyar dolgozó nép kemény válaszát az imperialis­tákkal szemben!


Szóval:

Helló, 1949!


címlapkép: Fortepan / Bauer Sándor

? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||