Az MLSZ az a köptető, amit ha beveszel, még jobban hánysz a Fraditól

Két hetet ült a fegyelmi bizottság a kérdésen, majd meghozta döntését:

A FEB a Csepel – FTC mérkőzéssel kapcsolatban a Csepelt, mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, a szurkolók részéről nagy mennyiségű pirotechnikai eszköz beviteléért és használatáért, 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi. MLSZ feB 2016.03.22.

Tehát egyedüli bűnös a rendező Csepel. Az mindegy, hogy a vendégek annyi pirót égettek el, mint az egész magyar élvonal a rendszerváltás óta összesen, hogy az egyik srác mindezt egy kandeláberre felmászva tette, hogy közben elvétve szólt a kubatovozás, hogy végre meccshangulat volt. (Utóbbi kitétel az erős demagógiafaktor miatt szükséges betoldás.)

A Csepel-kisFradi egy NB III-as meccs volt, ugyanúgy, mint tavaly áprilisban a Veresegyháza-Honvéd, ami után:

A FEB a Veresegyháza – Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban a Veresegyházát rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért a soron következő hazai NB III-as bajnoki mérkőzésén 1, a Honvédot szurkolóinak pirotechnikai eszközök beviteléért és használatáért a soron következő 2 idegenbeli NB III-as bajnoki mérkőzésén 1-1 szövetségi ellenőr fogadására és költségeinek viselésére kötelezte. MLSZ feb 2015.04.21.

Vagyis az a semmiség, amit mi elpattintottunk Veresegyházán, az szövetségi ellenőr kibérlésével járt két meccsre, de ha a Szent Tehén Ferencváros teszi, akkor megbüntetik a rendezőt. (Mellékes kérdés, hogy MLSZ fegyelmi bizottságos legyen a talpán, aki megmondja, hogy Versegyházon meddig tart a pálya, és honnan kezdődik a domboldal, vagyis, hogy maga a pirotechnikai eszközök használata pontosan hol is történt? Csepelen egyszerűbb a helyzet: van egy kerítésnek nevezett dolog.)

Költői kérdés: vajon mi lenne a következménye, ha a szerda 15:45-re ütemezett Újpest-Honvédon – teszem azt – meggyújtanék egy, azaz egy darab görögtüzet a vendégben?

Vegyük észre, idén egyszerűen az a helyzet, hogy totálisan a Ferencvárosra szabták a bajnokságot, miközben szinte kiemelték a többiekre nagyjából érvényes szabályok alól:

 • a lehető legtöbb mérkőzését főműsoridőben kell sugároznia a köz(sport)tévének, akár a bajnokság többi szereplőjének kárára is;
  • külön szépség, hogy ha egy fordulóból csak két meccset adnak, és abból egyik kötelezően a Fradi, akkor az MLSZ-nek hogyan lehet pofája darabszám alapján is osztani tévés pénzt? Ezek után teljesen normális, hogy amíg a Paks 2,54 milliót keresett ilyen forrásból, addig a Fradinak 49,53 millió jutott.
  • természetesen az sem mellékes, hogy amíg szinte csak a Fradi kerülhet képernyőre, addig a potenciális hirdetőkben fel sem merül a többi csapat támogatása.
 • mint tavaly nyáron átmenetileg nemzetközi kupában szereplő csapatra (másik hárommal együtt) más szabályok vonatkoznak: több légióst foglalkoztathat, így könnyebben hozzáférhet a kvóta betartásáért folyósított mérkőzésenkénti 3 millió forinthoz, vagyis éves szinten 99 millióhoz – miközben eleve versenyelőnyben van a kevesebb légiós foglalkoztatására kötelezettekkel szemben;
 • a szurkolói miatt szinte tilos büntetni (5 alkalom, összesen 450 ezer forint), miközben ellenük rendszeresen találnak valamit (13 alkalom, összesen 3,1 millió forint) – és ez csak az NB I.;
  • ne feledjük, az Üllőin minden ferencvárosi gól után, a hangosbemondó segítségével elnyomnak egy-egy mocskos, lilákat;
 • a Ferencváros stadionjába való belépésre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a liga többi létesítményére;
 • a Ferencváros vezetője – vélhetően a magas párttisztségével összefüggő érdekérvényesítő képességét is látens, vagy nem látens módon bevetve – szinte kötelezi arra a fogadó (rendező) klubokat, hogy a házirendjüket felülírva, a Ferencváros elleni mérkőzésekre más szabályokat léptessenek érvénybe a saját stadionjuk vendégszektorában;
 • állami és félállami cégek logói burjánzanak a szponzorfalon (más kluboknál vajon miért nem?), talicskával tolják a közforintot a Nemzet Csapatába;
 • és még sorolhatnánk a nyilvánvaló visszásságokat.

Gyakorlatilag a Fradi lett az új Felcsút, aki miatt még arra is képesek vagyunk, hogy a szabályokat és a szokásjogot is átírjuk, mert szegényke már valóban régen, tizenkét éve nem volt bajnok, és azóta megjárta a poklot (sőt, Poklot!), a kétcsoportos NB II-t, ahonnan azért sikerült harmadik nekifutásra visszaverekednie magát.

Persze a valódi pokol nem a másodosztály volt, hanem a sorozatos megmérettetés a piaci versenyben, ahol csúfosan elbukott minden egyes kísérletük, kezdve Várszegitől, McCaben át Berki Krisztiánig. Ha a Fradika mögé nem áll be az állam, akkor egyszerűen nincsenek, képtelenség máshogy ezt a ki tudja milyen alapon elvárt nívót fenntartani. És a Fradi szurkolói által hangoztatott Nemzet Csapata itt kap máris új és valódi értelmet: a Fradi legyen az állam csapata, mert annak úgy kell lennie, a Fradi nem vehet részt a sportszerű versengésben, mert akkor a nemzet maradna alul, és olyan nem fordulhat elő.

Elképesztő, de figyeljük meg, félelmetesen sokan gondolkodnak hasonló módon nemcsak – a nevezzük így – butább fradisták között, hanem a hatalom oldalán is. Ha csak a Fradi van, ha nincsenek, nem lehetnek ellenfelek, akiket egyenlő feltételek mellett kell megpróbálni legyőzni, akkor mi értelme az egésznek? Miért nem szerveznek külön Fradi-ligát, ahol majd játszhatnak – ja, hogy nincs kivel?

Jelenleg semmi, de tényleg semmi értelme a magyar bajnokságnak, és ennek a Fradi csak az egyik látványos, fekélyszerű tünete, amit bőszen táplál gennyel a politikum, a szövetség, a köztelevízió és az egyéb szervilis szereplők. (Bocs az erősen képszerű hasonlatért.)

Esküszöm, és tartom, én tényleg szeretném gyűlölni a Fradit, ahogy világ életemben gyűlöltem, mert erről szól a futballversengés, de ezt a torzót egyszerűen csak nem akarom, hogy létezzen – a felcsúti társegyesületével egyetemben.

A vicc pedig az, hogy miközben látványosan nincs igény az Új Magyar Futballra, addig rendszeresen és fényesen beigazolódik, hogy a valamivel régebbire, vagy a valamivel szabadabbra, netán az ún. észszerűbbre, szurkolóbarátra, emberire jóval nagyobb volna. Elég csak megnézni a legújabb példát, a fradisták miatt elmeszelt Csepel ügyvezetőjének az írását, ahol szinte örül a büntetésnek, mert ennyit megér az, hogy végre meccsen érezhette magát nagyon sok ember. És vessük össze, mert érdemes, hogy nagyon-nagyon közel áll a véleménye az Öregéhez, aki ugyanúgy kimondja: szövetségi szinten újra kéne gondolni, mit érdemes, és mit teljes hülyeség büntetni, mert egyszerűen köszönő viszonyban sincs a valósággal.

Ahogy a mai Fradi sem.

“Az MLSZ az a köptető, amit ha beveszel, még jobban hánysz a Fraditól” bejegyzéshez 34 hozzászólás

 1. Ezt még ha nehezen is, de lenyeli az ember, mert szép lassan hozzászokik, hogy egy olyan ország futballcsapatának drukkol, ahol a bajnokságot felülről irányítják…amin inkább felhúzom magam az az, hogyha olvasok futball portálokat, ahol a szurkolók kommentelhetnek, ezt a felülről irányított, a fradival minden irányból kivételezős rendszert nem ismerik el…na ilyenkor jön a sok agyas, mit sír egy kispesti, akik Rákosinak köszönhetik a sikereiket…na én meg ettől hányok….

 2. Nem szövetségi szinten újra gondolni, hanem a szövetséget kellene újragondolni.
  Olyan embereket kellene megválasztani, akiknek nem az az egyetlen érdemük, hogy mindig jókor voltak, vannak jó helyen.

 3. A TV-s pénzek elosztása valóban katasztrofális! Én arra emlékszem, hogy a sport tv több milliárd forintot fizetett az MLSZnek, a közvetítésekért. Gondolom, hogy a közmédia is hasonló ajánlatot adott, deeee akkor hol van az a pénz?
  Vagy a szerencsejáték pénzek hol vannak?
  Mi eddig a szövetségtől kb. 198millió Ft-ot kaptunk…hol a többi?
  azt ígérték, hogy átlag 600misi jut egy csapatnak…(és ez csak a szerencsejáték pénz)

  Itt valami nem stimmel, pár éve ugyanis csak a közvetítések után kaptunk 198millát!

  Azért zavar, mert azért mégis csak a klubok állítják elő ezt a terméket, de mintha visszafelé nem sokat kapnának és azt a keveset is mindenféle feltételek teljesülése esetén…ami azért mégiscsak vicc…

  és ez a két meccs valahol tényleg olyan, mint a közmunka, alamizsnát kapsz, de, hogy esélyed nincs piaci szponzortól pénzt kapni, az tuti…

  1. a tévés pénzek jelentős része átkerült a “teljesítményalapú premizálásba”, vagyis az U20-as szerepeltetése, és a légiósok nem szerepeltetése után osztják ki. (feltéve, ha a jussod felét beteszi a tulajdonos, vagy valami hasonló, ennek pontosabban utána kéne olvasnom.)
   régen ugye a tévés pénz alanyi jogon járt, hiszen az a klubok saját teljesítménye, a terméket is ők állítják elő jelentős részben. sőt, a közvetítési jogokat is liga értékesítette (a klubok összessége), és nem a szövetség, amely csak a szabályozási környezetért és a verseny lebonyolításáért felel(ne, egy normális világban)

   1. tényleg, azt már el is felejtettem, hogy ez csak akkor jár, ha a tulaj beleteszi a másik felét is…

 4. Most az NSO-fórum stílusában kell reagálnom, de leszarom.
  A Fradi, mint tolt csapat? Ez ugye csak vicc. Nem kell a kommunizmusig visszamenni, elég például a jogtalan kizárást említeni. Ezeket a károkat ki és mikor téríti meg? A tévés közvetítés fáj? Majd ha nem lesz az összes meccsen ugyanannyi ember együttvéve, mint a Fradién, akkor beszélgessünk. Komplexusos nyomoroncok vagytok, de komolyan… Még egy vasas-drukker kéne ide, hogy a röhejes komcsifrakció teljes legyen. Az MTK-nak legalább múltja, stílusa van, ha szurkolói nincsenek is. A Fradival kapcsolatos MLSZ-attitűd legfeljebb az idei évben változott, egyes leírt jelenségek valóban léteznek, de szeretnék látni egy posztot az előtte lévő évtizedek méltánytalanságairól is.
  Még az a szerencse, hogy tíz kibaszott focibloggerből nyolc honvédos, mert így tűnik, mintha lenne mögöttük bármiféle bázis – nincs, mert nem is lehet, egy gyökértelen, múlt nélküli fing, ne haragudj már.

  1. figyu, azért szerintem ismersz már valamennyire elég régóta, és tudod, hogy ami visszás, az függetlenül a klubszimpátiámtól visszás. a poszt az idei évről szólt, az mlsz és a fradi jelenlegi irányítóiról, akiktől nem csak az én gyomrom fordul ki, de a nézőszám is azt mutatja, hogy egyre többen maradnak távol a bajnokságtól, mert nem kérnek ebből a katyvaszból.
   a múltról, amiből lehet építkezni, és amit érdemes megfigyelni és tanulni belőle, szerintem arról azért rendre írunk, sőt, a sajátunkról is, és elég sokat próbálunk tenni azért, hogy tisztázzunk egyes máig élő tévképzeteket, akár úgy is, hogy helyébe olyat állítunk, ami számunkra esetleg kellemetlenebb, de mit tegyünk, ha úgy történt.
   elég csak az elmúlt hetekre ránézni:
   – eltiltások: felcsút vs. alempievic: http://csak.taccs.hu/2016/03/11/egyenlo-palyak-egyenlo-eselyek/
   – a saját múltunk az ötvenes években: http://csak.taccs.hu/2016/02/10/a-tortenelem-marpedig-makacs-dolog/
   nem hiszem, hogy a klubosovén (ez talán egészséges dolog egy ilyen blog szerkesztőjénél) álláspontunk a versenyszellem és a fair play ellen szólt volna valaha is, de javíts ki ha tévednék.

  2. Sok mindenre nem érdemes reagálni a posztodban, ó elnyomott fradista, de egyet ne felejts: ha ma élne Rákosi, Kubatov poszter lenne a falán. Komcsifrakció? Ember, nézz már rá az elnöködre!

  3. Szánalmas egy fasz vagy, már ne is haragudj. Nézz utána a történelmünknek, mielőtt ilyen ostobaságokat írsz. Ti, fradisták hajlamosak vagytok azt hinni, hogy Magyarországon CSAK nektek van múltatok. Ki kell, hogy ábrádítsalak: ez hazugság. Olvass történelmet, tényeket….azok nem hazudnak.

 5. habár a büntetések tényleg szánalmasak, de azt azért lássuk, hogy a tv-be nem véletlenül adják azt, amit. Ha egyszer a Fradi meccsét több ember megnézi mint a Kispestét akkor miért adnák az utóbbit?! hirdetésekkel dettó… nézz rá a szkenner miatt csonkított nézőszámra. kicsit komplexus szaga volt ennek az írásnak :

  1. felmerül a kérdés, hogy ha a közmédiának az a feladata, hogy a legnépszerűbbet, a legtöbb nézőt elérő csapat mérkőzéseit sugározza szinte kivétel nélkül, akkor hol van benne a közszolgálatiság? illetve mivel magyarázható innentől a köztévé összes többi műsora? biztos máshogy is lehetne nézőszámot maximalizálni, de ugyebár a közmédiára vonatkozó törvény szerint nem ez a feladata, hanem bemutatni “az ország (…) sokszínűségét”, de mindegy, ez csak egy téma.
   a hirdetések a másik.vajon melyik csapatoknál kiugró az állami, vagy jórészt állami tulajdonú cégek támogatásának túlsúlya? kinek jó az, hogy ha a politikum torzítja a futballversenyt? lehet jönni azzal, hogy bezzeg a kommunizmusban, de azért csináltunk nem kommunizmust magyarárszágon, hogy ilyen többet ne legyen. erre van. ez nem jó.
   nyilván kurvára nem a fradi ellen szól az írás, hanem azzal a problémával foglalkozik, ahogy ma a fradit dróton rángatják, és amit csinálnak vele. ezek pedig egyértelműen visszásak egy olyan versenyrendszerre épülő dologban, mint a futball.
   ugyanez igaz arra, hogy a szövetség egyes csapatokat kiemel, és más szabályokat vonatkoztat rájuk.
   —-
   mi sem voltunk bajnokok 20+ éve, így el tudom képzelni, hogy mennyire szar lehet hosszú várakozás után úgy nyerni, hogy ilyen apróságok vannak a háttérben, hogy csak _részben a pályán dőlt el a bajnokság. :(

 6. Kedves Cikkíró!

  Azon elgondolkoztál már, hogy vajon miért nem a Kispestet karolta fel az állam?

   1. Nem feladata. De ha már megteszi, akkor nyilván olyannal teszi, amelyikre a legtöbb ember kíváncsi, amelyik a legsikeresebb, amelyikben a legtöbb potenciál van, hogy nemzetközi szinten is méltón képviselhesse majdan szerény focinkat (zseljózni nem ér :) ). És ez nem a Kispest.

    1. persze, ha piacra akarnám vinni a magyar focit, akkor én is a fradival kezdeném. várszegi se volt hülye, hogy ott próbálkozott.
     a kérdés az, hogy ez az államnak közvetlen feladata, vagy meg tudja oldani közvetetten is, a mainál azért korrektebb módon fenntartva a versengés látszatát.

     1. Örülök, hogy egyetértünk. Továbbra is azt gondolom, hogy ez nem feladata az államnak, de mégis megtette. A szponzorok Fradihoz irányításával is egyet értek, viszont annyival egészíteném ki, hogy a kezdetekhez képest mára már jóval kevesebb állami szponzor van a Fradinál. Amit a Groupama, Luss és Telekom ad, az bőven elég (milliárdos tétel). És ezeket nem az állam irányította. Persze emellett még számos kisebb szponzor is jelen van.

      1. Persze, hogy egyetértünk. Nem a Fradi ellen szól a poszt, hanem a mai magyar futball működéséről, működtetéséről szól, és abban nagyon nehéz nem egyetérteni, hogy közelít a vállalhatatlanhoz.
       Az csak egy pech, hogy most pont a Fradin keresztül lehet a legjobban bemutatni. (Nyugi, ha 2001 lenne, akkor az Újpest lenne a példákban, ha 1985, akkor a Honvéd, és még lehet sorolni.)

       1. Szerintem 85-ben az állami elosztás durván leegyszerűsítve kb. a következő volt:
        5 patinás pesti klub 50%, maradékon osztozott a többi. A pestiek közt 1-2 % különbség. Sőt inkább még ennél is egyenletesebb volt az elosztás, egyes években vidéki klubok felé is eltolódott a súlyozás. De ez tulajdonképpen igaz a teljes 57-89 közötti időszakra.
        Ami ma a pártcsapatokkal, különösen a Fardival történik, az annyira messze van a 80-as évektől, mint Felcsút Moszkvától. Talán a 49-56 közötti időszakot lehetne hasonlítani hozzá, de inkább még azt sem.
        Ez azért lényeges, mert a 80-as években szereztünk vagy 6 bajnoki címet és még véletlenül se higgye bárki (vagy legalább mi legyünk tisztában vele), hogy azt egy kicsit is hasonló tolással szereztük, mint most ezek.

     2. Egyébként én ezt az irányított szponzorküldést közvetettnek gondolom. Nálam a közvetlen az volna, ha azt mondaná a fidesz, hogy a sportra félretett ez évi x milliárd forintból a Fradi kap mondjuk 500 milliót. Ilyenről nem tudok. Illetve az önkormányzat valóban ad így pénzt, de jóval kevesebbet és ez mindenhol természetes. Vidéken jóval többet.

      1. A vidéki önkormányzati pénzekkel -furamód- még egyet is tudok érteni, mert a futballal felhelyezik a városukat a térképre. Ha jól csinálják, akkor elég jó marketingértéke van, viszonylag olcsón.

  1. én értem a felhangokat, és valóban lehetne néhol finomítani, de nem látom, hogy miben ferdíteném el, vagy fordítanám ki a valóságot.
   nyilván, ha néhány fradista beesik ide elvétve, akkor nem láthatja, hogy hasonló módon a saját magunkat érintő visszásságokat is leírjuk, mert – és ez legyen az én hülyeségem – még hiszek abban, hogy egyszer lehet jó, nézőbarát, és versenysemleges focit csinálni magyarországon.
   (azt elismerem, hogy a hangneme a posztnak nem egyértelműen a tőlem megszokott, de tartom, ha egyszer valamit kitettem, akkor azt vállalnom kell.)

   1. 1. gusztustalanul tolt állami csapat lettünk, ezt elismerem és hidd el engem sokkal jobban zavar, mint egy kispestit, de ez ellen a magunk szerény eszközein túl nem tudunk mit tenni.
    2. a magunk szerény eszköze például, hogy kimegyünk csepelre 10 ezren és görbe tükröt mutatunk azoknak, akik miatt hányingerrel gondolunk a magyar futballra. ezt a 10 ezer embert a rendszer kedvenceinek titulálni hát minimum visszás.
    3. olyan dolgok miatt panaszkodsz, amik ellen nem igazán lehet mit tenni, ti. hogy a Fradi kapja a legtöbb lóvét a közvetítésekből. ez gondolom azért van, mert a Felcsút elleni meccsünket is többen nézik meg, mint a Honvéd legnagyobb Fradin kívüli rangadóját, nem? nekem nem is a hangnemmel van a bajom, egy rivális csapat blogján az teljesen elfogadható, csak a frusztráltsággal és ezzel a proli felindultsággal, ami tőled számomra teljesen szokatlan.

    1. akkor a hangnemért elnézést, nehéz úgy írni egy posztot, hogy mindenkinek elfogadható legyen, pláne, ha ilyen témáról van szó.
     amúgy:
     1. persze, és ez fáj nekem is, mert 1.1 tudjuk milyen, 1.2 el tudom képzelni milyen érzés lehet ilyen háttérrel ünnepelni a jövő héten
     2. szerintem itt félreértesz. amikor a bozsikban a hazaiban szurkoltatok, akkor már napokkal a meccs előtt és a megegyezés előtt arról írtam, hogy számomra az lenne a normális, ha a fradisták bejönnének a hazaiba: http://csak.taccs.hu/2016/02/24/a-futball-nem-a-tiszta-erzelmekrol-szol/
     3. versenysemlegesség, fair play – ezek a szavak valahogy nem ismerősek manapság az mlsz-nél, amikor kiírják a bajnokságot // közszolgálatiság – az mtva valószínúleg a saját, rá vonatkozó törvényt sem ismeri, vagy nagy ívben szarik rá: http://csak.taccs.hu/2015/10/09/szamokban-a-megujult-magyar-futball-a-televizios-kozvetitesek/

     1. elolvastam az MTVA-s cikket, így már egy picit árnyaltabb a kép, de mit mondhatnék?
      az MTVA-t meg az MLSZ-t külön-külön is nehéz komolyan venni, ez történik, ha még össze is fognak.
      szóval elcseszett a közvetítési rendszer, de elsősorban nem a Fradi torzítja, hanem az, hogy mások nem kerülnek képernyőre.
      olyan tv társaság nem lesz, amelyik ne akarná közvetíteni a Fradit.

      1. pedig törvényileg van és pont az közvetíti a meccseket, akinek az lenne a feladata, hogy a fradit _is_ adja, mindenki más mellett

 7. Hanta! Minden sorod igaz, semmi szükség arra, hogy védekezz, magyarázkodj! Nem kell semmiféle gesztusokat tenni feléjük. Ők mikor álltak ki mellettünk, amikor vidékre akartak minket költöztetni? A szocializmus alatt elnyomott FTC, akiknek egyedüliként építettek az akkori viszonyok között szuperstadiont 1974-ben, ugyanúgy, mint most. Egyébként a nagy ellenállás eddig tartott, már egyezkednek Kubatovval. Szerintem épeszű szurkoló már réges-rég nem kíváncsi erre a bajnokságnak nevezett színjátékra. Mi csak foglalkozzunk magunkkal, hagyjuk a Ferencvárost a francba, inkább Hemingwaytől kérjük végre számon, hogy pontosan mondja meg, mikor kezdik el építeni az akadémiát és az új stadiont, és ez legyen végre számonkérhető!

  1. mivel nem törzsolvasókról van szó, lehetőség nyílt újabb vélemények megismerésére, beszélgetésre, így szívesen megmutattam nekik, hogy egy blogon egyetlen poszt alapján ítélni, nem ismerve a folyamatot, a háttérsztorit, szóval az nem biztos, hogy jó ötlet, miközben nagyjából ugyanarról beszélünk.
   értelmes emberek között értelmes vitát/beszélgetést generálni jó dolog, azt érdemes fenntartani.
   —-
   a stadionon és az akadémián rajta vagyunk, hetek óta nyomozgatunk. talán néhány nap, vagy egy-két hét múlva poszt is lesz belőle, csak még pontosítani kell sok dolgot, mert nagyon légbőlkapottnak tűnnek.
   amúgy nálunk nem Hemingway és a Honvéd fogja építeni úgy néz ki (ahogy az MTK-nál például), és ne is az önkormányzat (Videoton), hanem közvetlenül az állam. jelenleg nincs központi irányítója a programoknak, így nehéz összeollózni a sok-sok helyről, hogy pontosan mi is van, hol tartunk.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.