Mastodon

Miért igazolt le a Honvéd tavaly idény közben egy 26 éves játékost, akit be sem jelentett?

És vajon hány hasonló játékosunk lehet?

Az MLSZ adatbankja szerint 2022. február 15-től legfeljebb 2022. szeptember 13-ig a Honvéd játékosa volt egy bizonyos Hameed Abdullah Talal, majd tőlünk az akkor még a szlovén élvonalban játszó NK Tabor Sezanahához igazolt. 2022. február 15-én egyébként két játékost is bejelentett a Honvéd: Jonssont és Kadirit. Talalt azonban nem.

Furcsa, de Hameed Abdullah Talalról, mint futballistáról egészen máig a kutya sem hallott, és ez így is maradt volna, ha nem jelentik be az eltűnését. A család közlése alapján az eltűnésekor egy használtan is alsó hangon 30 milliós, egyébként svéd rendszámú Porsche Taycant vezetett, és Budapestről indult Zágrábba, az új csapatához.

Az eltűnésével foglalkozó cikkekből tudtuk meg, hogy Hameed Abdullah Talal tavaly a Honvéd játékosa volt, ami kicsit meglepett minket, mert azt hittük, nagyjából képben vagyunk a klub körüli ügyekben. A könnyen hozzáférhető nyilvános adatok alapján egy kicsit megkapargatva a felszínt, a történet ennél valószínűleg jóval érdekesebb. Az pedig külön izgalmassá teszi, hogy Talalt a Honvéd sem az érkezésekor, sem a távozásakor nem jelentette be.

Gondolom nem csak nekünk furcsa, hogy 2022. február 15-én a Honvéd miért igazol le egy olyan játékost, aki 1997. november 20-án született, tehát nem fiatal, és az utolsó meccsét majdnem egy évvel korábban, 2021 májusában, a BLSZ I-ben játszotta?

Talal ugyanis a Honvéd előtt az Unione játékosa volt, ahol a 2021 április végi leigazolását követően a karrierje a pályán teljes három napig tartott. Május 15-én kapott 11 percet a Közterület, majd május 18-án 27 percet RAFC ellen. Az Ikarus és a Budafok II. ellen még leülhetett a padra, majd ennyi.

Az, hogy ezek után a Honvéd leigazolta óriási meglepetés, azonban már az is kérdés, hogy egyáltalán az Unionéba hogy került? A csapatnak tavaly olyan játékosai voltak, mint Szabó Tibor, Grúz Tamás, Melczer Vilmos vagy Szekeres Tamás, hogy az egyik leggazdagabb magyarról, Scheer Sándorról ne is beszéljünk. Bemondásra jöhet bárki, és senkinek nem tűnt fel, hogy a srác évek óta nem játszott sehol?

Merthogy nem játszott sehol. A nemzeti harmadosztályok szintje alatt erősen hiányos Transfermarkt adatai alapján éveket töltött Svédországban (harmadosztály, összesen egy meccsen 67 perc játékidővel) és kicsit Ausztriában (Regionalliga, nulla játékperc). Apróság, azonban bármelyik korábbi klubjánál kerestünk a nevére, mindenhol nulla találatot kaptunk. A police.hu oldalra ennek ellenére mégis az ausztriai csapatának mezében került ki:

Talal az SC Neusiedl am See 1919 mezében

A Honvéd tehát leigazolta, miközben pár kattintás lett volna utánajárni, hogy a srácnak 26 éves korára konkrétan semmi a pályafutása.

Ugyanezzel a pár kattintással azt is ki lehet nyomozni, hogy a Talalt bizony ismerték a Honvédnál, ugyanis a közösségi oldalán publikusan elérhető adatok szerint több képét is lájkolta pár akadémista, valamint a nagycsapat jelenlegei erőnléti edzője. Vagyis egészen addig eljutott nálunk, hogy nem csupán találkozott egy erőnléti edzővel, hanem ismerősként igazolták vissza egymást a közösségi hálózat felületén. Ha viszont fizikailag itt volt Kispesten, akkor miért nem jelentette be a klub?

Vajon lesz bármiféle belső vizsgálat az ügyében, hogy ki hozta ide, ki szerződtette, milyen feltételekkel írtak alá vele, mi történt a kispesti pályafutása során vele, és a többi ilyenkor jogosan feltehető kérdés.

És ebben a pillanatban kezdhetünk el hipotéziseket gyártani: mégis ki lehet Hameed Abdullah Talal?

  • A) valaki leigazolta, utalta a fizetését, a játékos pedig visszaosztott belőle -> fiktív játékos volt.
  • B) valami nagyon gazdag valakinek a fia (l. Porsche), és a család bevásárolja mindenhova -> akkor viszont fordított az irány, és a klubok kapnak pénzt utána.
  • C) egyszerű csaló, aki sorra veri át a klubokat. Bár ebben az esetben nem értem hogy ha csalás az egész pályafutása, akkor miért éri meg az osztrák sokadosztályba igazolni, és ott nem játszani?
Talalt bejelenti a Tabor Sezana (képernyőkép: Facebook)

A Honvédtól a szlovén első osztályba került egy fél évre, ahol végre életében először játszogatott, miközben a csapata sorra szedte be a megalázó vereségeket. Talalt decemberben elküldték, a klub pedig év végén kiesett a bajnokságból.

Pár hónapig csapat nélkül volt, majd márciusban lecsapott rá a Zalaegerszeg második csapata. Itt azonban saját állítása szerint egy makacs sérülés miatt végül nem lépett pályára.

Ilyen előzmények után egészen megdöbbentő, hogy 2023 augusztusában Talalt bejelentette a horvát élvonalban szereplő HNK Gorica:

Döbbenetes igazolás. Eleve Magyarországról csak a legritkább esetben visznek a horvát élvonalba játékost, és akkor sem a ZTE második csapatának sérültlistájáról, hanem azért is, mert azt gondolná az ember, hogy legalább arrafelé megnézik a játékosok pedigréjét, és ha nem is használnak scoutokat, azért pár kattintást nem spórolnak meg az interneteken.

Talalt augusztus 9-én jelentették be. Ezt követően visszatért Budapestre, majd 21-én, amikor Goricába kellett volna mennie, eltűnt:

Itt tartunk most.

Van egy eltűnt játékos, akinek a pályafutása, főleg annak magyarországi része komoly kérdéseket vet fel. Egy normális világban ilyenkor legalább a sportlapok kötelességüknek éreznék, hogy utánajárjanak, mégis hogy a francba kaphatott ez a játékos egy éven belül két NB I-es klubnál is szerződést? És miért nincs szó róla egyáltalán a magyar interneteken? Miért nem szerepel a neve sem a ZTE, sem a Honvéd felületein, miközben mindkét klub lejelentette a játékost az MLSZ felé? Vajon hány hasonló játékos lehet most is aktív a kluboknál?


címlapkép: Talal aláír a HNK Goricához augusztus 9én. fotó: twitter/@hnkgorica

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||