Mastodon

Srácok, csináljunk egy olyan képet is, ahol a háttérben látszanak a szurkolók

Pedig jó ötletnek tűnt.

A Mosonmagyaróvár elleni meccs félidejében köszöntötte a klub az 1993-as bajnokcsapatot (eredetileg augusztus elején, a klub születésnapján lett volna, azonban egy vihar miatt elmaradt).

Csinnadratta, plakettek, kezdőkörben felsorakozó játékosok, vezetők, a kivetítőn bejelentkezik az isteni Martti Kuusela (sá-lá-lá-lá) és Csábi Jocó, Kálmán még az egymeccses Flórián Tibort is felhajtotta. Sajnos Béla király, Vincze Pilu, Vezér, Brockhauser, Negrau, és még páran nem tudtak eljönni, de sebaj, így is szép volt. Eleve a gesztus.

Mindenkinek jutott bőven a tapsból. Megérdemlik. Egy legendás csapat volt, ami a következő évre talán még jobb lett Davidovic mesterrel, azonban a címvédés sajnos nem jött össze.

Szóval köszöntés, taps, az ilyenkor szokásos körök. Például az elengedhetetlen fényképek elkészítése.

A meccsről készült galériában (hétfő, 10:06) nem található egyetlen kép sem a félidei ünnepségről, nyilván, hiszen az esemény legalább egy önálló tartalmat érdemel, aztán ha véletlenül összejött pár kisebb interjú, akkor kihúzható vele a válogatott szünet. És ne feledjük, ott van még Kuusela videója, amit ha jó ütemben tesznek ki, akkor simán elvisz magában is egy napot.

Lett viszont gyorsan egy kép [illetve egy második kép, mert ha minden igaz, akkor létezett egy első is, de az valamiért nem volt , és inkább gyorsan leszedték] a Facebookon (vasárnap, 18:39), azonban ezen érdekes módon nincs minden ünnepelt rajta:

Egyértelmű, hogy érkezni fog egy tematikus galéria. Meg is jött hétfőn, 18:39-kor, és nagyon, nagyon, de nagyon magas lett a labda:

Csodálatos képek, remek kamerával fotózva, egyedül az nem derül ki, hogy egy olyan mérkőzés félidejében készültek, ahol egyébként papíron negyedház volt a stadionban.

A galériába felkerült egyetlen csoportképet, háttérben a kivetítőn a továbbra is isteni Kuuselával például a temető felőli oldal irányába lőtték:

A képen több ünnepelt látható, mint néző (fotó: fb/honvedfc)

Majd jött a Nagy Ötlet, hogy forduljon meg mindenki, és készüljön kép a táborral a háttérben. A meccs közvetítésén tisztán látszik, ahogy heves kézmozdulatokkal utasítják az egybegyűlteket, forduljanak meg, sőt, még azt is ki lehet olvasni a kézmozdulatokból, tegyék mindezt azért, hogy a szurkolók is a kompozíció egy darabja legyenek:

Elméletileg a megfelelő helyre időzítettem a videót, azonban ha nem működne, akkor 1:22:52-től látható a jelenet

Pár másodperc elteltével besétálnak a képbe az eddig a másik oldalon dolgozó fotósok, és elindulnak felvenni az új pozíciójukat. Az ünnepeltek ismét összeállnak, készülhetnek a képek.

Nos, ezekből a külön megrendezett képekből egész pontosan

nulla [azaz: 0, vagy írógépesen szedve: O] darab

került fel a klub hivatalos galériáiba, merthogy mindeközben a következő történt a stadionban:

fotó: fb/1909foto (igen, ez a kép speciel Lovié, de Guszti bánál is találunk hasonlót)

Igen, ott virít egy ormótlan felirat a háttérben:

Dicső múlt, méltatlan jelen.

Baromira ciki lenne újra és sokadszor megvágni, eltorzítani a valóságot, annál az is jobb, ha inkább elengedjük az összes képet. Mintha nem mi akartuk volna, hogy egyáltalán létrejöjjenek.

Nem először üzent a tábor felirattal, szinte rutin a kellemetlen pillanatok eltűntetése, meg nem történtként beállítása. A Mosonmagyaróvár idén sem az első volt. Elég megnézni a Haladás elleni hazai zakóról készült szurkolói képeket, valamint a klub galériáját a honvedfc.hu oldalon, mert a Facebookra – mivel vereségről beszélünk – nem került ki. A leglátványosabb mégis talán egy tavaly őszi, Vasas elleni hazai meccs volt, amikor mindössze egyetlen fekete alapon fehérrel szedett, SZÉGYEN feliratú molinó virított kint, ráadásul a tábor húsz perccel a kezdés után toppant be sűrű mendelényizés és kungáborozás, valamint füst közepette. Természetesen mindebből utólag hivatalosan semmi sem látszik, pedig mint NB I-es meccset, még a tévé is közvetítette, és az összefoglalóból is tisztán kivehető. Érdemes összevetni a klub galériáját Lovi (1909foto) képeivel. Hirtelenjében két példát kaptunk elő az elmúlt egy év terméséből, és kényelmesen találhatnánk továbbiakat. (Természetesen a jelenség valahol érthető, hiszen melyik klub akarna olyasmit kommunikálni magáról, hogy alsó hangon is alkalmatlannak tartják a tömegek?)

Kényelmetlen szembesülni a valósággal.

Nagyon sajnálom, hogy ott tartunk, ha nincs semmi kellemetlen kiírás, akkor a táborról képek tucatjai készülnek, bemutatva, mennyire lelkesek az emberek, mennyire jó meccsre járni, miazmás. Drónfelvételek, képek, videók, külön anyagok a social media felületekre, amit el tudsz képzelni. Orrba-szájba, a végén már a füleden jön ki a tartalom.

Azonban ha córesz van, akkor mintha üres lenne a stadion, egyetlen kép sincs a szurkolókról.

Pedig mindkettő mi vagyunk.

Mi álltunk ott Csákváron – és mi álltunk ott a Mosonmagyaróvár ellen. Mi álltunk ott a már említett tavaly őszi, Vasas elleni meccsen – és mi álltunk ott Siófokon is. Ugyanazokról az emberekről készülnek a vonulós videók, ugyanazokat az embereket vágták rá a legfrissebb facebookos borítóképre, mint akik most feltartották a kiírást:

Dicső múlt, méltatlan jelen.

Ilyenkor azonban mintha nem léteznénk. Addig vagyunk jók, amíg csendes biodíszletként viselkedünk.

Nem nekünk kellemetlen.


Természetesen a tábor előtt egész meccsen kint lévő molinók sem szerepelnek egyetlen hivatalos képen sem, azonban ez legalább maximálisan érthető, mert nincs a világon olyan sajtós, aki kiengedne olyan képeket a cég hivatalos felületére, amin a munkáltatói bilincsben szerepelnek. Így viszont legfeljebb pár közeli maradhatott a táborról, és egy precízen megvágott (Bozó nem is volt, mondaná Bud Spencer), amin legalább Mendelényit nagyrészt kitakarja egy pont jó helyen álló szekus.

Történik mindez 2023-ban, az okostelefonok, és az okostelefonokba szerelt elképesztő minőségű kamerák korában. Nincs igazán jó megoldás.


A múlt héten volt egy anyagunk a klub és a klubkommunikáció működéséről egy vesztes meccset követő napokban, a lefújás pillanatától egészen csütörtök délig. Az anyagban táblázatba foglaltunk az eseményeket, és úgy korrekt, ha ezen a héten, egy győztes meccs után is megcsináljuk. Aztán lássuk a különbséget. Szóval csütörtökön (vagy pénteken) jövünk a második résszel.


Megoldás rész

Nincs.

  • Kitenni nem teheted ki a kényelmetlen képeket,
  • ha megvágod, lebuksz;
  • ha elsunnyogod, akkor is lebuksz.

Mindenképp rádég, mivel te szervezted az eseményt. Jól nem jöhetsz ki belőle.

Illetve mégis volna egy megoldásom: nevezzük meg a valódi felelősöket a helyzetünkért, és takarítsuk el őket, ha még a klubnál vannak. Első lépésnek megtenné.


a címlapképünk természetesen manipulált, az alapja az 1909 fotó egyik képe.

adatvédelmi okokból évek óta nem ágyaztunk be facebookos tartalmat az oldalba, most azonban kivételt tettünk.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||