A poszt, amelyből kiderül, hogy mi az összefüggés egy operációs rendszer frissítése és egy tisztán a bronzról szóló, amúgy később elmagyarázott okokból búcsúmeccsnek nevezett meccs között

Bp. Honvéd – Debrecen | 17:00 @ Bozsik | tv: m4sport.hu

ezt nem hiszem el. trey a hup-on félévente kiteszi, ahogy hiba nélkül frissül az ubuntuja, mire én rendre felbátorodok, és engedélyezem a rendszer frissítését. a csomagok szépen letöltődnek, majd települni kezdenek, hogy jöjjön a fekete képernyő, a se kép, se hang. újrandítás, semmi. másik gép, telepítő iso-t lehúzni, pendrivera ki, javítás. papíron, de tényleg csak papíron ugyanaz a rendszerem évek óta, vinyóról-vinyóra költözik velem, de ez a frissítési macera nem az én világom. jó, a gép sem mai, egy dell latitude e6410, kicsit turbósítva, viszont szeretem, egyelőre nem váltanék, ha lehet.

El kellett mondjam, hogy milyen jóféle nyomorral indult ez a hétvége. Alapvtően egy Ubuntu Linuxot használok az elsődleges gépemen. Munkára tökéletes, és pont azért szeretem, mert semmi sallang, teszi a dolgát mindenféle idővel érkező belassulás, és váratlanul betoppanó lefagyások nélkül. Jó, a játékokról le kell mondanom, de még egyszer, ez egy munkaeszköz, mint a konyhában a tepsi, azt sem használjuk mondjuk homokozónak.

Csak ez a kurva frissítés ne lenne.

Egyébként egézen eddig semmi gondolatom nem volt a Debrecen elleni meccshez, aztán jött a számítógépes mizéria, és lett időm járatni az agyamat.

Például rájöttem arra, hogy a laptopom és az operációs rendszerem kicsit olyan, mint a Honvéd. Van egy teljesen véletlenszerűen döntő erő benne (Hemingway vs Ubuntu frissítése), ami félévente kötelezően csinál valamit (az Ubuntu frissítései mindig áprilisban és októberben jelennek meg*, ahogy az NB I-ben is két átigazolási szezon van), és az új vagy működik, vagy nem, lehet, korrigálni kell kívülről valamit (szeptemberben ugye rendre jöttek a szerződés nélküli játékosok), aztán idővel valahogy és mindenképp beáll egy szintre. A Honvéd az én Ubuntum.

*_ igen, tudom, létezik egy ún. LTS verzió is, ami csak másfél évente, és sokkal tovább támogatják, de az Kispesten már Wenger lenne.

Oké, elfogadom a rosszalló tekinteteket, a többségnek nyilván fingja sincs arról, hogy kábé miről beszélek. Látom a látogatói statisztikákat (36% Windows, 30% Android, 17% iPhone … 2% Linux), és érzem, nem idén jön a már legalább évtizede várt, azóta lassan mémesedő “Linux desktop éve“. Cserébe azt is látom, hogy rá kéne erősítenünk a mobilos felületre, mert minden második olvasás onnan érkezik, és például az eredménykövető oldalunk még mindig szétesik alatta, ráadásul a letöltött oldal méretén is lenne mit javítani. (Vajon a GDPR érint minket? Nyilván valamennyire igen, ezért egyelőre nem tudom mi lesz május 25. után.)

Semmi sem lehet tökéletes.

Persze néha vannak vízióink. Például tavaly nyáron az “átállunk a nézőbarátabb támadófocira”, vagy a Unity. Az eredmény általában a beismerés, hogy nem kellett volna. A lassú, folyamatos építkezés általában előrébb visz. Lehet, hogy lesz valaki, aki átmenetileg lenyom erőből, de valódi koncepció hinyában hol lesz a következő években?

Rossi hosszasan készült az 5-3-2-re (3-5-2-re) – megcsinálta. Szétverni szinte egy pillanat volt, és most szegény Supka próbál a romokon építkezni. Vegyük észre, hogy rendre a tavalyi utolsó fordulókból ismert csapat lép pályára, lecserélve a kvótafiatalt, valamint egy jóval gyengébb cserepaddal. Az Ubuntu is visszatért a Gnome ablakkezelőhöz, miközben átörökölt pár külsőséget a saját fejlesztésű Unitytől. Ha be kell látni, hogy tévedtünk, akkor be kell látni.

Talán még időben találtunk vissza az eredményesnek tűnő útra, és a maradék öt fordulóban, bár kemény ellenfelek jönnek, összeszedjük azt a néhány pontot, ami idén kellhet a harmadik helyhez, hogy legalább éremmel zárjunk. Azonban hogy jövőre mi lesz, az nagy kérdés.

Télen három játékos érkezett: Heffler az univerzális Horváth Adrián per Zivanovic-féle vonalat viszi tovább, csak valamivel magasabb szinten; Kukoc szükségből elmegy a szélen; Kosút pedig totális csőd. Az elképzelt négyvédős rendszerhez hozott játékosokból kettő bukta, menet közben kellett visszacsinálni az egész felkészülési időszakot.

Közben Kamber öregszik, Lovric dettó, ráadásul a kezdőből is kikerült, Bobál egyelőre nem hosszabbított, Kosút ugye felejtős, ha maradnánk a három belsővédős úton, akkor pillanatokon belül el kell jöjjön a felismerés: elfogytunk.

Miköben kívánom a bronzot, mint rövidtávon belátható eredményt, valahol hátul bennem van a gondolat, hogy szép és jó, de mi lesz jövőre? Tavaly ilyen gond nem volt, konkrétan semmi sem érdekelt, ami május 27. után lesz, egy volt a cél, meg kellett csinálni.

Aztán eljött május 28., majd augusztus, október, január, március és megint május. Az eredményesség akarása miatt tavaly szőnyeg alá söpört problémák most sorra másznak elő. Valahol még sajnálom is Supkát, amiért belecsöppent ebbe a szituációba. Ha tavaly komoly és végül lehetetlennek bizonyuló feladat volt EvdM-nek átvennie egy bajnokcsapatot, akkor Supka mit mondjon, miután kiderült, hogy szinte az összes erre a szezonra tervezett igazolás besült?

Soroljam? Latifu, Kukoc, Kosút, Pölöskei, valamint a picit korábban érkezett Kabangu, Deák, Villám egyértelműen holtvágány, miközben a túloldalon egyetlen Danilót, és egy még elfogadható Hefflert találunk. A két éve is szűkös keret frissítése, nemhogy nem sikerült, a távozott Hidi, Vaszke, Laczkó, Hajdú, Koszta, Nagy Sándor, Prosser, Botka, Zsótér és Balázs Zsolt hiányában nagyon ki vagyunk téve a sorsnak. Egy-egy sérülés, mint most Nagy Gerié, vagy egy ki tudja mi, ami volt Bobálnál, gyakorlatilag esélytelenné tesz minket, mert alig marad egy kezdőnyi minőségi játékosunk.

Egy ilyen aprósággal azért illett volna számolni előre, és mondom mindezt úgy, hogy a tavalyi év miatt nagyon sok mindent hajlandóak vagyunk elnézni, még akár azt is, hogy nem voltunk teljesen felkészülve a mi lesz utána? témára. És a mondatban a lényeges rész a “nem voltunk teljesen”, ami még véletlenül sem azt jelenti, hogy “egyáltalán nem”. Amit egy szurkoló megtehet, azt egy klubvezetés nem.

A Debrecen elleni meccs ezért tisztán a bronzról szól, és nem többről. Fura talán ezt mondanom, de ennek a csapatnak így, ebben a formában nincs nagyon jövője. Egy-két évet még elvegetálhat, ha a pár alapembere marad, ha az általuk ismert játékrendszer marad, azonban utól fogja érni a sorsa, hogy a legutóbbi pár átigazolási szezonban konkrétan nulla közeli azoknak a száma, akiket be tudtunk építeni a kezdőbe. Sőt, nem is nulla közeli, hanem konkrátan nulla, hiszen mind Heffler, mind Danilo inkább tekinthető részmunkaidősnek. Elég csak megnézni a tavaly téli felkészülés utáni első bajnoki kezdőnket:

Gróf – King, Lovric, Kamber, Bobál (Kabangu), Laczkó – Gazdag, Hidi, Koszta (Zsótér)- Lanzafame, Eppel (Holender)

A tizennégy játékosból nincs már Laczkó, Hidi, Koszta és Zsótér, kikerült a csapatból, de még a keretben van Lovric, már a keretben sincs Kabangu, és nyáron lejár a szerződése Kingnek és Bobálnak. A váz, ami megmaradt: Gróf – Kamber – Gazdag, Holender – Lanzafame, Eppel.

Másfél év alatt senkit sem építettünk be, hiába volt itt három különböző edző, hiába voltak bőven igazolások. A váz tényleg az utolsókat rúgja.

Mondom még egyszer: a Debrecen elleni mai meccs ezért tisztán a bronzról szól. Ez a csapat megérdemelné, hogy szépen búcsúzzon. Kaptunk tőlük nagyjából másfél gyönyörű évet, felejthetetlen meccseket, csodálatos hangulatot az ország összes stadionjában, ahol jártunk, és egy bajnokságot. Egy kibaszott bajnokságot, amiről talán már mindenki letett egy életre Kispesten, hogy jöjjön néhány ember, és megmutassa.

Hadd vegyem elő az egy évvel ezelőtti jelszótakarom!

Igen, akarom ezt a bronzot, most már tényleg akarom. Ha egyszer búcsúzni kell, akkor búcsúzni kell. A vonat felfűtve, a bakter már emeli a sípját, emberek az ablakokban, a rokonok integetnek, meg kell tanulnunk elengedni a pillanatot.

címlapkép: az Ubuntu 18.04 alapértelmezett háttérképe. hatalmas volt a boldogságom, amikor megjelent a monitoromon. például ez a poszt már fölötte íródik. | a lokiblog posztja.

“A poszt, amelyből kiderül, hogy mi az összefüggés egy operációs rendszer frissítése és egy tisztán a bronzról szóló, amúgy később elmagyarázott okokból búcsúmeccsnek nevezett meccs között” bejegyzéshez 95 hozzászólás

 1. Sajnos a korzón tényleg elég sok primitív van, nem egyszer háborodtam már fel ezen. Van ott, aki első perctől szidja a csapatot, azt akinek állítólag szurkol!

  1. Mindenhol megvannak az ilyenek, csak a sajátjainkat többet halljuk :)

   1. Nem nagyon érdekel azoknak a riportereknek a véleménye, akik sokszor félidőkön, sőt meccseken át a legmeredekebb hülyeségeket beszélik. Pláne, ha ennyire nem értek egyet velük. Egy szurkolótábor nagyon heterogén, vannak benne ilyenek is, olyanok is mindenhol. Én sem örülük a primkó hangoknak, de általában hamar túlkiabálják(/juk) őket a normálisok, így van ez a világon mindenhol, és így is kell, ennyi. Szégyellni meg miért kéne más viselkedését? Szégyellje magát ő :)

    1. Ugyan már, mondj egy olyat, amelyikről ma nem ez a kép van :D
     Ma alapból szégyen magyar meccsre járni, magyar foci iránt picit is érdeklődni. Ők ezért kapják a lóvéjukat, de közben fintorognak mindentől és mindenkitől, aki benne van a labdarúgásban, ez lerí minden megnyilatkozásukból, műsoron kívül is. Valahol nyilván igazuk van a színvonal miatt, csak arról nincs fingjuk se, hogy ha a saját szakmájukban – legalább! – ugyanolyan gyengusok, mint amilyenek a focisták, a bírók, az edzők, a tulajok, a szurkolók, akkor ők se különbek.
     Márpedig egy riporter talán tisztában lehetne a mondatok szórendjével, a közvetített sportág szabályaival, felkészülhetne a csapatok játékosaiból, felismerhetné a különbséget a 3-5-2 meg a 4-4-2 között, stb. Na, jó messzire jutottam… A lényeg, nem értünk egyet, 30 éve járom a magyar pályákat ifimeccsektől NB III-on keresztül az élvonalig, mindenhol ugyanez van. Lehet, hogy valahol kevesebb primkó jut a riporterállás alá, vagy a kispadok mögé, de ez nem különbség.

    2. Sok igazság van abban, amit mondasz, de egy nagyon jó Vasas szurkoló barátom nekem azt mondta, h volt már mindenhol hazai szurkolók között idegenbeli meccsen, de a mi korzónk sajnos a primitívség területén verhetetlen.

     1. Biztos így érzi, én is éreztem már így egy-egy időszakban Újpesten, a Züllőin, Miskolcon, Sopronban, Vácon stb. Asszem ebben úgysem tudjuk meggyőzni egymást, én így gondolom/érzem, más meg máshogy, nincs ezzel gond :)

 2. Pár szóban a mérkőzésről :

  Abszolut nem vagyok csalódott, helyenként jól és látványosan játszottunk.
  A sors ma is visszavett egy falatot abból amit a tavalyi meneteléskor odaadott.
  Ez a futball törvényszerűsége.
  A Debrecen egy dologban volt jobb : Szétfutotta még az agyát is és mindent kiadott magából fizikálisan..Ennyi…Alapvetően egy munkás csapat, semmi extrát nem tud a futballról.
  3-szor jutottak el a kapunkig, ebből lőttek 3 gólt.
  A statisztikai is elég beszédes. 18-szor löttűnk kapura ( 1 gól), ők 4-szer ( Ebből 3 gól).
  Az első két gólban sajnos Gróf vastagon bennevolt.Az elsőnél flegmán el sem vetődőtt, mondván hogy mellémegy, a másodiknál pedig egyszerűen átment rajta a labda.(Szeretünk Dávid!)
  Temérdek helyzetet kidolgoztunk és ki is hagytunk. Volt átlövés, fejes 1 az1, minden.
  Teljesen vállalható volt a játék.

  A játékosokról : Dávidot a 2 kapott gól után rögtön lehoztam volna ahogy hokiban szokás.
  Boti jó volt.Nem baj hogy kapott két sárgát szövegelésért, de legalább elmondhatta a véleményét erről a mocskos csalóról. Kambi átlagosan jó, Bobál Dudinak volt 1-2 szarvashibája.
  Holendert már az első negyedórában le lehetett volna hozni. Gazdag Dani szenzációs volt. Heffler egész jól megállta a helyét középen. Kukocstól én sokkal többet vártam.NEm a játékával lenne a baj hanem hogy borzasztóan nincs kondi. Egy jó 15-20 percet bír intenzíven, majd még egy 20 perc lötyögés és utána csak fáradtan ténfereg.
  Eppel-Lanza mindig okés.
  A cserék : Lukinak megint volt kedve játszani.Eszméletlenül robogott fel-alá a vonalnál.
  Danilo rögtön gólpassz, Májer ma eltűnt picit.

  Körvonalazódik a jövő szezon csapata, amiben Heffler kulcsember lesz, Lukács a szélen szerintem stabil kezdő, Gazdag Dani lesz a motor Nagy Gerivel.
  A nyáron eladandó sztárokért kapott jó pénzen pedig kéne gubizni 2-3 olyan Tabakovics félét, 1-2 hajtós fekával.Hozni kell egy sztár irányítót.
  És a lényeg: mindenki olyat el kell zavarni aki nem akar vagy nem tud megszakadni a csapatért…

  1. Te tényleg azt hiszed, hogy az eladott játékosok árán Hemingway vásárolna valamirevaló ( tehát nem ingyenes vagy olcsó) játékost?

  2. Az utolsó mondat a lényeg. Nem mondom, hogy nem küzd mindenki, de túl sok a problémás játékos, a régóta parkolópályás újak, a nem hosszabbító régiek, mások talán elvágynak, kicsit elkényelmesedtek. A pályán látott apró gesztusok aggasztóak, pl. amikor a földön fekvő Lanza közelébe nem ment csapattárs, vagy amikor egy-egy rossza megoldás (volt bőven!) után nem biztatás, hanem lebaszás jön a többeiektől. A pályán lassan nagyjából helyrerázza Supka a csapatot, ezt vártam is a kinevezésétől, de továbbra sem érzem, hogy mentálisan rende tudná hozni az öltözőt :( Nyilván ez nem is csak rajta múlik, nem lehet egyszerű pl. ilyen téli igazolások után, vagy a szerződéshosszabbítási huzavonák, a formahanyatlások mellett közösséget építeni. Úgy érzem, nagyon sok pontunk, pl. a mai győzelmünk is az ilyenkor hibádzó kis apróságokon múlt.

  3. Grófot lehozni 15p után? Az azért meredek. Soha semelyik kapust nem szokás így megalázni, még akkor se történik ilyen, ha a két gól mind ordas potya lett volna. Amúgy az elsőben Kukoc is csak mozizott, azért ért előbb a kipattanóra Tabakovics, a második ugyan védhető lett volna, de azért kifejezetten potyának azt se lehet mondani.

   Aki TV-n nézte, a második gólnál nem volt les véletlenül?

  4. Annyit tennék hozzá, hogy igenis baj, hogy az egyik legrutinosabb játékosunk két lapot is kap szövegelésért! Ezzel a csapatot (és minket szurkolókat) büntette, nézhetjük majd megint Lovricot, vagy Kosutot!

  5. Ebben is van igazság, de szerintem ez a Debrecen nem is tudott volna sokkal többet, akkor sem, ha egy gólt sem találnak. Majdnem olyan gyengék voltak ma, mint amikor kb. a B-csapatukkal jöttek a kupa-odavágóra, akkor sem bírtunk velük, pedig a másodosztályban akkor kiesőjelölt Siófok sokkal jobb volt a Bozsikban.
   Mellesleg szerintem nem arról volt szó, hogy hű de szervezetten, okosan visszazárva játszottak, mert akkor nem lett volna egy tavaszra való helyzetünk.

  6. A sztár irányítót – gondolom – Te sem hiszed, hogy megvalósulhat. :-(

 3. A Debrecen 4-ből 3-at bevert, mi 44-ből egyet.
  Pontozásos alapon magasan miénk a meccs, de sajnos ma is gólos alapon ment…
  Vannak ügyes fiataljaink és teljesen érthetetlen igazolasaink, utóbbiak többet ártanak, mint amennyit az előzőek használnak…

 4. Mindenesetre tavaly 5:2-re levertük őket, azóta nem tudunk nyerni ellenük (Kassaival, vagy nélküle). Nem lehet úgy kijönni a pályára, hogy séta van, aztán kapunk kettőt…

  1. Szerintem csinálja végig a felkészülést, ha akkor sem lépünk előre – bár ki tudja, milyen kerettel – akkor feladom Supkát.

 5. Van egy gólképes védelmünk (mai meccsen a három kapura tartó be is akadt) és egy gólképtelen támadósorunk (tizennyolc lövésből egy ment be). Így nem lehet bronzérmet szerezni! Egy nem túl acélos Debrecen háromszor elver minket a bajnokságban (ebből kétszer a Bozsikban), fogadni mernék, a Vasastól is meg lesz a harmadik zakó, amivel majd (megint) bent tartjuk őket az NB1-ben!

  1. A meccs előtt azt gondoltam most visszavágunk a Debrecennek mindenért, kupa kiejtés stb…..Én nem értem az egészet ez a Debrecen legutóbb otthon kikapott a Vasastól. Minden mellettünk szólt és mégis ez lett a vége……

   1. Szintén így gondoltam, aztán mi lett. Ha Kassai fújja a sípot, képtelenek vagyunk nyeri.

    1. Hát voltak most is érdekes ítéletei….Lanzát felrúgták, a debreceni megkapta a jogos sárgalapját, de még is ők jöttek szabadrúgással.

 6. Kezdő: Gróf – Baráth, Kamber, Bobál – Kukoc, Holender – Heffler, Gazdag, Banó-Szabó – Eppel, Lanzafame.
  Cserék: Horváth A., Lovric, Kosút, Pölöskei, Lukács, Májer, Danilo.

 7. Jól írod! Ennyiszer kikapni egy Debrecentől, pedig nem is jók. Jövőhéten már lehet otthon veri őket a diósgyőr aki színtén sz.r. Nem tudtunk eredményesen felkészülni már sokadjára, már nem is tudom hanyadjára egy középszer csapat ellen. King vajon miért nem játszott, még a cserék között sem volt, sérült?

 8. Végre visszatért a korábbi Supka-korszakok egyik klasszikus védjegye is, saját szögletünk/oldalszabadrúgásunk után kapunk pár érintésből gólt.

 9. Nnnah… Mehetek vissza bútort pakolni, ezzel a góllal megszűnt az alibim…

 10. Kukoc tud beadni? Az, hogy berúgja vaktában középre a labdát, az nem beadás.

 11. Nem akarom én a védelmünket tovább ekézni, de az mindent elmond, hogy 15 perc alatt két góllal elintézik őket, ezzel a meccset is, persze valahol a középpályát is hibás. Supkát nem tartom Honvéd szintű edzőnek, de ezekkel a játékosokkal sokkal többet Guardiola sem hozna ki ebből.

 12. A meccsről hazafelé baktatva egyértelműen az fogalmazódott meg bennem, hogy tavasszal Herczeg – Supka 3-0, de meghallgatva az edzői értékeléseket van igazság a védelmi hibákban. Az első és harmadik Bobál – Kukoc párosé volt, a másodikban benne volt Heffler, Holender és Gróf is. Nem tudom itt kinek kellett volna leütközni a debreceni támadást.
  Holender első félidős lecserélése nekem fura volt, valszeg neki kellett volna taktikai szabálytalankodni a második gól előtt. Nem tudom az IN-STAT-ból mi fog látszani, de én úgy éreztem, hogy bátrabban ütközik, nyerte a párharcai zömét, de nem tudjuk Supka milyen feladattal küldte fel a pályára..
  Bobál Dávid – nagyon szeretem a játékát, de nem a mostani szezonosat. Látszik, hogy azzal, hogy még nem dőlt el a jövője nincs rendben fejben és ez látszik a teljesítményén. Messze van a tavalyi csúcsforma! Félreértés ne essék, remélem marad és jön a korábbi, erőn felüli teljesítmény.
  Kukoc – 1-2 jó beadás mellett rengeteg rossz + hibák – nem értem miért van a kezdőben. Valszeg a rövid kispad miatt.. Rosszul vagyok a bal külsővel betekert beadásaitól, ilyet a 90-es években lehetett utoljára látni.. Ma láttuk, hogy a jobb lábas beadásokat miért nem erőlteti.
  Lanza – nagyon nincs formában van, a pontrúgások sem jönnek úgy ahogy kellene.
  Többen feszegettétek, hogy mi lesz a következő szezonban, félő, hogy gyengülő játékoskerettel mehetünk a kiesés elkerüléséért.. Lanzát Hemi hülye lenne nem eladni, amikor most tud utoljára pénzt szerezni érte. (Vagy még 2 éve van?)

 13. Igen, csak azt nem értem, miért kell a csapat legfiatalabb tagját név szerint kiemelni – nyilvánosan? Nagy lehetőség volt, de azt hiszem nem miatta kaptunk ki. Volt, aki rutinosabb játékosként 3 helyzetet hagyott ki.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.