Poszt a posztokról 3: a középpálya

kartya2Harmadik epizódjához ért a kis szezonértékelő minisorozatunk, így a középpálya boncolgatásával folytatjuk szezonösszegzésünket és -előretekintésünket.

Szóval középpálya. – Hogy mi? – kérdezhet vissza a nem nagyothalló, ám pikírt Honvédos. És valóban, ha az a kijelentés, hogy nincs középpályánk, erősen sommás is, maga a problémafelvetés korántsem az: ezzel a szekcióval volt a legtöbb gondja Rossinak, majd Simon Mikinek és en bloc nekünk az elmúlt egy év során.

2012-2013 végére a védelemhez hasonlóan a középső részleg is biztatóan összeállt: Hidi, Vécsei, Zsivány/Nagy Geri alapsorunk bronzot ünnepelhetett a 2013. év júniusában, és mivel Lőrinczy meg Csábi is ott mozgolódott a kezdőcsapat perifériáján, bizakodással tekinthettünk 2013-2014 elé. Csak azt felejtettük el: ennek a középpályának hátrábblépve erőteljesen besegített egy bundabotrányos olasz, aki ugye a következő szezonra már nem volt a vártán. Aztán igazoltunk egy Máncsó-Máncsót (a zoknis vadorzóról legyen elég e posztban ennyi, ha nem haragszotok), és elindult az év eleji pokoljárás, nem tudott segíteni Kozma Ricsi vagy Lötyike, szenvedett a csapat. Később csatlakozott Godoy, átmenetileg megkönnyebültünk, a Vidiverés után eufóriába estünk, aztán a panamai megsérült, jött a halovány őszi zárás, majd reményteljes tavaszi start, reményteljes eredményekkel, de aknákat hordó csapatjátékkal – igen, különösen a középpályán. Godoyt már nem láttuk játszani a szezonban, kb. állandósult a Vécsei-Hidi kettős mellett Geri vagy Zsiva, és a fájó pont, a szellemi vezér hiánya. Mert hiába futott be idén véglegesen (vagy közel véglegesen) Báló, akinek pl. debreceni teljesítménye Bohóc-szinten messze klasszis volt, egyszerűen még ő is hullámzik, és egyedül nem bírja felvállalni a csapat agya szerepet. S ha ő nem, akkor ki tegye ezt meg?

Két ponton van itt nagy hiányunk: egyrészt ugye a lelki vezér, aki felrázza a csapatot ha összeesünk, aki lenyugtatja a kedélyeket ha elszállunk, ilyeténképp része annak a gerincnek, ami optimális esetben kapus – 1 v.2 középső védő – 1 főszűrő és egy kiemelkedő gólvágó mellett a támadóközéppályás poszton adná az integráns részét ennek a tartópillérnek. Másrészt, és mivel e poszt a középpályáról szól, ez is relevánsabb: az agyposzt. Ezt már sokszor megvitattuk itt, többen megfeddtek, hogy ne szavaljak itt irányítókról, hisz az a poszt már kiveszett a modern fociból, de nekem továbra is az a véleményem, hogy mi úgyse fogunk már soha a nyavalyába sem felzárkozni a világ- vagy európai élvonalhoz, akkor meg a kis magyar posványban legalább lássak szép jeleneteket, így nem érdekel, ha 10 évvel ezelőtti, “ósdi” taktikát nyomatunk, szívesebben nézek egy klasszik irányítót, mégha ódivatú is. Sarkítottan szélsőséges véleményem értsétek, ahogy kell: nyilván lenyesve vadhajtásait… Szeretnék egy playmakert, egy passzadó zsenit középre. Na, nálam ez az “agy”.

Báló, ha kezünket a szívünkre teszük, kb. ilyen. Nem teljesen, de ráhúzható. Mondjuk ő leginkább egy ilyen kispesti Totti lehetne egy szebb és jobb világban, nem az általam hiányolt Zeli/Warzyvcha poszt (sőt árnyalva a képet, Warzycha inkább egy mai Lampardnak felelt meg anno, de ezzel már meszire kalandozok) letéteményese… de még mindig ő áll a legközelebb. Meg Lőrinczy Atti, akik ugyan nem csereszabatos egészen Bálóval, de majdnem, csak hát ő meg alig kap bizalmat valamiért. E rövid leírással így szinte értékeltem is kettejük idényét: Attisnál nem jött el az áttörés, de nem is segítette mindezt Rossi mellőzése, Báló pedig besorolt a legkurrensebb áruk közé a hazai középpályás-piacon, ajaknyalást előidéző gólokkal (Kapos, UTE) és gigászi passzokkal, nem véletlen hívta be őt az amúgy véleményes megítélésű Pintér Pinyő (néha neki is lehet igaza – persze miért vkp-ként égeti Bálintot, az már más lapra tartozik). Jövőre akár fel is veheti az agy-szerepkört, de az igazi az lenne, ha hoznánk mellé valakit a középpályára – persze nem a jelenlegi taktikánkhoz, szóval kár is álmodoznom.

Pedig anno a klasszik 4-4-2-ben ez milyen szépen működött… és az is látszik, hogy akkor voltunk a legjobbak, amikor nem árasztottuk el 100%-ban ifikkel a sort, hanem rutinrókák mellé kerültek az ifjoncok – lásd a klasszik Bárányos-Warzycha-Árgyelán-Piroska középpályát, és az egy évvel későbbi Bárányos-Kovács Béla-Gabala-Piroska sort… mondani sem kell melyik muzsikált jobban… Ugyanígy 2007-ben Gege és Benji nyugodtan kerülhetett be Szabó Tibi és Dobos mellé. Ezt kéne látniuk a vezetőinknek, de hát ők, néha úgy érzem, az ilyen szakmai finomságokat nézik utoljára, tartok tőle….

Szűrőben is érdekes a helyzet, tavaly Marshal + mögötte (csereként) Hidi jó duó voltak, Mufi kirakásával Patrik vetélytárs nélkül maradt, amitől féltünk, de aztán bizonyította, hogy ő is beérett (nem véletlen vitte volna a Vidi márciusban). Még Godoyt se a helyére, hanem mellé építette be Rossi az ősszel. Patrikot lehet cikizni, de stabil, állandó teljesítményével idén erősségünk volt, és egyre szaporodó góljai is egyre szebbek, ha még marad nálunk, egy ritunosabb arcokkal megtűzdelt (nem jöttment legionáriusokra gondolok) csapatban egész kis korszakos alapemberré nőhetné ki magát. Rutinrókák persze sehol, szóval az ő kispesti karrierje is megy bele a vakvilágba, jósolni nem tudok.

Zsivány idén is szinte csak kapust nem játszott csupán, azt is elég szürkén, ki is maradt a végére, és el is tanácsoltuk. Nem tudom…. sose kultiváltam őt, most persze engem is elkapott az “aki elmegy az a legjobb” buta érzés, de kezd a középpálynk nagyon zöldfülű lenni. Ráadásul a szezonvégett próbálgatott Csábi Misut is elpasszoltuk, amit szintén nem értek egészen (tudom, több játéklehetőség, de valahogy az ilyen normális indokok nem jutnak eszembe soha ha Kispestről van szó…)

Nagy Geri fejlődésével én elégedett vagyok, ha ilyen ütemben folytatódik, ő is marad az erősségek rovatban, persze itt is leírhatnám, hogy egy ideális esetben, rutinos társakkal… be se fejezem a mondatot.

Összességében egy nagy kérdőjel az eljövendő év. Nagyon tudatos igazoláspolitikánk tudatossága kimerül abban, hogy korán összeraktuk a startoló keretet, mindössze az hibádzik, hogy pont a leglyukasabb sor nem kapott erősítést. Erről persze nem beszél az officiális fáma – csak mi. A Vécsei-Nagy Gergő-Hidi kezdő nem rossz, de még mindig hullámzó lehet hosszú távon. Godoy megléte-visszatérése örömteli, talán jelent némi variációs lehetőséget majd a Cárnak. Én mindenesetre Lőrinczyt egyre jobban nyomatnám és hoznék még egy Selim Bouadla vagy Mihelic jellegű kvázikarmestert a csapathoz – rimánkodjunk, hogy Cordella a talján játékosdiszkontban akadjon valami akciós srácra. Jobb ötletem nincs.

Sok a kérdőjel tehát, a legnagyobbat pedig felétek irányítom: ti hogy látjátok a lyukposztunkat és mik a megoldások szerintetek?

“Poszt a posztokról 3: a középpálya” bejegyzéshez 24 hozzászólás

 1. szerintem középpályára megoldás lenne a kövesdből Bognár István, csapata legjobbja. Tudom, ez nem nagy szó, de azért oda vissza elvertek(akármilyen fájó is) és ő nagyon sokat tett ezért. Játékintelligenciája megkérdőjelezhetetlen, és csodálatos passzokat tud adni. De reménytelen hogy valakit is igazoljunk, főleg ha az illető magyar…

  1. Kis Bognár tényleg jól játszott tavaly… de azért még ő sem a nagy rutinróka… + szerintem nálunk erősebb (fizetési vonalon mindenképpen) csapat elviszi

 2. fúú a nyitóképről egy legendás sportlapos címlap jutott eszembe, ahol felül volt négy ász vagy király (távozók): béla, halmai, etc, alul pedig négy ifi jumbóként, aki jön fel: bárányos, hungler, etc.

 3. Lőrinczy Siófokon próbajátékon? A cikknek igaza van, a középpálya egy nem létező fogalom volt az utóbbi időben. De most 5-3-2 lesz a felállás nem? Oda kell rögtön három is a középpályásokból. Vagy?

   1. “Békéscsaba: A szakmai stáb javában teszteli a próbajátékosokat,
    így például a hét elején a Honvédtól érkezett hármast, a 22 éves Vólent
    Rolandot, a 20 éves Lőrinczy Attilát és a 22 esztendős kapust, Czuczi
    Mártont. Mindhárom játékossal elégedett a szakvezetés.” beol.hu

  1. Amúgy most hirtelen nem nagyon jut eszembe Torghelle marcali kalandja óta senki, aki visszatért volna kölcsönből, és beépült a csapatba, de majd úgyis kijavít valaki.

   1. Debreceni Andris kitérője Kecskemétre, majd onnan a kezdőnkbe vissza? Amúgy meg nem volt utánpótlásunk, így nem is nagyon lehetett kölcsönadni senkit. Nagyon sok labdát kellett volna adni egy-egy fiatalunk mellé, hogy elvigyék a cserepadra az nb2-be! Sajnos Hidi, Debreceni és talán Koós Gabi ütötte meg az nb1-es szintet az utóbbi 5-8 évben. Az MFA-val kaptunk “saját nevelést”.

    1. Szegény Debreceni-t inkább hagyjuk!
     Ő volt az,akivel megcsináltuk, hogy miután nem fogadta el Hemingway egyoldalú szerződését, simán elzavarták a második csapatba. Egy Europa és világbajnok(!) bronzérmes játékosról beszélünk!!

     Ekkor is megmutatkozott, hogy Hemingway ostoba, üzletembernek NULLA.

     Inkább elengedte 1 év elteltével INGYEN, mintsem hogy ajánlott volna neki havi 300ezerrel többet. (számoljunk: 12hónap x 300,000Ft= azaz 3,6M forintot kellet volna adnia, és cserébe 50-szer ennyiért eladhatta volna. jelenlegi értéke 500,000EURO!!!!)

   2. mellesleg Torghellét (és vele együtt Németh Norbit) úgy küldték le, hogy egész héten Kispesten edzettek, ergo éreztették velük, hogy kellenek, ide tartoznak, csak ott élesben fejlődhetnek.
    gondolom, ilyesmi konstrukciót ma nem lehetne megcsinálni (nem mintha hibátlan elgondolás lenne, de jobb, mint a mostani módi

 4. Még a bundás olasz itt volt, a pálya minden részén megfordult, támadott védekezett, osztogatott.
  Egyébként a fiataloktól csak venni lehet labdát, de kapni nem. Mind bizonyítani akar, nem
  pedig egy csapatban focizni. (tisztelet a kevés kivételnek. Jelenleg 10 ember szinte céltalanul rohangál.)
  Lanzafame nem akart a gólszerzésből kirekeszteni senkit, volt szíve és szeme
  meglátni a jobb helyzetben lévő csapattársat, a technikai tudását pl. a
  labdatartást nem említeném. Ha nem lett volna, 10. hely, nem a harmadik.
  Szerintem a börtönkapunál kellene várni, “egy szerény, de nem sértő”szerződéstervezettel.
  Kívülről én így látom. És persze Bobál-t éjjel nappal játszatni a nagy csapatban, mert
  így csak örökös tehetség marad.

  1. Ha Bobál tehetség lenne, már elvitték volna…
   Illetve tehetség ő, csak Magyar szinten.

   1. Egyetértünk, de a fakóból nem lesz még hazai se. 18 éves játékost használni kell, nem pihentetni.
    Akkor még kevés a gát, sok mindent megcsinál, amit fenőt korában már nem mer. A fakó a tehetségnek nem kihívás, belealszik.

 5. Csábi… Vicc, továbbra is ezt mondom… Mármint, hogy lepasszolták. Nagyon nagy érdeklődéssel várom a szezont, hogy mi fő ki ebből az abszolút ad-hoc, low-budget teszetoszaságból, kapkodásból, koncepciótlanságból, ami nálunk klubvezetés és igazgatás néven fut.

 6. Lombard Pápa: “Hetek óta velünk készül Faggyas Milán valamint Zalaegerszegről próbajátékon vett rész Bernardo Frizoni, akiknek szerződést ajánlottunk csakúgy, mint Marián Sluka részére, aki a felkészülési mérkőzésünkön meggyőzte a szakmai stábot. Marián lejárt szerződéssel rendelkezik, várjuk a válaszát, ahogy a szerb belső védő Milan Bogunovicét is, aki Zalaerszegen az elmúlt években az élvonalban és a másodosztályban is rendszeresen játszott, ő stabilitást adhatna a védelmünknek. Itt van nálunk a Ferencvárostól Csilus Tamás, aki fiatal tehetséges középpályás, valamint Gál Szabolcs szintén a Fraditól, őket kölcsönszerződés keretében igazolnánk Pápára. Botka Endre jobboldali védő, akit a Budapest Honvédtól kaphatunk kölcsön, valamint Benkő Krisztián, aki Svédországban játszott korábban. Ők mind megfeleltek a próbajátékon, szerződést ajánlottunk számukra” – nyilatkozta Szemán György klubigazgató. (lombardfcpapa.hu)

 7. Csak szólam volt Hemi részéről,hogy az MFA-sokat kell beépíteni.Most mindent kiárusítunk,kölcsönadunk.Gréczi Gábor,Csillag Dáriusz már Kecskeméten,most Polyák P. Kristóf,DVTK-nál Mahalek Marcell,Nyíregyen Gengeliczky,Siófokon Daru Bence,Balogh Milán Békéscsaba,most ujabbak B.csabára Vólent,Czuczi,Lörinczy Ati,Botka Endi Pápára, Karacs Péter Kaposvárra,Csábi Sopronba,Futó Zsombor Siófok,Szala Ákos Cegléd.Lassan az egész NB II. MFA-s lesz.
  Még itt van Pantovic,Nagy M.Krisztián,Czár Ricsi,Fejes János,Kozma Ricsi,Csemer.
  Helyettük az albán Kristi és bárki jöhet csak aq mi tehetségeink nem !!
  Pedig,hogy mondta Hemi,hogy be kell építeni a fiataljainkat!!!!
  A védelembe Gengeliczkyt !!!!!

 8. A nagyobb részét értem a kölcsönadásoknak. De amíg nem igazolunk pénzért alapembert külföldről (vagy akár itthonról), addig miért adunk kölcsön egy Csábit, Botkát vagy Lőrinczyt? Endi olyan szépen mutatkozott be tavasszal, nálam simán kezdhetne. Aztán ha nagyon bizonytalan, lenne a helyén egy tartalék, bár gondolom Boti lesz az egyszer bal-egyszer jobb hátvéd…

  1. Ismétlem önmagam.
   A Honvéd az utóbbi pár évben – pénzért – nem igazolt/vett senkit!

   Nem is fog.

   1. Persze, utoljára talán Moreiráért meg Zsolnaiért adtunk pénzt (hozzáfűzném: muhaha)
    De nem is ez a lényeg, ingyen igazolhatók között is vannak nagyon jó játékosok, csak a fizetés a kérdés (ami papíron max. havi 3 ezer euró, amúgy szerintem minimum a duplája, és kivételes esetben a többszöröse is lehet, ne mondja nekem senki, hogy Keita ennyiért itt lenne, még ha térdből amputálták volna is)
    Nekem semmi gondom nem lenne a kölcsönadással, ha nem levitézlett Cordella-bébik jönnének, akiknek a többsége semmivel sem jobb, mint a kölykök (a fejlődési lehetőségükkel együtt)..

 9. Ejnye bejnye pietro,te sem látod a fátol az erdőt,miért kell a csapattól elengedni Botkát,Lőrinczyt,Csábit,Bobál Gerit,épp a legnagyobbakat.Te sem fogsz itt gyökeret ereszteni,ha magad alatt vágod a fát.

 10. Még Del Pierot eltudnám képzelni a csapatban a középpálya és a támadó szekció közé.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.