Mastodon

Két apróság a szombati poszthoz

Egy // a bedobás akkor szabályos, ha mindkét láb a vonalon, vagy azon kívül van. Ha kissé belép a pályára, az a szabály szerint nem gond, ameddig legalább a sarka a vonalon van.

Kettő // természetesen Kadiri leshelyzetének elemzésekor vicceltünk, hiszen egy matematikai nonszenszt írtunk le. A hajtás után elmagyarázom.

A helyes kép

A képre két segédvonalat húztunk be (feketével), mégpedig az ötös és az alapvonal meghosszabbítását egészen addig, amíg a perspektívából adódóan nem találkoznak. (Szombaton a tizenhatost és az ötöst húztuk be – helytelenül: l. perspektivikus torzítás, vagyis a lencse annyit torzít, hogy a három párhuzamos, tehát az alapvonal, ötös és tizenhatos meghosszabbítása csak páronként metszi egymást.)

Rózsaszínnel összekötöttük Kadiri utolsó szabályos testrészét (sarkát) a két segédvonal találkozási pontjával, azonban fontos, ez a vonal nem jelent semmit, hiszen itt nincs legalább két pont, amit a pályán vettünk volna fel. (Szombaton a védő vállát vonalaztunk be, ami önmagában egy nonszensz, hiszen amíg a láb viszonylag közel van a talajhoz, addig az mérhető a szintén a talajra festett vonalakhoz, addig a váll, illetve fej attól másfél-két méterrel magasabban van, tehát egy újabb dimenziót is vizsgálni kellene, amire az ilyen felbontású állóképek már végképp alkalmatlanok.)

zöld vonal a lényeg, vagyis a védő leginkább belógó testrészét (ez valószínűleg a lába, de pár pixel lehet csak az eltérés a vállával, azonban utóbbit nem mernénk vizsgálni) és Kadiri utolsó szabályos testrészét (sarkát) összekötő vonal. Jól látható, hogy ez a vonal a segédvonalak találkozásától balra folytatódik a végtelenben, ami azt jelenti, hogy olyan szöget zár be az alapvonallal, amiből könnyen belátható, hogy Kadiri közelebb található hozzá, mint a védő.

A megoldás tehát: les.


disclaimer egy // utólag is elnézést, ha nem voltunk kellően egyértelműek a szombati posztban. A VAR számunkra továbbra is egy abszurd valami, nehezen tudunk komolyan beszélni róla.

disclaimer kettő // a poszt korábban is kiment volna, de még mindig vannak gyerekbetegségei az oldalnak a költözés miatt. Most (hétfő, napközben) épp rendre Bad Gatewayre futunk.


mindettől függetlenül // továbbra is tartjuk, az ilyen lesek a VAR előtt nem léteztek a természetben, és ha Mózes még egyszer felmenne a hegyre, akkor tizenegy ponttal jönne le onnan:

11. Ne nézd meg a te videódon azokat a helyzeteket, amiket eddig sem néztél meg, és ne ítélj mást ilyenkor, mint amit eredetileg is ítéltél volna.


🗣️  a hozzászólás // előmoderált.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||