Igazán szomorúak akkor leszünk, ha a tegnapi nap mögé nézünk

Bármilyen szempontból. Igen.

Nekem úgy mostanáig tartott a lehiggadás, kábé, tegnap még csak permanensen fröcsögtem Öcsémnek, Faternak, Hantának, Ábelnek meg Viktornak, este meg otthon a falnak. Nyilván ezzel nem voltam egyedül.

És mondom, a legrosszabb az, ha túl az első fölinduláson elkezdünk egy kicsit gondolkodni hogy mi miért történt…

Van itt több szcenárió is.

 • Pénzéhes futballprostituáltak forgatókönyv: Dani és Endi szemében felpörögtek az amerikai rajzfilmek dollárjelei, és elhagyták a nevelő aklot;
 • Dagobert bácsi forgatókönyv: A gaz Hemy tett ugyanígy, és 2011 teléhez hasonlóan megint idő előtt kiárusít;
 • Összeesküvéselmélet forgatókönyv: a stadiont megkapjuk, cserébe valaki(k) leszóltak az Öregnek, hogy a barter értelmében viszont a két srác odamegy, ahova kell, nehogy már a Honvéd beleszóljon a kijelölt két bajnokesélyes dolgába.

A valóság valószínűleg megint mozaikos – mindenből van benne egy kicsi, de így konkrétan egyik sem történt meg.

Az első szcenárióra lehet bizonyíték Endi Fradi TV-s antréja és a rihegő-röhögő, (amúgy Pintértől lassan autogramot kérő) Proszi Felcsúti aláírása. Néhányan védik a két harcost, hogy “szegények, nem akartak volna menni, de kellett” – hát, vagy nagy színészek, vagy itt szó sem volt kényszerről. Kákabelű szélsőnk úgy vigyorog a csúti cikkben, mint Kabát, mikor bevitték a thai éjszakába…

Személyes szál, hogy Botka különösen fájó, az ő kis saját legendáriuma a még kecsói kölcsönből is a Bozsikba edzeni visszajáró saját nevelés imázsával nagyon szerethető arc volt, iszonyat örültem, mikor Csábi hazahozta, úgy festett ő is így tesz, tőlünk lett válogatott – aztán elég elolvasni a búcsúinterjút (még kispestiként adta), ott már nem is volt gyerekként Honvédos, csak ez a klub volt a legközelebb… Indoka az előrelépésről elképesztő: ha ezt az elmúlt 6 idény bármelyikében tolja, még tapsolok is neki szomorúan, de most… Azt hiszem mindez túl van az új klubnak való kötelező hajbókolás szintjénél is egy kicsit. Jajj, Endre.

Prosser kapcsán megértem a csalódottságát, hogy a Kopasz rendszeresen jegelte (bár pont idén annyira nem, tény azonban, hogy már formábalendülése után is sokat padoztatta őt a néha tényleg súlyosan lassan eszmélő talján), de könyörgöm, ez milyen válasz? Elmegyek 3 és fél évre a tanyára? Dani úrnál komoly gondok lehetnek fejben. Fizetéssel együtt értve. Sokan jönnek a privát munkapéldákkal. Én is azt teszem most. Első melóhelyem, ami 7 évig kitartott végül, amolyan munka-Kispest volt nekem. Álomhely, remek kollegákkal (többen azóta barátaim), remek szellemi kihívás munkákkal. Utána évekig kerestem, míg 3 állomás után meglett a mostani, ami ezeket az első éveket idézi nyomokban… De vissza az első melóhelyre! 2 és fél év ottlát után azonban majdnem eljöttem, egy hülye kommunikációs gap miatt nem értettem meg magam a közvetlen főnökömmel, aki amúgy mindenkit honorált mindenhogy, csak engem nem, és erre a sértettségemre lecsapott egy frissen távozó kollega, aki magával akart vinni az ő új helyére. Már fél lábbal kinn voltam onnan, erősen sértetten, hogy a közvetlen főnök miért nem akar ott tartani, mikor közbelépett az akkori igazgatónk, és közölte, mindent megad, a keretein belül, amit kérek, csak maradjak. Rosszabb kondíciókkal, mint a csábító másik hely, de maradtam, mert minden oda kötött. Nem bántam meg. Fél év alatt minden kiegyenesedett, újabb évek alatt az ottani “munka-Honvédban” egy stabil kezdő lettem és kb közönségkedvenc (na nem egy Lanza, inkább egy Baráth Boti). Nem önszopkodás a sztori lényege, hanem hogy sértettségből kár gyorsan dönteni. Még ha a fizu (egy ideig) mindent verőnek tűnik is. Egy Honvédos pedig ne menjen a tolvajokhoz, Dániel. Külföldre bármikor mehettél volna a tehetséged alapján, vagy… vagy nem bíztál magadban, mint Dzsudzsák a nyugati kérők helyetti Macskakaja igazolásakor? Te tudod. De ez még nagyobb csalódás mint Endre.

Felülrőli nyomás? Endi elhinti a válogatottba való könnyebb bejutás kérdését, majd zavartan módosít (klasszik “bocs, hogy elkotyogtam” szitu), ez elég szomorú perspektívákat fest. Főleg, hogy nem igaz. Honnan lett válogatott a jó Endre 2 hónapja? Csak nem a hitvány külvárosi klubból? Ha annyira előrelépésre vágyik, ott a külföld nyártól, egy remek csodatavasz után- de nem, a MINDEN kell és MOST azonnal. A Fradi megvárt volna nyáron is, Endre. Hogy kábé a Kanyart idézzem, tavasszal “befejezzétek a félmunkát“.

De oké, akkor kapaszkodjunk a fenti finom zsarolásba. Felső nyomás- biztos volt valamennyi, hol nincs, melyik bajnokságban nem presszionál a gazdagabb klub (mondjuk azokat nem az állam tartja el), valami biztos volt, mondhat Hemy úr akármit – mondjuk a tegnapi NSO-s videója (elsőre megnézve komolyan áldottam az eszem, hogy én sose toltam gyógyszerre sört), szóval a videó akár kicsit erről is árulkodik. Ez a kolbászos ultraprogresszív poénbonbon-szórás, dettó, mint Faterom egy-egy erősebb napján, amikor senki se érti, de ő élvezi. Már arra gondolok, a Papa valahogy ezzel jelzi, hogy itt mekkora bornírtság megy a háttérben a magyar fociban – mint amikor anno a moszkvai perekben Buharin direkte égbekiáltó ostobaságokat tanúskodott, amivel egy szebb és jobb világban kiröhögteti az ügyészt, de az nem egy szép és jó világ volt, úgyhogy csak a külvilág egy szűk rétegének jelzett ezzel, hogy ne higgyék el a bemagolt önvádat. Ha nem lenne a Papáról annyi önfejűségi negatív élményem, ezt is elhinném – de simán benne van a pakliban, hogy csak a siránkozó hangokat unta meg a két játékos távozása miatt, és ezért volt a show.

De a legeslegszomorúbb az az, ami legvalószínűbben rejlik az egész jelenség mögött. Másodikak vagyunk, van esély végre valami szép tavaszra, dobogóközelre, egy MK-menetelésre – egyik se garancia, de jók a sanszok. Hosszú évek után az Öreg csapatot építget, alakul egy gerinc, vannak értékek a padon is, egy Atletis csoda is kifuthat(ott volna)? És akkor két játékos úgy dönt, hogy lelép, vagy a tulaj úgy dönt, eladja őket. Az első verzióra saccolok – de a második se vidám sztori.

Mindettő külön-külön, de együtt is azt mutatja: a nagy sikerben itt igazán csak a szurkerek hisznek-reménykednek – a keret, a klubház, a hangzatos nyilatkozatok ellenére: NEM. Különben miért hagynák elmenni a kezdőjobbhátvédet és az állandó góllövő cserét? Illetve: ők miért mennek el? Egyik a közvetlen riválishoz, a másik a legmélyebb szennybe?

Miért nem várnak egy fél évet, hogy hátha nyernek egy olyan érmet vagy neadjIsten, trófeát, amire örökre emlékeznek majd, mert az ország legjobb tábora hajtja bele őket, mert mindenki leírta a klubot az idény előtt, mert le volt játszva a szezon, de ők megcsinálták mégis? Egy ilyen élményért simán megéri maradni – s ha nem jön össze, mert épp lecsúszuk, úgyis jön a nyár és visz minket külföld, vagy a 2-3 magyar “nagy”.

Akkor miért mennek?

Mert nem látják az esélyt a szoros tavaszra? Mert úgy érzik, a vezetés itt úgyse gondolkodik sikerben?

Miért hagyják őket menni?

Mert jobb most a pénz, mint egy besült tavasz után a semmi?

És ennek milyen üzenete van a maradók felé?

Ne is gondoljunk bele, hogy simán esélyes: itt a két legfontosabb tényező, a játékosok és a klubvezetés nem hisz a sikerben?

Egyelőre kérdőjellel teszem fel a mondatot, mert ha további keretváltozás nem jön, dacból még mindig mehetünk egy szép tavaszt, játékosilag, klubvezetésileg. A Papa már edzőtáborról beszél (tényleg sok lehetett a házikolbász szilveszterkor), ha hozza Laczkót, aki ugyan zsoldos, és nem is örvendek neki elsőre, de ha rögvest igazol a Papa, az halovány biztatás – költ a csapatra, ezek a jelek akár azt is mondhatják, hogy mégis furcsa háttérerők működtek itt és nem magunk alatt vágjuk a fát. Hát, a következő rossz hírig higgyünk ebben.

Csak tegnap kaptunk egy komoly lélekpofont – és a nagy kérdés az, még hányat hordunk ki lábon, megmaradó Kispest-kedvvel. Mert persze ott leszünk változatlanul a lelátón – csak nem mindegy hogy szurkolni, vagy sírva röhögni.

“Igazán szomorúak akkor leszünk, ha a tegnapi nap mögé nézünk” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. 2 buta suttyó…:/ sohasem lesz olyan bloggerük a pártcsapatokban, mint itt RW+Hanta… :)
  (persze, ha értették volna, amikről itt szó van, akkor nem így mennek el és nem oda…)
  a maradók pedig mondhatják : “igaz, hogy kevesebb a zseton, de micsoda blogokat tolnak a kispesti bloggerek…” :) :/

  1. Proszi most biztos mindent rózsaszínben lát a szerződésen szereplő összeg miatt, de amikor majd Cigándra meg Kozármislenyre jár le meccsre 150 néző előtt játszani, a nívótlan nihilben, majd talán kicsit magába néz és rájön, hogy talán mégse minden a pénz 22 évesen. Legalább is szeretném ezt hinni.

   1. Az a baj hogy ezt a fél évet kibírja fél lábon és jövőre nb1 újra…. :(
    Aztán retteghetünk nehogy nekünk basszon egy két gólt szögiből.

    1. Na ez az, addig örüljünk, amíg idén a Mezőkövesdtől kell tartanunk, mert jövőre Bobálékkal szembejön Tischler, Lencse, Proszi…

 2. Lehet így is!

  Hegedűs János viszont nem megy – Felcsútra. Az NSO múlt héten jelezte, hogy az U-válogatott védő iránt érdeklődik a Puskás Akadémia, ezt később Mészöly Géza vezetőedző is megerősítette, de értesüléseink szerint a futballista nem kíván Felcsútra szerződni. Vagyis jelen állás szerint marad a Haladásnál, el is utazott a horvátországi edzőtáborba.

  1. Közben olvastam…gyönyörű, büszke lehet a kis paraszt is!
   Jövőre bajnok esélyesek.

   1. Uhhh…két nap kóma után ezen a kommenteden szarrá röhögtem magam! Köszi!

   2. Ez azért keményebb, mint az oly sokszor fejünkre olvasott behívósdi…mert ott csak a játékossal baxnak ki…egy ilyen szituba, mert akár az egész klubbal…

 3. Biztos véletlen….tegnapi jött le a felcsúti székhelyú havilap online oldalán, amit a nagy állami MTI-nek (tudjuk milyen szerepe van a távirati irodának manapság) nyilatkozott.
  (A fekete hétfő miatt valahogy nem kerűlt szóba szerintem.)

  http://www.fourfourtwo.hu/hirek/magyarorszag/nb-i/bp.-honved/hemingway-iden-elkeszul-az-utanpotlaskozpont-megkezdodik-a-stadionepites

  Biztos véletlen…… hogy így begyorsúltak az események……, avatunk és alapozunk az idén:
  “……utánpótlásközpont 3-4 milliárd forintból
  valósul meg és a tervek szerint év végéig átadják, míg a 8200 férőhelyesre
  tervezett stadion több mint 6 milliárdból épül fel. Az UEFA IV-es kategóriájú,
  azaz nemzetközi kupamérkőzés megrendezésére is alkalmas létesítmény esetében
  ősszel kezdődhetnek a munkálatok és 2018-ban fejeződhetnek be.”

  Tegnap biztos véletlenül…… “ivott sört a gyógyszerre” :) az Öreg, amikor ilyet nyilatkozik, hogy a “legéletképesebbek” vagyunk.
  Alábecsültem a pénzt és energiát, amit bele kellett fektetni. Haldokló klubot
  vettem át, amely most a legéletképesebb” – értékelte eddigi munkásságát a
  Budapest Honvéd élén Hemingway, aki 2006-ban lett a patinás fővárosi klub
  tulajdonosa.

 4. Nem tudom kinek vagy kiknek a döntése eredményezte a tegnapi eseményeket.Ha ez volt egy új stadion feltétele, hiba volt. Én ebben a stadionban nőttem fel, nekem már akkor tökéletes volt, amikor még “pados” volt az ülő és csak álló volt a másik oldalon. 89-ben ott rángattam a kerítést Szijjártó 2. gólja után….
  botka és prosszer elment. Remélem jött értük annyi pénz, amivel biztosítva van minden feltétel, hogy Lanza és Eppel Marci a CSAPAT által megszerzett labdákat a hálóba vágva csodálatos tavaszt, sikereket szerezzenek nekünk.

  1. Lehet, hogy nekünk megfelelne a mostani Bozsik, de 2 év múlva az mlsz feltételeinek már nem fog

 5. Lehetne ezt máshogy is csinálni: “Jámbor János tulajdonos még a nyáron megígérte, ha a
  gárda a tűz közelében lesz, együtt tartja a keretet és három minőségi
  játékost is igazol, hogy a gárda bajnok lehessen.”

  1. Jámbor ritka rendes ember amennyire ismerem . Anno
   szerepet vállalt a helyi futballban is, de nem csodálkozom, hogy lelépett
   innen. A csoda az, hogy még képes tulajdonosként részt venni a mai magyar
   futball fertőben. Mégis nekem úgy tűnik, mintha a Vasasnál a kimondott szó érne
   is valamit…

 6. A legnagyobb baj, hogy a csapatok között egyre jobban nyílik az olló. Az egyik részük bárkit igazolhat, és a meccseken nem kell az MLSZ -ajánlásokra sem figyelni, míg a másik fele kénytelen az összeállításnál az ajánlásokat alapnak tekinteni, és így is csak annyit költhet, amennyije van. ( Ezt vagy fizetési sapkával oldja meg, vagy tart a keretben egy rakat használhatatlan játékost, hogy trükközhessen a pénzzel) .
  Egy viszonylag fiatal játékos ezt hétről hétre megéli az öltözőben, és ha nincs követendő példa előtte, vagy egy átlátható fejlődési lehetőség, akkor könnyebben hajlik a rábeszélésre. ( Nem is kell feltétlen pénzéhes labdarúgónak lenni, elég ha adott esetben az ügynöke az.)
  Felcsút sajnos tényleg több lehetőséget jelent, elég csak abból kiindulni, hogy a tulajdonosi/hűbéresi rendszer okán a Vidi-Felcsút-Mezőkövesd-Kisvárda-Csákvár-Eszék körben bárhol játszhat az átigazolása után, gyakorlatilag bármikor. Ergo mintha egyszerre 6 klubhoz írna alá…és nyilván anyagilag is ráigérnek a jelenlegi összegre, plusz az igéret a könnyebb válogatottsághoz… A klubtulajok számára is megvannak az aduk, nem véletlen, hogy a DVTK és a Honvéd van most műsoron,és tavasszal a Vasast fogják majd ugyanígy szétkapni. (A DVTK ráadásul kiesik, ezért hozzák most oda az erdélyi srácot, és a DAC játékosát, hogy könnyebben csútosítsák őket…majd mire meglesz a diók stadionja visszajutnak.)

 7. Azért annak is megvan a maga pikantériája, hogy a Népszavából kell megtudni, hogy 5 nap múlva utazik a csapat Antalyába……. Hemingway a borgőzös-kolbászos interjúban össze-vissza hablatyolt erről is.

  http://nepszava.hu/cikk/1117219-jo-szereplesben-biznak-a-honvednal

  “A fentiek mellett hétfőn tisztázódott, így kijelenthető, hogy több élvonalbeli egylethez hasonlóan hamarosan a Honvéd is külföldi edzőtáborba utazik: Rossi csapata január 15. és 25. között tíz napot tölt el Antalyában. A klubvezetés a zord magyarországi időjárás miatt döntött így – gólerős játékosa, Eppel Márton örömére. „Szerintem az edzőtábor fontos dolog, hiszen egyfelől összekovácsolja a csapatot, másrészről mégsem mindegy, hogy az ember -10 fokban, műfüvön készül, esetleg ideálisabb körülmények között, rendes talajon. Ez sokat számít a sérülésveszély, s a teljesítmény szempontjából is.”

  1. Ahogy én gondolom, teljesen szétzüllik morálisan a csapat…én már nem bízom a tavaszi jó szereplésben ezek után! – Ja, és azt is tökénél nyúzva akasztanám a fára, aki egyszer megengedte a szezon közbeni átigazolást!

   1. szabó-olcsó jános megoldása a bal védőre… :D a 22 éves tehetséges, válogatott helyett 1 noname 27 éves harmad annyiért…. HOGY LEHETTEM EKKORA CÍMERES ÖKÖR, HOGY PÁR HÉTIG ELHITTEM, HOGY ENNEK A VÉN GYÖKÉRNEK A CSAPAT ÉS A TÁBOR IS SZÁMÍT…????????!!!!!!!!!!!!

 8. Idézem néhai Tolvaj Karcsi bácsi szavait (vezér szurkoló,vidéki utak szervezője)amikor Détári Német országba igazolt mindenki ugrált örömében,én inkább annak örülnék ha a Kispestben játszana továbbra is.Szavai mára is vonatkoztatva igazak,nem örülök én sem Endi,Dani eligazolásához.De kétszeresen fogok örülni minden tavaszi sikernek.Azért is CSAK A KISPEST,szét ordítom magam a lelátón minden meccsen 73 évesen!

 9. Azt kell mondjam, úgy néz ki, hogy a pafc fiókcsapata lettünk. Szégyen, remélem lesz erő és ész, szervezőkészség valakiben, hogy megmozdítson minket, hogy ne kelljen asszisztálnunk ehhez az állapothoz!

 10. Szolni kellene az ultraknak,h nehanyuknak meg kellene latogatni egy edzest es rakerdezni a dolgokra,h mi a f.sz folyik mar itt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.