Mastodon

A magyarokat és a saját nevelésűeket fokozatosan légiósokra cseréltük, azonban ettől nemhogy jobb nem lett a helyzet, hanem inkább sokkal rosszabb

Bocs a sok grafikonért, de ezt máshogy nehéz lenne elmagyarázni.

Mielőtt bármibe belevágnánk, egy gyors grafikon, hogy mit értünk a címben sokkal rosszabb alatt:

Amióta átvették a klubot, ilyen kevés ponton nem álltunk még 17 forduló után, és mindezt úgy, hogy a kék kivételével, a többi vonal ugyanúgy a kiesőhelyek környékét jelentette a korábbi években.

Elég csak ránézni a gólkülönbségünkre. A legrosszabb év végén nem volt annyira negatív, mint ahol most tartunk.

És mindeközben

a csapat gerincét légiósokra cseréltük

és nem is kicsi mértékben:

Függőleges tengely: összes perc, vízszintes: fordulók. A vonalak az adott fordulóig mért összes perceket mutatják.

Jelenleg (zöld összefüggő vonal) annyi légiós játékpercnél tartunk, hogy a tavalyelőtti idényt már a 11. fordulóban lehagytuk, és az idény felénél a tavalyinak (12708 perc) is elértük a 75 százalékát.

Negyedik grafikon a posztban, és biztos vagyok benne, hogy nem mindenkinek rutin a mindenféle bonyolult ábrák olvasása és értelmezése, ráadásul ez egy szövegközpontú blog, szóval most körbeírás következik, hogy a következők majd könnyebben menjenek:

  • a baloldali függőleges tengelyen az egy mérkőzésen elérhető összes játékidőt láthatjuk, ami úgy jön ki, hogy 11 játékosunk van a pályán 90 percet, vagyis összesen 990 percet. Mindegy, hogy valaki kezdett, vagy csere, mert egyszerre úgysem játszanak.
  • a vízszintes tengelyen a 2020/21-es bajnokság óta lejátszott félidényeket láthatjuk, amik esetünkben harmadok, és körnek nevezzük őket jobb híján. A 2021/22 22 tehát azt jelenti, hogy a 2021/22-es idény 12. és 22. fordulója között lejátszott tizenegy mérkőzés.
  • a jobboldali tengely az egy meccsre vetített pontátlag, ami úgy jön ki, hogy egy ilyen körben összeadjuk a pontjainkat, majd elosztjuk tizeneggyel.
  • a sárga vonal a pontátlagunk változása. Jól látható, hogy az 1,5-öt egyszer, a 2020/21-es idény utolsó harmadában közelítettük meg, valamint, hogy többször az 1-es átlag sem jött össze.
  • a kék vonal a légiósok játékperceinek átlaga, vagyis, hogy egy kör egy meccsére mennyi légiósperc esett. A minimum a 0, a maximum a 990, a trend pedig azt mutatja, hogy az elmúlt 2021 nyara, de még inkább 2021/22 tele óta brutálisan megemelkedett az érték, vagyis egyre inkább állunk át a légiósok foglalkoztatására. Itt fontos megjegyezni, hogy azokat a játékosokat nem számítjuk légiósnak, akik bár külföldi születésűek, de magyar állampolgárok és más országban még nem voltak, vagyis lehetnek magyar válogatottak. Kamber tehát ebben az értelmezésben légiós, Lovric, Tujvel, vagy mondjuk Uzoma nem. Kicsit más értelmezés, mint amit az MLSZ használ, azonban egy jellemzően közpénzből működő, akadémiai hátterű klubnál talán elfogadható, ha a Nagy Nemzeti Érdeket, vagyis a magyar futballnak/válogatottnak termelést tekintjük elsődlegesnek.
  • a piros vonal az akadémiai nevelésűek játékperceinek átlaga. Az előző bajnokságban gyakorlatilag eltűntek, idén viszont újra elérik az átlag 180 perc per meccs szintet, ami megfelel annak, hogy átlagban két saját nevelésű játékosunk végig a pályán van. (Mostanság a légiósoknál ugyanez a szám 6,88, vagyis gyakorlatilag 7.)

Még szembetűnőbb az eltolódás a légiósok irányába, ha a Bódog első meccsétől (2020/21) tartó időszakra összeadjuk mind a légiósok, mind az akadémiai nevelésűek játékperceit:

  • baloldalt a függőleges tengelyen a 2020/21-es bajnokság első fordulója óta lejátszott összes perc látható
  • a kék vonal az első mért fordulótól a légiósok összes játékperce. Vagyis például a 2020/21 26 (forduló) tartalmazza az összes korábbi forduló összes játékpercét, viszont a későbbieket nem.
  • a piros vonal ugyanez, csak akadémistákkal. Itt jól látható, hogy valamikor a 2021/22-es bajnokság legelején beállt egy stagnálás, ami konkrét kinullázás lett 2022 tavaszára.

A korszak elején még itt volt Baráth, Cipf, Gazdag, Nagy Geri, Szendrei, továbbá bemutatkozott Bocskay, Keresztes, Kerezsi, Kocsis Dominik, Szabó Alex (összesen 991 perc), vagyis pont azok, akik jelenleg fiatalnak számítanak a keretben.

Aztán ahogy fogytak a saját nevelések, és kerültek vonalon kívülre a korábban már bemutatkozó akadémisták, úgy lett egyre több a légiós előbb darabra, majd játékpercre is. Jelenleg ott tartunk, hogy Kispestre szinte lehetetlen értelmes embert igazolni, mert az elmúlt három év megtette a hatását, és ne gondoljuk azt, hogy a mindenféle öltözőkben ne lenne téma a helyzetünk. Maradnak tehát a légiósok, és abból is azok, akik az átigazolási időszak végéig nem jutottak szerződéshez, mondjuk mert hónapok óta meccset sem játszottak.

A másik káros szövődmény, nem elég, hogy az előző bajnokságban csak az utolsó fordulóban sikerült bentmaradni, az egy évvel korábban bemutatkozó fiatalok összesen(!) 33 perc játékidőt kaptak, és azt is mind Kerezsi. Gyakorlatilag egy teljes évet elvettek a pályafutásukból azzal, hogy pár percekre sem adták meg nekik az esélyt, és inkább mutatok egy listát a 80. perc után beállt játékosokból:

  • Banó-Szabó 5x, összesen 34 perc, és ennyi az összes játékideje is tavaly. Jelenleg húzóembere a második helyen álló Kecskemétnek.
  • Traoré 5x – 1 gól. A Debrecen elleni 4-2-es meccsen rúgta a negyediket. Most télen bontottunk szerződést vele.
  • Nagy Geri 5x. Tavaly nyáron nem hosszabbítottak vele.
  • Májer 5x. Egerszegre igazolt tavaly nyáron.
  • Kerezsi 4x. Gólpassz Lukicnak az MTK ellen.
  • Kadiri 3x – fél évre jött kölcsönbe.
  • Eppel, Gale, Jonsson 3x – közülük egyedül Jonsson van még Kispesten. Gól, gólpassz összesen egy: Jonsson Traorénak a Debrecen ellen.
  • Balogh Norbi, Baráth, Doka, Hidi, Machach 2x – közülük csak Doka van Kispesten.
  • Drazic, Pantelic, Petrusenko, Talys, Tamás, Szűcs 1x – csak Tamás van Kispesten.

A most felsorolt húsz játékos közül összesen négyet találunk jelenleg is a keretünkben: Doka, Jonsson, Kerezsi és Tamás. Vagyis tizenhat játékos nevén lehetne vitatkozni, hogy helyettük miért nem kapott legalább pár percet egy fiatal? Miközben az összes fenti becserélés egyetlen gólt és két gólpasszt eredményezett, mindkétszer olyan meccsen, ahol addigra már eldőlt az eredmény.

Még egyszer ismétlésként: az előző bajnokságban gyakorlatilag eltűntek a fiatalpercek, és bár Bocskay (Szerbiában) és Kocsis Dominik (Diósgyőr, NB II.), Szabó Alex (Szolnok, NB II., kiesett) legalább magas szinten játszott, a többieknek a sok padozás mellett legfeljebb az NB III. jutott.

Egyéb grafikonok

A végére még néhány apróság, mert a Google Docs, a LibreOffice, és a Datawrapper mellett, lelkes amatőrként szeretjük nyomogatni a Rawgraphs grafikonkészítőt, és az R, valamint PSPP statisztikai programokat is.

Hőtérkép a légiós- és MFA-percek összefüggéséhez. Minden pont egy mérkőzés, amihez tartozik egy légiós perc (X, vízszintes koordináta), és egy MFA perc (Y koordináta). A nagyobb sűrűsödések ki vannak emelve, vagyis az adott sugarú tartományban gyakran előforduló X és Y értékpárok. A vízszintes vonalra tapadó sötétkék folt gyakorlatilag a 2021/22-es idény. [Rawgraphs]
A légiós- és MFA-percek, valamint a szerzett pont összefüggései. Pirossal a győztes meccsek, sárgával a döntetlenek és szürkével a vereségek. Jól látható, hogy a félmeccsnyi, vagyis kb. 450 percnyi légiósidő felett gyakorlatilag eltűnnek a győzelmek és a pontszerzések, miközben a függőleges tengely mentén nagyjából egyenletes a megoszlásuk, vagyis nem tűnik úgy, hogy a pontszerzés erősen függne az MFA-percektől. [Rawgraphs]
Olyan mérkőzés, ahol több akadémiai játékperc volt, mint légiós (az átlós tengelytől balra és föl) viszonylag kevés van, és ezek nagy része a Baráth, Gazdag, Nagy Geri hármas idejére esik. Az elmúlt években egyedül a tavaly őszi kisvárdai meccsen találunk kiugró akadémista percet. [R]
Még egyet a végére, mert nem szeretjük túlzottan az ilyen, adott pillanattól induló mozgóátlagos grafikonokat. Könnyen tudnak torzak lenni, ha nem elég sok mögötte az adat. Nos, ezen azonban elég jól látszik, hogy a csapat viszonylag gyorsan, úgy két és fél évvel ezelőtt beállt az egypontos átlagra, és a helyzet azóta inkább romlik, mint javulna. Mindeközben a saját nevelésű játékpecek erősen visszaestek, cserébe a légióspercek egy szigorúan monoton függvénnyel leírható módon kilőttek az égbe. [Google Docs export]

Függelék

Játékosok, akik pályára léptek a Honvédban 2020/21 óta, azonban már nem tartoznak a keretünkhöz:

  • légiós [15]: Aliji, Bardea, Craciun, Drazic, Gale, Kadiri, Kamber, Machach, Mezghrani, Nono, Pantelic, Petkovic, Petrusenko, Talys, Traoré
  • nem légiós [20]: Balogh N., Banó-Szabó, Baráth, Batik, Bőle, Cipf, Eppel, Gazdag, Hidi, Kesztyűs, Kovács Nikolasz, Májer, Nagy Dominik, Nagy Gergő, Németh Dániel, Ugrai, Szendrei, Szűcs Tamás, Tóth-Gábor, Uzoma

Mindez alig pár átigazolási szezon alatt: 2020/21 tél, 2021/22 nyár és tél, 2022/23 nyár és tél, vagyis átlagosan hét játékos távozik félévente.


A poszt megírása közel öt munkaórát igényelt. Mivel a felhasznált adatforrásokat folyamatosan fejlesztjük és frissítjük (heti egy-két óra karbantartást igényelnek), így tisztán az elemzés vitte el időt, azonban ez se kevés. Innen is köszönjük a támogatásokat. Nélkületek nem biztos, hogy lenne rá kapacitás.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||