Húsz percig minden szép volt és jó, majd utána hoztuk a “klasszikus Kispestet”

Sok matyó olaszt győz. Tegnap Lanza és a csapat is elbukott 'kövesden.
Sok matyó olaszt győz. Tegnap Lanza és a csapat is elbukott ‘kövesden. (1909foto – Babar).

A meccs első ötödében úgy festett, legszebb álmaink válnak valóra, aztán egy másik szokásos kispesti forgatókönyv érvényesült, a végén bő nyállal végrehajtott bírószidalmazással súlyosbítva, ezt nevezem trademarkos hétvégének. Aki összeesküvés-elméletekre és Iványi gyalázására számít, az most ne olvasson tovább, én másfelől közelítek.

Bár iszonyatosan fáradtan autóztam le Mezőkövesdre az előző napi, szakmai kirándulás álnéven lebonyolított csapatépítés éjszakázásának következményeit nyögve (s ez meg is látszhatott rajtam, hisz a vendégszektorba becsorogva, a többieket üdvözölve az Ultras Trógers egy jeles tagja rám pillantva rögvest egy „Mi az, Te végigsírtad lefele az egész utat?” felütéssel fogadott), mégsem mondhatom, hogy az utóbbi idők Honvéd-megfáradása sújtott volna, vagy, hogy nem lett volna kedvem a meccshez. Ellenkezőleg, minden fizikai nyűgöm ellenére elég nagy kedvvel indultam le a matyó túrára, és nem az Újpest elleni edzőmeccs miatti, sokakra felragadt csalóka optimizmus miatt. Dehogy, egyszerűen csak jót tett ez a két hetes szünet és visszajött a kedv, kíváncsi voltam Lanzára, hogy mennyire lassult be, Balázsra, hogy élesben is éles-e, meg arra, hogy a (maga szerint) taktikai géniusz Rossi, mára mit szül, hisz végre nem kell (lehet) azzal takaróznia, hogy „Jajj, de szűk a keret”.

A találkozó a büfés feltankolásokat és a vendégszektorbeli elhelyezkedéseket követően az Ábelmade molinó felhegesztésével folytatódott egy kerítésközeli lépcsőkorlátra, kielégítve azt a loctitiánus követelményt, hogy bárhol, bármilyen stadionban csakis korzókorlát(szerű) készségre kerüljön fel a drapi. Emiatt (a keresés eredményét képező lépcsőkorlát helye okán) kissé el is kellett különülni a hangadó magtól, de hogy nem estünk ki mégsem teljesen a látószögből, azt a 20. perc környéki, a hangosbeszélős kápó úr szájából elhangzó ukáz bizonyította „Hát vezetünk, szurkoljon mindenki, ********* meg!!! Jobb oldal is, bal oldal is, közép is, és ott a CSAKBLOG IS!!!!!”  Hihi.

Ezzel a mondattal némileg spoilereztem is: vezettünk, valóban! Ráadásul az altatós első 10 perc után a második perc-dekádot sikerült meg is pörgetni, csúcspontján egy olyan jelenettel, amiről kb. minden Kispest-drukker ábrándozott a héten. Lanza egy szép átvételt követően fölnézett, megállt, majd úgy löbbölt Hidi elé, mint 5 éve egy RW által sokat hozsannázott cseh elődje itt Kispesten szokta volt, Patya pedig köszönte szépen a zsugát, és méltón, emeléssel fejezte be az akciót, szépségdíjas gól volt! Ekkor úgy festett, az optimista megérzéseink válnak be, vagyis Lanza érkezése megpörgeti hangulatilag a csapatot, és előjön az a plusz a keretileg érdemben is kissé feldúsult gárdából, ami benne ragadt eleddig, a ’kövesd pedig lassan belesüllyed a kiesés elleni harcba.

Folytatom a spoilerezést: nem így lett.

Igazából az első 20-25 percet követően én kissé fonalat vesztettem, pedig végig néztem a történéseket, árgus szemmel. Ennek a fonálvesztésemnek az oka pedig a csapat fonalvesztése lett, ilyet viszont nem először látok-látunk. Vezetünk, kézben a meccs (nem zsákban a pontok, nem ezt mondom, de a meccs valóban kézben, ergó mi irányítunk), kéne egy újabb gól és van is rá esély, ám kihagyunk 1-2 helyzetet, a csapat pedig visszaáll, egy önaltató üzemmódba. Tényleg érdekelne, hogy ez egy ösztönös, rossz beidegződés, vagy a tar talján defenzív fetisizmusa hozza mindezt, komolyan, jó kérdés, nem tudom eldönteni. De az ok a tegnap kapcsán sajnos nem oszt, nem szoroz, lényeg, hogy visszavettünk, a tanácstalan ’kövesd pedig egy kósza beadásból és védelmi hibánkból egyenlített (klasszik), hogy a félidő végéig ne is változzon az eredmény.

Annál inkább a másodikban. Nyilván az öltözőben maradtak a fejek, hogy a hazaiak gyorsan fordíthassanak is (2:1, ismét klasszikus Kispest), Rossi, dupla cserével frissítene, örömteli, hogy a padról most olyanok szállhatnak be, mint Eppel Marci vagy a brusztos és ügyes Zsótér, később meg Filip, és akkor most nem is vetettük be Vaszkét, ergo lett mélysége a keretnek, yeah. De hiába a cserék, elöl meg vagyunk átkozva, Eppel hiába próbálkozik dicséretesen és Lanza hiába cselez 1-2 meglepőt, nincs meg az áttörés, olasz házikedvencünk pedig egyelőre úgy fest, még a felpörgés időszakát éli, nem volt véletlen az elmúlt szezonok fékezett habzása nála, már a bohócból sem olyan könnyű ezzel varázsolnia. 1-2 mozdulatán persze megint látszik a zsenialitás, így én bizakodom, de kissé félek is egy „túl van már a csúcson” forgatókönyvtől. Ami viszont biztosnak tetszik: a 3 évvel ezelőtti ereje teljében pörgő Lanza helyett a mai már egy Zelenka 2.0 kiadás lehet inkább, kevesebb futással, ellenben óriási passzokkal, megoldásokkal, ebben még bízhatunk.

A másik emlékezetes faktora a második félidőnek még a játékvezetés lett, a vendégszektor rég látott elposszanást mutatott be, sárga, és piros lapokat, szabálytalanság be- és be nem fújásokat, továbbá és legfőképp elmaradt tiziket kérve számon Iványin és az előttünk álldogáló asszisztens czukkinán (aki amúgy már az első félidőben és a szünetben is, még semmit nem téve is annyit kapott, hogy még gyakorló korzósként is leégett a fél szemöldököm) . Bizonytalan vagyok az ügyben. Az első tizi-kívánságunkat még „vissza kell nézzem”, hogy magyaredzőzzek egyet, ott takarásban volt a szitu nekem (megjegyzem: így jó eséllyel a leányzónak is). A másodikat, a harckocsizó sapkás Fótyiknál viszont csúnyán benézte. Az büntető volt. Iványi láthatatlan részrehajlása a szokásos volt, ezen már nem lepődök, de sajnos túlnyomórészt nem meccsdöntő szitukban (mínusz a tizi(k)), hanem mezőnybeli szabálytalanságoknál. Így tegyük a kezünket a szívünkre: persze bírózhatunk , de inkább lőjük be a helyzeteinket, akkor nem ez a vége. Ne az ő tizijeire várjunk, hanem magunknak kaparjuk ki a gesztenyét. A piros lap is sajnos teljesen jogos volt Patriknak.

Iványi megint nem minket tolt, finoman szólva - de önátverés erre sorozatosan a bírókban keresni a kudarcaink okát. (1909foto - Babar)
Iványi megint nem minket tolt, finoman szólva – de önátverés sorozatosan a bírókban keresni a kudarcaink okát. (1909foto – Babar)

Sajnos a meccsvégi székfeltépkedés és sörbeöntözés a pályára újfent tök fölösleges momentumok voltak, bár érthető a szurkolói düh is, a verbális támadás bőven elég ilyenkor szerintem, azt pedig kapott a szerencsétlen csaj rendesen, néha már-már olyan mélységekbe lemenve egy-két mocskolódó részéről, hogy szinte megsajnáltam, a (két?) elmaradt tizink ellenére is, komolyan.

Szóval nyilván bemenekülhetünk ebbe a Kispest ellen szőtt globális összeesküvésbe, ami amúgy sok ponton meg is áll a lábán, de a mezei bajnokikon minden vereségünkkor, rossz bírói ítéletkor ezt látni bele a dolgokba kissé öncsaló. Nem tűnik fel senkinek, hogy mindig az ún. „szar időszakainkban” lesznek ótvarok a bíráskodások is? Amikor Supka legutóbbi sikeresebb őszén, 2011-ben menetelt a csapat, akkor se szeretett minket jobban az MLSZ, mégis kaptuk a tiziket. Miért? Mert volt egy működő taktikánk? Lehet. De ez a „Nem mi vagyunk szarok, minket direkt üldöznek” magyarázat önbecsapás. És szegény Eppel is ezért lő fölé, Lanza utolsó húzása is ezért rossz, Hidi ezért lő fölé-mellé?

Nagy kár a tegnapért, mert kezünkben volt a meccs, és azt a bizonyos fonalat nem Iványiék vették ki a kezünkből, mi dobtuk el… ők csak nem tették meg azt a szívességet, hogy visszaadják nekünk, inkább ráléptek, akkor pedig már hiába hajolgattunk érte. Szóval siránkozás helyett inkább kapjuk össze magunkat, Rossi gondolja át a felállásait a sokat emlegetett hétközi vacsora utáni gondolkodásain, Lanzát edzzék föl rendesen, az MTK ellen pedig majd, ha netán vezetünk, lőjünk még egyet, ne hátul pöcsöljünk.

És akkor jöhet akármilyen Iványi, senkit sem fog érdekelni.

Tetszett: a buta második sárgáig Patrik, Gazdag, Koszta, nyomokban Lanza, cserében Eppel és Zsótér (kár a múltjáért :) ).

“Húsz percig minden szép volt és jó, majd utána hoztuk a “klasszikus Kispestet”” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Most néztem a menetrendünket nagyon kemény. Lehet nagy sülyedés lesz.

 2. Nem tudom Rossi rendelte el a pihenőt a gúlunk után, vagy kipukkadt a lufi, de ha akkor még két egészséges gólt lövünk, nincs az a zsóri szurker, aki hozsannázott volna Iványinak. Ha az nso.hu nevű (egyébként szenny)lap élő közvetítését felolvassa valaki és a helyesírási hibáktól (folytogat a Honvéd) eltekint, kétszer is tizenegyes-gyanús esetekről beszél. A tököm tele van azzal, hogy a JT az MLSZ alá tartozik és Csányi mondja meg, hogy ki győzzön és ki játsszon a válogatottban.

  1. Egyértelműen lehetett látni a kezezést, de semmi nem történt. Nem vesznek róla tudomást. Már a Haladás ellen is így volt. Ezeket egyszerűen nem fújják be nekünk. Az mtk most úgy verte meg a fradit, hogy az utolsó pillanatban befújtak egy kezezést és ezzel nyertek. A mi esetünkben ez elképzelhetetlen nemhogy egy fradi, de még egy hali vagy egy kövesd ellen sem.

 3. Nagyon jó lenne öszeszednünk magunkat a az elsö 20 perc jó lenne ha kitartana a végéig. Mert szerintem a fradinál még az eddigitöl is nagyobb szarság lesz a vasas kipukkan már oktober végére. A vidi és a loki még egy kis ideig kiszámithatatlan lesz. Lehetne a mi bajnokságunk is de most már a védekezésünk tünik gyengülni tegnap nagyon gyengék voltunk hátul. Hidi és kamber néha fejetlenül mennek elöre pedig már itt van lanza.

  1. Azt látom én is,hogy nincs védekező középpályás,főleg Hidi elöl csavarog,most akkor ő nem védekező középpályás ???? Azt megértem ha támadásunk fut és felérnek a középpályások,akkor visszapassz és durr.De Hidi a csatárok előtt botorkál már,labdavesztéskor meg kong a középpálya. Kár a Nagy Gerit háttérbe hagyni,ha csak néha csereként tud bekerülni inkább adjuk kölcsön ahol állandóan játszik.

   1. Nem kell meszire menni tegnap a kövesdiek védekezö közepet játszó kameruni játékosa nem igen járkált a mi kapunktol 20 métere tán nem is látuk. Pláne ugy hogy általába le támadjuk az ellenfél labda kihozzását. Tegnap perverz voltam este meg néztem még egyszer másodjára is azt mondom a középpályás védekezésünk katasztrofa.

   2. Szerintem is kár a Nagy Geriért, amikor tavaly 4-3-3-at játszottunk, jó volt a Nagy G, Kamber Hidi középpálya, más kérdés, hogy abból tudtunk felfejlődni, Boti felment középpályázni, netán balszélsőzni…De a meccsen a középpálya valóban sokszor eltűnt (a támadások szürése miatt hiányzott), Patyának meg lehetne több esze, mikor a spori alig várja, h sárgázhasson, akkor nem baxom el a lehetőséget, de az is igaz, hogy ha rálehel, vagy netán csúnyán néz , akkor megkapta volna a másodikat.. Iványival, Andóval már sokszor rábaxtunk.

    1. Karakó elvtársat se hagyjuk ki a sorból :)
     Talán így utólag mondva Hidinek kár volt leütközni, nagyon messze volt a kapunktól még.

   3. Egy középpályás ha védekezni kell védekezik, ha támadni, akkor támad, a többi csak mellébeszélés.
    Mert ha védekezik, akkor védő, ha támad akkor csatár. A középpályás azért találták ki, hogy ahol szükséges, besegítsen.

 4. Nálam ez volt a fordulópont:
  27:40 Balázs és Kamber elnagyképűzi a helyzetet kettő az egyben (vagy mondjuk azt, hogy Balázs be van lassulva, Kamber pedig már nem olyan hajlékony, mint 10 éve volt)
  28:20 Hidi nem ütközik egy labdáért a középpályán, mert “okosan” besárgáztatta magát már a 4. percben (már ekkor ordibáltam, hogy cseréljük le…)
  28:40 Bobál és King meg sem próbálja szerelni az egyenlítő gól szerzőjét a lövés előtt (Ők ketten a második gólnál is kulcsszerepet játszottak Lovresszel együtt)

  A második gólról még csak annyit, hogy azt már megszoktam, hogy King nem képes védőként szerelni (támadóként meg beadni és emberhez passzolni nem tud, ezért játszik nálunk…), na de a két középhátvédünk közül legalább az egyik helyezkedhetett volna úgy, hogy ne jusson el a labda a mögöttük érkező Strestikhez, ez szerintem sokkal nagyobb hiba volt…

 5. Na a meccset megnézve : tudom perverz amit mondok de nekem a vereség ellenére sokkal jobban tetszett mint az otthoni Gyirmóti iksz.Ott egy pontot kaptunk de nem volt játék. A MEzőkövesd elleni meccsen ha rúgtunk volna egy ötöst senki nem szólhatott volna semmit.Voltak szép támadások, kombinációk, gyönyörű gól.Sokkal inkább voltunk futballcsapat mint a Kövesd a talált góljaival.
  Horváth Andris picit el van fáradva pszichésen.1-2 meccsre Grófot be lehetne dobni amíg Andris kipiheni magát.
  Kingnek szar meccse volt a mai de előtte folyamatosan jól teljesített.Bobál Dávidnál is pici pszichés fáradságot érzek.
  NE csüggedjünk : mi mindig bajnoki szünet után fokozatosan pörgünk föl.A hétvégén Dajcstomi csapata ellen már lényegesen jobbak leszünk !

 6. Szerintem pont hogy szerencsétlen Gazdaggal vagyunk egyel többen a középpályán. A támadásoknál nem támogatja a csatárokat, védekezésnél pedig nem szerez labdát, igy nem segít a védelemnek. Pont ez miatt bosszantó ez a szabály, mert nem tudunk variálni a középpályán, nem tudjuk azt megcsinálni, hogy gondolunk egyet, és fel állunk úgy például hogy Nagy G. Vasiljevic, Kamber. Egyetértek sok előttem szólóval, ezt a meccset a középpályán vesztettük el.

  1. így van…sajnos Gazdag nem kerülne be, ha nem lenne fiatal’….:/ közben vétek ennyit jegelni Nagy Gerit, Vasiljevicet…és valóban megérett 1 Gróf kezdés a kapuban

  2. Zsótérral azért ez már változott, a széleken ő és Koszta játszhatna, és Gazdagnak máris nem kell. Ez remélhetőleg jó hatással lesz rá is, bár szerintem sokat javult, a középpályánk legnagyobb baja Hidi és Kamber (plusz, ha játszik, Vaszke) lassúsága, közülük max. egyet szabadna játszatni.
   Persze a Zsótér, Eppel, mögötte Lanza, Koszta négyeshez bátrabb edző kéne, Rossi max. hátránynál vállal be 3-nál több támadó felfogású játékost

 7. Illetve még annyit, hogy Horváth második olyan hibája, amit nem lehet megmagyarázni, anno ennél kevesebbért is cseréltünk már kapust, úgyhogy szerintem adjunk a Grófnak es esélyt

 8. a „Nem mi vagyunk szarok, minket direkt üldöznek” magyarázat önbecsapás

  Na ja, üldöznek is, meg szarok is vagyunk.

 9. A helyzetek alapján kicsit túlzónak tűnik a 3:1.
  Valóban a kulcsmozzanat az volt, amikor az egyenlítő gól előtt Balázs-Kamber túlkombinálta a helyzetet. 2:0-ból már nem valószínű, hogy felállnak.
  Ugyan az MTK most megverte a fradit, de Vukmir ki lett állítva…szóval jó lenne összekapni magunkat, mert most már a játékosok minőségére igazán nem lehet panaszunk.
  Az MK-ba sem ártana egy egyértelmű fölényen alapuló továbbjutás. :)

 10. Nem láttam, de ezek szerint megint sokat futottunk, és rengeteg volt a passz hátrafelé. Mikor jövünk már rá, hogy focizni kéne.

 11. ok a heti funfact, tuti hogy a da pippo tulaja olvassa a blogot, a rozsa utcaban most üvöltözik a misterrel, tuti elbaszta a tippmixet :-)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.