Mastodon

Többnapikispest 2023/07/17 plusz Gépház dögivel

07.12. // Az nb1.hu bedobta Bobál Geri nevét.

07.13. // Eddig tartott a hír: Bobál iránt három NB I-es klub is érdeklődik – az nb1.hu szerint.

07.13. // Haragos Viktor három évre aláírt. (via honvedfc.hu)

07.14. // Hopp, ez váratlanul jött: szerdától öt napig Ausztriában edzőtáborozik a csapat, és szombaton meccset is játszik a kuvaiti Al-Rayyan SC ellen. (via honvedfc.hu)

07.17. // A csakfoci bedobta a legutóbbi évet a pozsonyi Slovannál sérülés miatt nagyrészt kihagyó Holman Dávid nevét.


Gépház #1 – Leállás

A Nagy Reggeli Leállásról pár szót.

Teljességgel az én hibám. Pár héttel ezelőtt jött egy levél, hogy meg kéne hosszabbítani a taccs.hu domaint, azonban nem vettem észre, mert a spamben landolt. Ez sajnos nem kifogás, ettől még a számla számla, be kéne fizetni.

Aztán július elején jött egy újabb mail, ezúttal egy felszólítás, és benne, hogy felmondásra került a domainnév, kivéve, ha jelzem, hogy hosszabbítanánk. Hogyarákbane! Mondtam magamban, majd azonnal utaltam, a bizonylatot átküldtem, hogy még véletlenül se legyen baj.

Nos, ennek ellenére, ma reggel a DNS-szerverekről pár órára eltűnt a taccs.hu, azonban azóta visszaállt, és mindenki boldog.

Még egyszer elnézést mindenkitől, jövőre majd jobban figyelek.


Gépház #2 – Adatvédelem

A másik, hogy pont most tervezünk egy apró átállást, és csatlakozást a Fediverse világához. A Facebookot amennyire lehet eddig is elengedtük, a fő kommunkációs csatornánk egy jó ideje a twitter, azonban ott Elon Musk megjelenése óta a kiszámíthatatlanság lett az uralkodó. Egyedül a Telegram, ami fixen marad.

A Fediverse lényege, hogy osztott, egymással kommunikáló rendszerekből áll, ellentétben a techóriások monolitikus szolgáltatásaival. Ez annyiban jó, hogy megszüntethető a függőség az egyes szolgáltatások változásaitól, a szolgáltatók egyoldalú lépéseitől. Mivel az alternatívák döntően nyílt forráskódú szofvereken alapulnak, ha egy szereplő úgy dönt, hogy mégis változtatna, akkor a felhasználó még könnyen dönthet úgy, hogy egy másik, ugyanazt a szolgáltatást nyújtó felületre viszi át a tartalmait.

Tehát:

  • a saját szerveren tárolt, valamint a Youtubera feltöltött videók helyett valószínűleg jön a Peertube.
  • az owncloudot eddig használtuk a fileok tárolására, itt nem lesz változás, ráadásul ez nem is érint titeket.
  • a twitter marad, azonban beüzemeljük mellette a Mastodont.
  • kommunikációra a [Matrix] platformot fogjuk erőltetni: a blogot ideiglenesen itt: @veghhanta:matrix.org, engem pedig itt lehet elérni: @cikoria:matrix.org. Kliensnek az element.io-t ajánljuk. (A [Matrix] amúgy egy Diskcordhoz/Slackhez hasonló, azonban nem központosított, cserébe biztonságos kommunikációs szabvány.)
  • Instagram helyett, illetve egy-egy kép beágyazására a Pixelfed érkezik. Ehhez a pixelfed.social oldalon regisztráltunk. (Alább egy beágyazás is látható.)
  • Cikkgyűjtésre eddig a Redditet használtuk, itt majd Lemmyre váltunk, csak meg kell oldani, hogy az ott publikált tartalmak beágyazhatók legyenek itt, az oldalon.
  • és a többi.

A lényeg, hogy próbálunk még inkább odafigyelni az adatvédelemre, és csak olyan szolgáltatásokat használni, amelyek a lehető legkevesebb adatot gyűjtik mind rólatok, mind rólunk.

[Egy kis személyes kitekintés.] Alapértelmezett keresőnek már évek óta a DuckDuckGo-t használom, az adatvédelmi kiegészítője az indulása óta aktív a böngészőimben, mostanában a böngészője is alapértelmezett a mobilomon, valamint a legtöbb helyre az eldobható, átirányított, és nyomkövetőmentesített email-átjátszójukban generált címmel regisztrálok. Az asztali böngészőm Firefox, benne Facebook konténerrel, illetve szabályozott profilokkal, hogy minél nehezebb legyen keresztbe követni az internetezési szokásaimat. Mindezzel azt sikerült elérni, hogy rettenetes célpontja lettem többek között a reklámoknak, és a böngészési élményem is hatalmasat javult. Viszont például a honvedfc.hu beágyazott facebookos tartalmait egyáltalán nem látom. Mutatom egy képernyőképen is, hogy helyette mit:

Ebben a bejegyzésben fotók lennének a vasárnapi edzőmeccsről – facebookos beágyazásként.

Előfordulhat, hogy 2023-ban kissé megelőzzük a Magyar Internetet, azonban nem ez lenne az első alkalom. Amikor a terjedés volt a fontos, akkor itthon a Népsport blogcsoportjában jelent meg először széles körben a Facebook Like-gombja és a facebookos kommentelési lehetőség (először pont nálunk), majd tűnt el nagyon gyorsan (leggyorsabban szintén pont nálunk). A Disqust is mi hoztuk be először komolyabb eléréssel Magyarországra, azóta kb. szabványnak számít. (Ugyanebben az időben például az index az inda nevű szolgáltatását erőltette, mert – és azóta kiderült – jogos volt a félelme attól, hogy a Facebookhoz hasonló aggregátoroldalak nem csak behozzák esetleg az olvasókat, hanem elviszik a reklámbevételeik nagy részét.)

A világ a biztonság és az adatvédelem felé halad, legalábbis ennek lenne értelme. Tudom, sokan azt gondolják, hogy mégis, mit tudhatnak meg rólam? – hát, hidd el, nagyon sokat. És nem csak rólad, hanem sok emberről még többet, emberek csoportjáról hatványozottan többet, innentől pedig csak az a kérdés kérdés, hogy mikor kezdik manipulatív célokra használni ezt az adattömeget. Az egyes szabályozók (pl. az EU) próbálnak tenni ellene, azonban a legbiztosabb az, ha a felhasználó válik tudatosabbá.

Ennek elősegítésére teszünk most meg egy kisebb lépést. Egyrészt próbáljuk magunkat függetleníteni a nagy és monolitikus szolgáltatásoktól, másrészt olyan helyeket választunk, amelyek maximálisan adnak az adatvédelemre.

Ahogy eddig, úgy most sem az olvasottság és a látogatók számának kimaxolása lebeg a szemünk előtt. Egy nemzetközileg iszonyúan népszerű twitterrel sem értünk el tömeget, szerintetek Mastodonnal mennyit fogunk?


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||