Mastodon

Inkább kibeszélő, mintsem poszt az MLSZ mai teljesítményéről

pre: a véleményemet nagyjából ismeritek

Megtörtént az, amit ugyan mindenki várt, de mégis mindenki remélt, hogy nem így lesz. Hogy az MLSZ belenéz a saját szemébe, és bevallja, iszonyatos hazugság idén elkezdeni a rendcsinálást, pont akkor, amikor – hogy kedvezzek a konteó-hívőknek – a vidis Garancsi megerősödni látszik (stadionépítő céget vett, a Kéktúra milliárdokat kap az államtól, az MLSZ elnökségi tagja lett, stb.), és aki már egy ideje szajkózza, elég ide egy 12 csapatos liga. Az meg legyen merő véletlen, hogy a Főnök akarata – éppen – pont ugyanez, Csányi pedig meggyőzhető. Közben pedig szajkózzuk a sikerpropagandát.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Licencadó Bizottsága 2015. május 26-i ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015/16. évi klublicenc kérelmek kapcsán. A Bizottság a KTE Kft., a PMFC-Sport Kft., a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. és az „Új Lombard” Kft. nemzeti első osztályú (NB I), valamint az Újpest 1885 Futball Kft. nemzetközi (UEFA) és a Putnok FC. Kft. nemzeti másodosztályú (NB II) licenckérelmező fellebbezéseit elutasította.

A Győri ETO FC Kft. „cs.a.” nem nyújtott be fellebbezést az Elsőfokú Licencadó Bizottság elutasító határozata ellen.

A 2015/16-os szezonra licencet kapott sportszervezetek listáját a Magyar Labdarúgó Szövetség május 29-ig köteles megküldeni az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) részére. – via MLSZ

Nehéz azt mondani, hogy nem politikai döntés született. Ugyanígy dönthetett volna szinte bármelyik évben a Licencadó Bizottság, mégsem tette. Most viszont, hogy Szent Cél lett az elképzelt 12 csapat, mert attól majd szempillantás alatt Európa középmezőnyébe katapultál a magyar futball, szóval most úgy alakult, hogy bekeményítenek.

Lesz 12 csapat, lesz erősebb mezőny, mert azt mondják, így a kevesebb erőforrás (jó játékos) kevesebb felé oszlik el, de ugyanígy a pénzek is (tévés, szerencsejáték, etc.), amitől majd lesz forrás igazolni, fenntartani, satöbbi. A 12 csapat élesebb meccseket játszik, és majd néző is lesz, mert azt is kitalálták, hogy ha valamit nem ad a tévé, akkor azt majd a helyszínen nézik inkább. Mintha helyettesítő termék lenne a tévé, ami egyfelől szponzorpénzt jelent a kluboknak (széles közönség előtt való megjelenés, tehát bevétel), másrészt az is láthatja a meccseket, akinek nem futja beugróra, vagy csak szimplán messze lakik az élvonaltól. 12 csapatnál sokkal többen lesznek ilyenek, vagyis elzárjuk a futballt a széles néptömegektől, ha még eddig nem tettük volna meg a névre szóló jeggyel, a kártyával, a hülye büntetésekkel és felesleges szabályokkal.

Készüljünk fel rá, ilyen lesz a (közel)jövő magyar focija. Félhülye, sokszor a saját szabályainkkal ellentétes döntések, mert az úgy jó – gondolják, és ugyanígy félhülye lázálmok, mert valaki ott fent, aki a pénzcsapot nyitja-zárja, épp azt mondja, neki így tetszik.

Nekünk speciel nem.

Őszintén sajnálom a győri drukkereket, iszonyat szar lehet most nekik. Náluk ugyebár egy szimpla köztörvényes ügy van a háttérben, de akkor is szar lehet ezt az egészet megélni. Náluk már csak Nyíregyházán, Pécsett és Kecskeméten szarabb az élet. Ők a pályán bennmaradtak, viszont a licenckérelmüket elbukták. Nyíregyen ráadásul egy egészen vérlázító, öt éves ügy miatt. (Vajon miért most jött elő, és miért nem tavaly, amikor feljutottak az NB II-ből?)

Most úgy állunk, hogy a pályán kiesik a Pápa (nincs licenc), valamint a Honvéd/Haladás/Dunaújváros hármasából az egyik, nincs licence továbbá a Pécsnek, Kecsónak, Nyíregynek, Győrnek, feljut a Vasas és a Békéscsaba/Gyirmót, vagyis 16-2-4+2=12. Hopp, pont kijött a kívánt létszám.

De!

Én azért remélem, hogy a licencbirtokos kiesőnek, valamint az NB II harmadikjának lesz annyi tökössége, hogy a versenykiírásra hivatkozva nekimenjen az egésznek, mert ez így nem járja. A versenykiírás egyértelműen fogalmaz: az NB I létszáma 16 csapat, és ehhez még egy feltöltési sorrendet is meghatároz, ha a kiesők és a feljutók száma eltérő lenne, magyarán többen nem indulnának, mint kettő.

Ha bejön az általam remélt tökösség, akkor nagyon hosszú nyárnak nézünk elébe. Nehéz lesz az MLSZ-nek megindokolnia, hogy a licencszabályzatot komolyan veszi, miközben a versenyszabályzatot nem.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||