Mastodon

A versenyhelyzetbe hozott, de a keretből kitett Batikot végül eladtuk a Felcsútnak

jelentette be ma a Honvéd.


Baromira remélem, hogy egyszer kiderül, mi volt ennek a történetnek a hátterében, mert a mindenféle mozaikokból egy egészen undorító kiábrándító valamit lehet csak összerakni.


Kezdjük azzal, hogy a semmiből megjelent egy cikk július 26-án kedd este a Csakfocin, amely szerint Batik iránt a ZTE érdeklődik. Bencének jó ideje máshol, még pletykaként sem jött elő a neve, annyira fixnek tűnt a Honvédnál a helyzete. Csapatkapitány, végigjátszotta a felkészülést, három nap múlva bajnokság, legfeljebb külföld, ott előfordulhat annyi pénz, ha lenne érdeklődés.

A cikk érdekessége, hogy nagyjából egy időben jött ki a Courts által említett szurkolói találkozóval, ahol szóba került, hogy nem mindenkinek fix a helye a csapatban, lehetnek még változások. Gondosan általánosságban fogalmaztak, azonban az ember próbál a sorok között olvasni, és többünknek is Batik ugrott be, mint a lehetséges változás. Ha nincs a csakfocis anyag, simán elhessegettük volna, hiszen addigra már sejteni lehetett, hogy a védelmünkből

  • Petkovicot nem marasztalják,
  • Klemenzet sem,
  • Gomis a jövő embere,
  • Lovric a múlté,
  • Cirkovicról ekkor még csak név nélküli pletykák keringtek, vagyis
  • a Batik, Prenga páros tűnt fixnek a bajnokságra, hiszen más amúgy sincs, legfeljebb végszükségből cserének.

Nem, egy szóval sem állítjuk, hogy a csakfocis anyag megrendelésre (a klubházból), valamiféle szándékos kiszivárogtatás miatt készült.

Innen aztán felpörögtek az események.

A Nemzeti Sport Online egy nappal a bajnoki rajt előtt, július 28-án reggel 9 órakor már egyértelműen arról ír, hogy Batik távozhat, és a legutóbb Kisvárdán játszó Cirkovic érkezhet.

Még ezen a napon, 15:45-kor a Honvéd bejelentette, hogy két évre leszerződtették Lazar Cirkovicot, majd 18:44-kor egy száraz közleményben, hogy Batik kikerült a keretből. Ekkor hangzott el minden idők egyik legátlátszóbb hülyesége kispesti vezető szájából:

„Szerettünk volna a belső védő poszton versenyhelyzetet és nagyobb stabilitást teremteni, ezért is érkezett klubunkhoz Lazar Cirkovic. Leültünk Bencével és őszintén elmondtuk neki, hogy nem tudjuk garantálni, hogy helye lesz a kezdőcsapatban, a hosszabb távú terveinkben pedig nem vele számolunk kezdőként. Egyelőre keressük a mindenki számára lehető legjobb megoldást de addig is ebben a helyzetben azt láttuk ideálisnak, ha nem lesz tagja a csapat keretének, megfelelő ajánlat esetén természetesen távozhat a Honvédtól.” 

mondta Chris Docherty, klubunk sportigazgatója.

Vagyis úgy teremtettünk számára versenyhelyzetet, hogy kitettük a keretből, és ha ajánlat érkezik rá, akkor mehet.

Este Batik ezt a képet (egy csendre intő Pinokkióét) tette ki az Instagramjára

Július 29-én, 7 órakor ismét egy érdekes cikk jelent meg a Nemzeti Sport Onlineon. Pontokba szedve:

  1. semmi alapja annak, hogy a ZTE érdeklődött volna iránta,
  2. Docherty és Courts szerint nem pozitív kisugárzású játékos, ezért megingott benne a bizalom,
  3. Mendelényi levette róla a kezét,
  4. Docherty és Courts szabad kezet kapott a keret kialakításához,
  5. a klub pénzért adná el.

Fussuk végig tételesen az előbbieket, és premisszaként fogadjuk el, hogy az NS állításai mögött van némi valóságtartalom:

  1. Tehát a Zetéről szó sem volt, vagyis valamiféle tiltott tárgyalásra, vagy menni akarásra kenni a kirúgását nettó hazugság lenne, és amint látjuk, a semmiből végül Felcsútra igazolt.
  1. Egy végigjátszott felkészülés (Batik szerepelt az egyik legtöbbet) után meginog a bizalom a csapatkapitányban, akit a keret választott meg. Fura. Ami inkább érdekes lehet itt, az a következő pont:
  1. Innen-onnan hallani lehetett olyan pletykákat, hogy egyes játékosok megkerülték a hivatali utat a klubnál, és az edző háta mögött, kéréseikkel és reklamációikkal(!) egyenesen a futballhoz saját bevallása szerint sem értő tulajdonoshoz fordultak. Ahogy olyasmit is hallani lehetett, hogy miközben az edző büntetni, fegyelmezni szeretett volna, addig az önkéntesen a rossz zsaru – jó zsaru szerep jó részébe helyezkedő tulajdonos, vagy annak megfelelő szereplők inkább a széltől is védő tyúkanyót játszották el, és addig simogatták a szegény kis játékosok buksiját, hogy az öltöző totálisan szétesett, lehetetlenné vált bármiféle fegyelmet fenntartani. Vagyis a második és harmadik pontokat szerintem érdemes egyben értelmezni.
  1. Feltételezem, hogy egy határig, ugyanis az teljesen egyértelmű, hogy a végén, amikor alá kell írni, akkor annak van egy pénzügyi része is, és ott mindenképp kell az ügyvezető és/vagy a tulajdonos ellenjegyzése. Én valahogy úgy képzelem, hogy megmondták Dochertyéknek, hogy idén ennyi van, és ezek a játékosok már – egyéb okokból – leigazolásra kerültek, a maradék keretből lehet gazdálkodni. Sőt, az sem baj, ha csökkennek a fizetések, mert az elég nyilvánvaló, hogy a tulajdonosváltást követő két évben a Honvéd inkább hasonlított egy fejőstehénre, mintsem egy futballklubra. Azt, hogy valóban a pénz fogyott volna el, egyelőre nem tudjuk, majd a jövő évi papírokból fog kiderülni. (vö.: szólt Állambácsi, hogy a mutatott teljesítmény és az egyéb, világbeli történések hatására idén jócskán kevesebbel támogatná az ámokfutásunkat.) Például állítólag Dokát és Courtsöt is pénzért igazolta a klub, viszont itt engedjük el a Transfermarkton látható összegeket, mert egyrészt azok legfeljebb tájékoztató jellegűek (hiszen például melyik idióta adná el a papíron 600ezer eurót érő Dokát 300ezerért, mint az állítólag történt?), másrészt ilyen kis összegeknél nem igazán működnek, valamint a térségünkben soha és senki nem fogja elmondani, hogy ténylegesen milyen összegek mozdultak meg. Valamennyibe biztos kerültek, őket mindenképp ki kell gazdálkodni, akár úgy is, hogy elengedünk olyan játékosokat, akik a Metalcom-éra kezdeti fejedelmi fizetéseiért jöttek ide a közelmúltban.
    • Fontos! Nem a játékos hibáztatjuk, hanem azt, aki megadta ezeket az összegeket nekik.
    • A másik, hogy Prenga és Cirkovic vélhetően már egy új szemléletű szerződéssel érkezett Kispestre, és egész biztos vagyok benne, hogy a klub számára jóval kedvezőbb feltételeket tartalmaz, mint egyik-másik most elengedett játékosé. Prengában és Cirkovicban én egyértelműen a költségcsökkentést látom.
  1. Természetesen, hiszen még egy évig élő szerződése van, valószínűleg magas a fizetése is, vagyis (l. 4. pont, egyrészt költséget lehet vele spórolni, másrészt pénzt visszatermelni a rendszerbe, amiből esetleg új játékos vásárolható).

Július 29-én este Bence már nemhogy a keretben, de állítólag a stadionban sem volt a ZTE elleni idénynyitón.


Fogalmam sincs, hogy végül milyen indokkal tették ki Bencét, vagy mit tett ő azért, hogy kitegyék, azonban az egész történet, ahogy pár nap alatt végigsöpört, szóval az egész így egyben iszonyatosan bűzlik.

Feltételezem, több dolog is lehet a háttérben:

  • valóban korlátozottabbak lettek az anyagi lehetőségeink, ezért egyrészt költséget kellett csökkenteni, másrészt saját bevételt kellett termelni,
  • Bence túltolta a szerepét, és ez nem tetszett a stábnak, akik meg akarják szerezni maguk számára az öltözőt,
  • esetleg a legátlagosabb történet, hogy valakivel összeveszett, akinek nagyobb a hatalma, és a nagyobb hatalom szimplán kicsinálta. Mifelénk pedig így szokás kicsinálni embereket. Csoda, hogy Deák Dániel és a Megafon nem repült rá, mint a többi frissen kegyvesztett arcra.

Szerinted miért távozott Batik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||