Mastodon

A kronológia arra enged következtetni, hogy Zsótér

A Budapest Honvéd FC számára kiemelten fontos, hogy az első csapat továbbra is az OTP Bank Liga mezőnyében szerepeljen, emellett viszont nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy professzionális, a klub céljai és értékei iránt elkötelezett közösséget építsünk a pályán és azon kívül is, és ehhez kell megtalálnunk a megfelelő karaktereket. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, aki nem képes profiként dolgozni a céljainkért, aki nem tiszteli a klubot, annak nincs helye a csapatban.

Senki sem lehet fontosabb, mint a klub.

írta szó szerint a Honvéd. Az utolsó mondat félkövérrel, bordóval (#B8312F) kiemelve. A bejegyzés címe: A klub mindenek felett, a lead pedig: Közlemény.

Valamikor tegnap dél körül került fel az anyag a számítógépes világhálóra, és azóta megy a tippelgetés, hogy nagyjából mit jelenthet.

  • A Nemzeti Sport szerint Szappanosról és Zsótérról lehet szó.
  • A Csakfoci nem foglalkozott a témával. (Egy nap késéssel befutottak, azonban csak az NSO tippjét vették át.)
  • Az nb1.hu szerint Szappanos.
  • A Sportal szerint is Szappanos.

Az egyetlen, ami nem stimmol, hogy Szapit már két hete kitették a keretből, még ha nem is mondták meg, pontosan miért. Nyilván azért, mert a Videoton ajánlata megzavarta a fejét. Nyilván.

Amit mi hallottunk az szintén Zsótér és Szappanos, és a közleményt az előbbi kapcsán tették ki. Irány a fakó.


Idővonal

Indítsuk messziről. Zsótérral még a Nagy Pénzszórás csúcspontján, 2020 nyarán állapodtak meg 2+1 évre, és a plusz egy év opciót hívták le tavaly. Vagyis Zsótér a keret egyik legjobban kereső játékosa lehet – és ennek közvetett igazolsára elég megnézni, hogy mennyien maradtak az akkori eresztésből: Tamás – és ennyi. (2021 nyarán még tartott a delláré, akkor érkezett Szappanos és Lukic, majd télen tényleg utolsóként Doka és Jonsson. A többiek mind vagy akadémisták, vagy később kerültek Kispestre, vagy Tujvel/Lovric.

Maradt tehát hat nagyobb kereset a keretben:

  • Dokát tavaly nyáron kivásárolták a szerződéséből(!), és nem publikálták, hogy meddig írt alá. (A transfermarkt szerint 300 ezer euróért, és 2025 nyaráig írt alá. Fontos, hogy a transfermarkt a kelet-európai piacon ilyen témákban minden, csak nem pontos.)
  • Jonsson szerződése most nyáron jár le, és meglepődnénk, ha lehívnák a benne foglalt opciót.
  • Szappanos három évre írt alá, jövő nyárig van szerződése.
  • Lukicé idén nyáron jár le, azonban opciót tartalmaz. Nála kérdés, hogy miként dönt a klub.
  • Tamás és
  • Zsótér kettő plusz egyre írt alá, mindkettejüknél a plusz egy jár le nyáron.

2022 nyarán, kora őszén látszott, sikerült alullőni a keret erősségét, ezért gyorsan igazoltak párat (Capan, Cirkovic, Domingues, Prenga, Samperio), és gondolhatjuk, hogy nem fillérekért. Viszont azt is sejtjük, hogy nem olyan kiugró bérezéssel, mint a korábbi igazolások. A kisvárdiakról az a pletyka, hogy nem sokkal keresnek jobban, mint Várdán, azonban így sem járnak rosszul. (Tizenötezer eurós pletyiket hallottunk, aztán persze a fene tudja. Igazából nem is érdekes az összeg.)

2022 ősz végén aztán – érdemei elismerése mellett – úgy távozott Kunegy ügyvezető, hogy azóta is kieszi a fene a meccseinkre, igaz gondosan fű alatt, a még a VIP-től is leválasztott ÜberVIP külön liftjét használva teleportál a külön szepáréba. Jah, mert a Honvéd tribünjébe kurvafontos volt, hogy legyen külön lift, hátha a Fontos Elvtársak is kilátogatnak. Mindeközben a pórnép számára fenntartott szektorokban a villany továbbra is lekapcsol hugyozás közben, ami a férfi klozetban még nem akkora gond, mert megoldható némi kalimpálással, legfeljebb addig mellécsorgatunk, azonban a nőiben konkrétan kezelhetetlen probléma. (És ha már itt tartunk: hétvégén állt a húgy a kanyar és korzó egyes részein a piszoárokban. Halihó, erre tessenek már odafigyelni! Fényképet kérésre mellékelek, van bőven.)

És azt se feledjük, hogy mindeközben a csapat körül találjuk mindenki kedvenc figuráját, az Új Honvéd címerállatát, a pár hete kirúgott Sinkó Gábort. Annyira sírunk miatta, amióta több helyről is olyan pletykák jutottak el hozzánk, hogy a srác nem vettette meg akár még a közelmúltban sem a teli torokból szarakispestezést.

Foglaljuk össze:

  • van még pár sokat kereső játékos a klubnál, (l. Batik egészen undorító kicsinálása tavaly nyáron)
  • ügyvezetőt cseréltek,
  • kib*szták a technikai vezetőt,
  • Szappanost kitették a keretből,
  • és most úgy néz ki Zsótért is.

Ebből kellene kilogikázni, hogy mi történhetett, miről szól a Honvéd közleménye.

Amit még tudunk:

  • Sinkó és Zsótér nagy haverok, és Szappanos se veti meg a társaságukat. Ezt ők maguk tették közzé nyilvánosan hagyott Instagram-profilokon.
  • Egyes játékosok nem vetik meg az éjszakai élet szépségeit – ezt is tudjuk, és igen, név nélkül, de legyen elég annyi, hogy a vizuális érzékelés elég jó bizonyíték.
  • Háttérbeszélgetésekből kiderült, hogy az öltözőben sincs minden rendben, gyakorlatilag semminek nincs következménye, ha a Skót (vagyis a Home Office) embere vagy, miközben kicsinálnak, ha némileg érdekelt lennél a Honvéd bentmaradásában, ha számít neked, hogy hol játszol.

[Szigorúan tippelős rész]

Nincs tehát abban semmi meglepő, hogy a nem éppen einsteini aggyal és Csortos Gyula-i orgánummal megáldott Zsótér belekerül a szórásba. Szappanos egy érzelmesebb figura, nála máshogy pattanhatott el a húr, azonban Zsótér nem ennyire bonyolult lélek, és ha belesodródik a helyzetbe, akkor kimondja azt, amit ki akar, és teszi mindezt úgy, ahogy képes rá. Nem lesznek ott körmondatok, csak tiszta, egyszerű, és néhol rosszul használt szavak, megbolondítva esetleg kusza gondolatokkal, feltételezhetően némi káromkodással, mindezt valamilyen angolsággal körítve, hogy az is megértse, akinek szánja.

Egyrészt Zsótér helyzete eleve iszonyat kényelmetlen a vélhetően magas fizetése és Sinkó haversága miatt, másrészt nyilván nem hagyja szó nélkül se Batikot, se Szappanost, és ha megszólal, akkor nyilván lendületből szóvá tesz egyéb visszásságokat is. Például a bulikázó játékosok hozzáállását, és az ehhez egyáltalán nem kapcsolódó retorziók hiányát.

Szóval, ha én csődgondnok lennék, és a büdzsét kéne rendbe tennem, akkor Zsótér neve eleve ott lenne a listám élén, aztán ha sportigazgatóbáb lennék, akit videótelefonon instruálnak, miközben fogalmam sincs a magyar valóságról, hiszen alkoholt is alig pár hónapja fogyaszthatok legálisan, akkor szintén oda húznék, ahonnan a munkát kapom évek óta – tehát bárkivel szemben képviselném a velem egy körből érkező játékosok érdekeit.

A lényeg, hogy Doninak most hatalmas szopó, amiből nehéz, szinte lehetetlen jól kijönni.


Pedig k*rvára nem kéne az, ami b*szottul kéne

Igen, és ezt elmagyarázom.

Iszonyat szükségünk lenne arra, hogy tiszta viszonyok legyenek Kispesten, mert vicc, ami az elmúlt években történt, amivé kinőtte magát. Elképesztő mennyiségű és minőségű pletyka kering a nagyvilágban, jobb nem tudni milyen kép alakult ki a klubról.

És közben ott van a kiesés veszélye, ami nagyon nem jönne jól, mert semmilyen szinten nem vagyunk felkészülve a teljesen más világot jelentő másodosztályra.

Tehát úgy kellene valahogy elkerülni a kiesést, hogy közben egy nagyobb féregirtást tartunk a klubnál.

Necces, hiszen egy ilyen akciónak a totális összeomlás is következménye lehet, ami persze magában foglalja az Új Kezdet lehetőségét, azonban nehéz hinni abban, hogy ugyanazok az emberek nagyon sokadik próbálkozásra majd jót fognak csinálni. Még úgy is, hogy Kunegy helyett már Kunkettő van.

Igazából nyugalomra lenne szükség, építkezésre, melóra – és győzelmekre. Pont nem arra, hogy a Honvédon csámcsogjon a sajtó és a közvélemény, azonban azzal is legyünk tisztában, hogy ez a csámcsogás semmi ahhoz képest, ami eközben az öltözőben, vagy a csapat teszem azt Viber-csoportjában, esetleg az egyes játékosok között megy. Ne higgyük azt, hogy az egymást elég jól ismerők nem szolgáltatnak bőven témát házon belül. Nyilván baromi sok elfojtás lehet a rendszerben, nem megszólalás, és mindig az a kérdés, hogy kinél mikor pattan el a húr, és nyitja ki a száját.

Úgy néz ki Szappanos megtette – és talán Zsótér is.

Sinkót viszont a franc se sajnálja.


Extra hülyeség

Szapinak 2024 nyaráig van szerződése. Télen vitte volna a Videoton, akkor nem adták, miközben úgy tűnik, nem voltak tisztában a csapaton belüli szociometriában elfoglalt helyzetével. Így fordulhatott elő, hogy alig pár héttel az ajánlat visszautasítása után Szappanos kikerült a keretből, és így fordulhat elő, hogy miközben hónapokig pengetni kell a fizetését, nyáron esetleg jóval a télen beesett vételár alatt szabadulnak meg tőle.

A Szappanos-történet arra enged következtetni, hogy a klubnál egyszerűen nincsenek tisztában a belső viszonyokkal, vagy ami még rosszabb, tisztában vannak vele, azonban valamilyen okból szándékosan nem akarják megérteni, és tenni a helyzet ellen.

Egy egyszerű matek, persze az arányok szándékos eltorzításával:

  • télen kaptál volna mondjuk 250 ezer eurót a játékosért.
  • nem adtad, inkább
  • fizeted plusz hat hónapig (miközben nem játszatod), ami mondjuk 6 x 10 ezer, vagyis 60 ezer euró.
  • nyáron, mivel nem játszott, és mivel tudják rólad, hogy szabadulnál tőle, ajánlanak érte mondjuk 100 ezret – és mivel nem jön jobb ajánlat, te elfogadod.
  • mennyi az egyenleg?
  • a 250 ezer bevétel helyett lett 60 ezer kiadásod és 100 ezer bevételed, vagyis 40 ezerrel lettél gazdagabb.
  • a 250 ezer helyett, tehát csináltál magadnak 210 ezer relatív hiányt, amit akár értelmesen is elkölthettél volna.
  • megérte!

És mindezt azért, mert nem ismered a játékosaidat, a közösségedet, majd remek ütemérzékkel, amolyan csodálatos csimborasszóként pofátlanul kiadsz egy ilyen közleményt:

(…) nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy professzionális, a klub céljai és értékei iránt elkötelezett közösséget építsünk a pályán és azon kívül is, és ehhez kell megtalálnunk a megfelelő karaktereket


Mi pedig fogalmazhatunk virágnyelven, és rejthetjük sorok közé a mondandót.


A közlemény képernyőképét és archive.org linkjét mindenképp tegyük el a hidegebb napokra. Jól fog még jönni, ha szembesíteni kell embereket a tetteikkel.

Most vettem észre, hogy a honvedfc.hu ugyanazt a háttérszínt használja, mint mi: #f8f8f8 szürke

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||