Csa-tár Bo-ti, csa-tár Bo-ti!

Új rigmusok sora született a kispesti nyárestében, a címben jelzett kántáláson túl természetesen volt “Boti bebaszta, Boti bebaszta, Boti bebasztaaaaa“, továbbá “Szántsd fel a pályát, Eke szántsd fel a pályát, száááántsd fel a pááá-lyááát, Eke, szántsd fel a pályát“, no és “GeriGeriGeriGeri” a kisSikesdi cseréjekor. Ha meg ócsárlás helyett össznépileg játékosnév-rigmusok szállnak a Korzó felett, az már rossz meccset nem jelent.

No, mármint hangulatilag. Mert azzal nem is volt baj – a színvonallal annál inkább. De ahogy Prukner tanár is egy “Hadd ne kelljen elnézést kérnem“-mel magyarázta célfutballjukat többször is itt, Kispesten, úgy énnekem se kelljen bocsánatért esedeznem, hogy nincs kedvem rugdosni a csapatot.

Személyesen kért mindenkit leülésre Hemy úr. Imádom.

Tényleg nem játszottunk káprázatosan, tényleg akadozik még sok minden, tényleg Batik szakmányban szalad alá a labdáknak, tényleg lehetne gyorsabb Vadi, és tényleg lehetne csatársorunk, ha már EL-ben indulunk. DE. De itt van egy egy évvel ezelőtti bajnokcsapat romjain alakuló keret, új igazolások sorával, egy csapat, amely veszett 2 alapembert és két ki….ott ADUÁSZT, a padon egy edzővel, akit csak akkor nem basztat a lelátó, ha épp zsinórban lehoz egy 10-es győzelmi sort, de akkor is húzza meg magát. 2 hete ez a keret egy akkora borzalmat nyomott a szkopjei fogalmatlanok ellen, hogy sírtunk, erre azóta volt egy továbbjutás 4 góllal, volt egy vállalható bajnoki nyitány, és most hoztuk az alaptervet: egy lőtt gól: pipa, nulla hazai kapott: pipa, mindez a kezdőékünk nélkül, úgy, hogy az utolsó 25 percre Baráth Boti jön be csatárnak.

A sebesség néhol már akadozik, de ezek a zelenkai labdák és a kisugárzás nélkülözhetetlenné teszik Vadit. Már előre félek a szeptembertől, mikor indulnak az ázsiai ligák :(

Eskü, azt hittem rosszul látok. Mikor Boti jött vetkőzni, találgattuk, ki jön majd le, mi Nagy Gerire tippeltünk fáradás miatt, vagy Hefflerre, és akkor átrendeződik a védelem, nem, Holcsika jön le, és Gazdag kifut Supihoz, aha, akkor Gazdag megy éknek, fordul felém Öccs, én meg bólintok. Boti befut, de előre, biztos ottragadt, motyogjuk egymásnak, majd a támadás végén váltanak. És nem. Nincs váltás! Boti marad elöl, és bár nagy veszélyt nem jelent a kapura, kavirnyál, küzd rendesen. És ekkor csap tesóm a homlokára: hát nem idegen neki a poszt, emlékszel az interjúra!

Már akkor is védő voltál?

Nem, én csatárként kezdtem! Aztán egyszer az egyik edzőm kitalálta, mikor kimentünk Olaszországba tornára az Újpesttel, mert én ugye Újpesten voltam, fél pályára játszottunk, még kicsik voltunk, és ott megsérült mind a 3 védőnk, és az edzőnk összerakosgatta, hogy ki hol legyen és engem fogott és csatárból visszarakott belső védőnek, és annyira jól játszottam, hogy ott ragadtam. És azóta ott vagyok. (nevet)

Végül a hajráig kell várni, hogy a vicces próbálkozásból extázis legyen. Heffler ad be, és az ötösön a  kavarodásban perszehogy a BOT(i)csinálta gólvágó ébred először és bekotorja a vezető gólt. Öccsel egymás nyakában vagyunk, de sokan hasonlóképpen, és ez annyira oda volt téve, ez a jelenet, hogy kicsit visszaadja az ember kedvét az egész hobbijához. Nem is tudom… illetve dehogynem. Boti ezért legenda nálam, látjátok? Nem érdekel hogy dobálózás-e ez a szavakkal, de az ilyenek miatt fogok rá sokáig emlékezni.

Gazdi közben csöndben végleg beérett.

És megállhatunk egy szóra Supka mellett is. Hanta, miközben kifele csoszogtunk a mérkőzést követően a klubház mögött, meghökkenését ecseteli nekem: “Régen Supinnyó volt a legkiszámíthatóbb edzőnk, emlékszel? Előre bemondtuk, időpontra (!) minden cseréjét. Marshal, Horváth Adrián, stb. Erre most két héten belül harmadszor lep meg!

Egyre többeknek esik le szép lassan, hogy az utóbbi hetek egyik kulcsszereplőjét látjuk a képen (Nem Híres Gáborra, vagy a lecsúszott Kloppnak öltözött luxi gyúróra gondolok).

Nem tudok veled vitatkozni, Hanta. Előbb Holender csatárba a Rabó ellen, majd a hétvégén Lukács és Cipf bátor beküldése (jó, Cipfé akkor még csak 1 percre, de ma már majd’ egy félidő járt a kis süvölvénynek). És a fő momentum: Boti fel ékbe. Mi van? Supkát látom? Hemy úr chat-jeit ugye, hallgassa az akinek két anyja van, mondják sokan. Én azért mindig végigtolom, mert jókat lehet derülni az Öregen (ha nem döntéshozó lenne nálunk, hanem csak egy díszletelem, brutálisan imádnám), de tény, sok érdemi infót ezeken a performanszain nem lehet összehalászni. Sokat nem, de keveset igen. Most pl. volt egy elejtett megjegyzése: “Attila változott, és már nincs benne tűz? – szól a kérdés. Okay. Változott, igen, de a tűzzel nincs baj, okay? Inkább azt látom, hogy a régebbi kispesti korszakaihoz képest sokkal többet foglalkozik a játékosokkal, a hangulatukkal.” Hát ez az. Én is ezt véltem felfedezni az utóbbi hónapokban. 2011-2012-ben már jobb volt e téren, mint 2006-2008-ban, és most jobb, mint  2011-2012-ben. Amitől tartottam, hogy besült az NB2-ben, az már tavasszal kiderült, hogy alaptalan, de most az is egyre jobban látszik, hogy az a megérzésem is helyes volt, hogy már nem az elefántcsonttoronyban álló, a játékosokat alárendelt bábuknak tekintő, kissé nárcisztikus, bár kétségkívül sikeres edző, aki volt, hanem valaki, aki elkezdte alkalmazni a pedagógiát. Rossi után baromi nehéz átvenni egy öltözőt, azt az apa- és hadvezér szerepet nem lehet folytatni akárkinek. Supka ebben is úgy hoz mást, ahogy az idei, középpályára kalibrált fókuszú csapatunk mást játszik, mint az orrnehéz tavalyi.

1:0-ra nyertünk egy luxemburgi ellenfél ellen, és az utolsó (hosszabbításos) 6 percben mindenki rikoltozott körülöttem (az egyébként bántóan gyíkarcz) bírónak, hogy fújja már le, illetve penetráns atletizésre biztatta a csapatot mindenki (értsd: szögletzászlóhoz levezetett labdákkal tökölődve húzni az időt), én inkább egy második gólt kértem volna, de mindegy, ahogy írtam, a minimálprogram behúzva, és ez, ezzel az alkuló, sérülésektől is sújtott alakulatunktól nem is rossz teljesítmény. Mondjuk, ha gyerekkoromban (kora kilencvenesek), de akár 10 éve valaki azt mondja, hogy eltelik 10-20-30 év és egy luxi gárda ellen izgulunk itthon, hogy meglegyen az 1:0, majd vastapssal ünnepeljük a csapatot, Pinokkió pedig “ÁLLJATOK FEL”-t vezényel, kiröhögöm. Vagy még inkább: elsírom magam.

És most mégsem sírok, most tudok örülni ennek az apró sikernek is (még úgy is, hogy ha beverik a kapufás  lövésüket, máshogy alakul minden), és úgy elindulni jövő hét közepén az Ardennek felé, hogy még van is értelme.

***

Miközben a keret a lefújást és a Tábor előtti diadalfotókat követően a levezető körök futásához készülődött a gyepen, Csa-tár Bo-ti még szorgosan adta az interjúkat a TV-nek, az aláírásokat és szelfiket pedig a nézőknek, én kinyújtóztattam a kreténül kényelmetlen korzóülőhelyen megmacskásodott hátam, vettem egy pár mély levegőt a még mindig fülledt külvárosi estében, és mielőtt az egyik szeku “kösz a részvételt” ukázt kiadta nekünk (fordítok: “lehet takarodni haza“), végigpásztáztam még egyszer a kivilágított Bozsikon.

Lehet, hogy nehéz hetek és hónapok jönnek, lehet, hogy fáj a legújabb kori nagycsapatunk homályba veszése, de kispestiek vagyunk, KISPESTIEK, mondom, mindig felállunk mindenből, most meg nem is kell olyan mélyről felállni, Geri, Boti, Dani, Filip, Gróf, Kambi még itt vannak, és ez pont jó mag lehet egy becsületes kis évhez. Mert bár az emlékek hiányozni fognak, most úgy tetszik: jönnek a helyükre újabbak és újabbak. Csak mások.

De arra se lesz majd rossz visszaemlékezni 20 év múltán, hogy “és az megvan, amikor Supka a Botit küldte be csatárnak a lichtensteini vagy luxemburgi vagy tudja már a fene, hogy milyen csapat ellen, és bazzeg, hát bekotorta, nem hiszed el, de bekotorta!

Hajrá srácok a jövő héten is, addig is pedig mindenki egyszerre:

“Csa-tár Bo-ti, csa-tár Bo-ti!”

Fotók: Lovi, Babar (1909foto.hu)

“Csa-tár Bo-ti, csa-tár Bo-ti!” bejegyzéshez 58 hozzászólás

 1. Amikor Boti nagyon melegített, látványosan egyedül a szünetben azt hittem hogy Batik helyett érkezik a szünetben. Erre látom hogy Cipf jön Luki helyett majd jön Boti. Aztán a menyasszonyomnak kiakadtam hogy f..om csatárt hoz le és középhátvédet be. Mit akarunk 6-3-1-et? Őrizni a 0-0-t?? Aztán nézem hogy Boti megy centerbe!!! Elkezdtem röhögni hogy figyeld meg még ő lövi a semmiből a győztes gólt. Hát nem megtette!!???

  Nagy húzás volt. Kalapemelés Supkának!!

 2. “Nem tudok veled vitatkozni, Hanta. Előbb Holender csatárba a Rabó ellen,
  majd a hétvégén Lukács és Cipf bátor beküldése (jó, Cipfé akkor még
  csak 1 percre, de ma már majd’ egy félidő járt a kis süvölvénynek). És a
  fő momentum: Boti fel ékbe. Mi van? Supkát látom?”

  Lehet mondani, hogy zseniális húzások, de azért kényszerhúzások. Szóval az adott helyzetből igyekszik kihozni a legjobbat. Más lenne, ha Suarez és Boti között kellett volna választania a BL-döntőben, ő Boti mellett dönt, aki győztes gólt lő. Mindamellett Botit jobban kedvelem, mint Suarezt kedvelném.

  1. “Mindamellett Botit jobban kedvelem, mint Suarezt kedvelném.”
   :D ez már az igazi kispesti életérzés…

 3. Igazad van RW, az ilyen pillanatok, mint Boti csatá(r)ba küldése és a gólja égnek igazán bele az ember memóriájába! Nem ment a játék, de nagyot küzdött a Csapat, és csatársor nélkül is meg tudtuk verni a luxikat. Le a kalapot Supka előtt, szerintem is sokat változott előnyére. Lehet, hogy a szükség szülte, de igazi Stratéga lett! Szerintem jó esélyünk van a továbbjutásra. Érik, hogy a harmadik körben már csak a Honvéd fog állni! Gratula a Csapatnak és Supka Mesternek!

 4. Hozhatott volna Supi egy sztenderdet, Luki, Holender, ragaszkodik hozzájuk végig, mert nincs más, de nem, tudta, hogy nem fog menni, kell valami váltás, és a legdurvább, hogy volt B és C terve is. Félelmetes.
  És igen, RW-nek igaza van, még a második érájában is pontosan tudtam mikor lehet kimenni a mosdóba, mikor álljak be sörért, mert most szünet lesz, valaki le, tudom ki be, kis átrendezés, satöbbi. A meccs előtt még az alsógatyája mintáját is megmondtuk, annyira unalmas és kiszámítható volt – miközben pont ez volt benne a jó, mert látszott, előre eltervezte, nem a dolgokat reagálta le, hanem tényleg valami koncepciószerűt vitt végig. Tudtam tisztelni.
  Remegve várom már a vasárnapot, amikor a Kisvárda ellen nyolc belsővédővel, két kapussal és egy gyúróval állunk ki. Most légy okos, Kondás, és találd ki, hogy melyik a szélső és melyik a csatár.
  Ps: megjegyzem, hogy mától Rinus Michels a múlt, Supka tökéletesítette a totális futballt. Nálunk még az intézőkisassony és a pénztáros is támad.

 5. Sokan szídjàk, de nekem tetszett Vadócz jàtéka most is, Holendernek szép labdàt adott. A helyzetéért kàr.
  Kívàncsi leszek, Banó, Kovács és Màjer mennyi lehetõséget kapnak majd idén.

  1. Vadocz az eletben is ilyen pozitiv jelenseg vagy csak siman jol tud nyilatkozni?

   1. Alapjaiban véve intelligencia kérdése! A pályán kívül is simán megállná a helyét.

 6. Toncit nagyon jegeli mostanában Supka. Szerintem a várda ellen villanni fog az a külső, Boti meg bebassza, már csak megszokásból.

   1. Pölő kiszorítja szegényt az utolsó perces csere szerepköréből.

    1. az igazi vicc az, ha megnézed a 2 csávó közti képességbeli különbséget és közben kb ugyanannyira hasznosak/haszontalanok a csapatunknak :/
     ez a Pölö nekem nagy csalódás…mekkora gólokat vágott még az MTKban, nálunk meg 1 jó lövése nem volt…
     ui, mondhatnám lövése sincs… :D

     1. Pölő biceg. Ami persze nem baj, mert én még jobban bicegek, csak ez szerencsére ülőmunka közben kevésbé problematikus, mint egy első osztályú labdarúgónál… :)

      1. Köszi! Ráadásul én próbálom pozitívan megközelíteni a dolgokat, mások azt mondanák, hogy Pölő egyik lába rövidebb, mint a másik, én azt mondom, az egyik lába hosszabb, mint a másik. :)

       1. Én is sajnálom, mert jóval szimpatikusabb srácnak tűnik, mint a tesója, de hát vazze mikor először pályára sántikált nálunk, én nem hittem a szememnek, hogy ez tényleg ugyanaz a srác, akit az MTK-ban láttam…

     2. Pölőnek olyan sérülése volt a Vidiben ami után abba szokták hagyni… nem tud fordulni, nincs benne azóta dinamika! kb. ezért

      1. nem vagyok képben a részletekkel, de úgy tűnik, aki szerződtette, az sem volt

       1. Nem lenne olcsóbb elengedni, mint fizetni a szerződése végéig?

        1. szerintem messze nem annyira sz.r Pölöskei, mint amennyire azt a szurkolók szeretik híresztelni róla

         1. Szerintem meg sz.r.bb mint hiresztelik…. .. Totál súlytalan szinte minden labda érintése alibi vagy hiba…..

 7. Supka mindig is értett a játékosok nyelvén. Amikor Debrecenbe került, az addig Szentes keze alatt lebénult társaság felszabadult és simán nyerte a bajnokságot. És emögött nem a “szakma” volt, hanem pszichológia. Amin általában úgy 70 százalékban múlnak a dolgok a futballban….

  1. azért lássuk be, Lázár után nem nehéz játékosbarátnak lenni :)

   1. Valóban, Szentes, szegény, egyszerűen ilyen alkat: ha ránézel, sírni volna kedved. Úgy meg nem lehet futballozni. Ráadásul mindig minden “ellene van”. Egyszer a újpesti Fekete Laci mondta róla találóan, hogy csak akkor nincs baja a körülményekkel, ha a csapata negyedóra elteltével öt góllal vezet… :)

 8. ez a Mitrovic-pletyka mennyire komoly??
  Nagyon jó játékos volt az a Maccabiban, de hacsak Gazdag, vagy Vadócz le nem lép, el nem tudom képzelni, ki helyére érkezhet…

   1. Kell valaki pótlás, ha mondjuk Boti lesérül ;D a csatársorba… :D

  1. Utolsó mondatoddal alighanem válaszoltál is a feltett kérdésedre…

 9. Lecserélhetjük a tavalyi mottónkat: Budapest Honvéd, Európa egyetlen csatár nélküli EL-csapata. :)

 10. Meccs után mondom cimborámnak, hogy emlékeim szerint Boti csatárként kezdte karrierjét, erre Ő: “Ja hát azt elhiszem, Tiborék (6 éves kisfia) csapatában például mindenki csatárt játszik…” :)

  1. Pedig szerintem rendkívül jó képességű volt… a partjelzőihez képest. :)

   1. azért erős verseny folyt a “ki a hülyébb a szabályokhoz” kategóriában…és tényleg szerencse, hogy nem sérült meg senki

    1. Én azt nem értettem amikor Vadóczot letarolták miért ő kapott sárgát?

     1. Ott Krisztian szallt bele hatulrol, terddel maga elott. Persze rosszul esett mindketto es fajt nekik a dolog.

  2. Hát nem semmi volt a csávó. Mi meg szidjuk állandóan a magyar birókat.

 11. Olyan szuper európer fílingje volt a mérkőzésnek!

  Minden nagyon trendi és szabályozott volt, igazi európai polgárként élvezhettük a mérkőzést svéd barátunk toleráns viselkedése igazi iránymutatás számunkra a jövőt illetően!
  (mondjuk kár volt ennyit utaznia, ilyen idióták nálunk is vannak szép számmal, kár, hogy nem vezethetnek hazai bírók nekünk)

  Egészségpolitikailag nem irigylem a derék luxemburgi polgártársakat a Junker babyk majd mindegyikénél isiászt lehetett diagnosztizálni, annyit voltak vízszintesbe!

  Köszönjük szintén azon szenzációs központi irányelvek mentén bevezetett szabályt, hogy a két csapat tartalék játékosai immár egy 5-10 méteres területen, az alapvonal mentén egymás valagába érve kénytelenek melegíteni. Ez így nagyon trendi dolog amúgy, közelebb hozza a népek barátságát és nem koptatjuk vele a kapu mögötti területet sem!

  Kell egy csatár! Azért ez döbbenetes dolog valahol, persze mire kiesünk gondolom meg is lesz a fenomén. Boti így utólag hatalmas húzás volt, habár én az nb1 legjobb bal lábának tulajdonosát is eltudtam volna képzelni ott középen elől. Megjelenésével talán némi döbbenetet okozott volna azt gondolom:)

  Nem lesz könnyű a visszavágó az tény, de remélem, hogy Dávid mint a Luxemburg Grófja fog menybe menni a mérkőzés után:)

 12. Tegnap mennyi volt a hivatalos nézőszám? Sehol nem találok hiteles adatot..

   1. Négyezer a telt ház az ülöhelyeken, attól azért messze volt

    1. Valamiért nekem úgy rémlett, hogy 5000-5500 környékén vannak az ülőhelyek a Bozsikban. 2500-at kevésnek érzem. :( Vendég melletti pénztárban azt mondták, hogy csak a kanyar melletti lelátóra tudnak már jegyet adni, de az mégis üresen maradt. Ebből arra következtettek, hogy a fedett oldalira minden családi jegy elkelt, sőt talán több is.

  1. Ha jól emlékszem, akkor pontosan 2447 embert mondtak be a meccsen :)

   1. én 2744-et értettem, de a felét se érteni annak, amit néha mond a Józsi.

 13. Tegnap kimentem a meccsre, izgalommal vártam :) Az idei szezonban nem volt még lehetőségem erre.
  A csapat körülményesen játszott, sokszor inkább hátrafelé, nekem nem volt szép látvány az első félidő. Párszor eljutottunk a kapuig, de sajnos nem lett semmi belőle.
  A második félidőben a luxik elkezdték az időhúzást az 50. percben… Sztem a gólig kb 10 perc volt a tiszta játékidő. Szar volt látni ezt a hozzáállást, ezek a 0-0-ért jöttek, ráadásul nem láttam őket túl ügyesnek sem. A gól után persze mindenki gyorsabban gyógyult :D sőt meg sem sérültek…
  Gróf: nem volt dolga, ez majdnem meg is bosszulta magát, az a felső léc a semmiből jött, szépen végignézte
  Skvorc: stabilnak láttam, bár csalja picit a focit.
  Batik: majdnem teljes csőd, ütemtelen, rosszul helyezkedik és darabos, mint a dorogi szén. Ráadásul sztem félti a lábát. Remélem Boti jön a helyére.
  Kamber: a tavalyi és a bajnoki év Kambija között van.
  Uzoma: védekezésben tetszett, támadásban nem
  Heffler: alapvetően hozta az átlagát, kevés hibával
  Vadi: kicsit lassú, kicsit körülményes volt, a labdáinak viszont szeme volt. Ha kicsit többet és gyorsabban futna…
  Gazdi: beérett, nála jó helyen van a labda. Lát, jól cselez, gyors, agilis.
  Nagygeri: szokásos… Kihagyhatatlan.
  Holender: jól tartotta a labdát, sztem újjászületett elől.
  Lukács: azt hiszem momentuma sem volt.
  Boti: :DDD hatalmas, először azért röhögtem mert láttam hogy fentmarad csatárban… És belőtte, bejött és nyertünk.
  Cipf: egy fokkal többet láttam mint Lukit.

  A meccs nb1 szint alatt volt, a luxik nem akartak focizni, csak kapott gól nélkül lehozni a meccset. Hat védővel játszottak :))) A gól után bezzeg… Akkor egyből más lett a helyzet. Attól félek hogy nem láttuk az igazi arcukat. Nem túl technikásak, de biztos tudnak rakkolni.

  1. Baromi durvák voltak és az a lökött spori azt sem tudta hol van, nem látott az semmi hibát luxi részről, csak a miénket egy jó darabig, aztán valahogy észhez tért.

 14. Van valakinek megbízható infója, hogy áll az utánpótláscentrum? Mert a tulajdonos handabandázása az augusztus 4-e utáni költözésről arra enged következtetni, hogy lényegében elkészült, miközben a látvány szerint elég sok elvégzendő munka volna még ott.

 15. “A versenykiírás szerint az OTP Bank Liga harmadik fordulójában augusztus 5-én a Paksot fogadja a Honvéd, erre a mérkőzésre azonban egyelőre nem árusít jegyeket a klub, mivel az Európa-liga-mérkőzések miatt bizonytalanná vált a meccs időpontja. Az UEFA tájékoztatása szerint amennyiben a Budapest Honvéd továbbjut, illetve az orosz Ufa és a szlovén Domzale párharcából az utóbbi gárda kerül ki győztesen, továbbá a szintén szlovén Olimpija Ljubljana is bejut a harmadik selejtezőkörbe, akkor a Domzale–Honvéd mérkőzésre augusztus 9. csütörtök helyett augusztus 7-én kedden kerül sor. Ebben az esetben elmarad a Paks elleni bajnoki, mivel az augusztus 2-án és 7-én esedékes Európa-liga-találkozók közé nem fér be egy harmadik mérkőzés, hiszen az egyes meccsek között 72 órának kell eltelnie.”

  Jól olvasom, hogy nem kizárt, hogy a Kisvárda elleni meccs akár a búcsúmeccse lehet a Bozsiknak?

 16. Igen. Gazdi beérett. A sok bruszt dacára, kiváló játékos lett belőle. Nem áll meg, nem fárad, nem görcsöl, megy és robotol. Szerintem Rossi számítani fog rá a válogatottban. Na és a löketek amik néha góllá serdülnek tőle, az sem utolsó.
  Supka b+-jei szálltak a szélben egészen Luxiig. :D

  1. Igen, Gazdag mára az nb1 legtehetségesebb fiataljåvá érett. Kiváló lenne irányitóként is.
   Sajnos azonban Lukács messze nem hozza azt amit korábban reméltem. Talán egy más játékszisztémában , szélsőként többre lenne képes.

   1. Inkàbb a Vadòcz èrkezèse tett jòt Gazdagnak szemmel làthatòlag.Kevesebb vèdekezèsre van kènyszerìtve+nem kell minden labdàt azonnal a Jùdàsnak passzolnia,bàtrabban jàtszhat előre.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.