Mastodon

Elsőfokon nem kapott licencet a Haladás, de ez nem jelenti azt, hogy emiatt bentmaradunk

Május 10-én az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottsága a hiánypótlást követően is elutasította a Haladás licenckérelmét. Az elutasítás azt jelenti, hogy a Haladás még fellebbezhet, azonban fontos tudni, hogy másodfokra új dokumentum már nem nyújtható be, és a másodfokon eljáró bizottság ugyanabból fog dolgozni, mint az elsőfokú. Magyarán a másodfok arra jó, ha az elsőn tévedés vagy formai hiba történt.

Ha a Haladás nem fellebbez, vagy másodfokon is elutasítják a licenckérelmét, akkor NB III-as amatőr licencet kérhet, viszont az NB II-be akkor sem nevezhet, ha a pályán elért eredménye alapján erre jogosult lenne.

Rögtön felmerül a kérdés: akkor most bentmaradt a Honvéd, ha az utolsó három már nem előzhet meg minket, és a Haladás nem indulhat jövőre?

A válasz egyszerű: nem.

Egyrészt egy hatalmas csodával a Haladás még megkaphatja másodfokon a licencet, másrészt a hatályos versenyszabályzat szerint a létszámhiányos egycsoportos bajnokságok feltöltési sorrendje, ha az alatta lévő bajnokság két- vagy többcsoportos úgy néz ki, hogy

  1. a közvetlenül alatta lévő bajnoki osztályban a legjobb nem feljutó helyen végzett (egyetlen) sportszervezetével, amely a feltöltendő bajnoki osztályra vonatkozó feltételeknek megfelel. A feltöltés a csoportokban elért helyezések, míg azonos helyezés esetén, az elért eredmények százalékos összevetésével megállapított sorrend alapján történik;
  2. a feltöltendő bajnoki osztály legjobb kieső helyen végzett (egyetlen) sportszervezetével, amely a feltöltendő bajnoki osztályra vonatkozó feltételeknek megfelel;

A többi pont nem érdekes. A lényeg, hogy első körben mindenképp lentről töltenek fel.

Az NB III-ban idén négy bajnokot avatnak, viszont csak ketten juthatnak fel, amit úgy döntenek el, hogy a bajnokokat párokba sorsolják, és osztályozót játszanak egymással.

Az NB III-ból tíz csapat kapott NB II-es licencet: (helyezés és pontszám 27 forduló után)

  • DNy: 1. Iváncsa 68; 2. Szentlőrinc 66; 5. Kaposvár 49
  • ÉNy: 1. Tatabánya 59; 2. Veszprém 56; 3. Bicske 56; 4. III. kerület 54
  • DK: 1. Békéscsaba 72
  • ÉK: 1. Putnok 56; 5. DEAC 44

A tíz licenc azt jelenti, hogy lentről volna szándék feljutni. A kérdés, hogy az MLSZ hogyan dönt.

Adná magát, hogy ha az NB II-be feljutás eleve osztályozókkal történik, akkor a létszámhiányos NB II feltöltése is osztályozóval történjen, tehát a vesztesek játsszanak egymással. Azonban a versenyszabályzat alapján arra is lehetőség van, hogy figyelmen kívül hagyják az osztályozók veszteseit, és a csoportokban elért helyezéseket, valamint az ott elért pontszámokat vegyék alapul.

Utóbbi esetben igencsak felértékelődik az első helyezésen túl a szerzett pontok száma is a csoportokban, mert a helyezés egyrészt osztályozóra jogosít, másrészt az osztályozó mérkőzés elvesztése esetén a bajnoki évben megszerzett pontok rangsorolnak. Vagyis a Békéscsaba gyakorlatilag feljutott, ha a Haladás nem kap klublicencet másodfokon sem, ugyanis még ha el is veszítené az osztályozóját, annyira magas a pontszáma három fordulóval a vége előtt, hogy csak abban az esetben nem lenne feljutó, ha az osztályozókat az ÉNy-i csoport győztese és a Putnok nyerné, miközben az Iváncsa hoz rajta négy pontot.


Hol érint ez minket?

Egyrészt bukunk egy jó túrát Szombathellyel, másrészt pont a minap számoltunk végig a fakó lehetőségeit, és az derült ki, hogy necces a bentmaradás. Ha a Halinak sikerül amatőr licencel a harmadosztályban elindulnia, akkor újfent nem egy, hanem két 13. helyezett eshet ki. (Mármint ez tűnik valószínűnek, de itt annyira bonyolult a szabályozási helyzet, hogy nem jártunk utána részletesen, és csak érzésre mondjuk.)


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||