Mastodon

A taktika elfogyott, koncepció nem is volt

Sajnos mind az én óvatos tippelgetéseim (1%, hogy bejön a skót 19-re lapot húzás és 99, hogy nem) és Ábel úr friss extázisa a dzsíniösz lad kapcsán nagyon úgy néz ki, hogy azelőtt mutat be spontán öngyulladás utáni rommá égést, mielőtt még igazán el is kezdődhetne a sztori. Hogy Tam barátunk szigetéről származó klasszikussal éljek, Mendelényi babáék újabb hagymázas (ezúttal skót pubertásokra épített) kastélya előbb kigyullad, aztán összeomlik, végül elsüllyed. És hogy maradjunk a klasszikusoknál, jobb posztcímet sem tudok találni, mint Georgie barátunk szomorú Spencer-Hill parafrázisát, amit a 4. bekapott gól után mormolt megsemmisülten a halovány grapefruitos radlerébe a sóstói lelátó tetején.

Próbálom persze magam még biztatgatni, hogy ez csak két meccs volt, nem kéne, rögvest temeti a Tamkurczot meg a Csodaturmixot meg az Alex Segovia sporttudományos szertárost, az egyszer Kispesten már megbukó magyar erőnléti edzőnket, meg a remekül összerakott keretet, de 33 év Kispestszurkerséggel a hátam mögött pontosan érzem, hogy ez a mostani show bizony közelebb van a 2002-es augusztushoz, mint mondjuk Morales vagy Aldo szintén duplanullás keretekből kinőtt varázslataihoz. Ábel kérdezte hazafele a kocsiban, miután elgondolkozott azon, hogy a Paks-Vasas-Fradika-Újpest négyestől is esélyes lehet a 0 pont, hogy „Atti amúgy volt már olyan edzőnk, aki nem szerzett pontot és úgy ba..ták ki?”. Gondolkodtam, és csak a dicső Krémer-éra jutott eszembe, hiszen Karcsi bácsi 3 vereség után menekült haza félidőben Gázszer cityből, majd 1 meccs Szepessy interregnum után Varga Zoli érkezett szintén Krémer adjutánsként, akivel pedig 5-ből 5, vagy 4-ből 4 szopó lett, mire Komora végre behúzta az első 3 pontot nem ideiglenes edzőként a Fradi ellen. Szóval Tamnak kinéz egy krémeri keretes a kispesti annalesekben, ha nem kapja el a Paksot egy hét múlva, bizakodásunk alapja már csak ez marad. És van, aki optimista, KLTE elnök úr, vagy épp Fanta 10 éve itt élő 50-es skót (!) haverja (aki olvassa a blogot, ezeken a fantai extrémizmusokon már fel sem húzza a szemöldökét, ha jövő héten a Dalai Lámával jön meccsre a mester, azon se hümmögnék nagyot, sőt azon sem, ha félvállról közölné, hogy az Öreg 3 hete nála lakik Kőbányán és amúgy SZAC-fan lhaszai gyermekkora óta), szóval Fanta skót haverja és KLTE elnök úr kórusban nyugtattak, hogy nekünk nem a Vidit kell elverni, akik idén bajnokesélyesek, hanem majd a Paksot, addig nincs gond.

Szerintem van. De hát én pesszi vagyok.

A meccsről sokat értekezni nem könnyű. Értelmesebb része volt a vasárnapnak a lefele út, amelynek során ismét frenetikus szurkolótábori rétegzettség tanulmányokat folytattunk, a „ki és kit és miért utál” vonalon szomorkodva. Valamint az a momentum, amikor az első félidő egy unalmasabb pontján (azaz a 45 percből bármelyik random 35-ben) elmentem a lelátó tetején kitekinteni hátra a betonkorláton a tájban „gyönyörködni” és végre 30 év után leesett, hogy miért sóstói a Sóstói. Tényleg van itt egy penetránsan nagy halastó. Gondolom, ez már mindeninek megvan, csak nekem volt extra infó, de azért örvendeztem ezen. Apró örömök az Életben.

A másik csodás pillanat az volt, mikor az első félidő közepén az egyik ismert Hemy-ellenfan zarándokolt oda hozzánk és a 2:0 után elkeseredve jelezte, ez a világtörténelem legszarabb Honvédja. „Nana”- mondom, „azért a vén gazemberhez képest ez ég és föld, ne viccelj már!” „Ez???” –szól a szomorú válasz. „Lehet, hogy 1-2 dologban jobban működik a klub, bár nem sokban, de ez egy katasztrófa.” Hűha, ide jutottunk.

A második félidőben közben Gyuri és Ábel kollektív önkasztrálásra készülnek, miközben új kedvencüket, Ennint nézik. A kanadai czukorfalatról el kell ismernem, méltó tagja a kispesti Pantheonnak. Kommunikációs direktor úr és teamje ehhez képest képes belökni a héten vele az interjút, melyben az ében ász boldogan csacsogja el, hogy állítólag rengeteg üzenetet kap a szurkolóktól a közösségi felületeire, hogy milyen hasznos a játéka.

: )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Komolyan kérdezem, Csaba, te írod ezeket, vagy valamelyik gyakornok? Óriásiak vagytok. Az észak-amerikai prériik/tajgák katari VB-re hajtó királya tegnap is jobb esetben Hidi Patriki hátrafele tartó alibi passzokkal pengézett elöl (csak ő ugye elvileg a góllövőnk lenne, nem a szűrőmester) némely labdaátvételekkor olyan sikeresen rúgva p…án magát, amit Sunnyboy is oktatókazettán nézne jó dolgában két határúti ZigZagburger között. Elementáris flash.

Irányítóban továbbra is szegény Donátot égeti Tamkurcz, gondolom a héten a FM játékban ez jött ki optimális megoldásnak, csak a valóságban nem akar működni a dolog. Közben az állítólag irányítónak hozott Plakuscsenkó az oldalvonal mellett alibizget, ugyanúgy, mint az a másik semmirekellő izlandi bubukin, sírva fakadok, komolyan, a faszinak zsinórban két meccs óta nincs egy normális megmozdulása a már lefújt kezezés után csavart semmi haszna gólját leszámítva egy hete, de ugyanezt a szart hozta egész tavasszal, erre őt tartjuk meg.

Az új igazolások: a bright-i, rufino-i iskolát képviselő, a lett bajnokságból kikölcsönzött, az elmúlt években 2-3 gólt rugó Ennin; az azt se tudja épp hol van Plakuscsenko; az állítólag annyira tré, hogy kipróbálni sem mert Gomis; hátul az ex-kisvárdai belsőkettős szürkülete, mi van itt? Ki igazol? Kungabi, te vagy az? Nagy Laci? A magyar focit évekkel ezelőtt még kigúnyoló scout gyerek? Ki hozza ezeket? És én még Hemyt szidtam a Palaciosaival meg Izazoláival? HÁT EZ UGYANAZ!

Ja nem, bocs, igazoltunk egy éve sztárt is. Be is hozzuk most a második félidőre a szégyentelen puhost, akit ugye csak én szidok, és egyik ex-törzskommentelőnk szerint ez gyalázatos dolog részemről, hisz a puhindzsérót csak ki kell szolgálni és veri a gólokat. Mint tavasszal! Ja, nem. Tegnap kapott pár megfutható labdát, nem mondom, csak… Ja igen, azt meg is kellett volna futni, de a héten megint csak sok vekni lett lenyomva a csevap mellé. Kocsis Dominiktől mondjuk, megkérdezhetné, hogy kell hajtani. És érdekes, most nem volt címercsókolgatás sem, mint Felcsúton a hősies gólja után, csupán a meccs végén egy hányaveti taps a tábor felé 40 méterről, majd folyt is vissza az öltözőbe, gondolom már az esti partyn jártatva az eszét. Bohóc. Csak azt nem tudom ki a nagyobb bohóc, ő, vagy aki ikonnak tart egy ilyen léhűtőt, szemben az eltakarított „szent tehenekkel”. Kurva jók vagyunk mi a lelátón is.

A végére érkezik Gaylord helyett Traoré barátunk. Szegény, ő is rendesen hozzászürkült (a mondjuk eleve nem túl éles árnyalataiból) a csapat nihilizmusához. Azért még mindig értelmesebben mozog nálam elöl, mint a rajongói levelek és katari VB wannabe kanadai ajatollája, de Ábelnak is gaza van, aki szerint ez csak „vakok közt félszemű a király” történet.

Tamkurcz persze elmondja a sajtótájon, hogy 20 percig kurva jók voltunk, majd onnantól beteszi nyilatkozatként a belga vonatkozó számát, szomorú ezt látni, pedig szimpatikus fickó a dundee-i kis szélhámos. Azért lássuk a fejlődést is: most már sem ő, sem Csodaturmix nem tapsoltatta magát 10 percig a „takarodjatok” oratórium közepette, legalább a fordítók már jól dolgoztak! Ez is valami!

No itt tartunk most. Kisvárdai filozófiára szabott keret (ótvaros világválogatott) csak épp szar igazolásokkal. Szupertehetség skót edző és igazgató, akik monitor előtt bizonyára istencsászárok, csak a magyar foci, magunk közt szólva sem megugorhatatlan nehézségű valósága előtt rottyantanak be élőben előttünk, a színtelen szagtalan Vignjevicset vagy a futballgyilkos Sanninót siratva vissza velünk (itt tartunk). De nem ők a fő hibások ebben. Fiatal gyerekek, meg akarják ragadni életük lehetőségét, nagyot alakítani egy csapattal. Így rábólintanak minden szar igazolásra, trottyos középcsatárra, utolsó pillanatban kirúgott kezdővédőre, csak hadd csinálják a játékukat. A fő bűnös az a hozzánemértő brokkoli, aki félévente új koncepció mentén nevez ki edzőt, hoz vissza régi kedvencet majd rúg ki régi kedvencet, hoz kurvadrága szart majd hoz inkább olcsó szart, és 3 év után sem tanul semmiből. Semmiből.

Várom a másodosztály megtisztulását jövőre. Ha több évig tart, több évig tart, de legalább azonosulható Kispestem lesz megint, Csirkicsek, Flakon Bergák, Bwana-Bwanák, Gaylord Pussycatek, ukrán bálák és fancy edzésvideók nélkül. És remélem Mendebabáék és Azurákok nélkül. CSAK!


Osztályozókönyv