Valakit még érdekel egyáltalán az utolsó forduló?

bohoc_vhsUtolsó forduló, búcsúzunk az idénytől, de mecsoda izgalmak közepette! Még mindig benne van, hogy kiesünk, ami ki tudja milyen következményekkel járna. Az is lehet, hogy pont semmilyennel. A lényeg, hogy kell egy pont, vagy ha nem, akkor nem nyerhet egyszerre a Hali és a Dunaúj.

Viszont komolyan gondoljuk, hogy mindez még jelent bármit? Hogy van még bármi köze a pontszámoknak, a lőtt góloknak, a pályán mutatott teljesítménynek a bajnoki végeredményhez? Elég csak ránézni a Nemzeti Bajnokság Élvonalának utolsó fordulójában mik történtek, történhetnek:

1. Pécsett eltemették a futballt

Pécs, 2015. május 29. Szurkolók ásnak el a pályán egy koporsót a pécsi futball temetését szimbolizálva a labdarúgó OTP Bank Liga harmincadik, utolsó fordulójában vívott PMFC-Matias - Nyíregyháza Spartacus találkozó végén Pécsen 2015. május 29-én. A két csapat nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet a 2015/16-os idényre. MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2015. május 29.
Szurkolók ásnak el a pályán egy koporsót a pécsi futball temetését szimbolizálva a labdarúgó OTP Bank Liga harmincadik, utolsó fordulójában vívott PMFC-Matias – Nyíregyháza Spartacus találkozó végén Pécsen 2015. május 29-én. A két csapat nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet a 2015/16-os idényre.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Két olyan csapat játszott tegnap, akik nem kaptak licencet a következő bajnokságra. Végül a Pécs verte a Nyíregyet 2-1-re, de értelme az nem sok volt, hiszen minden mindegy mindkettőjüknek. Sem előre, sem hátra, az egyetlen változás annyi lett, hogy helyet cseréltek a tabellán. A következő évi NB III szempontjából ugye ennek komoly jelentősége van. Cserébe volt néző, sírás a pályán, és nyilatkozó klubtulaj.

2. Nyíregyházán az utolsó, csütörtöki edzés előtt demonstráltak a szurkolók

nyiregy_utolso_edzes_20150528

3. Az ETO az NB III-as csapatával utazik bajnokira – Debrecenbe, az NB I-ben

A Lokinak még van esélye arra, hogy bukja a negyedik helyet. Ehhez ki kellene kapnia otthon az ETO-tól,  miközben a Paks veri Pakson a Dunaújvárost (vagy az Újpest a Megyerin a Kecsót), úgy, hogy ledolgoznak négy gólnyi gólkülönbséget (az Újpest esetében tizenegyet). Ha jól megnézzük, egy rendes Győrrel akár még vállalható is lenne, vagyis az ETO ezzel a lépésével súlyos sportszerűtlenséget követ el, nem tisztességes módon szól bele a bajnoki tabella alakulásába. (Még egyszer: mintha bármit számítana még idén. Illetve annyit igen, hogy a negyedik hely Európa Ligát ér. Az Újpestnek nincs UEFA licence, hiába fellebbezett. A Paksnak nem is volt.)

Helyette elviszik a fiatalokat, hadd játszanak egy jó kis meccset az NB I-ben még így, utoljára. (Vicc: tavaly mi zártunk Debrecenben, és a szinte saját nevelésű csapatunkkal nyertünk 2-0-ra.)

4. Pápán a megszűnésről és új kezdetről beszélnek, és azt sem tudják ki száll fel ma a buszra

A pápai önkormányzat dobja az együttműködést a Lombarddal, és a legalsóbb, vagy a legmagasabb, számukra elérhető szintről újraépítik a város labdarúgását, fókuszban az utánpótlással.

Nyilván könnyebb lenne a helyzetem, ha berúgjuk a helyzeteinket. Ám kimaradtak, mert már fejben nincsenek itt a játékosok. Megtörtek, lélekben, akaratban is, én is így vagyok ezzel. Egy biztos, ott leszünk az utolsó fordulóban a Honvéd elleni meccsen. Ám hogy hányan szállnak fel a buszra a játékosok közül, azt most még nem tudom megmondani. Eljött a vég, szép volt, ennyi volt. – Kovács László, a Pápa edzője (via nso)

Ugyanitt meccs közben kapcsolták le a villanyt. Valóban itt a vég.

5. A Hivatásos Labdarúgók Szövetségének elnöke is kimondta: a 12 csapatos NB I-el az MLSZ a saját szabályait szegné meg

A Horváth Gáborral készült interjú elolvasható az nso oldalán.

És ebben a bajnokságban, ilyen körülmények között következik a 30., utolsó forduló

Egyelőre nem tudni, hogy a július közepén (másfél hónap múlva!!!) induló következő bajnokságban hány csapat lesz, hány meccset játszanak egyáltalán, mi lesz a lebonyolítás, hány külföldit lehet nevezni, mennyi lehet egyszerre a pályán, hogyan és milyen arányban, valamint milyen összegekkel zsarol majd az MLSZ a klubok saját(!!!) pénzéből, mert még mindig nincs versenykiírás! Persze ez is mindegy, mert a helyszíni nézőszám rohamosan zuhan, ha kevesebb csapat lesz, akkor még inkább, és még azt is szeretnék, hogy a tévé se adja a meccseket.

Illetve van, az ún. érvényes, ami ha más nincs, mert nem dumálták le korábban, akkor a jövő évre is érvényes. Ebben 16 csapat van, szó sincs légióskvótáról, satöbbi. Minden mehetne a normál mederben, legfeljebb anyázunk a kizárások miatt, de nem, inkább nem mondanak semmit, csak a képünkbe röhögnek.

csanyi_berzi_rohog_20150513
fotó: NSO/Móricz-Sabján Simon

Vajon maradt még bármi, ami értékes, érdekes lehet az utolsó fordulóban?

Részünkről mi már tegnap megtartottuk az évzárót, volt remek csülökpörkölt sztrapacskával, hozzá sör, sajtos süti és kovászos uborka. Órákon át beszélgettünk, jól éreztük magunkat, mert valahol egy társaság vagyunk, amit – bárhogy is szenved – az MLSZ sem tud szétrobbantani.

csulokporkolt
fotó: hanta, mert az ételt le kell fotózni, hogy később legalább a szemet gyönyörködtesse

És ez az egyetlen, ami még tartja bennem a lelket.

A magyar futballt alakítókban, csinálókban egyszerűen csalódnunk kellett. Az MLSZ úgy görény, ahogy van, ez lemma, tény. De az, hogy a szereplők nem állnak fel és mondják, valami kurvára nem megy jó irányba, az egészen szánalmas. Megszólalni itt akkor szólal meg valaki, ha már kizárták, és elpattan az agya, ahogy reméljük hétfőn Matyi Dezsőnek, vagy a Nyíregytől bárkinek.

És itt van a Honvéd. Simán lehet, hogy a fél keretet és az edzőt most látjuk utoljára, de egyszerűen nem érdekel, mert az van, hogy maga a játék, a foci, a pályán történő dolgok olyan, de olyan távolságba kerültek a mezei szurkolóktól, hogy az felfoghatatlan.

Van nekem egy másik focis társaságom is. Egy szombathelyi, egy diósgyőri és egy kecskeméti, valamint egy fotelfradista alkotja. A többség még egy-másfél éve is rendszeresen hazajárt (figyelem, nagy távolságokról van szó!) Budapestről, hogy láthassa kedvenc csapatát. Ismerek olyan diósgyőrit is, akinek egészen tavalyig Budapesten élve is bérlete volt az egész idényre, és járt, járt, járt.

Ezekkel az arcokkal ha ma beszélgetünk, akkor ugyanúgy a foci a fő téma, csak épp egyáltalán nem az eredményesség. Zrikálni persze szoktuk egymást, az kell, de a beszélgetések többsége valahol az MLSZ szapulásáról szól.

Tegnap például az merült fel, hogy most kizártak néhány csapatot, mert nem államiak. De vajon egy Fradi, Videoton, Felcsút (etc.) a közvetlen/közvetett állami forintok nélkül mikor kapna egyáltalán licencet? Tehát az egyik fele biztos lábakon áll (igen, ezt így, ebben a formában simán kimondták állami csapatokra!), addig a másik fele mehet, mert nekik nem adunk. Mármint te meg én, meg a Csatornázási Művek és hasonló nagyon fontos, a futballon keresztüli reklámértékért bármennyit áldozni hajlandó cég.

Egyenlő feltételek mellett, a szabályok betartásával, parádés küzdelemben dőlt el a 2014/15-ös labdarúgó NB I végeredménye. 

Köszönjük az összes résztvevőnek. Basszátok meg!

“Valakit még érdekel egyáltalán az utolsó forduló?” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. Szégyen, szégyen, szégyen…!! de miért is gondoltuk, hogy 1 pénzzabáló, “pár év” alatt milliárdossá váló ember szellemisége és erkölcsisége alkalmas 1 sportszervezet vezetésére!? Ez a mai gátlástalan politikai és gazdasági korszak, plusz a szakmai szempontok majd teljes hiánya az mlsz-ben, történelmi mélypontra taszította a hazai focit..:(
  de a lényeg,hogy a fradi megvette Ramírezt… :/

  1. Igen, és Orosz Pál megint villanthatta a fogsorát. A belem kijön attól a faszitól.

 2. Hirtelen kapott összeesküvés elmélet (nem tudom, honnan jött): Azért csökkentették a létszámot 12-re, hogy könnyebb legyen minket kiejteni (mint legutóbb). Addig is húzzák-halasztják a Bozsik újjáépítését és ha már kiestünk, könnyű megindokolni, miért marad el a projekt. :)
  Szóval jövőre alaposan föl kell kötni a gatyát, persze előbb ma kell beleadni mindent, durva lenne elbukni ebben a helyzetben.

  1. Ha lenne ilyen szándék akkor mi sem kaptunk volna licenszet szerintem. Akármiért.

 3. Valahogy úgy érzem hogy a gusztustalan csapatokból (pontosabban gusztustalan hátterű) álló NB1 helyett érdekesebb lehet az NB2, ezért igazából nem is aggódtam amiatt, hogy esetleg kiesik a csapat.
  Persze azért nem lesz gond, a kérdés csak az hogy lesz-e olyan ember jövőre akit még érdekel a foci.

 4. Na most akkor miröl szól foci. Akinek nincs pénze ne focizzon. És a legszebb, hogy aki megkapta és bentmaradt üll a sarokban némán.
  Az újpest helyében 10 perc játék után levonultam , feladtam volna
  szolidalitásból. Szégyelje magát az a klúb amely ezt a szemétséget szó nélkül hagyja.

   1. Nyert az újpest. A végén a riporter hölgy dicsérte az újpestet, hogy milyen jól játszott. Egy morálissan megölt csapattal szemben. Mintha nem történt volna semmi. Remélem jővőre nem kell ezt átéreznünk.

 5. Tőlem nyugodtan lehet 6 csapatos a bajnokság, CSAK legyünk benne. Szerintem azok a csapatok amelyek nem kapták meg a licencet köszönjék a tulajdonosuknak.

 6. Én nem Csányinak, Heminek, hanem a Kispestnek szurkolok, így nagyon fájna, ha kiesnénk! Erről viszont szó sem lehet, remélem, ma kiszakad a gólzsák és jövőre lesz végre egy nyugodtabb évünk! CS.A.K.!

 7. Ez nagyon sovány! Még büntetőből sem? A végén még kiesünk?! Tényleg jó lesz, ha vége lesz ennek a szezonnak!

 8. Hemi a szünetben: nincs nekünk sok légiósunk ;-) aszongya, csak különböző okokból vannak itt páran. Ja. Én is különböző okokból vagyok itt, az egyik, hogy idejöttem…

 9. Mit mondott az öreg a Rossiról? Élvezhetetlenül darabos volt a streamem, csak annyi jött át, hogy a Knézy még mindig egy s.fej…

 10. Végre volt szurkolás, együtt volt a csapat, a 2. félidőben szerintem nagyon jól játszottunk. A szurkolók és Hemingway is szeretné ha maradna Rossi, csak rajta múlik, hogy marad-e vagy sem, igazából az a kérdés, hogy ez a magyar-légiós arányváltoztatást átgondolva menni fog-e Rossinak, vagy sem. 50-50% a maradása, de véleményem szerint maradni fog. (Amúgy ennyit a horváthferis hírekről is, semmi nem igaz belőle, különben nem akarnának Rossival hosszabbítani)

 11. Szerintem is csak ha meg lesz erősítve a keret akkor marad Rossi. Gyorsan ki fog ez derülni, rövid a pihi idő.

 12. Véleményem szerint nálunk nem igazán kérdés a keret megerősítése, felhozunk 5-6 magyar akadémistát, elküldünk 8 légióst, és a maradék 3-4 igazolás az érdekes igazából, hogy kiket tudnánk idehozni.

  1. Ma is játszott 5 akadémista szörnyű képzetlen játékosok, soha nem lesznek nagy játékosok!
   Ide akadémistákhoz nem jönnek jó játékosok.

 13. Hát azért el tudom képzelni, hogy Hemi ad egy gyenge ajánlatot falból, de a valóságban egész más tervei vannak. És Rossi is kérhet irreális igazolásokat. Mondjuk ahhoz, hogy a 12-ből ne essünk ki, valóban kellhet 1-2 minőség…

 14. A következő években akkora pénzeket lehet szakítani, amiért viszont most áldozni kell, hiszen, ha kiesünk, a másodosztályban nem lesznek ilyen bevételek! Remélem, az Öreg is tisztában van ezzel!

  1. És azt se felejtsük el ha kiesnénk, ott lesz már egy Nyíregyháza, Gyirmót, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Kecskemét talán Győr, stb… nem is lenne egyszerű visszajutni sem.

 15. Kinget bírom, de látta már valaki jól beadni és kaput eltalálni?

 16. Kemenes panaszkodik a szurkolokra, de a szezon vegen meg csak ki se jonnek megkoszonni annak a par embernek aki vegig kitartott mellettuk. Azert ez sztem qrva gaz volt, shame on you sracok. Egyedul Ignja kapitany ballagott ki, de oda o sem jott. Ennyit legalabb megerdemelt volna a kanyar maradeka.

 17. Beszédes volt a meccs végén ahogy Rossi nyilatkozott a bizonytalan jövőjéröl…..miközben Szijjártó úr és a kis Szijj Junior focizgatott a pályán….. :)

  1. Nem értem miért engedik oda, csak azért mert a Honvédnak szurkol?
   Akkor én is vihetem az unokaöcsémet gurigázni a meccs után?

   1. érthetetlen, hogy a szerénység, visszafogottság morzsája sincs meg bennünk,,,úgy viselkednek, mint ha övék lenne minden.

 18. Rossi. Marco. Kétszer is letette névjegyét. Bronz, és benntmaradás. Mind a kettő kellett. Megcsinálta. Maradjon?…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.