Fantommeccs a szomszéd megyében

Normál esetben, már ha egy szerdai bajnoki lehet normál eset, akkor ezeken az oldalakon valamiféle felvezetőt szoktunk írni. Ez ma sem lesz másként, a különbség mindössze annyi, hogy amíg a korábbiakban általában hozzáférhető meccsekről beszéltünk, addig ma lesz, ahogy lesz; ott lesz, aki ott lesz. (Én még adok egy sanszot, hátha van egy kocsi, és a kocsiban még egy hely, de egyre kilátástalanabb a helyzet.)

Persze, mert az eredeti tervem az volt, hogy mivel – igen szimpatikus módon – az utolsó utáni pillanatokban az MTK a meccs vidékre helyezését kérte, hogy akkor legyen az, hogy felpattannák az MTK Baráti Kör ingyenbuszára, kicsit trécselni a szurkolókkal, mégis, ők hogyan élik meg ezt az egészet. (Nem így alakult.)

Eleve azt nehéz megemészteni, ahogy velünk ki lett baszarintva, de szerencsétlenek tényleg mit érezhetnek? Amióta az eszüket tudják, oda-vissza rángatja őket a klubvezetés. Csoda, hogy az MTK-nál már fel sem merül a nézőszám növelésének bármiféle szándéka? Mire föl? Milyen alapon? Hogy majd valamikor és valahol lesznek meccseik?

Csak egy példa: az elmúlt négy MTK-Kispest:

 • 2013.11.09. MTK-Honvéd 1-1 @ Hungária
 • 2014.08.16. MTK-Honvéd 2-0 @ Felcsút
 • 2015.10.24. MTK-Honvéd 2-1 @ Fáy utca
 • 2016.03.09. MTK-Honvéd ?-? @ Dunaújváros

Nem irigylem őket, és nem irigylem magunkat sem. Normális futballkultúrákban az első a néző kiszolgálása, addig nálunk az első a klubkassza, még akkor is, ha az egy stadionépítési láz kellős közepén az ilyen helyzetekben simán felveheti a feneketlenség jelzőjét.

A mantra szerint, ha elkészül az új stadion, akkor minden szép és jó lesz. De kinek? Mert ezek azok a pillanatok, ahol már a legkitartóbbak is megkérdőjelezik a döntésüket (nem a kötődésüket!), és felteszik maguknak a kérdést: mi a f*sznak csináljuk még ezt? Talán vegyünk ki albérletet Dunaújvárosban, ha már oda kell költözni, mert Budapesten hirtelen kevés lett a stadion?

Fontos erről beszélnünk, mert (ha) nálunk is elkezdik építeni egyszer az Új Bozsikot, akkor most láthatjuk sorra azokat a hibákat, amiket tilos lesz majd elkövetni. Ugyanúgy béka segge alatt a nézőszámunk, ugyanúgy nem szabad kockáztatni a megmaradtakat, ugyanúgy nincs értelme a szurkolókkal szemben h*gyozni. Fogjuk fel tapasztalatként az MTK-t, és tanuljunk belőle.

Amíg fantommeccseket rendeznek az NB I-ben, addig nem lesz magyar futball. Érdemes megfigyelni, hogy főműsoridő egy lehet: amikor a Fradi tévés meccset játszik. Minden más sokadlagos, és az ún. vis maior-helyzetek még sokadlagosabbak. Ergo, szinte sz*runk bele, hogy a Fradin kívül mi történik ebben a bajnokságban. Mintha így lenne szervezve az egész.

A Fair Play eközben abbahagyta a forgást a sírjában – ő is feladta.

A pályán lejátszandó meccsről ezek után mérsékelten van értelme írni:

 • Gazdi és Eppel eltiltott (utóbbiért kár, Újvárosból jött, neki ez hazai pálya lenne),
 • a talaj jobb, mint a Fáyban,
 • ennyi

Van bárkinek bármi más várakozása? A többség talán majd lát egy megkésett összefoglalót, a sajtó kuncog a nézőszámon*, de a lényeg, hogy minden marad változatlan, mert senki sem érdekelt a változásban.

// * kihagyhatatlannak tartom lábjegyzetben meglábjegyzetezni, hogy szinte a komplett nagyelésérű magyar sportsajtó lefekszik az MLSZ-nek, és úgy mindenféle hatalomnak, soha, semmilyen kritikával nem meri illetni a döntéseket. Láttunk egyetlen cikket is arról, hogy miért költözik az MTK Dunaújvárosba – azon kívül, hogy ez a legjobb és egyetlen döntés? Hogy miért csak a Fradi lehet tévés meccs? Hogy miért nincs futball pénteken és vasárnap? Hogy miért kell munaknapszombatra kora délutáni fordulót szervezni, majd csodálkozni, hogy munkanap és átrendezni a naptárat? Hogy az egész egy hatalmas nagy hozzá nem értés, ámokfutás, a szabályok és szabályzatok ad hoc értelmezése? A magyar sportsajtó most kusshad, mert ott a sikerpropaganda, az Eb-re kijutás. (Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a magyar futballról – ahogy az évtizedeken át hagyomány volt ugyanott – csak negatívan lehetne írni, de hogy hirtelen mindent elfelejtünk, ami akár két-három éve még rossz volt, miközben a cikkeket ugyanazok az emberek írják, az valami egészen szánalmas.) ((hosszú lábjegyzet lett))

Na, mindegy, inkább megyek, futok néhány kört újvárosi fuvarért. Hátha valahol lesz egy hely.

“Fantommeccs a szomszéd megyében” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Nekem ez ma így esélytelen ezzel az utsó pillanatos váltással. Kapják be a hátam az illetékesek. Inkább elmegyek fürdőbe lazulni egyet.

 2. Azzal a Dark gyerekkel mi lehet ? :) Elöször sérülés, aztán nem érkeztek meg a papírok, majd ismét sérülés lett mondva… Sztem nincs a világon még egy ilyen amatőr csapat, mint mi, aki évről-évre bohócot csinál magából, az impotens igazolásaival…

  1. nagyon jó kérdés!
   nem lehet, hogy ő egy “talent programos”, csak az öreg most is linkel???

 3. Tudom paranoias vagyok, de a kevesebb szemtanú jól jön, amikor a bironak előre meg van mondva melyik csapatot támogassa…

  Szoval aki lemegy az majd irjon a bíró ténykedéséről is…

  1. Nem kell ide bíró Kanta meg a Sanyika elintéz bennünket. Borzalmas, hogy évek óta nem tudjuk mit kezdjünk velük.

 4. A nezok hianya es a klubbok cinizmusa tenyleg faj. Meggyozodesem, hogy a Fradi elleni jobb jatek reszben az atlagnal joval tobb nezonek volt koszonheto. Nezok nelkul nincs ertelme a meccseknek, bajnoksagnak de az MTK-nal ezt nyilvanvaloan maskent gondoljak.

  1. Olyannyira másképp gondolják hogy még egy stadiont is felhúznak!!
   De kérdem én kinek?????
   Az MTK nak van 500-1000 bérletese
   + vendegszurkolo
   1500 embernek épiteni egy stadiont 5+ MILLIARDÉRT???

   Mi ez ha nem pazarlás( lopás)?

   1. Deutsch a tulajdonos, neki ez tenyleg ingyen penz zsebbe.
    http://index.hu/sport/futball/2014/01/06/deutschek_megvettek_az_mtk-t/
    Kivancsi vagyok, hogy az allam kap-e cserebe valamit legalabb jelkepesen, gyanitom nem.
    Nyilvan veszteseges lesz, es nyilvan megint kisegitjuk oket az adofizetok penzebol, ha maskent nem, majd az MLSZ hoz valami szabalyt…
    Pontosabban gondolom a trukk az lesz, hogy a tulajdonos papiron marad az allam, igy az uzemeltetes se fog sokba kerulni a Tominak…

 5. A Sport Plusz hemzseg az MLSZ kritikáktól, minden számban részletesen kivesézik a fentebb felsorolt problémákat. A többi mint pártújság, ne várjunk tőlük objektívitást.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.