Mastodon

Lesz egy gálameccs Kispesten, amit egyszerűen nem értek, pedig tuti kell legyen rá értelmes magyarázat

Amióta kijöttek a Villarreal elleni stadionavató jegyárai (5, 7 és 9 ezer pénz) azon jár az agyam, vajon kinek szól ez a mérkőzés?

Egyrészt, ugye, ott van az Európa-liga friss győztese, padján azzal az Emeryvel (hahaha, végre Kispesten is lesz MRI!), aki az elmúlt nyolc idényben, három különböző csapatával ötször jutott be az El-döntőjébe, és mindössze csak egyszer nem nyerte meg. Az, hogy a jelenlegi Villarrealból egyetlen nevet se tudnák mondani, az igazából mindegy, hiszen ki a franc követi a spanyol középcsapatokat, viszont az valamivel kellemetlenebb, hogy a kétezres évek közepi Nagy Villarrealhoz is puskáznom kellett: Forlán, Riquelme, Pirés, vagy mondjuk Reina kapus.

Másrészt viszont a Kispestnek mi köze a Villarrealhoz? Mi az ellenfélválasztás apropója? Megfizethető, mégis nevesnek mondható külföldi csapat, aki vállalja, hogy a legerősebb játékosaival érkezik a számára amúgy a felkészülés kezdetét jelentő július végi időpontban? Nyilván zsebből mondanánk méltóbb neveket, kezdve a Wolverhamptonnal, a Sampdoriával, a Monorral, vagy akár az első NB I-es meccsel (mint tették Miskolcon egy jó megyei rangadóval, a Kövesd ellen), nyilván a próbálkozásoknak nem véletlenül a Villarreal lett az eredménye.

Viszont így feltették A Kérdést, hogy mégis kinek szól majd a Kispest-Villarreal stadionavató?

A kispesti szurkolóknak? Mert akkor az 5-9 ezres sávba belőtt egyenáras, vagyis mindenféle, akár gyerek, akár családi, akár nyugdíjas kedvezményt nélkülöző zsugák egészen elképesztőnek számítanak Dél-Pesten. Egy semmit sem számító bulimeccsre, ahol az ellenfél sem jelent semmit Kispestről nézve, miközben az új stadionban gyakorlatilag csak az nem járt eddig, aki nem akart, ez az árazás akár soknak is mondható. Egy négyfős család számára alsó hangon egy húszas, viszont, ha nem akarnak a táborba menni, akkor az a húsz máris inkább harminc, miközben az emberek ahhoz vannak szokva, hogy a meccsjegyek kb. paritásban vannak a mozijegyek árával, tehát egy egység szórakozásért valahol 1500-2000 forint környékén kell fizetni.

Persze, most nem egy bajnokiról van szó, hanem egy alkalmi mérkőzésről, és nem a Paks, hanem egy Villarreal ennyi. A számoljunk 8000 férőhellyel, és átlagosan mondjuk 7 ezer forintos jegyárral, akkor azt kapjuk, hogy az áfával, mindennel terhelt összes jegybevétel 56 millió forint lenne teltház esetén (ehhez jönnek még a skyboxok és egyéb, a mezei szurkolók számára érdektelen helyszínek, valamint az esetleges szponzorációs, illetve meccsnapi bevételek, pl. büfé, etc). 56 millió forint mai árfolyamon kb. 160 ezer euró. Ennyiből kell elhozni az ellenfelet, kihozni a rendezés egyéb költségeit, satöbbi. Üzletileg nehéz elképzelni, hogy sikeres legyen a vállalkozás, szóval valamennyi buktája valószínűleg lesz a klubnak.

Összehasonlításként, hogy értelmezni lehessen mennyit ér 160 ezer euró a fociban, az Európa-liga selejtezőkörében minden továbbjutás kb. 220 ezer eurót jelent a kluboknak, és a Villarreal idén megnyerte az egész sorozatot.

Viszont ha a klub hajlandó áldozni arra, hogy legyen egy stadionavató, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem sikerült valami olyan megoldást találni, ami egyértelműen a szurkolóknak és/vagy a Honvédnak szól?

Nyilván kimegyünk a meccsre, viszont az is nyilvánvaló, hogy önkéntelenül is húzzuk majd a szánk szélét, hiszen egy valóban érdektelen bulimeccsért otthagyjuk négy bajnoki árát (a tavalyi árazás szerint). Persze, szép lesz a stadion, viszont sikerült akkorát bénázni az átvételével, hogy azok a Kispest-szurkolók, akik az új stadionra voltak kíváncsiak, már rég megnézhették maguknak élesben, tétmeccsen (l. címlapképünk), mindössze 2 ezer forint ellenében.

Tényleg nem tudom megállapítani: mégis kinek szól ez a Honvéd-Villarreal stadionavató?

A jegyár, az ellenfél, a július végi időpont (egy héttel a bajnoki rajt előtt, azonos hónapban a bérletvásárlással), és a már korábban átadott stadion együtt vélhetően nem hozza annyira lázba a Kispest-szurkolókat, hogy a 2017-es Honvéd-Videoton bajnoki döntőhöz hasonló mértékű rohamot vezessenek a pénztárakhoz. És azt is nehéz elképzelni, a (egy) Villarreal akkora tömegeket mozgatna meg, hogy fizető díszletként töltenék ki a Kispestnek szánt új Bozsik avatásán az üres székeket.

Tényleg nem értem az egész koncepciót. Nem jövök rá, hogy kinek szól a mérkőzés, nem értem az alapötletet sem. Talán egy Nagy Csapatot (ún. durranást) akartak hozni első meccsnek (ez mondjuk objektíve sikerült, szóval mindenképp jár az elismerés!), és majd lesz hozzá jegyár, akár némi benyelt veszteséggel, vagy az új Bozsikot akarták felavatni döntően abban a körben, akiknek épült, vagyis a hagyományos és az utóbbi időben passzív Kispest/Honvéd-drukkerekkel? Utóbbi esetben az árképzés nyilvánvalóan abszurd kategória (már most kíváncsiak vagyunk a bajnoki jegy/bérletárakra), előbbi esetben pedig nem biztos, hogy sikerült belőni úgy az ellenfelet (annak ellenére, hogy közben nyert egy Európa-ligát, ami azért nem semmi), hogy egyrészt a neve megérje a jegyárat, másrészt az üres helyeket (tehát a mégis távolmaradó szurkolók helyét!) tutifixen feltöltsék alkalmi érdeklődőkkel, a Sárga Tengeralattjáró honi fanatikusaival, a hungarouboaterekkel.

Hirtelen nem is tudom mi a jobb kimenetel:

  • nincs teltház, viszont jórészt Kispest-szurkolók vannak a lelátón. Ebben az esetben az ellenfél és a jegyár ha nem is tisztán, de azért valahol az értelmetlen szopatás kategóriájába csúszik bele.
  • teltház közeli állapot, viszont mi, az ünnepelni (hazaköltözni) akaró Kispest-szurkolók érezzük majd szarul magunkat, mert esetleg kisebbségben leszünk a lelátón, vagy a lelátó egyes részein. És nyilván szarul fogjuk érezni magunkat, ha olyanokkal leszünk összezárva, akik nem elég, hogy piros-fekete helyett talpig sárgába öltöztek, majd a büdös életben többet ki nem jönnek nemhogy ebbe a stadionba, de már akkor is prüszkölni kezdenek, ha Határ úton túlra kell kiutazniuk.
  • abban valahogy nem tudok hinni, hogy a stadion végül mégis kispestiekkel lesz tele.

Csak ismételni tudom magam: tényleg nem tudom kinek és miről szól ez a mérkőzés. Persze simán lehet, hogy én gondolom és/vagy kombinálom túl, és létezik egy tök egyszerű megoldás.


*_ megjegyzés, hogy tiszta legyen: az 5, 7, 9 ezres, vagyis a kb. 14, 20, 25 eurós jegyek egyáltalán nem drágák, pláne nem extrémek – amennyiben elvárható érte valami minőségi szórakozás, esetleg tétre menő a meccs.

Például Izraelben alapból, Szkopjéban viszont durva lehúzásból volt 20 euró(!!!) a vendégjegy (cserébe a szintén 20 eurós luxemburgi jegyárból 10 eurót a macedón eljáráson felháborodott Honvéd állt), Vilniusban 15 euró, pedig egy hivatalosan 6 eurós szektorban helyeztek el minket (a klub – ígéretével ellentétben – azóta sem küldte meg a különbözetet, és arra sem emlékszünk, hogy az UEFA-hoz fordult volna). Az, hogy Craiova 3 euró(!) körül alakult inkább valami furcsa kivétel lehetett, bár az is igaz, hogy a Honvéd is a szokásos bajnoki jegyárakat (kb. 5 euró) kérte el az általa rendezett nemzetközi kupameccseken. A budapesti Eb-re a legolcsóbb jegyek 30 euróba kerültek, és ott is simán megtelt a stadion.

Láthatjuk, a Honvéd tétmeccsein eleve elég nagy szórás mutatkozik a jegyárakban, ráadásul európai összevetésben egy-egy kiemelt meccsre a jelenlegi összegek egyáltalán nem számítanak magasnak. Innentől viszont mindenki maga kell eldöntse, hogy mennyit ér meg neki egy – nevezzük így – új stadion, egy Villarreal elleni bulimeccs, és legfőképp a Kispest.


személyes megjegyzés: nekem speciel nem ér ennyit, de mivel a Kispest játszik, úgyis ott leszek, hiszen a két dolog között (megérés és Kispest) alapvetően nincs összefüggés.


update [20:00] // közben a Honvéd egy újabb programpontot árult el a stadionavatóról: fellép a Bagossy Brothers Company.

Nos, én nem ismertem őket, azonban röpke keresés után kiderült, hogy egy gyergyószentmiklósi zenekarról van szó, akik elég nagyot mennek az elmúlt pár évben. Konkrétan az egyik daluk (ez) tartja a leghosszabb ideig a Mahasz Stream Top 40 listán szereplő dal rekordját. Szóval, izé, ők ilyen kortárs popzenei előadók. (Bár nekünk minden egyformán, ugye.)


Mennyire hoz lázba a Honvéd-Villarreal stadionavató?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||