Mastodon

Sportszerűségből és sportemberségből mutattunk példát Felcsúton – a szövetségnek és a Felcsútnak

Felcsút – Bp. Honvéd 1-0 // osztályozókönyv

Tudom, a pénztártól való távozás után nem illik reklamálni, azonban mivel korábban több posztunkban is szóvá tettük a dolgot, ezért minden jogom megvan egy kis népi demagógiához:

  • Az Újpest pénteken nem áll ki a Diósgyőr ellen: játék nélkül a Diósgyőr kapja a három pontot.
  • A Honvéd második csapata nem állt ki a Dabas ellen: játék nélkül a Dabas kapta a három pontot.
  • A Felcsút nem állt ki a Honvéd ellen: óriási sportdiplomáciai sikerként le kellett játszani a meccset egy másik, számunkra a lehető legrosszabb időpontban, szerda kora délután, a klubnál bedurrant koronavírus-járvány kellős közepén, amikor a keret felét tapasztalatlan 16-19 évesekből tudjuk csak összetákolni.

A történtek tűélesen passzolnak a felcsúti valóságértelmezéshez. Idézem a honlapjukat:

Sajnos Szolnoki Rolandnak a pár napja összeszedett combsérülése nem jött rendbe, így kapitányunk kénytelen volt kihagyni a találkozót. Spandler Csaba kapta meg a helyét belső védőként, mivel lejárt az eltiltása. A ZTE ellen jobbhátvédet játszó Radics Márton maradt a helyén, akárcsak Thomas Meissner és a helyettes csapatkapitány Nagy Zsolt is a védelem fennmaradó pozícióiban. Yoell Van Nieff mellé ezúttal Urblík József került be a belső középpályára, eléjük pedig Alexandru Baluta, akit így újra Knezeviccsel együtt próbált meg harcba küldeni Hornyák Zsolt. Slagveer és Mance is kezdett, akárcsak legutóbb.

A Honvéd sem a legerősebb összeállításban léphetett pályára. Kocsis Dominik például először volt kezdő, Szendrei, László, Bocskay, Tóth-Gábor szintén 21 éven aluli játékosként kaptak lehetőséget a mai napon legjobbnak ítélt 11-ben, Bódog Tamás helyett pedig Klausz László meccselhetett a kispadnál.

pfla.hu

Tehát, amíg náluk Szolnoki egy combsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a meccset, addig a Honvéd sem a legerősebb összeállításában érkezett, miután tizenhat (közte több válogatott kerettag) játékosát kellett nélkülöznie, plusz az edzőjét.

Tehát két tartalékos csapat meccsén aratott óriási győzelmet az egyik akadémia a másik akadémia felett és pont a Módos Gazda szeme láttára.

Azért pár apró megjegyzés:

  • a Felcsút kezdőjében mindössze négy magyar találunk, de legalább mindannyian részben saját nevelésűek. A padon csak a cserekapus helyi akadémista.
  • a Honvéd kezdőjében (és padján!) a honosított, de hosszú évek óta Magyarországon játszó Kambert, Tujvelt, Lovricot és Nagy Sándort is figyelembe véve, mindenkinek magyar útlevele volt.
  • A huszonkét nevezett kispestiből tizenöt (68%) saját nevelés, míg a nevezett tizennyolc felcsútiból mindössze öt (28%). A többiek az igazolt Kiss Tamás és Urblík kivételével mind légiósok.

Mondom, a felcsúti valóságértelmezés szerint, a mérkőzés lejátszása mindenben megfelelt a sportszerűség kritériumainak, ráadásul mindkét csapat tartalékosan állt fel, vagyis nincs itt semmi látnivaló.

Óriási győzelem és egyetlen zsák krumpliba se került.


Ennyit az utólagos hőbörgésről. Egyszerűen hánynom kell az egésztől.


Tujvel
Bocskay, Lovric, Kamber, Baráth, László (Kesztyűs)
Szendrei, Hidi, Zsótér (Keresztes*)
Tóth-Gábor (Németh), Kocsis (Kerezsi)

Ha az egyik 18 éves belső középpályásod jobboldali szélsőhátvédet, a másik 18 éves csatárod baloldali szélsőhátvédet játszik úgy, hogy sérülése után a cseréje szintén egy belső középpályás; ha a csatársorod legtapasztaltabb játékosa egy 19 éves, nyáron az NB II-ből igazolt srác, és ezzel a csapattal kilencven percen át nullán tartod a milliárdokból összetákolt, szinte a legerősebb kezdőjével felálló ellenfeled, miközben a meccsen inkább neked van helyzeted, akkor

minden tiszteletet megérdemel a csapatod és a hozzáállásod.

Mert ez a Kispest!

*_ Keresztes (16) annyira fiatal, hogy három hónapja az Iváncsa még megóvott egy harmadosztályú meccset, amin pályára lépett. Mellékesen mintegy fél évvel döntötte meg Vólent debütálási rekordját, de erről majd egy másik posztban.


Felesleges lenne erkölcsről prédikálni, hiszen amíg mi tisztában vagyunk* az értékeinkkel, addig a másik fél szótárából valahogy pont ez az oldal hiányzik.

*_ jó, ez egy durván erős egyszerűsítés, de maradjunk most ennyiben. mondjuk azt, hogy kulturális tőke, satöbbi.


Osztályozókönyv //

címlapkép: mobillal lőttem a lelátóról. a képen egy mérkőzésnek látszó valami lenne.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||