Mastodon

Az MLSZ szerint az a felelős szurkolói viselkedés, ha könnygázban úszva hagyod magad szarrá veretni

(eredetileg kérdésekkel fordultam volna az MLSZ-hez, de aztán annyira felbaszták az agyam, hogy inkább poszt lett belőle.)

A FEB a Kazincbarcika–Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédot a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményeiért (megbotránkoztató, obszcén kifejezés bekiabálása, szurkolók elzárt területre történt bejutása, mérkőzés ideiglenes felfüggesztését eredményező cselekmény elkövetése, rendezők bántalmazása) pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A FEB a Kazincbarcika–Bp. Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban a Kazincbarcikát a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményéért (megbotránkoztató, obszcén kifejezés bekiabálása) és a rend nem megfelelő biztosításáért (rendezők nem megfelelő fellépése, kényszerítő eszközök jogszerűtlen alkalmazása, vendégszurkolók bántalmazása) pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

via MLSZ fegyelmi bizottság

A Honvéd kivételesen több részletet is közölt a fegyelmi bizottság határozatából:

A fegyelmi szabályzat 37 §. (1) bekezdés a) pontja szerint ilyen cselekedet, ha „egy sportszervezet szurkolójának vagy szurkolóinak viselkedése akadályozza a mérkőzés zavartalan lejátszását, és/vagy a helyszínen jelenlévő szurkolókat, valamint a televízió nézőket a mérkőzés élvezetében és/vagy megbotránkoztatást vált ki a közvéleményben“. A 37 §. (2) bekezdés b) pontja alapján a 37 §. (1) bekezdés pontjában meghatározott vétségek között tartozik „a mérkőzés ideiglenes felfüggesztését előidéző magatartás (…), a játéktérre vagy a játékteret a nézőtértől elválasztó határvonalon belülre történő illetéktelen bejutás, a mérkőzésen résztvevő hivatalos személy veszélyeztetése, fenyegetése, akadályozása vagy bántalmazása, továbbá a mérkőzésen megbotránkoztató kifejezések kiabálása“.

Majd így folytatja:

A határozat szerint a hazai klub által alkalmazott rendezők szakszerűtlen intézkedése „nem mentesíti az eljárás alá vont sportszervezetet (esetünkben a Honvéd FC Kft-t – a szerk.) a fegyelmi vétség alól, illetve nem jogosítja fel a szurkolókat a rendbontó magatartás tanúsítására.“

Tehát alig fél perccel azt követően, hogy indokolatlanul szétfújták a tábort könnygázzal, a következő rövid videón is látható jelenetre nem reagálni lenne az elvárható az MLSZ fegyelmi bizottsága szerint:

Az MLSZ fegyelmi bizottsága a most hozott ítéletével gyakorlatilag kimondta, hogy a szövetség nem hajlandó vállalni a felelősséget azért, hogy a klubok kiket alkalmaznak rendezőként, ahogy az sem érdekli, ha az így alkalmazott jogosulatlan személyek rátámadnak a szurkolókra, vagy azokat nyíltan, felfegyverkezve fenyegetik.

Helyette inkább továbbhárítja a problémát, amit részben a saját nemtörődömsége, félrenézése okozott. Pedig az MLSZ biztonsági szabályzata egyértelműen kimondja, hogy ki a felelős: „15. § (4) A jogszabályokban, illetve a Szabályzatban meghatározott előírásoknak megfelelő lebonyolításáért a szervező – illetve rendező szerv (rendező) alkalmazása esetén a szervező és a rendező egyetemlegesen – felelős.” Ezt kellene ellenőrizni.

És kinek volna joga ellenőrizni, ha nem az MLSZ-nek? A hivatkozott jogszabály (54/2004. (III. 31.) Korm. rendelet a sportrendezvények biztonságáról) egyértelműen kimondja, hogy a szervezőknek (kluboknak) le kell jelenteni a szakszövetség (MLSZ) felé a rendező személyét, valamint igazolásokat arról, hogy a rendező valóban rendelkezik a mérkőzések megrendezéshez szükséges feltételekkel: „6. § (1) A szervező a sportrendezvények biztosítása érdekében köteles rendező szervet vagy rendezőt (a továbbiakban: rendező) megbízni, és annak személyét az országos sportági szakszövetségnek a versenyrendszer megkezdését megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban bejelenteni. A megbízott rendező személyében történt változásról az országos sportági szakszövetséget és a rendőrséget a sportrendezvényt megelőzően legalább 3 nappal tájékoztatni kell. A szervező a bejelentés során megfelelő módon igazolja, hogy a megbízott rendező a sportrendezvény megrendezéséhez szükséges személyi- és tárgyi feltételekkel rendelkezik. Rendező hiányában a sportrendezvény nézők részvételével nem tartható meg.”

Mivel a rendezők jelen voltak a stadionban, így nagyon valószínű, hogy az MLSZ elfogadta a kazincbarcikai rendezőt (és az embereit), és ezzel a gondatlansággal veszélybe sodorta a Kazincbarcika mérkőzéseire kilátogató nézőket. Az MLSZ-nek joga van a helyszínen is ellenőrizni, hogy a felé leadott rendezők névsorában valóban azok szerepelnek, akik a mérkőzésen rendezői feladatot látnak el, illetve a leadott nevek valóban rendelkeznek a megfelelő papírokkal a feladat ellátáshoz.

És mi lesz az ügy vége? Ahelyett, hogy az MLSZ legalább részben elismerné a saját felelősségét, és újragondolná a biztonsági szabályzatának az ellenőrzésre vonatkozó részét, inkább rátolja a problémát a klubokra, és rutinszerűen pénzbüntetésre ítéli azokat. Komolyan életszerű helyzetnek gondoljuk, hogy az MLSZ-nél senkinek fogalma sincs arról, hogy sok esetben milyen figurák veszik fel a megkülönböztető mellényt, és vegzálják a szurkolókat? Mert ha ennyire nincsenek képben a magyar lelátók valóságáról, akkor az egész szövetség elmehet a picsába.


Egyébként ugyanarról az MLSZ-ről beszélünk, ahonnan Craiova után azt az ígéretet kaptuk, hogy minden segítséget megadnak a Honvédnak. Aztán mit láttunk? Hiába petárdázták le a bírót, hiába szakadt félbe tartósan a meccs, hiába csak azért fejezték be, mert a helyi rendező sírva könyörgött mindenkinek, hogy ha idő előtt lefújják, akkor nem tudja garantálni a rendet, hiába minden, a végén mégis a Craiova ment tovább. Akkor a pályán támadták meg a Honvédot, most a szurkolóit a rendezők egy lelátón, és a következmény ugyanaz:

az MLSZ ahelyett, hogy tenné a dolgát, inkább újfent elsunnyog a felelősség elől.

Köszönjük!


címlapkép: a mesterséges intelligencia (Copilot) így képzeli el az MLSZ fegyelmi bizottságát.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||