Eljött értünk is a nagy fekete Volga

Bp. Honvéd – Videoton @ Hungária, 19:30

Péntek este fél kilenckor adta hírül a Közmédia (szigorúan nagy K-val!), hogy az Öreg eladta a klubot a metALCOM Zrt.-hez közeli cégcsoportnak. Ha a Közmédia úgy tudja, akkor annak úgy is kell lennie. Sok mindenben tévednek, de a NER-hez nagyon értenek, és ha vesznek minket, annak nagy valószínűséggel NER-nek kell lennie.

Gondolom azért nincs bejelentés, hogy ne zavarjuk össze a fejeket a nagyon fontos Videoton elleni mérkőzés előtt. Vagy valami ilyesmi bla-bla.

Mivel az adásvétel nincs megerősítve, így ez a poszt sem lesz több, mint egy játék a lehetőségekkel.

Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy abba a magyar futballba, ahol konkrétan megszűnt mindenféle versengés, ahol a szponzoráció, a költségvetés, a minden az államtól, a dörgölőzéstől, az urambátyámtól, a lekötelezettségektől függ, abba a magyar futballba épeszű ember vagy cég nem fektetne pénzt. Kicsinálnák – ennyire egyszerű. Senki se szereti, ha a társasága asztalához leül egy hőzöngő.

Minket is kicsináltak, ebben talán egyetértünk. Nyilván, az Öreg is hibás, hogy akit lehet, elmart maga körül, olyan azért nincs, hogy tizenpár év alatt ne jöjjön értelmes szponzor, nem volt mindig ennyire érett a NER. Azonban azt látni kell, hogy a versenyt, a rendszeren belüli versenyt nem bírta a Kispest. Egyszerűen nem volt miből.

Beszélhet bárki bármit, én megértem az Öreget, hogy erre az egészre egy fillért se akart áldozni az elmúlt években. Minek? Milyen megtérüléssel számolhat? Még annak is több értelme van, ha húszezresekkel gyújt be télen, úgy legalább némi meleget kap a pénzéért.

Ha beleteszel ezret, a másoknál hirtelen jelentkezik egy szponzor, akinek ugyan nincs lakossági ügyfele, és száz százalékban köztulajdon, de azért fontosnak tartja a sport támogatását, és beletesz többször annyit. Te kockáztatsz, a mások paraziták, akiket parancsszóra még túl is etetnek.

Ebbe a hamis versenybe körön kívülről érkezve csak elbukni lehet. Látta bárki az Öreget egyszer is pufidzsekiben, a NER-elit szmokingjában? Onnan kinézik a kordnadrágot, a vajszínű mellény-öltöny kombót. Kinézik azt, aki próbálja helyén kezelni a dolgokat, és nagyjából ott, ahol azoknak helyük lenne egy közepesen normális világban.

Volt (van) bajom bőven az Öreggel, nem is kevés. Pontosan tudom, vagy csak sejtem sok esetben, hogy miatta nem lépünk egyet előre, miatta nem jobb egy kicsit, ő az első halfej, ami miatt bűzlik a dolog. Ő van hozzánk a legközelebb, nagyon egyszerű minden rosszat hozzá társítani. A minden jót már nem szoktuk, de ilyen a megosztó tulajdonosok szerepe a világban.

A nagyobb baj nem is vele volt, el tudtunk volna létezni egymás mellett még pár évig, kibekkelni, hátha jobb lesz, mert akkor kénytelen lesz a mi időnk jönni, hiszen a hátha jobb időszaka az vélhetően piacközelibb időszak is egyben, ahol lehet valamiféle sportszerűbb verseny, ahol az nyer, aki a szűkös erőforrásokból a legtöbbet hozza ki. És ha valamiben, akkor ebben a témában a Honvéd nagyon erősnek bizonyult az elmúlt években.

A bukása tehát kötelező lett.


Egyelőre ne írjuk le, hogy egyértelműen sokadvonalas NER-csapattá válunk, utaljon bár arra kismillió jel. A Nemzeti Kereskedőházakon keresztül egyértelmű a csoport kapcsolata Szijjártóval, valamint a szintén hozzájuk tartozó kerítésüzemeltetés sem csupán remek biznisz, de igen bizalmi feladat is egyben. Könnyű első blikkre rávágni: Kispest -> NER.

Egyelőre várjuk meg a székfoglalót. A hálóban előforduló egyik névről, Mendelényiről például azt pletyizik, hogy Honvéd-drukker, ami lehet igaz, lehet nem, de azt tudjuk, hogy CR2 igen, vele pedig szokott volt együtt mozogni. Bozóról viszont semmit sem tudunk. Szentesen van egy vízilabda-csapata, amit cége, a metALCOM a nevére is vett, azonban semmi kiugró eredményt nem ért el, mintha a vegetálásra lenne berendezkedve. Ezen kívül annyi kapcsolatát találtuk a sporttal, hogy öt évvel ezelőtt egy vele készített interjúban a következőt mondja:

Az anyagi jóléttel együtt nő az ember felelőssége. Sok alapítvány, egyesület keres meg, és kér támogatást, rettenetesen nehéz nemet mondani. Van néhány ügy, amit rendszerint támogatok, ilyen a sport, a gyógyítás, és még sok más, amiről úgy érzem, hogy egy kisebb vagy nagyobb közösség helyzetén könnyít.

És ennyi.

Egyre kíváncsibb vagyok, hogy miért? Mi vonzotta Kispestre a szentesi születésű, egyébként szinte minden ízében Csongrád megyei kötődésű Bozót?

Mondhatom azt, hogy valami mintha nem állna össze? Miért pont ő, vagy miért pont ők, ha többen vannak?

A Kispest, a 110 év történelem nem egy játékszer, amit adhatunk-vehetünk, amivel csak annyit törődünk, mint egy átlagos trófeával a NER-vadászok falán. Mint egy belvárosi palotával, egy évszázados napilappal, bármivel, amit a saját képükre formáltak.

Nagyon szeretném tudni, hogy kicsoda, és legfőképp, hogy miért vette meg a Kispestet? Annyira nagy üzlet nem lehet, hiszen látjuk, még a NER-ben is csődbe mehetnek csapatok, hiába ül az elnökségben, mint a Haladásnál magának Mészáros Lőrincnek a veje, a pikszisből kiesésre nem lehet biztosítást kötni.

Nagyon várom azt a székfoglalót, mert szeretném tudni, hogy miért? Szurkolónk? Szakmai befektető? Pénzügyi befektető? Mi a motiváció? Tényleg csak annyi, hogy CR2 addig kvaterkált üzleti körökkel, míg az egyikben szembe jött egy honvédos, aki ismert valakit, aki megint ismert valakit, akinek lehetett kicsit többet adni, hogy abból visszafelé sportklubot vegyen? Ennyire egyszerű lenne az egész? Mert ha igen, akkor a legérettebb nerizmushoz várják el az asszisztálásunkat.


Este a Videotonnal játszunk, a NER egyik zászlóshajójával. MOL, Strabag, Market, ZÁÉV, Magyar Építő, amit akarsz, pénz van dögivel. A futballcég tulajdonosa a Fehérvár F.C. Kft., az imént felsorolt nevek csak szponzorok, mert ugye a modellt, ami Fehérvárott épül, azt érdemes támogatni. Az pedig legyen mindegy, hogy semmiféle modell sincs, mert már akkor ott voltak ezek a nagy, és sok közbeszerzést nyerő cégek a klub körül, amikor még semmi sem volt, csak egy kis tudás: a Főnök vidista. (Akkor még.)

Aztán dőlt a pénz, és nem jöttek az eredmények. Erre dőlt még több pénz, és végre lettek eredmények. Az előre (2010 előtt) jó érzékkel befektetők tehát hülyére nyerték magukat. Te is adsz, én is adok – annyira egyszerű elv. Csak ne ess ki a pixisből.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Honvéd FC Kft. és a metALCOM Zrt. (már ha ők lesznek a vevők) milyen viszonyt fog kialakítani. A metALCOM lesz a MOL nálunk, vagyis a legfőbb szponzor, és egyben gyakorolja a tulajdonosi jogokat is? Ahhoz azért, valljuk be, kicsi cégről beszélünk. Vagy ők lesznek a biztosíték arra, hogy lehet jönni szponzorálni, és hirtelen nálunk is megjelennek a közbeszerzések győztesei, az állami/félállami cégek, és hasonlók? A metALCOM és környezete pedig kilő az egekbe?


Annyira ezerkilencszázötven-hatvanvalahány az egész.


Bevallom, alig érdekel az esti meccs. Van, amikor egyetlen meccsbe összesűrűsödik a klub, a mindenség, ahogy volt velünk 2017 májusában, a bajnoki döntőn; és van, hogy egy meccs csak egy meccs, amikor minden más fontosabb kell legyen – például maga a klub.

A modellt, ami működteti és élteti a magyar futballt, azt látjuk. Eddig körön kívül játszottunk, most úgy néz ki, körön belül fogunk. Igazából mindegy hol állunk, magával a modellel van a baj. Azt tudtuk, hogy a fekete Volga a Bozsik előtt is meg fog állni, ha egy rendszer berendezkedik, ereje teljében érzi magát, akkor el kell menni mindenkiért. Nem labdázhatsz a rendszer fő játszóterén a rendszer engedélye nélkül. Pláne nem büntetlenül.


Azt mondom, várjuk meg a bejelentést, várjuk meg, hogy elmondják, miként képzelik a jövőnket.

Nekünk ugyanis már rég nincs beleszólásunk a dolgokba.


Felkészül: az Újpest.


címlapkép // egy fekete GAZ M21 Volga Tatabánya közelében, az 1-es főúton. fotó: fortepan

“Eljött értünk is a nagy fekete Volga” bejegyzéshez 288 hozzászólás

 1. Az új tulaj azzal kezdhetné a bevágódást, hogy jövőre idehozza Bódog Tamást. Tolna egy kemény alapozást, emellett pár embert felhozhatna harapósságban Moha szintjére.

  1. Bódog is kifulladt egy idő után,ő sem egy Rossi kategória. Szakmailag lehet,de pedagógiailag semmiképp. Márpedig ezekkel az érzékeny lelkű játékosokkal tudni kell bánni.

 2. Fradi+Vidi: öt meccs, nulla pont, nulla gól. Kupadöntőn lehet javítani!

 3. Uzoma sokkal többet dolgozik, mint Kukoc, gyorsabb is Kukocnál, de nem véletlenül nem tudott megragadni, csak a német III. ligában…A passzjátéka nulla, nem tud játszani. Nb1 alsóház szintjét éri el.
  Kukoctól meg kell szabadulnunk.
  A baloldalunk halott, mindenképpen kellene oda egy játékos nyáron.
  Gazdag tehetséges játékos, de fejben rendbe kell magát tennie. Mezőnyben nagyon hasznos, de a tizenhatos környékére érve bemerevedik.
  Előre kell egy támadó. Rui Pedro mintha javult volna a Haliban, nem csodálkoznék, ha a Hali kiesésével nálunk találná magát.
  Ha jövő héten a Debrecen ellen nem nyerünk, az utolsó kb. 5 fordulóban ki kell próbálni a fiatalokat, ki – mire képes.

 4. Sokatmondó volt, hogy ma már nem volt ott a meccsen Hemingway.. Azért remélem, hogy jövő héten, vagy az utolsó bajnokin mond egy beszédet a szurkolóknak, úgy lenne stílszerű.
  Akár szerette valaki, akár nem, 12, majdnem 13 év volt az életünkből és a klub történelméből is.
  Én szomorú vagyok kicsit, bevallom.

  1. Egy korszak lezárult, én sem vagyok tele optimizmussal sajnos.

   1. Kint volt viszont Szíjjártó.. Nem tudom, hogy ez jelent-e valamit.. ?? Van-e szerepe a tulajdonosváltásban?

    1. Én remélem igen. Nem láttál esetleg másokat is? Bozó,Mendelényi stb?

     1. Én a Bozót nem. De valaki még mindig a Szíjj Lászlót emlegette lehetséges tulajként..

      1. Értem. Sztem Bozó nem fog kimaradni a buliból,mert a sokatmondó mondata: “várjuk ki a jövő hetet” ,mindent elárult.

       1. Bozó és a metalcom biztos hogy csak fedőcég mert nincs pénzük…. A metalcomcomnak brutál hitelei vannak. Szerintem valaki lesz a háttérben …. Valószínűleg Szijjártó aki hozza a szponzorokat

     2. Én meg remélem nem, gusztustalan alak, tökéletesen méltatlan a Honvédhoz.

   2. Azt nem írta,hogy nem optimista,csak azt,hogy szomorú. 🙂

    1. Oké, akkor én az egészet átérzem, és ráadásul nem vagyok optimista.

     1. Én is átérzem,de inkább optimistán tekintek előre,mint pesszimistán. Hemingway nagyon szereti klubot és nagyon megnézte kinek adja oda és mire. Ezért vagyok inkább pozitív,mint negatív.

  2. Én mindig jobbat akartam a klubnak,mert tisztában voltam azzal,hogy vele a fejlődés esélytelen. Emellett teljes mértékben elismertem/elismerem őt,mert minden helyzetből szinte kihozta a maximumot. Tulajdonképp rá nem neheztelek és nem is nehezteltem soha(mikor szidta a kanyar,én csendben álltam,mert az nem az én véleményem lett volna). A rendszerrel nem tudott mit csinálni(más sem tudott volna),a kispesti szerepvállalása mindenképpen pozitív még nekem,úgymond félig-meddig fanyalgónak is. Igen a 12-13 év az nagyon tekintélyes és hatalmas köszönettel tartozunk neki. Én vastapssal búcsúztatnám.

  1. 1. Nem rá van szükségünk. Nem rossz,de egy kissé kiégett edző. Supka jobb.
   2. Fogalmam sincs,de mit takar,hogy végigbáróskodta? 🙂

  1. Hát igen az újpest meg közben sorra kapja az ajándék büntetőket…..

 5. Én is azok közé tartozom, akik enyhén szólva nincsenek oda az eladástól és az új tulaj személyétől (“pfujj, nem is igazi szurkoló!!”), de most inkább a magyar futball általános állapotán kezdtem elmélkedni. Az pedig pont olyan nyomorúságos, mint a társadalomé. Nem akarok nagyon messziről indítani, hogy “régen az emberek szerették a futballt, tömegek jártak meccsekre” – pedig tényleg, és most is egyből szeretik, ha van egy kis siker, lásd EB, 2016.
  De elég az hozzá, hogy rohadtul semmi értelme az egész stadionépítési mániának, meg az operettbajnokság túlfizetett alibijének. Nem gondolnám szociális demagógiának, hogy lenne sokkal jobb helye annak a pénznek, amit ebbe beleölnek, hát még annak, amit ellopnak belőle.

  Nekem aztán rohadtul mindegy, hogy Kubatov vagy Garancsi csapata lesz éppen bajnok, pláne hogy aztán ki is esnek augusztusban a BL-selejtezőből vmi félelmetes albán vagy montenegrói ellenféllel szemben. De könyörgöm, milyen az már, hogy Felcsút-Kisvárda meccs van a NB1-ben?? Előfordulhatna ez egy hellyel-közzel normális, piaci alapú rendszerben? És hány embert bír ez a párosítás tűzbe hozni, miközben a Győr, Zalaegerszeg, Pécs, Nyíregyháza stb. évek óta alsóbb osztályban vegetál? Az erős csongrádi kötődésű Bozó úr vehetne futballklubot Szegeden – szép nagy város, és ott is megvannak a futballhagyományok.

  Szóval elnézést, de tök nyomor az egész, és ha Orbán a legnagyobb szívszerelmét is fejőstehénnek használja, akkor mégis mit várhatunk tőle bármi másban? 1986 óta nézek focit, és pont azóta vagyok honvédos is, szóval sokakkal együtt kb. mindent láttam már, de most kezd úrrá lenni rajtam a full érdektelenség. A Honvédnak az utóbbi években nagyra értékeltem a kvázi NER-en kívüliségét, a bajnoki cím egy nem várt csodás élmény volt. És most akkor mi lesz, betagozódunk úgy igazán a többi közpénzégető közé? Nyilván. Aztán egyszer csak véget érnek a “szép” idők, ha elfogy a zseton, nem lesz mit osztogatni meg fölözni. Talán akkor majd helyükre kerülnek a dolgok. És őszintén remélem, hogy a Honvéd túléli ezt a következő akárhány évet is, lehetőleg méltósággal.

  1. Én azért tartom bajosnak ezt a felvásárlást, mert elkezdődtek szakmai dolgok nálunk, hacsak nb1-es szinten is, de volt egy kis előrelépés az utánpótlás-nevelés területén, erre most lehet, hogy ez a váltás ezt is megtöri..

  2. Amellett,hogy egyetértek veled: NER nélküliséggel nagyon nem volt jó sorsunk,még ha be is húztunk egy bajnoki címet. Minden évben leraboltak minket,lesajnált klub voltunk/vagyunk stb…. Ráérünk gondolkozni mi lesz akkor,amikor véget érnek a “szép idők”,amikor véget érnek a szép idők,mert az nem most lesz/van. Hemingway időszak is véget érhetett volna bármikor,ha neadjisten valami történt volna vele(akinek egyébként mindentől függetlenül köszönettel tartozunk),semmi sem örök(akkor nem új tulaj jött volna?).Az meg a legeslegelső kérdés persze,hogy egyáltalán eljöttek-e a jóidők?
   Szóval el lehet filozófálgatni,de sztem felesleges. Minden változik. Várjuk ki mi lesz ebből.
   Ja, egy Szeged,azért nem egy Budapest Honvéd. Szerintem.

   1. Igen elsore az semmi , de utanna vissza pattant ngogra is igy eltolta juhasz mellett aki felrugta elre Ngogot , tiszta tizi masodik sarga

    1. Eltolta… sőt, megpörgette a fülén. Csak objektíven!
     Nem érdemeltünk vereséget…, de győzelmet se.
     Pech. Ennyi!

     1. Akkor fogalmazzunk ugy ami realis hogy ugy pattant , hogy Ngog kapura vihette volna , a lenyeg ugyan az

      1. Igen, ezért is kezdtem úgy, hogy nehéz… én is tizit kértem volna Supka helyében számon a meccs után Vakkettőn.
       A mezőnyben sokkal több hibája volt, konkrétan össze vissza fújt… nálam ez a jelenet nem egyértelmű.

       1. Mi nalunk futtballista multal rendelkezo , fradi erzelmu apam es csapat nelkuli batyam is egyertelmu buntetot mondott

       2. Mindent lefújt, sok olyat is, amit nem volt miért. Be van tojva, hogy elenged valamit, és aztán baj lesz belőle. Nem egy géniusz…

       3. Ja, nem egyértelmű. Akkor mi az egyértelmű? A mi kapunknál történik akkor 2 tizenegyest fújnak be.

   2. Elrugta 1 méterre….. Amit a lendületben lévő Ngog egy lépésből utolér és kapura fordul vele

   3. ????? Hova?? Sehova!! Beleért majd megakadályozta, hogy a továbbhaladó labdát, elérje NGog és gólt szerezzen! 100% tizi!! Ez egyébként is egy nagy baromság amit az utóbbi időben mindenki felkapott, hogy a labdát rúgta el… attól még utána nem szabàlytalankodhatok! Vagy ha igen, akkor mennyi időn belül nem fault? Ezzel az erővel simán agyonrúghatok bárkit, ha előtte a labdához értem..

 6. Ki fog kiesni?

  1.FERENCVÁROSI TC 61
  2.MOL VIDI FC 50
  3.ÚJPEST FC 46
  4.DVSC 43
  5.BUDAPEST HONVÉD 39
  6.MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 35
  7.MTK BUDAPEST 34
  8.PAKSI FC 31
  9.PUSKÁS AKADÉMIA FC 30
  10.KISVÁRDA MASTER GOOD 28
  11.DVTK 27
  12.SZOMBATHELYI HALADÁS 22

   1. A Kisvárda szerintem nem. Haladás, Diósgyőr vagy Felcsút.

    1. Remélem a Várda meg a csút, egyik sem ide való. Szorítok a Halinak! Nagy tett lenne! Mi karitativan 3 ponttal már hozzá jarultunk.

 7. A dobogó elúszott, a lilákat amúgy is nagyon nyomják, tőlünk elvettek minimum egy büntetőt kövesden az újpestnek egy olyat fújtak be épp a kövesd ellen amit még saját maguk sem hittek el. Ez kész röhej…..

  1. Ez mind igaz, kivéve hogy nyomná őket bárki. Mégis ki? Düsateletnek nem hinném, hogy lenne bármilyen befolyása Orbi fellegvárában.. Az igaz, hogy lènyegesen jobban veszik az utolsó kanyart, mint mi, ahogy tavaly is.

   1. Biztos,hogy jelenleg nem nyomják őket. Majd jövőre(bár jobban örülnék egy “mindig jövőre”-nek).

 8. A Videoton elleni szezonbeli eredmények egyértelműen javuló tendenciát mutatnak. 0-3, 0-2, 0-1. Ha lesz egy végső ütközet, ott már bízhatunk a 0:0-ban! :)

  1. Legyen úgy, de akkor a visszavágó 1:0, bár nem akarom átugrani a Soroksárt…

   1. Vagy 11eseknél 1-el több, mert nincs visszavágó. Mit is gondoltam 😃

 9. Ha Hemi már nem, akkor most ki a tulajdonos? Vagy netán mi vagyunk az NBI egyetlen tulajdonos nélküli bajnokcsapata?

  1. Szijjártó

   Ahogy az ellopott ország tulajdonosa is orbán. Mészáros csak báb.

   Nálunk most a Bozo lesz a báb.

 10. Visszanézve az összefoglalót az fogalmazódott meg bennem hogy az
  “Eljött értünk is a fekete autó”
  tökéletesen ideillő megfogalmazás. A kommunizmusban volt ilyen.

  Az, ahogy a kommentátor nyalja a Videoton seggét, rá tekintve szánalmas, de tökéletesen mutatja hogy itt nem lehet másképp megmaradni.
  A tizenegyesnél természetesen nem mer állást foglalni, “a védő elrúgta a labdát”, ennyivel elintézte.
  Tudom hogy ilyen a rendszer. Nagyon sajnálom.

  De az az embert minősíti aki részt vesz ebben.
  Gerinctelen mind

  1. A silányt emeld ki. Ő is tudja, hogy semmit se ér, ezért mindenben szolgál. Ellenkező esetben süllyesztő. A fél ország ezért kőtődik a hatalomhoz, amióta az eszemet tudom.

 11. Ezt írta egy vidi-szurker barátom, amikor átküldtem neki ezt a posztot:

  “Nem. Nem igaz, amit most leirok, mert már rég nem dolgozik bennem az a szenvedély, ami régen volt bennem. Mert akkor ezt írtam volna: Remélem gusztustalanul sok pénzt nyomnak majd beletek, eredmények nélkül, hogy aztán felfújt arcú pulykakakaskent teblaboljon a mezei szurkoló, amikor olyan dolgot kell majd megmagyaraznia, amihez semmi köze.

  Lásd a fradistákat, akiknek kicsavartak a kezéből az ellenállás mítoszát, és mára (a faszt: 3 éve!) a legnagyobb költségvetésből dolgoznak:…. eredmény nélkül. A Videoton az elmúlt x évben a legutaltabb csapat lett. Bánjuk e? Nem. A vidistak a legutaltabb szurkolók lettek. Bánjuk e? Nem. Azt bánjuk, hogy már nem Videoton a csapat neve. De tudjuk jól: bármikor jöhet a kataklizma, amikor már csak az emlékek fognak maradni. Meg lehet mutatni, hogy ki mire lesz majd képes több pénzből. Aztán, ha nem jönnek majd az eredmények, lehet majd tüntetni, bojkottálni vagy csak magyarázkodni, hogy “mit tehet róla a szurkoló?” Vagy mi lesz, ha majd jönnek az eredmények? Ajjaj! Akkor majd pláne számot kell vetni majd pár dologgal.. mert egyszerre nem lehet kint és bent egeret fogni.

  Gondoljatok majd rá, milyen könnyű volt gyűlölni a “hatalom csapatát” akkor, amikor csak az fájt, hogy már nem ment a játékos “vásárlás” úgy mint régen, a 10 filleres behivoval. Most végre mindenki érezheti majd ezeket a dilemmakat. Hogy milyen az, amikor nem tudsz jó döntést hozni.
  – írnám, de nem írom. Minek.”

  Szomorú ez kurvára.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.