Mastodon

Most jó kispestinek lenni…! -ja bocs, nem ide

MTK – Kispest beszámoló

Borús jövőkép. Forrás: foodprocessing.com.

Most hetekig ilyen-olyan elfoglaltságok (meló, esküvőkre járás, talán nyaralás) miatt nem fogok tudni meccsre menni, és a régi reflexek miatt ez napok óta bánt, egész héten pedig az lebegett előttem, hogy pont ezért az MTK ellen mindenképp kinn kell lenni. Már csak azért is, mert végre nem ideiglenesen vagyunk a Hidegkuti vendégszektorában, hanem azért, mert évente csak kétszer kell idejönni és ebből ez az egyik; mert amúgy szeretek erre a környékre meccsre járni, és mert olyan béna gödörben lévőnek tűnik a csapat, hogy ilyenkor mindig nyerünk egy váratlant. De, úgy látszik a 2019 tavaszán kezdődött csodálatos új érában, mint annyi minden más, ez a trend is fejre állt.

A meccsre kiérve a még Netovább-ozó többieket inkább a lelátón vártam be, és érkezett is a gárda, teljes létszámban. Többen hozzám hasonló indokokkal nyomták meg ezt a mai meccset (ki cseh meccs-nyaralás, ki más ügyek miatt nem lesz elérhető a következő hetekben), de nagy optimizmus nem volt az arcokon – már a kezdő sípszó előtt sem. Kötelező szarkazmusok, reménykedések, anti-reménykedések és félszegen bizakodó tippek köröztek körülöttem a Hungária körúti éterben, majd jött az MTK új indulójának debütje, amit Ábel és Fanta urak extázisban táncoltak végig, Gyuri és Salvatore, kisBabarral kiegészülve inkább megrettenve hallgatta-nézte az új magyar buzdítódal-csodát. Ha akkor valaki leszól a futball-égből, hogy mára ez volt a legnagyobb örömük, de korántsem a legnagyobb döbbenetük, azt hiszem, lelohadtak volna a mosolyok az arcokról.

Pedig de.

A meccs első és második félidejéről kéne most írnom ebben a blokkban, meg a játékosok értékeléséről – erről sokat nem tudok. És nem azért, mert átdumáltam a meccset – nem, végig néztem, nagyrészt némán. Egyszerűen nincs mit írni. Talán annyit, Feri “mester” változtatott a kezdőn, végre eltűnt a kényelmesen potrohos Nagy Dominik, helyén Májer Milánt üdvözölhettük az induló felállásban, akkor még nagy örömömre. Nagy Geri padra került vissza (Sérült? Mert a DVSC ellen még ő volt a legvállalhatóbb, Feri állítólag kedveli a játékát, akkor most mi van?), helyén Zsótér (!!!!????) a másik ütközőposzton. Zsótér. A másik ütközőposzton. Hm. Tamás Krisztián megint eltűnt (Sérült? Szar? Edzéseken pajzán adomákkal zavarja a többieket? Valaki tud valamit? Mondjuk a klubhonlap?), helyén a Lölőtől ajándékba kapott brazil gyémánt Thalys. Na nézzük.

Az eredmény kétségbeejtő. Kényelmes, fásult, enervált, lábszagú első félidőt tolunk. Májer Milu szegény életlen, mint a fejszém a múlt heti, a házunk előtt leszakadt, Hemy úr derékbőségét idéző vastagságú platánág felaprítása után; Bőlében annyi az erő, mint anno a kezemben, az előbb leírt fanyűvő akció után. Zsótér az új posztján fogalmatlan, Boti hamar besárgul hátul, Eppel szegény még mindig formán kívül, és hát a jó Thalys… Megvan az új George Gebro, azaz egy újabb fantáziátlan, szürke, állandóan hátrapasszoló fostos légiós az elátkozott balhátvéd-posztunkon. Pedig milyen arcok voltak ott korábban… Davor Tippmiksz Magocs… Az ukrán Jancsuk és a francia importcsokkó Morales alatt, már a nevét se tudom… 2015-ben Csábi Jocó menesztése után a Rossira is rásózott, 1-2 meccset kapó francia ében czukk, neve szintén elszállt a szélben… a derék Gebro. Laczkó. Atyám, ő még bajnok is lett. Toncsiiiiiiiiii Kukooooooooocs. Ő legalább egy czukor volt. És még folytathatnánk. Nehéz cipőbe, nehéz örökségbe lép Thalys, de meg fog felelni a feladatnak. Lusta, puhos, azt se tudja, hol van, de pénzt itt is lehet keresni, alibipasszainak száma elhalványítja Hidi Patyáéit, klasszik ignorant zsoldos a rosszabb fajtából. Legsivárabb Hemy-évek, üdv újra Kispesten! Pedig elvileg ugye azért örült mindenki, hogy a sátán után jön az aranykor…? Megjött!

MTK közben vezet, Grozav. Fasza, alakul ez. :(

Második félidő? Ugyanez, azzal a difivel, hogy a múlt heti Klemenz besárgulás után most Boti marad fenn sárgával, pedig a padon ül Batik, Bardea. Utóbbitól Ferenc úr félhet, mint ördög a tömjénfüsttől, mert sosem játszatja, noha a Pisont alatti fehérvári debütje számomra több volt, mint biztató. De tény, Feri látja nap mint nap. Ha jól látja. Mindegy is, Boti közben kiiktat egy MTK-st, sárga, piros, megint emberhátrány, ráadásul a gecmajer VAR megint ellenünk játszik, vagyis nincs velünk, a pálya talaja is milyen má’, így nem lehet játszani. Sajnálom, hogy már nem járok sajtótájra, komolyan érdekelne a majdani nyilatkozat, elmélkedek.

Közben az idő megy, az utolsó 10 percet megnyomja az addig szórványosan kurvagyengéző tábor, erre megnyomja a csapat is, de már veszett fejsze nyele. Az MTK szerencsénkre elöl katasztrófa, ha jobban figyelnek, kaphatnánk még kettőt, de ennyit tudnak. Ahogy a Debrecen, úgy ők sem világverő alakulat, most azt mondom, egyik se lesz első hatban. Ezektől sikerült kétszer tök simán kikapni. Igen, simán, mert most csak 0:1 lett, de ha 4 napig játszunk, akkor se lövünk gólt. Siralmas, amit nyújtunk. Ez az MTK, a Dénes Tamás-hasonmás videós gyerekkel (Hanta mondaná: szevasz, bajnok) szagtalanabb, mint Moralessel anno mi voltunk, teleszórta Filipovics haverjával együtt az MTK-t tucatlégiósokkal, és így is, így is simáznak minket.

Vége a meccsnek, indulunk haza, a többiek meggyőznek még egy kör Netovábbra, jó, legyen, úgyse leszek most hetekig. Sörözés/teázás közben jön a hír: Feri szerint nagyot ment a csapat, jól kezdtünk, uraltuk az első félidőt, jól játszottak a srácok. Erre két dolog jut az eszembe.

  1. Ferenc kezd Bódogulni, a múltkori VAR-os, legrosszabb Belga-gúnyszámokat idéző mentegetőzés, és ez a mostani, “minden remek amúgy” (nem akarok csúsztatni, a végén azért elismerte, hogy gyászos a nyitány), “uraltunk, domináltunk, csak valami kis hiba csúszott a gépezetbe” magyarázkodások nagyon veszélyesek. Remélem már keressük a megoldást edzőposzton is, mert ez így kevés lesz, és minél tovább várunk, annál nagyobb lesz a baj. Mert ugye csapatot nem tudsz leváltani, edzőt igen. És az a helyzet, hogy mióta itt van, kezdve a tavalyi nyögvenyelős bennmaradással, folytatva az “ígérhetjük, egy más Honvédot látnak majd a szurkolók” jóslatokig (jaja… más…még trágyább…), nem sok olyat tett le az egyébként a várakozásaimhoz képest szimpatikusabban induló Feri úr az asztalra, ami miatt a térdébe kapaszkodva tüntetnék a távozása ellen. Lassan lefőtt ez a kávé, Feri, és nem ez az utóbbi fél év volt a magyar edző szakma legnagyobb propagandafilmje, maradjunk ennyiben.
  2. Hogy ne legyünk igazságtalanok, van itt valami nagy baj évek óta. Feri bukni látszik, hogy elegánsan-e vagy sem, az majd kiderül, de bukott itt a kókler Sannino, a dumában már kloppi Bódog, és szegény, a saját szurkolói által is mocskolt Pisont. Ez már négy ember. Ami viszont alapvetően nem változik, az a keretünk. Aminek úgy látszik nem igazán tett jót a Kispestre is beköszöntő Kánaán: a rendezett technikai körülmények, infrastruktúra, fizetések, már mindenben felzárkóztunk az élmezőnyhöz a játékosok bevallása szerint is, és ehhez képest jön ez a kurva kényelmes tempó. Szakember és motivátor legyen a talpán, aki ebből a keretből kiveri a bennmaradást év végére.

Mert a feladat nem lehetetlen. Pesszimistáskodásaink közepette sem kell túlzásba esni – képességek alapján ez nem kieső keret. Hozzáállásra, pszichés állapotát tekintve viszont az. Ide olyan edző fog kelleni, aki érti is a szakmáját, tud taktikákat, ezt át is tudja adni, nem magyaredzősen, lózungokal, beszédeket tartva, hanem beleverve azt mindenkibe az edzésen. Ki van ilyen? A kopasz lóbaszó tag (szívecske) a válogatottnál, ő nem elérhető most. Külföldről valaki lutri? De akkor az fiatal legyen és sikeréhez, nem VW, nem old bohóc Sannino bácsi, hanem valaki jól kiválasztott arc. Persze a jelen vezetés ilyet honnan választ, honnan a tapasztalat? Az ázsiai kereskedőházakból? A dunakeszi futsalból? Megint előrángatjuk Nagy Lacit, hogy Cordellával csaljanak ide valami 10 éve padot sem kapó pizzafutárt Anconából? Ez is necces.

Itthonról még elkeserítőbb a választék. Supkára mondják, megtört valami közte és a keret között 2019-ben, ennek ellenére azt gondolom, ha ő marad Sannino helyett, az az év is 3.-4. helyes zárást hoz, és a derék Supi minden hibája mellett most is garantálhatna egy 7.-8. üzembiztos helyet. Többről én nem is álmodnék idén, legalább ki nem esünk. Persze fiatalok beépítéséről akkor lemondhatnánk, de idén, kezem a szívemre teszem, ki épülhetne be? E terén is, ha már itt tartunk, 0 a koncepció a klubnál.

Ahogy mindenben. Idejön az új vezetőség, a kupadöntős, 4. helyezett edző kibaszva, jön az olasz világvándor, 60 fős segédszemélyzettel, hogy beégjen a Lanzásított kerettel bunkerezve, a sérült Nagy Gerit csapágyasra hajtva. Őt a kertek alatt elhajtjuk, jön Pisont, és a Sannino team maradványai, aztán mire összeáll a kezében a keret, hozzuk Bódogot. Közben új koncepció, sportigazgató (ami jó felállás, de rossz a személy hozzá). Bádogbéla bukik, Pisont tűzolt, majd bukik, erre már Urbányi is bukik, akivel előtte azért még Pisont előtt letárgyaltatják (vele!!!) Bódog utódját, elképesztő. Urbányi tavasszal kidobva, és vele a sportigazgató intézménye is, hirtelen minden döntés Ferié, aki el is mantrázza 10-szer, hogy ez nem az ő kerete, majd nyártól.

Nyár. Nem tudom ki igazol, elvileg Feri, de csoffadó szájából ítélve a Thalys-i bejelentéskor, talán mégsem. Lukics rendre csere nála, pedig elvileg játékban van, akkor nem ő kérte?

Sok a kérdés, kevés (=0) a válasz.

Ami pedig baj. 2 forduló ment le, két építkező, gyenguszabb keret ellen feküdtünk le simán, nézve ki a fejünkből.

A lelátó kurva gyengézik, de míg a buzi Hemy kisebb megszakításokkal 13 éven át ment, addig az új czukor tulajdonosok eddig egy félhangos megjegyzést sem kaptak. Érdekes világ ez.

Nehéz évet, nehéz éveket látok magam előtt. Fradi ellen folytatom a részemről szeptemberben, meglátjuk, kikkel, és hogyan.


Osztályozókönyv