Mastodon

A külső szemlélő akár úgy is gondolhatja, hogy itt a bolgárok voltak a főg*cik, mindenki más csupán sodródott,

ami nem csak valahol, hanem akár egy általános skálán is igaz lehetne, ha a hivatalos narratívák nem lennének ennyire egymásnak ellentmondóak. Megnéztük az UEFA, az MLSZ és a bolgár szövetség kommunikációját a múlt hét hétfői, tehát a Plovdiban zártkapus, és a mai, Szófiába visszahelyezős döntés kapcsán, és azt kellett tapasztalnunk, hogy legalább egy fél hazudik, legalább egy fél nem fejti ki az igazság minden szeletét, és hogy az összes érintett lapít, mint sz*r a fűben.

Külön érdekesség, hogy a magyar sajtóban az elmúlt egy hétben nem jelent meg egyetlen olyan cikk sem, ahol egy válogatott meccsek rendezésében jártas embert kérdeznének meg, hogy ilyenkor mégis mi a pontos szabályzat, mekkora mozgástere van az egyes szövetségeknek. Az MLSZ például beleállt abba az álláspontba, hogy nekik egyetlen percig sem lehetett szavuk, amit nyilván nehéz elhinni, hogy igaz lenne.

Tapasztalatom szerint valószínűleg voltak ilyen megkeresések a sajtó részéről, azonban a szövetség ismét elővette a jól ismert sunyító figuráját, és vagy nem válaszolt, vagy kitérő választ adott a kérdésekre.


Előzmények

A történet valahol ott kezdődött, hogy a bolgár szurkolók ökumenikus tüntetést szervezetek a bolgár szövetség vezetősége ellen a bolgár-magyar mérkőzésre. A lényege kb. annyi lenne, hogy a meccs 18. percében elkezdik skandálni a “lemondás” szót. Ezt az ötletet fejelték meg azzal a szurkolótáborok, hogy felosztották egymás között a szektorokat, és mindenki a saját helyéről tüntet.

Óriási veszély. A bolgár válogatott mérkőzésein mostanában hat-tízezer néző verődik legfeljebb össze a lelátón, és ez a létszám független attól, hogy tét-, vagy barátságos meccsről van szó. A szófiai Vasil Levski stadion 43.000 férőhelyes, itt kellett volna mintegy két-kétezerötszáz magyar, és párezer bolgár előtt megrendezni a mérkőzést – amire a bolgár rendőrség azt mondta, hogy képtelen. Vagyis vagy mondta, vagy nem mondta. Erre később még visszatérünk.

2023-ban, az EU egyik országának fővárosában, az 1,2 milliós Szófiában, egy olyan helyen ahol se polgárháború, se forradalom nem zajlik éppen, elhangzott az, hogy: képtelen.

Pedig nincs itt többről szó, mint a helyi szövetség elkeseredett bozótharcáról, amit a saját hatalmának átmentése reményében folytat bárkivel szemben, bárkivel összefogva, és bárkinek a szemébe hazudva. Az UEFA és az MLSZ pedig szó nélkül asszisztál ehhez a művelethez. Külön kiemelném az MLSZ és a bolgár szövetség remek kapcsolatát, amit csodálatosan példáz, hogy a közelmúltban még Kassai Viktor volt a helyi játékvezető bizottság vezetője.


November 6., hétfő, narratívák

  • UEFA: a bolgár hatóságok kérésére.
  • MLSZ: a bolgár szövetség kérésére.
  • bolgár szövetség: az UEFA kérésére, az MLSZ-szel összhangban.
  • Csányi Sándor: a bolgár rendőrség kérésére, az MLSZ passzív, tehetetlen fél volt.

UEFA // A bolgár hatóságok közlése alapján, mivel fennáll a rendbontás veszélye, a magyarok elleni meccset áthelyezték Szófiából Plovdivba, a kezdési időt 20:45-ről 18:00-ra, valamint az egészet zártkapussá tették.

MLSZ // „A rendező bolgár szövetség biztonsági okokból megváltoztatta a november 16-i Bulgária–Magyarország Eb-selejtező helyszínét, időpontját, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba.” (…) „Mivel a bolgár rendőrség a találkozó eredeti időpontban, nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az UEFA a rendkívüli körülményekre tekintettel a találkozó zárt kapuk mögötti rendezését elfogadta.”

bolgár szövetség // „Az UEFA hivatalos levelet küldött a Bolgár Labdarúgó Szövetségnek, amelyben azt javasolja, hogy a november 16-ra tervezett Bulgária-Magyarország EURO 2024-es selejtezőt a plovdivi Hristo Botev Stadionba helyezzék át. Ennek oka az UEFA biztonsági és védelmi osztályának elemzését követő magas kockázati értékelés. Az előkészületben lévő tömegzavargásokról szóló jelentések és a közrendet fenyegető súlyos veszély miatt a központ szakértői hivatalos véleményt kértek a bolgár belügyminisztériumtól, a szófiai belügyi igazgatóságtól és a Bolgár Labdarúgó Szövetségtől, majd a Magyar Labdarúgó Szövetséggel való további egyeztetést követően született meg a döntés (…)” (via deepl fordító)

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, az UEFA alelnöke a Nemzeti Sportnak // „A bolgár szövetség arról tájékoztatta az UEFA-t, az UEFA pedig a magyar szövetséget, hogy a bolgár rendőrség nem tudja garantálni a mérkőzés zavartalan megrendezését, és csak nézők nélkül és Szófián kívül engedélyezi a mérkőzés megtartását. (…)  Az UEFA azonban azt közölte, hogy csak rendőrségi engedély birtokában tarthatják meg a mérkőzést, és az új feltételek megfelelnek a helyszínekre vonatkozó előírásoknak, így az MLSZ-nek a szabályok szerint nincs módja elutasítani az UEFA döntését. (…) kényszerűen tudomásul vettük a döntést.

November 14., kedd, narratívák

  • UEFA: egyelőre még nincs kint az új közlemény a sajtószobában. || frissítés // a bolgár szövetség meggyőzte őket arról, hogy képes Szófiában megrendezni a mérkőzést.
  • MLSZ: a bolgár szövetség kérésére az UEFA, és az MLSZ-nek nem volt semmibe beleszólása.
  • bolgár szövetség: az UEFA rakta vissza a meccset Szófiába, és az UEFA nem enged be nézőket.

MLSZ // „Az UEFA a bolgár szövetség kérésére először a múlt héten, másodszor a mai napon megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és zárt kapus mérkőzés megtartását rendelte el. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben. Fentiek ismeretében a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és bár – elsősorban a magyar válogatott szurkolói miatt – nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket. (…) A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, (…)”

kommentár // Az MLSZ egy hete azt kommunikálja, hogy egy papíron komoly biztonsági kockázatot rejtő mérkőzésre kell kiutaznia úgy, hogy egyáltalán nincs beleszólása a dolgokba. Itt merül fel kérdésként, hogy akkor miért Felcsúton rendezik az Izrael-Románia mérkőzést? Miért nem lehet kötelezni arra a románokat, hogy elutazzanak Izraelbe? Vagy előfordulhat, hogy a másik szövetségeknek is lehet némi beleszólása abba, hogy hova és mikor utazzanak, ha már egyszer érdekelt félként vannak jelen? Ismétlem, az MLSZ egy, a bolgárok által elismert “komoly biztonsági kockázatot” nem vett elég komolyan.

bolgár szövetség // „Miután a plovdivi önkormányzat példátlan módon megszegte a Hristo Botev Stadion használatára vonatkozó előzetes megállapodást, és megtagadta a bolgár válogatottól, hogy a létesítményben tartsa meg az Európa-bajnoki selejtezők következő mérkőzését, és ezt követően (…) az UEFA ma elrendelte, hogy a Bulgária-Magyarország mérkőzést 2023.11.16-án 19:00 órakor zárt kapuk mögött a szófiai “Vasil Levski” Nemzeti Stadionban játsszák le. (…) az UEFA azon döntésén, hogy nem engedi be a közönséget a stadionba. Figyelembe véve a fővárosi rendőrség által a rend biztosítására nyújtott garanciákat, a mérkőzést a “Vasil Levski” Nemzeti Stadionban rendezik meg.” (via deepl fordító)

frissítés [16:00] //

  1. A bolgár lakosság egy sportlapból, az MLSZ-től átvett közleményéből értesült a döntésről, és nem a saját szövetségétől.
  2. Az UEFA is megszólalt, és arról írnak, miután Plovdivban a helyhatóság nem engedte a mérkőzést, a bolgár szövetség meggyőzte őket arról, hogy Szófiában meg tudja rendezni a mérkőzést, amit múlt hétfőn még egyértelműen lehetetlennek tartott.
  3. A bolgár szurkolók ugyanúgy megtartják az eredetileg is békésnek tervezett tüntetésüket, ami „miatt” nem lehetnek jelen nézők a meccsen. Az egyetlen, amit elért a helyi szövetség, hogy a tüntetés még nagyobb nyilvánosságot kapott. Hajrá, és kergessék el azt a szövetséget, amire még az ország miniszterelnöke is azt mondta: távoznia kéne.

Sportdiplomáciai csőd

A Honvéd craiovai kalandja óta, ami után az MLSZ képtelen volt megszólalni, és azóta sem tette meg, olyan változások történtek, hogy például Csányi Sándor az UEFA alelnöke lett, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig nagykövetek és konzulok hadával árasztotta el a külföldön kalandozó magyar szurkolókat, vagyis a futballturizmus hirtelen fontos közügy lett.

Ehhez képest szó nélkül hagyták, hogy legutóbb Belgrádban, nem vétkes félként sem lehettek ott a magyar szurkolók, és amit Bulgáriában művelt a helyi szövetség az MLSZ és az UEFA asszisztálása mellett, az valami példátlan.

kommentár: Ha elfogadjuk, hogy a bolgár szövetség és rendőrség elismeri, a mérkőzésnek “biztonsági kockázata” van, akkor az MLSZ nem tehet semmit, és kötelező kiutaznia, mert különben 0-3? Tényleg ezt a magyarázatot sikerült összehozni? A jelenség ugyanis rettenetes precedenst teremtene, ahogy azt láttuk Craiova után is: bármelyik balkáni szövetség, értve ezalatt akár a magyart is, simán megteheti, hogy összebeszél a helyi rendőrséggel, és úgy ráncigálja onnantól a szabályokat, ahogy a pillanatnyi érdeke megkívánja. Külön kérdés, hogy vajon egy angol, német vagy spanyol szövetséggel mindezt el merték volna játszani a bolgárok? Illetve egy angol, német vagy spanyol szövetség képes lenne ilyesmit eljátszani az UEFA-val, az ellenfeleivel és a szurkolókkal?

És ha már hőbörgünk, akkor egy mondatot hadd idézzek a Wikipediáról, mert csodálatosan jellemzi, hogy miért tartunk ott, ahol:

A kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Berzi Sándor változatlanul alelnök tagja marad az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságának és az Eb-selejtezőket, illetve európai kupamérkőzéseket ellenőrző testületnek.

Igen, Berzi Sándor, az erkölcs tisztikereszttel kitüntetett bajnoka, aki Craiova idején is a fegyelmi bizottságban ücsörgött, és nem mondott le a számunkra méltatlan és elfogadhatatlan döntést követően. Halmazati bűn, hogy ha minden igaz, akkor még mindig ott ül a bizottságban, remekül jellemezve a magyar sportdiplomácia csődjét, a nem tehettünk semmit magatartást.

A magyar sportdiplomácia ugyanis nem arról szól, hogy érdeket képviseljen, hanem tisztán a pozícióhalmozásról, az újabb és újabb titulusokról, amivel lehet itthon villogni, és lenyilatkozni a haveri lapoknak, látjátok, mennyire sikeresek vagyunk.

A valóság azonban az, hogy ha olyan helyzetekbe keveredünk, mint Craoiva, Belgrád, vagy most Bulgária, akkor a magyar sportdiplomácia fülét-farkát behúzza, sunyít, és ha mégis meg kell szólalnia, akkor mindenki mást hibáztat.


Egészen furcsa pillanat egy poszt megírását követően észrevenni, hogy ugyanazt mondjuk a Fradi-szurkolók oldalával:


címlapkép: a kedvenc focis stockfotónk

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||