Mastodon

A csapatnak az eredményesség, nekünk a türelem a próbatétel, és egyelőre mindkettő bukóra áll

Honvéd – Budafok 2-2

A türelem, a szurkoló örök próbatétele. Évek óta várjuk a megváltást, és belegondolva eléggé fura, hogy nem alapítottunk vallást a témára. Bár lehet, felmerült, csak valami jogász utánanézett, és arra a megállapításra jutott, hogy plagizálás lenne.

Az élet alaposan próbára tesz minket, nekünk pedig bele kell ebbe állni és bírni a próbát. Egy egynél és kettő egynél megvoltak a lehetőségeink ahhoz, hogy ezt a mérkőzést nyugodtabb mederbe tereljük, nem tettük meg, igaz, az is nehezítette a dolgunkat, hogy Kerezsi Zalánt és Kocsis Dominikot is sérülés miatt kellett lecserélnünk. Egy ilyen, formálódó közösség esetén jó próbatétel, hogy miként reagálunk ezekre a szituációkra és a mérkőzés közben ezekre jól reagáltunk, viszont hiszen abban is, hogy mindennek van oka, így annak is, hogy most vesztettünk két pontot. A srácoknak is azt mondtam az öltözőben, hogy egy dolgunk van, megrázni magunkat és készülni a következő mérkőzésre. Akár a két gólt, akár a kialakított helyzeteket nézem, jól mutatta, hogy mit akarunk és azt hogy csináljuk, de a másik része a már említett próbatétel. Együtt hibázunk, együtt javítjuk ki, és muszáj kiállnunk ezt a próbát.“

Pinezits Máté (via honvedfc.hu)

Egyszerűen nincs értelme darabokra szedni ezt a nem is tudom mit. Talán közhelyhalmot, azonban 2023-ban igazán lehetne egy új szavunk a mostanában elburjánzó hasonló szövegekre, mert a közhelyezés közel sem fejezi ki eléggé a kellemetlenségét. Négy éve csak az ígérgetés megy, közben kiestünk, nem csoda, ha az embereknek kurvára kezd elege lenni.

És igen, utolsó fél percben kapott gól, ki nem sz*rja le? Horváth Ferivel elég millióból egy meccset játszottunk, úgyhogy ezen a körön rég túl vagyunk.

Együtt hibázunk, együtt javítjuk ki, és muszáj kiállnunk ezt a próbát.

zárja magvas gondolatait Máté.

Mégis hogyan?

kérdezem én.

Mégis hogyan? 2,5 pontos átlagot akarsz tolni a hátralévő meccseken, miközben eddig 1,33-at hoztunk? A 2,5 ennek közel a duplája. Jobb körökben egy ilyen méretű előrelépést csodának hívnának, különösen akkor, ha hozzánk hasonlóan nem következik semmiből.

Lehet, hogy csak kilenc forduló ment le, azonban a hátrányunk már most hét pont, azaz legalább három mérkőzés, és mindez úgy, hogy a kilencedik helyen állunk, tehát miközben behoznánk a pontokat, abban is reménykednünk kell, hogy legalább hét másik csapat bénázni kezd. Hét, bzmg, hét. A mezőny közel fele.

Nevetséges.

Egyébként

egy olyan meccsről beszélünk, ahol Dúzsnak többször is nagyot kellett védenie, ahol tizenegyest hagytunk ki, ahol egyébként helyzeteink is voltak. Aztán jött a

szokásos,

és hiába kerültünk kétszer is előnybe, egyszer sem tudtuk megtartani. Elsőre egy percig sem sikerült, pedig csak kicsit kellett volna figyelni a középkezdés után, másodszor pedig az utolsó pillanatban, egy szögletnél, amikor szintén illett volna mindent beletenni, és nagyon koncentrálni.

Ennyit a mentális felkészítésről.

Miközben a kilenc meccsen:

  • 267 percet játszottunk előnyben,
  • 495 percig volt döntetlen, és
  • mindössze 58 percet játszottunk hátrányban,

mégis megragadtunk 1,33-as pontátlagon.

Ahogy Ferinél, ahol az utolsó percekben pontot, pontokat veszíteni nem kivétel, hanem rendszerszintű működés volt, úgy Máténál az előny leadása nem csupán egy kijavítandó hiba, hanem magának a rendszernek, a létezésnek az alapköve.

És akkor a lutriról még nem is beszéltünk:

  • 60. perc: 2 győzelem, 6 döntetlen, 1 vereség, 12 pont
  • 80. perc: 2 győzelem, 6 döntetlen, 1 vereség, 12 pont (más leosztásban!)
  • 90+ perc: 3 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 12 pont

A lényeg, hogy valami majd történik, amire alig vagyunk hatással, aztán a vége kábéra ugyanaz. Egyedül a Nyíregyháza (0-0, 1. perc) és a Tiszakécske (2-1, kétgólos előny a 49. percben) dőlt el viszonylag korán, a másik hét meccs áltagosan csak a 85. percben, és láthatóan inkább nem mi jöttünk ki belőlük győztesen.

Módszertani kérdés

Kilenc bajnoki alapján merhetek olyan következtetéseket levonni, mint amiket a posztban írtam?


Osztályozókönyv


címlapkép: pár perccel a lefújást követően két pályamunkás úgy szétkapta egy pillanat alatt a kaput, ahogy a játékosaink sosem fogják.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||