Mastodon

Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen

person holding pen pointing at graph

Az idei őszi szezon egy meccsel hosszabb lesz, mint a tavalyi volt, ezért, most mutatjuk meg, mennyit sikerült előre lépni: 3 (azaz három!!33!!3!!!) egész pontot!

Mielőtt bárki azt mondaná, ez kevés, sőt, egyenesen lóf*sz, azoknak üzennénk, hogy a harmadik legmagasabb fajlagos javulását mi mutattuk be tavalyhoz képest az egész enbéegyet tekintve.

Szembetűnő az Fradi és az MTK visszaesése, valamint az egy meccsel kevesebbet játszó Felcsút és a Kisvárda megugrása.

Nézzük meg a változást az egy meccsen szerzett pontszámok átlaga alapján:

A tavalyi Bódog-Urbányi-féle ámokfutást (0,83 ppm) követően a vezetőség Pisontba vetett hitével (1,75 ppm ősszel, 1 ppm tavasszal) vonultunk téli szünetre, majd alig pár meccs után, már februárban érkezett Feri (1,25 ppm tavasszal), és távozott Urbányi. Alapos átgondolást követően minden a terveknek megfelelően történt. Esetünkben fejetlenségről, kapkodásról beszélni egyértelműen rosszhiszeműségre vallana.

idényedzőmgydvppm
2020 őszBódog122460,83
Pisont42111,75
összesen164571,06
2021 őszHorváth166281,25

Tavaly ősz végén csalódásként éltük meg, hogy Pisont első meccsén, beszarinak tűnő taktikával csak egy nulla-nullát játszottunk Kisvárdán. Vagyis az akkor dobogón, manapság viszont egyenesen az élen álló Kisvárda ellen.

Tavaly még belefért a gőg, hogy egy Kisvárda ellen talán nem bekkelni kéne a helyzetünkben, idén azonban minden ilyesmit engedjünk el. A Honvéd semmilyen szinten nem számít esélyesnek a bajnokságban. A Honvéd ugyan nagycsapat, mert a történelme alapján jár a megnevezés, azonban az elmúlt két-három idényben a középcsapati státuszhoz is baromira szerencsés lapjárásra van szükség.


Ebből az évből egyetlen meccs maradt hátra, egy Fradi az Üllőin. A várható pontszámunk nulla, vagyis elég komoly esély van arra, hogy ezt az őszi idényt 20 ponttal zárjuk. Tavaly – épp egy ZTE elleni hazai 2-2-t követően – tizenhét forduló után 18 pontunk volt, vagyis ahogy a címben írtuk

az előrelépés megkérdőjelezhetetlen!

Idén egy edzővel is jobb átlagot hoztunk, mint tavaly kettővel!


30 lőtt és 30 (31) kapott gól

30-31 a gólkülönbségünk, és nálunk (61) csak a Paks játszik gólgazdagabb (73) meccseket.

Jól látható, hogy a grafikon közepén helyezkednek el az inkább kiemelkedő csapatok, vagyis azok, ahol az edzők szeretnek olyasmiről beszélni, hogy a támadásunk rendben van, a védekezésünkön kell finomítani.

A francokat. Nem kéne a népet hülyíteni. Ebben a tartományban totális fejetlenség uralkodik. Ha egy csapat például gyenge, akkor kevés gólt lő, és legfeljebb sokat kap. Ehhez képest a két kiesőhelyen álló csapat is kevesebbet kapott, mint mi.

A másik, a lőtt gólok száma. A Paks (38) és a Fradi (31) mögött a legtöbbet rúgtuk a Debrecennel (30) együtt. Érdemes megnézni, hogy hol áll a tabellán a Paks, a Honvéd és a Debrecen. A lőtt gólok száma ugyanis önmagában ugyanúgy érdektelen mutató, mint a kapott góloké. A kettőt együtt érdemes vizsgálni, hiszen valahol ott találjuk, hogy egy csapatnak mennyire kiegyensúlyozott a játéka. Egyáltalán, hogy beszélhetünk a csapatnál játékról. (Nyilván vannak kivételek, azonban az idei bajnokságban egyetlen csapatnak sincs extrém kiugró pozitív vagy negatív gólkülönbsége.)

És ha már itt tartunk, kíváncsi voltam, a legutóbbi bajnokságokban mikor, vagyis hányadik fordulóban értük el a 30 lőtt, illetve a 30 kapott gólt:

bajnokságlőtt 30kapott 30
2015/162527
2016/171832
2017/181718
2018/192530
2019/202925
2020/212021
2021/221616
2016/17-ben az egész idényben kaptunk összesen 30 gólt

Utoljára EvdM idején, bajnoki címvédőként húztuk be hasonlóan korán a 30-30-as mutatót. EvdM-nek télen mennie kellett.

Grafikonon így néz ki az előbbi tábla:

Amióta tizenkét csapatra szűkítették a bajnokságot igazából két extrém mutatónk volt:

  • a bajnokcsapat masszívan és tartósan pozitív gólkülönbsége (l. a nyíl hossza),
  • illetve Sannino csapatának gólképtelensége, és ezzel összefüggésben a tartósan negatív gólkülönbsége.

Az idei, vagyis a korán elért 30-30 nevezhető talán a harmadik kiugrásnak, azonban pont EvdM az ellenpélda rá. (EvdM egyébként 16 forduló után 25 pontnál tartott (1,56 ppm), és végül 1,47-es pontátlaggal kellett mennie. Feri jelenleg 1,25-ön áll.)


Tehát.

Sokszor belefutok olyan megállapításokba, amik próbálják tagadni, esetleg úgy csavarni a valóságot, hogy – teszem azt például – ki lehessen hozni, mennyire rossz volt Hemingway idején, és mennyire jó most, hogy mennyit változott a magyar foci az elmúlt években, hogy bla, bla, ba. Mintha ez és ennyi lenne az egyetlen és überalles mérőszám a Honvédot tekintve. Vegyünk pár tipikus gondolatot:

  • erős a keretünk, talán erősebb, mint a bajnokcsapaté volt.*
  • nagyon megerősödött az NB I., ide a kevés már kevés.
  • nem volt szerencsénk, bezzeg, ha pár meccs máshogy alakul.
  • legalább izgalmasak, és sok gólt hoznak a meccseink.
  • igazából nem Ferivel/Kunnal van a baj, hanem (és itt általában hiányzik a hanem utáni rész)
  • türelem.

*_ vajon akkor mi nem működik, ha a keret rendben van? a klubház is, az edző is, a minden is, szóval akkor mégis mi nem működik? egy egyszerű kérdés, amire valahogy sosem kapni egyértelmű választ. lásd a következő pontot: ha feltételezzük, hogy igaz, akkor például a ZTE vagy a Paks mostani kerete is erősebb, mint a Honvéd pár évvel ezelőtti bajnokcsapatáé.

A Hemingway-féle modell valóban kevés lenne most az NB I-hez, azonban nem feltétlen azért, mert a pályán nem bírná felvenni a versenyt (láthatjuk, a méregdrága csapatunknak mennyire sikerül az olcsójánosok ellen), hanem mert egyszerűen képtelen lenne kigazdálkodni a Honvéd infrastruktúrájának fenntartását. A Hemingway-féle modellben nem volt annyi tartalék, hogy az akadémiát, és főleg az új stadiont üzemeltetni tudja. Egész pontosan az itt keletkező veszteséget máshonnan ellentételezni. A modell bukásra volt ítélve, és az Öreg – egy szép összeg kíséretében – pontosan az utolsó pillanatban exitelt.

A baj inkább az, hogy a normálishoz közelítő körülmények között nagyjából fenntartható modell helyébe nem egy jobb, hanem egy - úgy látszik finanszírozható, azonban - máshogy életképtelen lépett.

Nem kell mindenben a bezzeg régen/bezzeg most dumát keresni, hanem meg kell próbálni mindent a saját működési közegében vizsgálni. A Honvédnak két működési közege van: a magyar futball, és maga a Honvéd. A történelem (vagyis az elmúlt) egy példatár, amiből lehet tapasztalatot meríteni, valamint bármelyik tetszőlegesen kiválasztható szelete egy bázis (l. következő bekezdés), ami mérési-, hasonlítási alapként szolgálhat. Így történhet meg, hogy egy múltbéli tökönrúgás relatíve jónak tűnik a jelen szívlapáttal arconb*száshoz képest. (Nem állítjuk, hogy épp szívlapáttal b*sznak arcon minket, mindössze érzékeltetni próbáltuk, hogy ami esetleg a mához képest korábbi jónak tűnhet, az valószínűleg relatív, és simán lehet, hogy már a korábbi is kellően rossz volt.)

Játékospolitikában, tudatosságban fikarcnyit sem léptünk előre (utóbbi korábban sem volt, most sincs – a gazdasági kényszert ne nevezzük sportszakmai tudatosságnak), nagyvonalakban ugyanaz történik, mínusz a téli bálabontások, pluszban legalább jóval több pénzből. A szakmai munka ugyanúgy kizárólag az edző személyétől függ, azonban a mindenkori edző kiválasztásában még annyira sincs mázlink, mint korábban volt. A három fixen kinevezett mindegyike hatalmas bukásnak tűnik (Sannino, Bódog, Horváth vs. Supka, Pölöskei, Sisa, Morales, Supka, Rossi, Vierchowod, Rossi, EvdM, Supka).

Egyszerűen nem látni, hogy mit akarunk, mi a klub célja, és azt hogyan szeretné elérni. Egyszerre tapasztalható a töketlenkedés és a kapkodás. Mintha a klubnál senki sem vizsgálná a folyamatokat aszerint, hogy mi a működő, előremutató, és mi az, ami rossz irányba hat, viszont ha elég korán felismerjük, akkor elkerülhető a baj. Talán ennek köszönhető, hogy a hatalmas mélypontok idején napokra elhallgat a klub, majd nagy nehezen meghoznak, esetleg elmismásolnak egy döntést. (A Ferinek adott állítólagos ultimátumban is felfedezhetőek a töketlenkedés és a kapkodás motívumai.)

Van baj.


címlapkép: Lukas/Pexels.com

? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||