Fekete hétfő Kispesten (olvasói levél)

2017. január 9. – egy ideig nem felejtjük ezt a napot. Teljesen szokványos, hogy a Kispest, jórészt saját nevelésű játékosokkal pontegyenlőséggel vezeti a bajnoki tabellát. Megszoktuk, erről szólt az elmúlt 23 év.

Nem. De arról sem, hogy elárasszon, magába faljon minket a totális tehetetlenség érzete. Hogy bármit csinálhatunk, nem mi vagyunk az erősebb kutya, amelyik b*szni fog. Ha a hatalom hív, akkor menni kell, mindegy hány év van mögötted, minden mindegy.

Milánt is elkapta a hév, összeomlott kicsit, és úgy érezte összeszedi a gondolatait egy amolyan vendégposztnak. Ahogy eddig, úgy ezután sem zárkózunk el a vélemények megjelenítésétől, szóval következzenek Milán gondolatai. Ilyen ez. Kispest’17.

Próbálom kiírni azt amit én és lehet sok kispesti érez.

Nem jutok, nem jutunk szóhoz. Mi, XIX. érzelműek. Pár héttel ezelőtt egy fórumon védtem meg a kispesti srácokat, hogy a mai világban sokszor az egzisztencia győz. A 4-5-6-szoros pénz. Amikor érzed, hogy te is érsz annyit, még többet is mint azok, akik milliókat kapnak. Védtem őket. Védtem mert naiv voltam. Védtem, mert én is pénzből élek. Védtem mert hittem, hogy a semmibe beszélek.

És most nem jutok szóhoz.

Vidékiek vagyunk. Apám 5 éves kora óta Kispest-szurkoló. Akkor hallotta a rádióban, hogy a Fradi elverte a Honvédot. Nem értette, csak azt tudta, hogy van valami csúnya gonosz, ami bántja a Honvédot. Azóta a Fradit utálja, a Kispest a mindene. Engem a kórházból már piros-fehér babaruhában hoztak el. Ez az életünk, a mindennapi témánk.

De most nem jutunk szóhoz. Hívtam és mondtam neki, a hírek szerint Endi megy. Kis szünet után csak annyit mondott

“b@sszák meg”.

Pár óra múlva már azt kellett mondanom, hogy biztos lett. Néma csönd. Nem jutott szóhoz. Csak hallgattuk egymás szuszogását és nem értettük. Pár hete még volt rá magyarázatunk, hogy miért mennének el a “gyerekek”, de most már annyira gyenge lábakon állnak ezek az érvek. Eltelt három óra és újabb hír. Proszi, Felcsút. Nincs értelmes válasza a telefonban. Kicsit mereng majd nosztalgiázik.

“Tudod, emlékszel mennyit jártunk fel? Mennyit mentünk, mennyire szerettem, hogy felvittelek titeket anyáddal? De látod, már ezért nem megyek. Minek? Már a Torghelléék idejében kezdődött. Pedig őt meg a Norbit (Németh) még a Pini nyomta el. Nem emlékszel, de Norbi még sírt is. Ezeknek meg már semmi sem számít. Már ezért nem kocsikázok órákat, ott a tv. Meccs előtt öt perccel még dolgozok, meccs után öt perccel dolgozhatom. Elég miattuk bosszankodni, nem kell azon rágódnom, hogy a pénz is elment.”

Én 27 vagyok. Nem éltem át nagy kispest sikereket (kupa ide vagy oda). A korombeliek nem divatból, a siker miatt lettek honvédosok. De most fáj. Ebbe nőttem bele. Nekem a Lajos az a Kocsis-Tichy-Détári, a Bozsik a stadion, vörös-fekete a kedvenc szín, a csak szó pedig nem kicsinyít hanem A KISPEST. A Herczegfalvi az első kedvenc, a Vadócz az örök, a Vécsei a remény.

Prosser és Botka személyes kedvenceim, Dani pacsijára vártam mindig meccs után, Botkának meg percekig kiabáltam míg melegített a válogatott meccsen. Csak, hogy minimális kontaktom legyen velük. Nem bánom, de okafogyottá vált. Nem az a baj, hogy elmentek, hanem ahogy. Miért most félévkor? Miért amikor a csapat repül? Miért az első hívásra? Miért a lehető két legfájdalmasabb helyre? Az ősi rivális és a klubcsillagunk használójához.

Lehet velünk, szurkolókkal van baj. Hogy ennyi jutott el hozzájuk mindabból, amit egy kispesti érez. A Fradi elleni mindig az a meccs, amit meg kell nyerni. Szóval vagy Endi a hülye, vagy 16 év alatt nem sikerült beleivódnia ennek az érzésnek. Felcsút miatt nem a miénk Puskás. Prossernek semmi nem jött át abból a gyűlöletből, amit érzünk irántuk?

Hemingwayt nem tudom hibáztatni. Mit csináljon azokkal akik nem akarnak maradni? Eddig nem játszhattak, amíg le nem járt a szerződésük ,és el nem mentek ingyen, most legalább lát valamit belőlük…

Azt hittem nem jutok szóhoz, erre ömlik belőlem a keserűség. Hogyan szeressem így Bobált, Gazdagot, Nagyot? Honnan tudjam, hogy nem fordítanak hátat nekem?

Nincs frappáns végszó, biztató lezárás, ahogy a mai napnak sem volt…

“Fekete hétfő Kispesten (olvasói levél)” bejegyzéshez 154 hozzászólás

 1. “Hogy bármit csinálhatunk, nem mi vagyunk az erősebb kutya, amelyik b*szni fog. Ha a hatalom hív, akkor menni kell, mindegy hány év van mögötted, minden mindegy.”

  Itt most Kocsisra, esetleg Cziborra gondol a szerző?

  1. Persze. Meg II. Lajosra, aki belefulladt a Csele-patakba, és Árpádra, hogy a francért nem ment el Svájcig, miért állt meg itt a dombok között? Most komolyan ez a téma, hogy meddig kell visszamenni? És ez menti a jelenlegi helyzetet? Nemár, ez annyira béna.

   1. Most pénzt fizettek érte, anno kényszerítették. Ne hasonlítsuk össze a két helyzetet. A Honvéd ’48 előtt egy kis csapat volt, pár apró sikerrel. QA rendszerváltás óta is az. Szal ne Honvéd-szurkolók államcsapatozzanak, kérem :-D

    1. Miért ne hasonlítsuk össze? Ti esetleg büszkék vagytok, hogy a Fradi benarancsult és Kubatov a góré? “Szerénység, Virág…”

    2. szerencsére sok fradista látja másképp és ciki nekik a fideszes bagázs + a milliárdok… :/ bárki államcsapatozhat rajtatok kívül!! (+ persze a Vidi + felcsút)

    3. Cziborék is kaptak pénzt bőven és üzleteket meg különböző kiváltságokat……kb ugyanaz mint most

     1. Én nem a játékosokról beszélek elsősorban. De olvasd el a könyvüket, hogy mennyire akartok ők odamenni, főleg Czibor.

      1. Hát, Czibor kurvára nem akart, és nem is jött ugyebár. Megoldotta egy Csepellel, ha már menni kell. Két évbe telt a puhítása. Szóval annyira semmi sem egyértelmű.

       Egyébként a témában javaslom egy korábbi anyagunkat: http://csak.taccs.hu/2016/02/10/a-tortenelem-marpedig-makacs-dolog/
       A lényeg, hogy a Rákosi-korszakban minden volt, csak tiszta viszonyok nem. Az erősen átpolitizált Honvéd, az MTK és az Újpest is kapott játékosokat egy valamiféle kiegyenlítő folyamat keretében. Czibor, Kocsis mindig előkerül, de Henni és Deák nem. Kispesten szélső kellett és csatár, Újpestre kapus és középcsatár, az MTK-nak védő, szóval leosztották egymás között a piacot – hatalmi akaratra.
       A rendszer annyira, de annyira idegen volt bármiféle normális folyamattól, annyira extrém, és annyira nem “szabad akarat”, hogy necces, szerintem nagyon necces bármit is azokhoz az évekhez mérni. Pláne nem a mostani Fradit, mert azzal csak beárazza magát a gondolat, hogy Kubatov és Rákosi egy és ugyanaz a mentalitás. Ezt pedig nem kéne.

    4. A fradi egy kiscsapat aki képes egy albán csapattól kikapni ill 25 éve nem nevel ki egy utánpótlás játékost az első csapatnak.

     1. A honvéd annyira kiscsapat, hogy el se jut odáig, hogy játszhasson egy albán csapattal. :D
      Miről beszélsz pubi?

    5. http://ckozep.hu/barcsak/
     pont most olvasom, hogy azért vannak fradisták, akik már szintén cikinek érzik az elmúlthetvenévezést, hogy a rákosiék mit csináltak, és ezzel jönni ma is.
     akkor szegény Postás mit mondjon, hiszen pont a Fradi óvta meg az 1905-ös bajnoki címüket, és vette el a zöldasztalnál? hánytorgassuk fel akkor ezt is?

     1. Szerintem mindkét oldal tud sérelmeket sorolni minden korból (pl. amit csináltak a Fradival 2006 környékén…).

       1. Én hittem abban, hogy kiszedik a szarból a csapatokat, ahova az állam is sodorta őket (elhanyagolt stadionok, állami szinten történt lenyúlások – ezek minden klubnál megvoltak ’89 után), aztán hagyják, hogy piaci alapon működjenek (volt ilyen ígéret). Sajnos nem ez történt, ráadásul egy olyan rendszert épített ki az MLSZ, ami hosszú távra mindezt konzerválja sajnos. Viszont azt tartom, hogy (talán az Újpesten kívül) jelenleg egyik csapat sem panaszkodhat a beáramló állami pénzek miatt.

      1. és ahhoz mi közünk ? tényleg gáz, ha nem látod, hogy alapvetően nem a csapatoddal van a bajunk, hanem a rendszerrel és még nagyobb gáz, ha Téged nem zavar ez a rendszer, amiben bárkit és bármit megkaphattok, féltávnál bajnokok vagytok, majd kizúgtok valami albán sztárcsapat ellen… gratula.

      1. De azok, csak másképp gondolkoznak, és durva sérelmeik vannak. (Most hogy mi jogos, mi nem, azt hagyjuk, főleg itt)

    6. Elég unalmas még mindig azt hallgatni, hogy a Honvédhoz mennyi játékost irányítottak, főleg az 50-es években. Először is, nem árt tudni, hogy eleve nem volt valami rettenetes nagy játékosáramlás. Másodszor, ehhez a Honvédnak semmi köze, rálátása nem volt (ahogy a Kispestet sem közkarat hatására változtatták Honvédra). A döntés Sebes Gusztáv akaratára történt, aki mint a válogatott szövetségi kapitánya, két csapatra építette az Aranycsapatot: a Honvédra és az MTK-ra. A Fradi is felmerült harmadikként, de Rákosi annyira utálta a zöldeket, hogy ettől elállt. Hogy miért a Honvéd volt az egyik választott csapat? Nagyon egyszerű: itt játszott a magyar labdarúgás legnagyobb játékosa, Puskás, illetve a későbbi Aranycsapat agya, Bozsik.
     A másik kérdés pedig a Fradi elnyomása: a Fradit egyedül a Rákosi érában üldözték, akkor fel is merült,hogy megszüntetik, de Rákosi végül úgy döntött, mivel a Fradi a nyilas és szélsőjobb elemek kedvelt gyűjtőhelye, találkozási pontja, inkább meghagyja , hogy megfigyelhessék őket. Ne higgyük, hogy gondot okozott volna egy focicsapatot megszüntetni, amikor pártokat likvidáltak, egyesületeket számoltak fel, egyházakat szorítottak minumumra. A Kádár korszakban a Fradit már senki nem üldözte.
     Aki pedig szerint normális, ha a jelent a 20. század egyik legsötetébb korszakához hasonlítjuk, az sürgősen vizsgáltassa ki magát.

  2. Nem gondolhatott rá. Mi fizettünk Botkáért, ők meg ingyen vittek mindenkit katonai behívóval. Szerintem a mondat úgy akart hangozni: Kár, hogy már nem vagyunk az a hatalom, ami ha hív, akkor menni kell.

   1. Most ezzel te tettél egyenlőségjelet az 50-es évek Honvédja és a mai Fradi közé.

    1. Nem én azt mondom hogy a jelenlegi fradi durvábban nyomja mint az 50.es évekbeli Honvéd. A Honvéd akkor sem kapott stadiont, utánpótlás bázist, és akkori értéken számolva sem toltak bele ilyen pénzt. 3 játékost elhozott a fradibol……nem volt játékvezetői nyomás mivel a világ legerősebb klubcsapata volt.

     1. Nem neked írtam, solyompeti mondandójának második felére reagáltam.

   2. Szia Peti!
    Ez a régi Honvédra hivatkozás annyira nem állja meg a helyét……..25 évig nem voltunk bajnokok pedig remek csapataink voltak………abban az időben minden Budapesti klub ezt csinálta erővel szereztek játékost legyen újpest,vasas,fradi mindegy volt mindegyik ezt tette………….de tovább megyek abban az időben is a fradi kapott stadiont akkor mennyire voltatok elnyomva?
    Minket kurvára nem érdekel a stadion ( engem például csak a klub jövője miatt, mivel stadion nélkül Hemi után megyünk a levesbe) de az hogy a fradiba bele nyom az állam több 10 milliárdot + fradi város ????? amikor a kispesti utánpótlás ami a legjobb az országban bérelt pályákon edz a város különböző pontjain az elképesztő gáz….vagy hogy egy fradi -honvédot egy aberrált Gundel takács közvetit és magábol kikelve habzó szájjal szurkol a fradinak……vagy az hogy évtizedek óta gátlástalanul nyomnak a bírók a fradinak…. ez szerinted normális????? Ilyen az átkosban nem volt……minket az állam a rendszerváltás óta nyír……ez 28 évet jelent. Miről beszélünk??? Jaaa és a klub ikonját aki gyakorlatilag a Honvéd pályán született lenyúlják…… Vicc ami itt folyik

    1. Annyi baromságot írsz, hogy már fáj.
     Milyen több 10 milliárdot toltak bele a Fradiba?
     Mennyibe volt nettóban a stadionunk költsége? Kicsit jobban utánaszámolsz, akkor kijön, hogy gyakorlatilag nullában megállt. (ÁFA, járulékok, saroktelek eladása a T-nek, stb)
     Az átkosban tolták a Fradit? Folyton katonai behívóval vittetek el játékosokat, minket meg átszíneztek és átneveztek Kinizsire.
     Jelenleg nevelőklub vagytok, bár így se nagyon adtatok el még normális helyre játékost, most először Botkát hozzánk. Igenis előrelépés. Ezt minden normális Kispestes haverom elismeri. Azt megértem, hogy a Puskás név elvesztése fáj nektek, engem is zavarna egy Albert Akadémia Kisvárdán. De azért tedd már fel a kérdést magadnak, hogy hogy került oda az a név. Mennyivel segítettétek öcsibácsit, utána pedig az özvegyét, hogy ne haljanak éhen? Belehalt volna a bonbonos, ha segíti őket? Kevesebb pénz jutott volna LasVegasi kaszinókra? Soha nem kapta volna meg Orbán a névhasználatot, ha nem köpitek szemen öcsibácsiékat (itt most a klubra gondolok, nem a szurkolókra).
     Én elhiszem, hogy fáj, hogy most épp nem ti vagytok a kedvezményezettek, de az, hogy a bírók nyomnak minket még viccnek is kurva gyenge. Láttad a Vasas meccsünket? Vagy a teljes őszi szezont? Vagy csak a statisztikákat, hogy ti hány 11-est kaptatok és mi hányat?

     1. Aki baromságot ír, az Te vagy. Megsúgom 1949-től nemcsak a Ferencváros neve változott meg (FTC-ről ÉDOSZ SE-re, majd Bp.Kinizsire, stb.), hanem szinte mindegyik nagy csapaté. Pl. A Kispesti AC-ból lett a Bp.Honvéd, Újpesti TE-ből a Dózsa SC, MTK-ból meg a Vörös Meteor, stb. Csak, hogy tisztában legyél ezzel. Az 1956.októberi forradalom után mindenki visszaváltoztatta a nevét az eredeti nevére. A forradalom leverését követően, mindenkire visszaerőltették az 1949-ben kapott nevét, kivételt képezett ez alól a szegény, elnyomott Ferencvárosi Torna Club. Katonai behívót mindegyik klub játékosa megkapta, nem csupán a sanyargatott Üllői útiak.
      Az ÁFA egyébként is az államnak megy, a Telekomban a Magyar Állam is részvényes… 10 milliárdot kap az FTC csak a Fradiváros felhúzására, állami pénzt. A Bolognát és a Krasnodart sem mondanám egy Dortmundnak vagy egy Chelseanek.
      Ha pedig Öcsi bácsi életútját ismered sosem várta volna el a Kispesttől, hogy őt eltartsa vagy segítse, nem szorult volna rá. Az esetében az a féreg húzás, hogy egy legendából csinálnak marketing terméket, kommunista időket idéző történelemhamisítást elkövetve (például mikor a Felcsúthoz köthető FFT-n Puskás Öcsit ábrázoló képről photoshoppal leszedték a BP.Honvéd feliratot).

      1. Te tudod, hogy miután hazajöttek, akkor milyen körülmények között éltek? Nem várta el, mert jó ember volt, de tőletek éhen is hallhatott volna. Szépen megbecsültétek a legendátokat. Bravó.
       Ti hova adtatok el embert? És most nem ér Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb klubját a Ferencvárost mondani, mert ez az első értelmes eladásotok.

       1. Én meg gratulálok, hogy Alberttel, hogy bántatok, még a nevét viselő stadiont is képesek voltatok eladni!!
        Puskás ügyben azért azt hiszem egy cseppenetet más a helyzet, lehet, hogy a IX. kerületből ez jön le, de azért ha jobban utánanézel (nem a szöllősi variációra gondolok) akkor kiderül, hogy mennyire más a helyzet)

        1. Az Albert családdal egyeztetve adták el a nevét (ami 1,5 évig viselte a nevét kb)

         1. Pinyő is Tállaival egyeztetve ment el Felcsútra :)
          Ugye Te sem gondolod ennek a komolyságát…..

       2. tehát,ha a Fradiba megy az értelmes… :D és persze Puskásról is többet tudsz mint a Honvédosok,,, :) kicsit visszavehetnél az arcodból, akkor még értelmes vita is lehetne, de úgy tűnik nem azért vagy itt.

        1. Az egyetlen értelmes.
         Nem tudtok Puskásról semmit, mert elvakultak vagytok. Azt viszont továbbra is mondom, hogy én is ideges lennék egy Albert Akadémiáért mondjuk Kisvárdán, tehát a felháborodásotok érthető.

     2. A vasas 3 büntetőjéből 2 teljesen jogos volt……a bírók nyomása évtizedek óta szintén tény. Pár millióan állítják rajtam kívül. Folyton katonai behívó sem állja meg a helyét.
      Mit hagytam ki???? jaaaa a pénz!
      Kezdjünk számolni….. volt 2 milliárd (arra ment el hogy feljussatok a keleti csoportból) tartozásotok 2012 ben amit vitya csengetett, aztán kaptatok egy 15 milliárdos stadiont, és az elmúlt években évi 4-5 milliárdot, továbbá most épül a fradi város 10 milliárdért…..ez annyi mint durván 40 milliárd!!!!!! És ez csak az az összeg ami publikus…..

      1. Hol az az évi 4-5 milliárd? 2,5 milliárd az éves költségvetésünk, hogy a picsába kaptunk volna kétszer ennyit évente?
       Ne legyél már ostoba Thibby.
       Bruttó 13 milliárd a stadion, ebből majdnem 3 milliárd az ÁFA, ami azonnal visszavándorolt az államhoz. Az ott dolgozók bére utáni járulékok után további 2,5 milliárd ment az államhoz, a saroktelkünket meg eladták a telekomnak 5 milliárdért. 2,5-ben megállt a stadionunk. A tiétekre többet fogunk költeni ne aggódj.
       Remélem akkor majd magatokat pártcsapatozod.

   3. A fradistáknak itt ki is merült az érvrendszerük. Ők bármilyen közpénz benyelése után, ha szóvá teszik nekik (angol csávó miliárdos tartozás kifizetése állami pénzből, stadion állami pénzből, játékos igazolás állami pénzből, stb.), egyszerűen csak felböfögik, hogy az 1950-s években elvitték tőlük Kocsist és Czibort. Ennyi. Semmi más nincs a tarsolyba, mert miért is lenne? Közpénzből aztán nem nehéz 3-4x
    Csak azt felejtik el, hogy az a Honvéd végigverte Európát, Dél-Amerikát (balkáni csapatokat, akiktől az agyonpumpált fradi évről-évre kiesik, reggelire megették ), de semmilyen pénzzel nem tömték őket.

    1. Semmilyen játékost nem igazoltunk állami pénzből. Az egyesület megkapta, azt amivel az állam két éve tartozik neki, és ti minden évben megkaptok a sportlétesítmények fenntartására. Ennyi történt.
     Mi abból igazolunk, hogy eladtunk többmilliárd forintért játékosokat magasabban jegyzett bajnokságokba. Ha olyan kurva jó az utánpótlásotok, akkor miért az a rekordösszegű eladásotok, amit most kaptatok Botkáért?
     Sörvirsli meccseken végigvertétek Európát meg dél-Amerikát? :D A katonai behívóval összeszedett válogatottal? gúdzsáb

     1. tényleg sör-virsli volt :D bezzeg ti, az albán kecskepásztorok ellen, az volt a kemény… :D
      ne égesd már magad…

      1. Milyen nemzetközi kupát nyertetek? Mert nekünk van egy VVK győzelmünk.

     2. Te kevered a szezont a faszommal. Milyen katonai behívó? Az egy teljesen más korszak volt. Ebből is csak az jön le, hogy a nagyképűséged és önteltséged mellé még oltári nagy tudatlanság is társul.

  3. Tegyük azt hozzá, hogy a kommunizmusban/szocializmusban volt az, minden futball és más egyéb sportcsapatot az állam tartott el. De 1990 óta elméletileg piacgazdaság van, 1990 után ezért ment, illetve majdnem ment tönkre több magyar sportklub itthon, a Kispest is ezek közé tartozott 1991-ben. Azt hozzáfűzném, hogy 1956 után felsőbb utasításra majd 25 évig nem nyerhetett bajnokságot a Budapest Honvéd.
   Most 2017-ben, több, mint 25 évvel a piacgazdaság beköszöntével, az ún. nemzet csapata kapitalista szempontból – és minden másból – tulajdonos nélkül van. Elnöki székében kormánypárti politikus, egy közpénzből épített modern stadion, amelynek nagyságát semmi sem indokolta (mikor voltak FTC mérkőzésen akár 20 ezren is?). “Mi fizettünk Botkáért[…]” De miből? Ja igen, állami pénzből. ” Kár, hogy már nem vagyunk az a hatalom, ami ha hív, akkor menni kell.” Kár, hogy nem tudja a kedves hozzászóló a történelmet, például 1921-ben a kispesti profiperben eltiltottak játékosokat, majd az MTK, az FTC-vel karöltve elvitte a legjobb játékosainkat…
   Kispesten nem az bántja a szurkolókat, hogy nem vagyunk a fallosz másik oldalán, hanem, hogy az 1990 után a már fent említett piacgazdaságra hivatkozva több klub, köztük minket is ellehetetlenítettek és vége lesz annak, hogy a hatalom bárhogyan is beleavatkozzon a dolgokba. Tehát a sportszerűség, a “pénzügyi Fair play” hiánya ami bassza a csőrünket. Legalábbis én így látom.

   1. A Fradinak (gondolom a focicsapatra gondolsz), ami az FTC Zrt., van tulajdonosa, az FTC, ami egy egyesület. Ilyen formán nincs egyetlen személy tulajdonában, úgy működik, mint bármely más egyesület bármilyen területen. Van tagdíja, vannak egyéb bevételei (marketing, foci, állami). Igen, állami is, sajnos, ennek én örülök a legkevésbé. De ez az összes NB1-ben játszó klubra igaz, max a magánkézben lévők (Honvéd, Újpest, DVTK) arányaiban kevesebbet kapnak. Sőt, ha valóban piaci alapon működnének a klubok, lehet még nagyobb lenne az olló. Kap a Honvéd is állami pénzt, sőt, stadiont is. A 22 ezres stadion nem tudom, miért probléma, töltöttük már meg bajnoki meccsen és kupadöntőn is, a válogatott ideiglenes otthonaként meg kimondottan kicsi. Nem tudom, a Honvéd végül mekkorát kap, de visszakérdezhetnék, hogy ők mikor voltak utoljára annyian meccsen? Ha lenne egy kis nemzetközi sikerünk (bár ettől jelenleg olyan távol vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől), akkor pillanatok alatt megtelne a stadion. Egyébként a Botkáért kapott pénz miért lenne állami pénzből biztosan, amikor csak most télen 2,5 millió euróért adott el játékost a Fradi, de a Nagy Ádámért, Besicért, Mateosért befolyt pénzt sem költötték még el (ezért megy is a háborgás a szurkolók körében)?

    1. Kérlek akkor áruld el, ha ilyen jól áll a fradi akkor mégis mi szüksége volt 700 milliós állami támogatásra…pont az átigazolási időszak előtt?

     1. azt azért tegyük hozzá, hogy azt a pénzt az FTC, mint egyesület, és nem mint futballklub kapta, ha jól emlékszem. a kettő nem ugyanaz. (bár a Zrt. tulajdonosa maga az egyesület)

      1. A közlönyben szó szerint úgy jelent meg, hogy Ferencvárosi Labdarúgó Club…

       1. Hibásan… Nincs olyan, hogy Ferencvárosi Labdarúgó Club…

       2. Igen, csak ilyen sportegyesület soha nem létezett, és most sem létezik. Nem túl nagy zsenik dolgoznak odafent, ezt eddig is tudtuk.

        1. Na ebbol is latszik, hogy semmi sem szamit, nehany ember szemelyes dontese hogy ki hany milliardot kap ma a magyar fociban.

     2. Nem tudom, írtam, hogy az én szememet is bassza az állami pénz (bár az állítólag nem a focicsapat kapta, és járt a pénz, de ezt @solyompeti:disqus jobban tudja). Viszont mindenki kap állami pénzt az NB1-ben.

    2. Tisztában vagyok vele, hogy a Fradi tulajdonosa maga az egyesület. De nincs jelenleg akkora bevétele, hogy milliárdos költségvetése legyen. Az állami segítség nélkül ott lenne, ahol 2005-2006-ban.

     1. Akkor is volt milliárdos bevétele, csak milliárdos tartozása is.

     2. Hogy a faszba ne lenne? Tudom, hogy szerintetek irányított szponzorok, de akkor is, ott van a Luss, ott van a Groupama, Garancsi Teqballja, a Telekom, és mi adunk el játékost is komoly pénzért (hozzátok képest)

      1. Jah. Gondolom a Csatornázási Művek is azért szponzor, mert különben fradisták tízezrei köttetnék ki a csatornát a házukból. :D Jut eszembe, Főgáz megvan még? :D

         1. Azt jól tudod, de az utánpótlásra, és a létesítményfenntartásra ti is kaptok pénzt, kérdezd csak meg hemipapát.

          1. Támogatótok jelenleg a Honvédelmi minisztérium, és az M4. :D Mi a faszról beszélsz? :D

          2. Továbbra sem tudtál állami céget mondani.
           (Amúgy most ezt az M4-et komolyan írtad? Az adja az NB1-et, nem tűnt fel? :D Nem szponzor, hanem MLSZ-partner)

          3. Értem, tehát a honvédelmi minisztérium támogatása az nem állami. Ülj le 1-es.

          4. Államinak állami, csak nem CÉG. :) Minisztériumi támogatás van máshol is (titeket az EMMI pl. ) de állami cég csak nálatok van. Tudod amúgy mit jelent az, hogy nonprofit állami cég?

          5. Az életben nem hallottam róla. Minket szponzorál? Tudsz erről egy linket küldeni?

 2. Ezt a “hatalom hív” dolgot hagyjuk. Érdekes módon Vida Mátét a Vasasból nem “hívta a hatalom”.

  1. Hát, ugye “más” nem nagyon igazol pénzért, tehát nehéz máshogy fogalmazni. A kérdés mindig az, hogy
   1. mennyit vagy hajlandó fordítani a megtartásukra? (ez ugye nálunk korlátos, tehát valóban “hatalmazni” necces)
   2. mennyiből lehet költeni a megtartásra? (ez viszont a mai, piactól távoli keretrendszerben gyakorlatilag tényleg a központi költségvetés terhére megy. vicc, de a vasas is közelebb van hozzá, mint mi.)
   szóval 1-1, valóban demagóg a mondat, de mit tegyen egy szurkolói blog? (amúgy helyén kell kezelni az érzelemmel telített mondatokat itt, de ez szerintem menni szokott.)

   1. Szerintem ez a döntésük nem erről szólt most, ezért írtam. Nyilván, ha távolabb lépünk és az összképet nézzük, akkor nem lehet elmenni szó nélkül a sportfinanszírozás _aktuális_kérdései_ mellett, de ne felejtsük el, hogy mi is zömében a tao-ból élünk. Az Akadémia meg különösen.

    1. ja, én ugyebár mindig abból indulok ki, hogy az olvasók folyamatosan olvassák a blogot, tehát ha “hatalomként” hívok valamit, akkor az elmúlt évek folyamtára gondolok.
     de ha félreérthető még mindig, akkor bocsi, majd jobban fogok figyelni legközelebb.

 3. Vajon mit szólnak pl. a németeknél, ha éppen a Bayern vagy a Dortmund viszi el tőlük a tehetségesebb játékosokat? Ott is a kardjukba dőlnek az emberek, ha valakit (jó pénzért) elvisznek a szeretett csapatukból?

  1. Dortmundban is égtek a Götze mezek, mikor a Bayernbe igazolt, bár a mezégetés mindig a legszélsőségesebb reakció

  2. Amikor Götze átment a Bayernhez, a Dortmundnál is ugyanez a felhördülés volt, és még talán hangosabb is.

 4. A tegnap konklúziója : Nem a fradi meg a felcsút a hibás hogy hívta a játékosokat….Nem az Öreg a hibás hogy eladta aki nem akart maradni..Hanem a probléma a következő : A két mohó futbalkurvának annyi esze nem volt hogy ha megvárja az őszt és a valószinű Euroligát akkor 3-4 szeres áron és 3-4 szeres fizetésért mehettek volna el , mint amit a mostani új klubjaik kínáltak. Illetve nem hiszem hogy tudatos karrierépítésnek nevezhetünk egy olyan igazolást hogy egy első osztályú, bajnoki cím felé törő csapatból a másodosztályba igazoljak…Mindkét futballista gusztustalanul ribanc volt és mellette még hülye is.
  Nézzük meg a fradiban hogyan kallódnak el Nb1-es szinten kimagaslónak hitt VargaRolandok RadóAndrisok és társaik…Őket is ugyanazzal a mesével szopatták meg amit Endi is bekapott most.
  Dani, Te pedig addig rohangáltál külföldi próbajátékokra (ahelyett hogy a Csapatra öszpontosítottál volna!) hogy most megtaláltad méltó helyed és szereped.
  JÖJJENEK TÖMÖSVÁRIÉK,HERJECZKIÉK !!

  1. Jöjjenek, csak nehogy így menjenek!!

   A garancia erre sajnos semmi :(
   Belettünk árazva egy kis utánpótlásnevelő klubnak, ennyi a szerepünk, ezt osztotta ránk a hatalom.
   (Pech, hogy most kijött a lépés ebben a félévben és nem a jól megérdemelt 6-10 hely között vegetálunk.)

   1. Fentebb idézet Hemitől ezt teljesen igazolja, nekünk annak kell örülni, hogy a riválisok, a külföldi klubbok meg úgy mindenki tőlünk viszik a játékosokat és nekünk ennek nagyon,de nagyon örülnünk kell.

    1. Mindjárt mondom, hogy minek örüljön Hemingway…..
     Csinálhatott volna egy bajnokcsapatot, letehetett volna valamit az asztalra és utána döngethette volna a mellét az nb1-es játékos keltetővel!
     Akkor lett volna erkölcsi alapja!

   2. “Jöjjenek, csak nehogy így menjenek!!”

    Lehet, hogy ehhez hozza kell szoknunk.

  2. Megint egyet ertek. Egy csomo gepelest megsporoltal nekem az elmult napokban. :)

  3. Minden szavaddal egyetértek! Remélem, nem lesz több távozó!

 5. Aki elment, elment. Majd rájön, hogy 25. senkiként milyen szar is az élet.
  King egy hangyányival se rosszabb.

  1. Neee. :)
   Pont a csapatszellem az erősségünk, nem kellenek ide alibi “sztárocskák” mint Szakály.
   Baloghot nem érzem annyival jobbnak, hogy ha kapust veszünk akkor ő kéne, eléggé “potyaképes”.
   Laczkó sem egy nagy jellem, de ő sztem hasznos játékos lenne/lehetne, Rossi betöri.
   Laczkó (Hajdú) – Bobál/Kamber/Lovric – Baráth/King

   Sztem semmi baj nem lesz hátul, inkább a csalódás a probléma, és nem az, hogy hiányozni fog.
   Prosserről meg a Csútról inkább nem is írok. :)

   1. Forgács Dávid igazolása tetszene. Bár az olasz harmadosztályban játszik, de fiatal baloldali védő/középpályás. Nyáron Rossi is leakarta igazolni, de helyette jött Hajdú, aki szerintem nem nagyon váltotta meg a világot, hogy finoman fogalmazzak.

     1. En Osvathot hoznam ide a Vasasbol,bar kerdeses,h rivalisnak eladjak-e.Olvastam,h a Loki le akarja igazolni.

  2. Őszintén mondom, hogy Szakályra nincs szükségünk a középpályán, ő nem jelent erősítést.

  3. Baloghot nem tudom, de Szakaly helyett barmelyik akademistat szivesebben latom.

 6. Hemingwayt gyakran idéznek, hát én is:

  2016. december 12.:
  “Nem vagyunk abban a szituációban, hogy labdarúgóinkat értékesíteni kellene a túlélés érdekében.”

  2017. január 9.:
  “Van egy kassza, ezt fel kell töltenünk.”

  A kettő között mi történt? Azon kívül, hogy egyszer csak kiírták a több mint három éve ígérgetett új stadion tenderét.
  Legalább ne lenne képe a magyar fociban olyasmikre hivatkozni, mint kapitalizmus, piaci törvényszerűségek meg hasonlók! Nem hülyék vagyunk, csak a klubjukért bolonduló szurkolók. A Honvéd ugyanúgy az Állam Bácsitól (kb. Uncle Sam) kapott százmilliókból, taóból, akadémiára kapott lóvéból, tévés jogdíjnak álcázott közpénzekből stb. éldegél, mint azok a klubok, akiknek most elpasszolt két játékost. Csak szűkösebben, ők meg vmiért a nekünk szórt pénzmag többszöröséből. Botkára pl. abból az ajándék 700 millából futja a zöldeknek, amivel megdobták őket odaföntről karácsonyi ajándékként, és ami kb. a mi teljes évi költségvetésünk lenne. Már várom az idei adópapírokat, amiből jövőre válogathatnak a kedvenceink közül Fehérváron, az Üllői úton, Felcsúton. Az akadémisták klubhűségén aztán nem fog múlni, ha Botka ugrott, akkor még könnyebben fog ugrani bármelyik másik is, ha csettintenek nekik.
  Ősszel volt pár meccs, ami után mi, szurkolók azt hihettük, bárki is letérdelhet elénk tavasszal. Jó érzés volt, de csak az volt a kérdés, mikor koppintanak a fejünkre. Aztán még időben visszaálltunk a f*sz másik oldalára, ahová évek óta szoktunk, nehogy már félreértsük a szitut. Minket a 4-8. hely környékén tűrnek meg (mármint ez a maximum, azt azért nem bánnák, ha kiesnénk), ha nem szólunk bele a kijelölt és minden létező módon támogatott “nagyok” dolgába. Afölött másoknak van bérelt helye a tornasorban.
  GFH kispesti 10 éve során volt már rá párszor példa, hogy kicsit a nekünk megengedett magasság fölé nőttünk. Mindenki hibázhat. Aztán, mielőtt még baj lett volna, mielőtt még igazán belelkesülhettünk volna, elkezdett volna jelentősen nőni a nézőszám, elpasszolta a túl nagy lendületbe jött csapat gerincét, jött pár megmagyarázhatatlan vereség, vagy akár a szurkolók b*sztatásával sikerült keresztbe tenni a nem kívánt előrelépésnek.
  Részemről Himihumi a lélegeztetőgépet és a tuti középszert, nihilt jelentő tulajdonos. További sok sikert a munkájához, csak vigyázzon, nehogy túl sok legyen!

  1. A kettő között kint volt LasVegasban kaszinózni.
   Gondolom nem jött be a Fekete vagy a piros.
   Az történt, hogy feketére és pirosra rakott, aztán jött a nulla, és a zöld mindent vitt. Ismerős szitu mi? :D

  2. Tehát gondolod, hogy nem csak a hatalom részéről elvárás az a max. 4-8. helyezés, hanem erre személyes biztosítékuk is van, ráadásul a leghatékonyabb helyen? Ok, ez is egy lehetséges magyarázat.
   Csak az indítékokat találom gyengének, persze lehet, hogy tévedek. Valószínűleg egy ideje tényleg pluszosan jön ki évről évre, bár az elején tolt bele szépen. Na de mennyi az a plusz? 50 milla, 100? Írták itt sokan, hogy már nem olyan pénzes, mint csúcskorában volt, ezt hiszem is, meg nem is, inkább nem. Úgy érzem, nem a megélhetésért csinálja. Még ha tényleg keres is a Honvéddal, szerintem annyit nem, hogy ez megérje, nem hiszem, hogy igazán komoly összeg ez neki.
   Persze maga a „lefekvés” az úgy néz ki, valóban tény, csak talán nem tudatos, ill. nem akarattal történik, a cél nem ez. Inkább kényszernek érzem. Ha nagyon akarnák, el tudnák intézni, hogy elveszítsen _mindent_, nemhogy stadiont kapni, még mit nem. Ez a verzió számomra kicsit logikusabb magyarázat, tehát közelebb érzem az igazsághoz.
   Aztán lehet, hogy a „kit kell gyűlölni játékban” nem szeretek konkrét személyeket kiválasztani (játékosokat, tulajdonost), inkább valami kevésbé megfoghatót keresek (hatalom, Fardi), ezért gondolkodok így…

 7. Hepi papa: http://nb1.hu/blog/inkabb-oruljunk

  “A Magyar Futball Akadémia feladata, hogy nevelje a labdarúgókat a
  Budapest Honvédnak, a magyar labdarúgásnak, és jobb külföldi kluboknak.”

  “Az pedig sehol sincs megírva, hogy igenis eladunk játékosokat, de nem a
  riválisoknak, nem a Ferencvárosnak, az Újpestnek, vagy a felcsútiaknak.”

  “Inkább örüljünk! Örüljünk, hogy a labdarúgó társadalomban is tudatosult,
  hol folyik a foci elit nevelése. Örüljünk, hogy riválisaink nálunk
  költik a pénzüket.”

  EZ MOST KOMOLY????

  1. Annak örülhettek, hogy van viszonylag normális utánpótlásotok. Mit nem adnánk mi is ezért.

     1. Ennyi pénzből azért már össze lehetett volna gründolni az évek alatt egy normális utánpótlásképzést!
      Mennyivel szimpatikusabb volt az a Ferencváros ahol egy Simon Tibi, Szeiler Józsi, Bánki Dodó stb. tudnám folytatni a sort a végtelenségig játszott?

      1. Állítólag jó lesz, és az U17 már jó… Az biztos, hogy a pénz (TAO) nagy része infrastruktúra fejlesztésre ment el egyelőre.

      2. Keller papa kimaradt. Az egyik legszimpatikusabb fradista volt. Emlekszem, szo nelkül beugrott a honvedba amikor nb2-ben (vagy nb1 b-ben) nem volt ki a letszam. Összel meg nalunk nyomta, tavaszra meg adott neki melot a fagyika. fagyika egy bazisat vesztett zsoldos csapat. Amit nem tudott elintezni a kommunizmus 40 ev alatt, elvegzi a fityesz 10 ev alatt…

  2. becopyztam tegnap a videót…mondom h megzakkant !
   !!! ja és sz@rt sem ér egyetlen szava sem !!!

  3. tehát hajrá, U16! (ez síkhülye, de rosszabb, hogy minket is annak néz)

 8. Ezt küldjétek el a két igen kedves játékosnak! Ha van egy kis lelkületük, akkor legalább elszégyellik magukat! Én zokogva sírnék a helyükben…Vazze, csak mi tudjuk, milyen honvédosnak, kispestinek lenni! Ennyi…

 9. Botkát jelzés értékkel nem a Szolipali mutatta be, hanem a Kubatov. Érezzük hogy az adóforintokból vették.
  Előre szólok, a stadionépítés alatt a hazai meccseket simán Felcsúton játszuk majd.

  1. Borítékolom Én is a 40-50 km-es agglomerációt, tuti a biznisz titkos záradéka!
   “Ássuk el a csatabárdod George mondotta vala Lorenzo”

  1. Aki tudja (van FB profilja) küldje el ezt a képet Botkának és Prossernek!

   1. Engem már mind a kettő letiltott, mert megírtam nekik személyesben a véleményemet !!!

    1. Valoszinuleg mindketten toroltek magukat vagy atmenetileg szuneteltetik a tagsagot,mert tegnap nem talaltam meg oket.Kivancsi lettem volna az uzenofalukra.

 10. “A Rangadó.hu információi szerint az angyalföldiek jelenleg két magyar
  játékossal, egy támadóval és egy válogatott középpályással tárgyalnak,
  mindkettejük ügye még a héten lezárulhat.”

  Most akkor kezdjünk el aggódni, vajon csak félig van tele a kassza?

 11. Azt nem értem mi a probléma. Mi a Honvédet szeretjük, a Hemi meg a fiúk a pénzt. Ilyen apróság csak a különbség. És ezen mi nem is tudunk változtatni.

  1. Ez mind rendben is lenne. Nem is haragszom én rájuk, és nem is kívánok nekik semmi rosszat. Se a srácoknak (amúgy is épp elég bajuk van most), de még az Öregnek se. Nem vagyok rossz szándékú ember, tudomásul veszem a helyzetet.
   Csak ne nézzen az Öreg minket szurkolókat teljesen hülyének (Ó az Istenadta Nép). Ez irritál engem ebben az egész történetben. El kell dönteni: nevelő klub a Honvéd (mint a mai napon kiderült ez a cél) vagy meghatározó klub legyen a magyar futballban. És nem kell folyton az ellenkezőjéről papolni, mivel szerintem a 2 dolog eléggé ellentmondásos. Persze mindezek után Örüljünk !

 12. Hozzá kell szokni:
  Ezzel a tulajdonossal mindig kiscsapat lesz a Kispest, mert soha nem fog pénzt áldozni kész játékosokra, ahogy az az élcsapatoknál szokás, az akadéma nevelgeti a tehetségeket másoknak, de leginkább – megalázó módon – a riválisoknak. Néha kifuthat egy-egy jobb eredmény, véletlenül kupaindulást érő helyezés, de akkor sem lesz felhozva arra szintre a csapat, hogy valami esélye is legyen, inkább akkor is elad a vén gazember, a csapattal meg feltörlik a padlót. Jó lenne, ha most se sikerülne a kupaindulás, mert csak a megaláztatás vár a csapatra meg a szurkolókra.
  A stadionban sem kell reménykedni, Hemingway nyilatkozta tegnap, hogy előbb az utánpótlásközpontnak kell elkészülnie, az pedig nem lesz kész ebben az évben, mert még a földmunkákat se végezték el.

  1. Laza érkezése azért nem illik az általad leírtakba. 1 év alatt el lehet készülni, nem 3 szintes mélygarázs és toronyház készül. Valószínűleg csak év végén kezdik bontani a Bozsikot sztm. Persze én azt szeretném ha minden minél hamarabb lezajlana.

 13. Bognár is a Fradi. Persze szigorúan a bevételekből vették öt is.
  Azt viszont tutira tudom, hogy össze lehet mindenkit lapátolni egy helyre, de abból még csapat biztos, hogy nem lesz. Mi csak maradjunk csapat. Martinezt nem mi vettük meg, az egy kicsit sajnálom. Neki is nálunk volt a legjobb idénye.

 14. nezegettem ezt a Botka interjut a ferencvarosnal…tisztara ilyan a hatter mint egy iszlamallamos/ terrorista videoban, mar csak a maszkos geppisztolyos emberek hianyoznak a hatterbol….az a randa zaszlo….pfuj

 15. tegnap nem írtam mert sokat kellett volna cenzúrázni, de ez a mostani sem lesz szép.
  Szóval hemingway: patkány vagy. Elvetted megint a reményt a szurkolóktól és még meg is magyarázod. Vagy lefeküdtél a “hatalomnak”, vagy csak simán egy tipikus amerikai nagykapitalista tetű maradtál az itt eltöltött évek ellenére. Mindkét esetben patkány vagy.

  Endi: neked 2-3 rosszabb meccsed után az anyádat fogják szidni kórusban az iq 0 fradisták, aztán hamar a padon találod majd magad, aztán már ott sem, mert ott nem lesz türelem. Aztán kölcsönadnak a Soroksárba. Onnan még egy osztrák másod-harmad osztály kinézhet havi 2000 euróért. Aztán egy senki alkoholistaként visszavonulsz 40 évesen.

  Prosser: te vagy a legnagyobb patkány a fenti 2 közül. Nincs mit magyarázni ezen. Egy kis idióta hülye gyerek vagy, bár azt el kell ismerni, hogy pont ezért hoztál színt a játékba.

  1. Na ezt ne, töröljétek légyszíves. Elszakadt a cérna sok embernél, de ne menjünk ilyen irányba.

 16. Facebookon tegnap valamelyik fradista tobb helyen is irogatta,h a Kispestbol megallapodtak meg egy jatekossal,de ezt csak a jovo heten jelentik be (valtig azt allitotta,h a szekhazbol jott az informacio es hogy Lanzarol van szo).Na az be is baszna rendesen,akkor Hemingway lenne a kovetkezo,aki eligazol tolunk.

  1. Ezt viszont már nem tudom elhinni… Még pityókásan is azt hajtogatta, hogy Eppel meg Lanza euro milliók…

 17. Olvasgatom a hozzászólásokat, hogy Hemingway takarodjon és hasonlók. Egyet ne felejtsetek el az Öreg a saját pénzét rakja bele nem pedig a mi adónkat, sajnos lejt a pálya, nem kicsit! Mint vállalkozó, Hemingway nyilván szeretné, ha megtérülne a vállalkozása, ám ennek ára van: fizetési sapka alkalmazása a csapaton belül, valamint egy jó ajánlat esetén el kell adni a játékosokat. Most elment két tehetséges fiatal, de nyilván nem, azért mert nem szeretne bajnokságot nyerni Hemingway, hanem egyszerűen a fradi és a felcsút bekopogtatott egy zsák állami pénzzel, ami jóval fölötte a külföldi ajánlatoknak, mind vételárban, mind fizetést tekintve, aminek nem tudtak az ifjak sem ellenállni. Botka már egy héttel ezelőtt sejtelmesen beszélt a fradi vonalról, és én már akkor éreztem, hogy váltani akar, valószínűleg csak, azért váratott a bejelentés, mert az Öreg próbálta minél jobban lehúzni őket. Felismerte a futball egyik nagy igazságát, hogy bármennyire jó lenne, ha maradna a két játékos, de egy elvágyódó játékos több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Tudom most mindenkinek fáj, hogy két utált klubba ment két játékosunk, de volt már ilyen a történelemben és sajnos még lesz is. Amíg Rossi és Lanza itt van én nem félteném a csapatot, Botka őszi szintjét szerintem King simán megüti, Prosser távozását érzem némi veszteségnek. A mai futballban sokat számít, hogy a kispadról tudsz-e olyan játékost behozni, aki képes változást hozni a mérkőzésben (angol nevén impact sub), Dani sajnos ilyen játékos volt, így a kopasz taljánnak kicsit jobban fognak dülledni az ütőerei, mikor kénytelen lesz a találkozók közben támadólag belenyúlni a csapatba.

  Csak A Kispest!!!

  1. Azért a savasnál kicsi másképp állnak a sikerhez. Ők továbbra is címlapon akarnak maradni és nem engednek el senkit. Nálunk Hemi szerint mindenki eladó. Ha Lanzát elengedi akkor ő nem is akar komoly csapatot.

   1. Van az az ár! legyen 2 milla Lanza, 2 milla Marci! Persze juró!

 18. Tegnap ki akartam dobni a Honvéd sálamat! Mára én is lehiggadtam! Nyerjük meg most már a bajnokságot, meg a kupát, és kapja be a fagyi meg csút! Cs.A.K. azért is Kispest!

  1. Én is így vagyok ezzel, de a hatalom azt se hagyná bármi áron, ha kurva jók leszünk, tényleg szívvel lélekkel megyünk, szerencsénk is lesz, akkor majd közbe szólnak máshogy, más eszközökkel, figyeljétek meg így lesz.Remélem nem lesz igazam, de én már ettől is tartok.Videoton lesz a bajnok idén…

   1. Fel kell állni, és pofán kell csapni ezt a sz@r magyar fertőt! Cs.A.K. be kell húzni minden meccset!

 19. Hetek óta az idény kezdetét vártam, de a tegnapi nap nagyon eltört bennem valamit, úgy voltam, hogy én bizony többet nem megyek a fertőzött magyar bajnokik közelébe. Mára átértékeltem a történteket és nem adom meg nekik ezt az örömet és ezt kérném minden kispesti szimpatizánstól. Töltsük meg a féreglyuk vendégszektorát és mutassuk meg, hogy mit vesztett az áruló. Bőven van még idő átcsoportosítani, szabadságot kérni, legyünk minél többen és zúgjon a KISPEST!

 20. Tudom, hogy nehéz, de egy pillanatra nézzünk ki a piros-fekete szemüveg mögül és nézzük kívülállóként a történteket.
  Hemi, ha ügyesen tárgyalt, akkor kapott Botkáért 4-500K eurót, amit reálisan nézve külföldi klub sem most, sem fél év múlva sem fizetett volna ki. Ha emellett sikerült beépíteni a továbbértékesítésből nekünk csengő kétszámjegyű százalékot, akkor még jobban tárgyalt. (nem tudom nevelési költségként mi járna alapból). Ami gáz, hogy egy közvetlen riválist erősítünk.
  Ami pozitív, hogy Botka helyettesítésére nem kell rögtön igazolnunk, a posztján a keretből Baráth Boti vagy King is bevethető azonnal, de Lovric is tud itt játszani.
  Higgadtan nézve, ha egy futballmanager programban játszanék, akkor én is megnyomnám a sell gombot.
  Proszi eligazolása számomra csalódás. Értem én, hogy Rossinál nem játszott kezdőként, ha kezdő is volt, le lett cserélve, de ha magába nézett volna, akkor látnia kellene, hogy 60 perc után már nem teljesített úgy fizikálisan, hogy végig lehessen a pályán tartani. Ahelyett, hogy képezte volna a fizikumát és beállt volna a sorba, lelép a másodosztályba, hogy majd egy favágó szétrúgja.. Ráadásul felcsútra..
  Proszi szempontjából a váltást megértem anyagi okból, de az nb2??? Most komolyan??
  Hemi szemszögéből nézve Proszi kiegészítő ember volt, akiért ha a Mészáros kft jó pénzt ajánlott, akkor miért ne adta volna el. A két dealből talán nagyobb mozgástérrel sikerül játékosokat igazolni. Én Lackónak örülnék, kell egy jó balhátvéd, bár az utolsó meccseken Holander egész jól mozgott itt is. Kell egy középhátvéd, mert nagyon pengeélen táncoltunk Bobál sérülése környékén. Ha ezek az igazolások jönnének, akkor még akár erősebben is kijöhetnénk tavaszra. Amit viszont meg kell jegyezni, hogy Prosszer beszállásai és Botka stabil játéka pontokat jelentettek ősszel, amik hiányozhatnak majd tavasszal. Holandernek itt a lehetőség a kiugrásra, én tőle vártam olyasmi kiugrást, amit Proszi mutatott ősszel.
  Persze az egész gondolatmenet rakható kukába, ha a dollárjel fog villogni Hemi szeme előtt és elpasszolja a télen Lanzát is. Ő nem néhány pontot jelent, hanem sokszor a tartást/gerincet adja a csapatnak. Őt abból a pénzből, amit kapna érte nem tudná pótolni.

  Klubhűség – azt gondolom, hogy ilyen már egyre ritkábban van. A pályafutásáról minden egyes játékos a menedzserei segítségével dönt és racionálisan nézve Botka jó döntést hozott, Proszi viszont ennél jobb döntést is hozhatott volna, hacsak nem tett be egy “külföldre fix összegért bármikor távozhatok” bekezdést a szerződésébe. (Bár a magyar másodosztályból ritkán igazolnak külföldre. Viszont felcsútról hamarabb bekerülhet a válogatott keretébe, mint Kispestről.)
  Ahogy Torghellére, Kabátra vagy Détárira sem tudok haragudni, úgy ezekre a srácokra sem tudok haragudni, tiszta szívből kívánok mindkét játékosnak sok sikert a pályafutásához, csak annyit kérek, hogy ne ellenünk brillírozzanak!

  Végezetül csak nem tudom magamban tartani, hogy undorító, ahogy a Fradi-felcsút-Vidi hármast egyre inkább kirakatba téve tolják. A kommunizmusban sem volt szép ez a történet, bárkit is kedvezményezett, de 2010-es években, egy állítólagos demokráciában..
  Ráadásul ez csak arra elegendő, hogy a bohócligában lehessen vitézkedni, de nemzetközi szinten gyorsan kiderül, hogy édeskevés. Legalább egy csoportkör összejött volna minden évben..

 21. Az a baj, hogy a mai futballisták, pöcsök.
  Azt se tudják kiért és miért vannak a szurkolók.
  Azt meg hogy ők kiért vannak, azt most inkább hagyjuk. Meg különben is meg sem értenék.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.