Nyomokban vállalható – és ez most elég jó

Tegnap eléggé alacsony elvárásokkal mentem ki a csodálatos márciusi decemberben a Bozsikba: csak legyen meg a három pont, a nézőtéren ne a semmire nem jó, ordenáré edző- és csapatgyalázás uralkodjon, és lássak valamit a tavalyi varázslatos csapatszellemből, egymásért küzdésből – legalább nyomokban. Az olyan úri huncutságok, mint a játék szépsége, gólarány-javítás, meseszép gólok – most teljesen hidegen hagytak. Ha ebből a kívánságkosaramból indulunk ki, a tegnap estével elégedett lehetek.

És – végül is az vagyok. Lehet erre mondani, hogy lement az igényszintem, nekem már minden jó, nem látok a szememtől és különben is takarodjak – de azt hiszem, a szurkoló és csapat számára is egy fokkal kellemesebb kimenete van ennek a közelítésmódnak (nem kötve bele a másik oldalba sem, mert jó törökgáborosan azokat is megértem, akik szét vannak posszanva), én legalábbis jobban éreztem magam tőle.

A héten nem voltam itthon, de ha itthon is vagyok, max a második félidejére érek ki a kupameccsünknek, ráadásul a megfázás megint földhöz vágott hétfőn, úgyhogy megvallom, a szerdának amúgy se lett volna sok esélye (amúgy nem bírom ki, hogy ne említsem meg, hogy az MLSz jó érzékkel munkanap kora délutánra tesz meccset. Érted, ilyenkor, tavasz elején 4 órakor van mérkőzés, ha viszont télen játszol a Gyopárosfürdő Törekvés Kft-vel bajnokit, azt este 8-kor kell kezdeni, -10 fokban, mert csak). Így még a Vasas elleni meccs utózöngéivel a fejemben érkeztem a kispesti sorompó túloldalára, és a bevezetőben említett, nullához konvergáló elvárásaimmal, hogy aztán a bejáratnál most szokásosnál is hosszabb motozókör után egy gyors WC-látogatást és egy ismeretlen szurker felől érkező “de szar időnk, van de legalább lesz meccs, jó nézelődést, csak a Kispest” szellemi útravaló zsebretételét követően összefussak a többiekkel, és irány a szokott helyünk, ahol már Pinokkió Jani vezényli a Korzó tizedét, de ahogy elnézem, ő is úgy beöltözött (persze decensen piros-fekete nagykabátba), mint egy Michelin-baba. Hiába, a rutin, és az évek.

A többiek ma a csapathoz hasonlóan fékezett habzással, idényeleji formában tolják. Hanta nagyokat hallgat, sálját huligánosan felszerkesztve az orcájára, és csak abból ismerem fel, hogy Ábel bármely felvetésére egy totálisan oda nem illő, 3 mondatos választ ad. Ábel úr és Salvatore az első félidőt különben teljesen felajzva nézik végig és Toncsi Kukocs minden megmozdulását olyan lelkesedéssel kommentálják, eleinte pikírtségből, saját szórakoztatásra, de a félidő végén már akkora beleéléssel, hogy félek, postafordultával lemennek egy dedikált mezért Old Babarhoz. Azért szerencsére nem.

Szép időnk volt.

A csapat különben a lehetőségekhez képest nem játszik rosszul, sőt. Hanta mindig szidja Supit (már valami beakadt defaultból, bár most a beharangozóban megemberelte magát, szombat délelőtt félre is nyeltem rajta a teámat, hogy milyen megengedő a kispadvezérrel blogtárs), hogy kiszámíthatóan nézhetetlen… Mit mondjak, most azért volt formája a passzjátékunknak, kár, hogy a végén a helyzeteknél bőkezűen szórtuk el már az odakerülési lehetőségeket is. Teljesen a Rossi-éra köszönt vissza, csak nem a bajnoki év, hanem a 2015-16, amikor már majdnem elég jók voltunk, de még nem eléggé – na akkor ikszeltük el vagy szopogattuk le az ilyen meccseket. Az 5 védő mindenesetre megint 5 védő lett, a középpályára fejlődve fel a védelmi szélekről, ha támadtunk,  majd a védelembe vissza, ha védekeztünk, csak Kukker darabos mozgása nem idézte a gyors Holendert  tavalyról, és Ikenne King is rozsdásabb mostanság, mint svájci bicskám, amivel összecsukás nélkül almákat hámoztam és narancsot szeleteltem a melóban egy évig, aztán most alig lehet összecsukni a beletrutymákolódott szmötyitől és rozsdakezdeményektől, pedig stailnless steel, de én még azt is ki tudom kezdeni, na mindegy.

Szóval nyomunk, nyomunk, de a lényeg nem jön, a gól. Ez bizony dettó, mint 2 éve, csak most mondjuk nem Youlával meg Délczeggel szenvelgünk elöl, hé, Marci, Lanza, csináljatok már valamit… A taljánra ráadásul egyre többen morognak köröttem, önző, nem igaz, nem passzol bazzeg, monnyon le, stb. Aztán Davide nem mond le, ellenben kavarog a jobb büntetősaroknál, majd középre nyes, ahogy csak ő tud, ott meg Bobál Dudi depózik magányosan, hát, ha már ott van, befejeli, az Öreg Potyamackó mozdulni sem tud, na, nem vicc az isiász, 1:0 ide. Kicsit úgy érzem magam, mint tavaly.

Aki ma is egész jó volt: Banó-Szabó.

Szünetben beállunk a tribün alá száradni, kisBabar érkezik hozzánk egy “minden szar“-t bemondani, de most ő sem bírja tartani a komoly fejet, röhögünk. Aztán meglátjuk a fedett lelátót a feljáróknál megtámasztó sárga-fekete pótrudakat, és inkább visszamegyünk a korláthoz. Lehet hogy késik, vagy sose lesz stadionépítés itt, de lassan már tribün sem. Mármint állva…

A második félidőt előbb megpróbáljuk az első nyomán folytatni, de aztán visszaállunk, a Hali percei következnek. Ez is tiszta Rossi classic, mennyit szidtam anno ezért a derék Kopingert. Azért mindent nem kell átvenni tőle. Mindenesetre addig várunk, míg egy oldalsó szabiból leventególoztat minket a hali, majd rájön a 20 perc Iványi sporira is, aki megint elkezd minden lefújni a mi térfelünkön, odaát semmit, amit azzal kompenzál, hogy a második nagy szabadrúgásuk és annak kapufája után a padon őrjöngő, már lecserélt Halmosi Czuczut kiszórja időn túli bónusz-piroslappal. Nájsz, de inkább a pályán figyelne jobban.

Igaz ez persze ránk is. Megint a gól kellett, hogy visszapörögjünk üzemi hőfokra, Geri le, Dániel Ló be, a brászil 2 indiszponáta lövéssel kezd, kapja is az ívet körülöttünk, Ábel lólengésben szidja a meghízott Danipacit. Közben már Holender is pályán a megfáradt King helyén, és végül Lukács is érkezik, egy korzókirály meg is találja Supkát, akivel eddig az volt a baj, hogy nélkülözi Lukit, most meg, hogy csak 2 percet ad neki, rohaggyon meg. Sírok.

Dániel Ló csülke lendül…

Letelik a rendes játékidő. Az egész meccsen üdítő kivételként alig-alig hibázó Banó-Szabó-Bence-Manó kap labdát jobb oldalt, ügyesen veszi meg, leráz egy védőt, és középre teker. A labda Danilót találja, aki leveszi, majd félkornyadtan a hosszú sarokba lő, az invalidus szombathelyi portás nyögve vetődik egy fáradtat, de minek.

…a Veterán meg hova repül?

Öröm-boldogság a lelátón és kispadon, Supka és a cserék ölelkeznek, a 10 perce lekapott Toncsi Kukocs Petronella vagy Petrocselli, átvágtázik a pályán egy ölelésre és egy Iványi sárga begyűjtésére, Supka lemondó mosollyal nézi, mindegy is. Ábel úr elfúló “Csirilló, Csirilló” kajabálások közepette tolja a capoeirát, én közben elmélkedem: érdekes fazon ez a Foltocska Szabócska Banócska, pár meccsenként fogja magát, és a 90. percben ad egy gólpasszt Danilónak. Nem semmi.

A végén gyors búcsúzkodás, a többiek mennek Gurigázni, és meg bakker mehetek haza hétfői előadásra készülni, hogy ne égjek szénné az ENSz küldöttek előtt, szóval hamar elválunk. Így már csak a hátam mögül hallom, amint a Tábor Baj-nok-csa-pat kórussal jutalmazza a pacsizni érkező keretet és az elmaradhatatlan Mióta megszülettem-mel, ami úgy visszhangzik, hogy a mellettem elporzó terepjárójában szerintem good old Hemy Czukk is azt dúdolgatta kifele menet. Jobb ez így, mint a Szuszás meccsvég, annyi szent.

Hát ez történt tegnap, minimumprogram teljesítve, Hanta és Boncz Géza kérése meghallgatásra talált és hosszában folytatta a szekér az úton, és marad is azon, ahogy az a sajtón elhangzott. A csapat tehát végre nyert, a kispadon nem egy önmaga taktikájába beleszerelmesedett, sértődött alak ül, hanem a szükséges visszaváltást végre bevállaló valaki. Ezek nem nagy dolgok, de legalább megvannak, így a múlt héten még kiesésveszélyt vizionáló Ábelharcos is “bennmaradtunk, oké” kurjászásokkal szökdécselt el a templomtéren rá váró kőbányai korsói felé, várom az ilyetén folytatást. Nem feltétlen tőle, hanem a csapattól.

Meg végre az igazi tavaszt!!!!!

Fotók: Babar – 1909foto.hu.

“Nyomokban vállalható – és ez most elég jó” bejegyzéshez 40 hozzászólás

  1. Sajnos én is így érzem, de még reménykedem benne, hogy hasznunkra lehet.

   1. Ja, sárga a kispadról gólörömért, nem is emlékszem ilyesmire… :)

    1. Én kiegyeznék azzal,ha minden meccsen 2 játékosunk is kapna sárgát a padról gólörömért.Mindegyik után más.

 1. Azért az kemény,hogy ha tegyük fel,most játszanánk a Vidi ellen és megvernénk őket egy góllal,negatív gólkülönbséggel állnánk a 3. helyen.Én nem hiszem,hogy ilyen már volt bármelyik bajnokság első osztályában 23 forduló után.

  1. Most csak a magyar bajnokságokat tekintve – a befejezéskor:
   év(csapatszám) helyezés. csapat
   1901(5) 2.MUE 17-20
   1902(5) 3. 33FC 11-12
   1911-12(10) 3. BAK 36-36
   1916-17(12) 3. UTE 28-28

   1. Nem semmi,bár azért a foci 100-115 év alatt nagyon sokat változott,de erre azért nem gondoltam volna.Most értem haza vendégségből és az ismerősöm mesélte,hogy gyerekkorában felment Pestre a rokonokhoz,akik elvitték egy Kispest- MTK-ra,ahol a Kispest 9-7-re nyert.Manapság ez elképzelhetetlen lenne.Ez kicsit később történt,mint amiket feljebb írtál,de az ezen idők fociját össze se lehet hasonlítani a mostanival.

 2. ‘franc bajotok van a Kukoccal? Abszolút vállalható. Nem éreztem még egyszer sem, hogy kilógna a csapatból.

  1. Nem log ki, de az is igaz, hogy legiost csak ugy lenne ertelme hozni, ha kiemelkedik.

 3. A kis Bánó nagyon jól játszott, ha kicsit beljebb játszana, akkor sokkal jobban érvényesülne..

 4. Kukoc az első félidöben jól játszott lendületes volt nem hibázott de a másodikra leeresztett rendesen . Továbbra is inkább az aggaszt hogy van két zseniális csatárunk Eppel és Lanza de mégis nagyon kevés helyzetünk van. Lanzának játszani kell míg megy a meccs de Eppel néha teljesen begörcsöl na olyankor Danilo centerbe parádés lenne helyette . Meg kell egyezni Bobál King duóval és újra építeni őket,kellenek nekünk nagyon. Gazdag és kis Banó nagyon jók remélem szép karrierük lesz .

 5. Kint voltam a szerdai kupameccsen is és tegnap is. Szerencsére vagy sajnos ott folytattuk, ahol abbahagytuk :) mezőnyben erősek voltunk, de a befejezések gyalázatosak voltak. Heffler meglepetés, Lackónál sokkal jobb. Kukoc darabos mint a dorogi szén, de amit tegnap zakatolt az első félidőben a bal oldalon azért jár a pacsi. Gazdi és Nagygeri tökéletes, sok ladbaszerzés, szépen szűrtek és egész jól indultak a támadások. Lanza sajnos öncélú, nagyon szeretne gólt lőni és sokszor a társakat hibáztatja… Remélem visszakapjuk a hajtós csapatember Lanzát! Eppel szerdán borzasztóan halvány volt, tegnap sokszor visszalépett ami tetszett. Sajnos a talaj is szar volt, meg a technikája sem 100as :) Banó 5*!! Nagyot hajtott tegnap, remélem hogy így fejlődik tovább. King-Bobál nagyon kellenének jövőre is! Supka: érthetetlen volt hogy miért várt a 88. percig a cserével… CS. A. K.

  1. Szerintem Bobál hosszabbítani fog ugyan úgy mint ahogy tette azt Nagy Geri is. Kinget sem fogja tudni a menedzsere könnyen elpasszolni a sérülése után.

   1. Mi változott azóta, hogy azt mondtad, hogy a három játékosból (King, Bobál, Nagy) várhatóan 2 alá fog írni?

    1. Nem a pénz miatt…. A két játékos közül szerintem egyiknek sincs olyan ajánlata ami szakmailag indokolná hogy elmenjen.

     1. Akkor mégis csak a pénz. Inkább mint a harc a kezdőbe kerülésért.

      1. Oké. Ha tényleg bennfentes vagy, tudsz sok mindent akkor mond meg nekem hogy Bobál miért és hova menne el ami előrelépés lenne számára.

       1. Semmi gond.Te eléggé elfogult vagy a fiatal játékosainkkal szembe. Én viszont több odaadást és alázatot /harcot/ várok tőlük. De nincs ezzel semmi baj . Kedvenc csapatunkért szurkolunk ez a lényeg. CSAK.

   2. pénz kérdés vagy személyes ellentétek vannak ? (tulajügynök/játékos…)

    1. Bobál megy a Vasasba , itt keveset kapna, nem bírja ebből a fizetésből eltartani már a menyasszonyát 😂😂😂

     1. A menyasszonyát nem kell eltartani ,mert van saját keresete dolgozik ő is.

      1. Tudom tudom. A menyem dolgozott vele egy helyen, azért írtam amit írtam, mesélte a menyem mit ad elő ! A munka eszközeire meg a macskára költ esetleg a többi már tartás

     1. Nem. Emlékeim szerint úgy írtam itt korábban, hogy két játékossal 1 hüvelykkel közelebb vagyunk a hosszabbításhoz. / Lehet, nem szó szerint idéztem magam./
      Azóta annyi változott, hogy a Nagy G aláírt, míg a másik játékos sajnos újra “hibernálta” magát ezen a téren.
      Továbbra sem reménytelen az esete, de az 1 hüvelyk mit sem változott. :(

  2. Azért szögezzük le. Lanzának a gólpasszán kívül volt még 4-5 meccset eldöntő passza, ami kimaradt, és ez azért nem mindennapos errefelé.

   1. Viszont volt neki 5-6 olyan megmozdulása amikor megpróbálta becselezni magát a védőfalba, aztán bedarálták. Tavaly 80-90%-ban jó döntéseket hozott, ez most 30-40% véleményem szerint. Ezt inkább a tavaszra értem, ősszel jobb formában volt. Fejben érzek nála gondokat, sosem hisztizett keveset de tavasszal annál is többet. Remélem megindulunk előre és akkor rendben lesz ő is.

    1. amig hozza a meccsenkenti legalabb 1 golpasszt addig, tölem, viragot is szedhet a palyan….

    2. Ok. Csak ez a fajta próbálkozás igen nagy terhet rak a védekezésre úgy a középpályásra, mint a bekkekre. Fizikálisan is, és mentálisan is.
     Ugyanis amíg nem ebben a felfogásban játszott -Marcival egyetemben-, addig a mögöttük játszók nyugodtabban jöhettek feljebb, csatlakozhattak a támadáshoz, hiszen tudták, hogy Lanzáék megtartják a lasztit, majd kellő időben jön tőlük a visszapassz…
     Most viszont az van, hogy nem bízhatnak maximálisan a csatárokban, mert bizony igen sok a labdára-tekeredés miatti kontra az ellenfél részéről

    3. Volt. Az egyiknél az 5. csel után két kézzel úgy lökték fel a tizenhatoson belül mint a részeget a kocsmaajtón kifelé. A jogos 11- es elmaradt. Ma Lanza a magyar bajnokság legveszélyesebb játékosa, még akkor is mikor nincs topp formában. Nézd már vissza hány játékos lóg a nyakán általában.

     1. Csak a biciklicsellel bárkit megvezet az egész pályán bárhol,16-oson belül meg már sokszor hozott nekünk büntetőt az a mozdulat.

  3. ugye magvan, hogy 2x es válogatottról beszélünk… és nem ő nem sérülés után van… volt… mint Laczkó!…
   Milyen meglepetés??? Ő egy nagyszerű jobb bekk!

 6. az megvolt, hogy Bobál labdaszerzésével indult az az akció, amiből a gólját szerezte?
  02:10-től az első videón :
  https://www.m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2018/03/17/a-hosszabbitasban-lotte-a-gyoztes-golt-a-honved/
  ……………..
  nso…
  “A FORDULÓ DÉJA VU ÉRZÉSE

  Ismétlés? Amikor Davide Lanzafame középre ívelt, és Bobál Dávid szépen befejelte a labdát a kapuba, mintha tényleg ismétlést néztünk volna. A 22 éves kispesti hátvéd ugyanis az első fordulóban szintén a Haladás ellen szerzett fejjel gólt, s ugyancsak az olasz ívelt középre

  Természetesen eszembe jutott, hogy hasonló gólt szereztem tavaly júliusban – mondta Bobál Dávid, a Bp. Honvéd hátvédje. – Akkor oldalszabadrúgásra érkeztem jól, most akció végén értem oda. Davide Lanzafame viccesen a szememre vetette, hogy nem szaladtam oda hozzá megköszönni a gólpasszát, annyit sem mondtam, hogy »Köszi!«. A meccs hevében erre lehet, hogy nem került sor, a végén persze megköszöntem neki. Jól érzem magam a levegőben, az ellenfél és a saját kapunk előtt is. A legfontosabb, hogy ha nehezen is, de nyertünk, mert rendkívül szoros a mezőny. Sajnos mi is sokat botlottunk, fontos, hogy a következő néhány meccsen sorra hozzuk a meccseinket – s ne feledjük, még hátravan egy elmaradt bajnokink a Videoton ellen.”

  Bobál Dávid a Haladás ellen lehetett először a kispesti kezdőcsapat tagja a tavasszal: „Sajnos három hónapig bajlódtam az Achilles-inammal, így csak januárban kezdhettem el edzeni, érthetően lemaradással küszködtem. A szombati meccsen kaptam egy rúgást rá, de nem vészes, nincsen baj. Remélem, megragadtam az esélyt, és benn is maradok a csapatban.”

  Bobál Dávid szerződése a nyáron lejár – csakúgy, mint a másik védőnek, Patrick Ikenne-Kingnek –, de egyelőre nem született megállapodás a felek között. A játékos azonban nem akart erről beszélni.”

  1. “…BOBÁÁÁL BEB@SZTAAA….BOBÁÁÁL BEB@SZTAAA…” ;) xd

   1. én valahogy ezen már nem tudok stresszelni. Botkán és Prosseren is stresszeltem, aztán fölösleges volt, a bajnoki cím után ki is égtem ezen a téren (Bobál, Eppel, Gazdag pletykák). nálam jelenleg 1 játékos van, akinek távozásán stresszelni tudnék, Davide Lanzafame.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.