Mastodon

Az ugye megvan, hogy két KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ mérkőzés következik egymás után?

Igen, az NB II-ben.

Igen, az egyik hétfő este nyolckor, a másik nagy valószínűséggel vasárnap négykor.

Igen, az utóbbi külön megalázó, mert annyira KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ, hogy még csak nem is villanyfényes.

Igen, a Haladás és a Győr, és nem a Fradi, Újpest, miazmás ellen.

Azt, hogy pontosan mit ért pontosan KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ mérkőzés alatt, azt a Honvéd sosem magyarázta el, mindössze a jegyártáblázatokban szerepelteti, mint drágábbat.

Valami olyasmi lehet a gondolat, és nekünk azt kellene elfogadni, hogy a Fradi, Újpest, esetleg Videoton elleni meccsekre többen kíváncsiak, mind a hazai, mind a vendégszektorokban, így megemelkedik a rendezési költség – viszont ezzel párhuzamosan a bevétel is. A helyzet abszurditása, hogy ilyenkor jelentősen inkább a vendégben ugrik meg a nézőszám, vagyis a hozzánk érkezők miatt megemelkedett költségek egy részét ráterhelik a Honvéd szurkolóira, miközben mi egyáltalán nem tehetünk róla. Persze, ha annyian jönnének, hogy még nálunk is többen vannak, ha megkapják és megtöltik a stadionnak akár a háromnegyedét, akkor valahol oké, mert ugye ott már mérhető a bevételnövekedés. (A vendégszektorokba legfeljebb ugyanannyiért lehet adni a jegyet, mint a hozzá hasonló elhelyezkedésű hazai szektorokba.)

KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ meccsek

  • 2021/22-ben: FTC, Újpest, Videoton, Debrecen
  • 2022/23-ban: FTC, Újpest, Videoton, Debrecen, Vasas
  • 2023/24-ben, az NB II-ben: Győr, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Haladás, Vasas

Például ha a KIEMELT KATEGÓRIÁT a stadion várható nézőszámához, tehát a miattunk megemelkedő költségekhez kötnék, és nem a vendégbe remélthez, mint arra az iménti felsorolásból következtetni lehet, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ezeket a meccseket kellett volna kiválasztani. Ilyenkor KIEMELT KATEGÓRIA az első hazaid az NB II-ben, a feljutás remélt időpontja környéki hazaik, az idény során várható klub/szurkolói évfordulók környéki meccsek, valamint legfeljebb a Vasas. Persze ehhez a tudáshoz ismerned kéne a szurkolóidat, a klub környékén elérhető közösség működési mechanizmusait. (Erre a témára valószínűleg kitérünk egy külön posztban, sőt, egy valamiféle válaszposztban.)

Ezek a mérkőzések természetesen mind szurkolóbarát időpontban lennének, és nem az M4 Sport által meghatározottban, valamint alapból villanyfényesek, mint egy rendes futballmérkőzés. (A futballista az egyetlen élőlény, akinek négy árnyéka van!)

Ezzel szemben a szomorú valóság az, hogy nálunk KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ mérkőzésnek számít

  • az a Győr, amely klub tavaly 3-500 nézők előtt játszott idegenben, és 1000 fölé is csak hétszer jutott, ebből egy a Diósgyőr bajnoki ünneplése, négy a közeli városok, vagyis az Ajka, Gyirmót, Haladás és Mosonmagyaróvár. A budapesti meccseik: MTK 600 néző, Soroksár 500, Budafok 350. Nem utaznak ezek sehova.
  • a Haladás, tehát a szurkolói szinten barátinak nevezett klub. Ők tavaly kétszer mentek 1000 fölé idegenben. Ha nem lenne hétfő este nyolckor a meccs, akkor a budapesti halistákon kívül, talán néhány autónál többen jönnének fel Szombathelyről is, pont a barátság miatt. Így viszont lézengeni fognak a vendében. Pláne, hogy a régi halisták ilyenkor hagyományosan a hazai szektorokba járnak. (A megemelt biztosítási költséggel takarózni egy Kispest-Haladás esetén a világ vicce lenne, és azonnal adja be a felmondását, ha valaki ilyesmi magyarázattal próbálkozna a klub részéről.)

Csak kíváncsiságból nézzük meg, hogy a KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ ellenfeleink tavaly hány néző előtt játszottak Budapesten. Nem a vendégszektor létszámát mutatjuk, hanem az egész stadionét:

BudafokMTKSoroksár
Győr350600500
Haladás400500300
Nyíregyháza500600350
Szeged4502011400
A Vasas tavaly NB I-es volt, ezért nem szerepel a táblázatban.
Az MTK-Szeged mérkőzést az első fordulóban rendezték.

Igen, egyetlen mérkőzés kúszott 600 (hatszáz!) néző fölé, a frissen kiesett MTK első meccse. A táblázatból könnyedén kiolvasható, hogy még a helyi, budapesti szurkolóikat sem különösebben mozgatják meg ezek a klubok, ahogy az sem várható el tőlük, hogy komolyabb tömegben induljanak neki Budapestnek. Ha pár éve az NB II-ben szenvedsz, akkor nem csupán a távolsággal arányosan csökken az utazási kedv, hanem megjelenik a belefáradás is. A Kispest talán jelenthet egy kisebb lendületet, hiszen velünk nem játszottak évek óta, azonban a vasárnap és hétfő esték visszatartó ereje lehet, erősebbnek bizonyul.

Egyszerűen nem értem az egészet.

A kanyarba 1900 helyett 2200 forint (+16%) ilyenkor a jegy, a korzóra pedig 2950 helyett 3250 forint (+10%). Tudom van elővételi lehetőség, ami elméletileg olcsóbb, azonban nálunk az elővételt terheli egy közel 400 forintos kényelmi díj jegyenként, és ezzel együtt már drágább bármilyen helyszíninél, szóval nyugodtan dolgozhatunk a meccsnapi jegyárakkal.

A két hazai nézőszámunk eddig 3709 és 3304. Számoljunk ötszáz bérletessel, huszonöt-huszonöt vendégszurkolóval, meghívottakkal, ingyenjegyesekkel, gyerekekkel, felfelé kerekítéssel, vagyis marad – erős hasra ütéssel – 2000-2000 fizető vendég. Legyen a fele korzó, a fele kanyar, bár mindegy, mert a jegyárkülönbség ugyanúgy 300 forint. 2000 fizető nézőre a KIEMELT KATEGÓRIA plusz 300 forintja összesen 600.000 (hatszázezer) forintot jelent.

(erősen zárójelbe): A 600.000 forint az 300 normál kanyar, vagy 200 normál korzójegy. Ennyivel kéne megdobni a létszámot meccsenként, hogy ugyanazt a pénzt behozza, mint egy 3500 néző környéki KIEMELT. Sokkal egyszerűbb jegyárat emelni, és büntetni 2000 embert.

Ezért baromira megéri. Mi a franc jön ki ennyiből? A világítás úgy látszik pont nem, mert a Győr eleve világosban lenne, a nézők nagy részének szemébe sütő nappal (l. prémium stadionban KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ mérkőzés). Akkor a megemelt szeku? A Haladás ellen nagyon indokolt, a Győr ellen pedig a fene tudja. Ha abból indulok ki, hogy a klubnál mennyire fogják fel a valóságot (l. ismét: prémium stadionban KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ mérkőzés), akkor sem hiszem el, hogy komolyan abban gondolkodnának, milyen a győri és a kispesti szurkolók viszonya, ha évek óta nem találkoztak egymással.

Lehet, hogy én vagyok hülye, és valamit nem veszek észre, de egyszerűen nem vagyok képes értelmezni a KIEMELT KATEGÓRIA fogalmát. Az NB I-ben se ment, az NB II-ben pedig pláne.

Ha valakinek van sejtésre arról, hogy pontosan

mi a f*szt akar jelenteni a KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ mérkőzés,

akkor magyarázza már el nekem, mert egyelőre csak a minden szempontból indokolatlan lehúzást látni mögötte.

Azért is fordulunk a mindig okosabb közösséghez a kérdéssel, mert nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni (megint, ismét, újfent, ezredszer is) a klubot, és feltenni emailben a kérdést, hiszen sejtem, hogy milyen makogás jönne legfeljebb válaszként. Inkább engedjük el, és fogadjuk el, hogy ül (vagy ült) valahol egy idióta a székházban, aki ezt az agyrémet kitalálta, és a többiek pedig elfogadták, nagyokat bólogatva hozzá.

NB II., KIEMELT KATEGÓRIA, prémium stadionélmény az ország harmadik legdrágább jegyárképzésével – mi ez, ha nem tipikus Kispest? Mondjuk pont az überprémium tribün nem működik hetek óta, mert a környéken egyetlen épületként használhatatlan szintre ázott be élete első viharától, és a fedett stadion fedele is csak két dologra bizonyult alkalmatlannak: árnyékot adni, valamit az esőtől megvédeni.

megjegyzés // A prémium és kiemelt szavakkal dobálózó posztból a büfé megemlítése szándékosan maradt ki. Részemről továbbra is tartom a bojkottját amíg a jelenlegi szolgáltató üzemelteti.


Jegyinfó

A szokásos: csütörtökön 16 és 20 között a Futball házban, pénteken 14 és 19 között a stadionnál, valamint a meccsek előtt pár órával szintén a stadionnál.

Két apróság, amiről azért szólok majd a klubnak is:

  1. nem ártana beleírni a jegyinfós posztba az őszintét, hogy ezek KIEMELT KATEGÓRIÁJÚ meccsek, tehát drágábbak. Ha már létezik ilyen kategória, ráadásul a saját döntésünkből, akkor vállaljuk fel, bármennyire is kellemetlen.
  2. biztos csak elgépelés, de ha a Győrrel szeptember 3-án 16 órától játszunk, akkor talán késő lesz 16-kor nyitni pénztárakat is. (Ha mégsem vasárnap, vagy mégsem 16 órakor lesz a mérkőzés, akkor sem így kell csepegtetni az infókat.) // szerk.: javították. A pénztárak 13 órakor nyitnak.

címlapkép: tudom, hogy RW pár napja már ellőtte a Tiszakécske elleni meccsről szóló posztban, azonban egy prémium stadionélményről szóló poszthoz kifejezetten remek illusztráció.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||