Pártunk boldogan jelenti, május 13-án megalakult a Magyar Kommunista Labdarúgó Szövetség

Nehéz érzelmek nélkül beszélni az MLSZ tegnap bejelentett dolgairól. Az, hogy valamiféle ámokfutásba kezdtek az egészen nyilvánvaló. Szinte egyetlen olyan pont sem szerepelt a mondandójukban, amit tisztességesen végiggondoltak volna, ami akár csak hangyafasznyit is megfelelne a sportszerűség (Fair Play) kritériumainak, vagy akár a saját szabályzatuknak.

Kezdjük az NB I létszámával

 • Az érvényben lévő versenykiírás szerint 2014/15-ben 16 csapat, 2015/16-ban szintén 16 csapat alkotja az NB I-et. A klubok ennek megfelelően költöttek erősítésre, ennek megfelelően terveztek a jövőre (ha terveztek egyáltalán, de ezt nincs jogom minősíteni).
 • Ezzel szemben az NB I 2015/16-os szezonjának létszáma 12 vagy 14 vagy 16 csapat lesz. Három fordulóval a bajnokság vége, és két hónappal a következő rajtja előtt ezt az apróságot persze nem tudja megmondani az MLSZ vezetése. Skandallum.
  • A mérkőzések száma természetesen a csapatok számától függ: 12 esetén három teljes kör (33), 14 esetén oda-visszavágó (26), 16 esetén pedig maradna a minden a régi (30).
  • Valahány meccs majd lesz valahogy – ennyivel lehet összefoglalni az MLSZ-féle megoldást.
 • A feltöltés már idén úgy fog működni, hogy ha a kiesők és a nem indulók összege páratlan, akkor jöhet az NB II harmadikja, más viszont nem. Ha páros, akkor nem jöhet. Ergo simán előállhat a 12 csapatos mezőny már idén is.
 • 2016/17-től mindenképp 12 csapatosra csökken az NB I. Ugyan erről semmiféle egyeztetés nem volt a futballtársadalommal, pedig egy ilyen horderejű döntés előtt azért illett volna.

Ennyi pontokba szedve a létszámos rész. Szépnek, jónak, okosnak tűnik? Csak mondom, hogy nem az. Távolról sem.

Az MLSZ ugyanis bejelentette, hogy nagy ívben szarik innentől az érvényben lévő versenyszabályzatokra, saját, elnökségi hatáskörében fog dönteni mindenről, ami magyar futball. Hosszútávú érdekeket, a futballtársadalom érdekeit, a klubok érdekeit innentől nem veszi figyelembe, majd az elnökség mondja meg ezentúl, hogy mik legyenek ezek az érdekek.

Vegyük észre, Csányi Sándor a legnagyobb magyarországi bank vezetőjeként minden kormányon a kiszámítható gazdasági környezetet kéri számon, hogy mint cég tervezni tudjanak a jövőbe. Ezzel szemben az MLSZ elnökeként úgy játszik a szabályokkal (környezettel), ahogy éppen kedve szottyan.

Gazdasági cégek (klubok), alkalmazottak (futballisták, takarítók, családok, etc), utánpótláskorú labdarúgók tömege esik áldozatául ennek a – saját szabályainkkal szembe menő – rendelkezésnek.

16-ról 12-re csökkenteni az NB I létszámát nem jelent mást, mint azt, hogy negyedével csökken az országos lefedettség, ami pedig mániája volt ennek a MLSZ-nek. Sőt, maga Csányi elnök úr is azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy felsorolta mennyi és mekkora pálya épült az országban, mennyi új amatőrfocista termett hirtelen a semmiből. Sikerpropaganda, miközben sorra dőlnek be az élvonal klubjai (mert idén komolyan vesszük a licencet), ezért csökkentünk, hogy nagyjából elfedhessük a problémát (más szabályokat nem veszünk komolyan).

Tehát csökkenni fog az NB I tömegbázisa (az külön vicc, hogy simán lehet úgy 12 csapatos a liga, hogy abból 5 pesti, 3 pedig Fejér megyei, a maradék négy helyen meg lehet marakodni országosan). Vegyük példának mondjuk Kecskemétet: a környéken nincs máshol futballklub, hova mennek majd a gyerekek? Nyugat-Magyarországon a Gyirmót lesz az élvonal, hogy fog működni majd a kiválasztás, a játékosok felfelé áramlása, egyáltalán az utánpótlás? Milyen perspektívát tudnak majd mutatni a gyerkőcöknek? Eddig az volt az érv és az érdem, hogy vigyük mindenhova oda a minél magasabb szintű focit, most pedig az, hogy vigyük el onnan.

Egészen elképesztő gondolat a 12 csapat.

Persze érv az mindig lesz mellette. Mondják, a futballba beáramló pénzek így kevesebb felé oszlanak majd el, nagyobb lesz a gazdasági stabilitás. Na ja. Az lesz. De valóban komolyan gondolják, hogy ha 12 csapat van, akkor majd nem lesz licencprobléma, nem lesz csőd, nem lesz olyan váratlan változó, mint idén volt Tarsoly és Bíró Péter? Mennyivel lesz több a biztosíték a rendszerben? (Emlékezzünk, amikor legutóbb 12 volt, akkor becsődölt a Békéscsaba, a Dunaferr, a Sopron és mi is. Nemhogy jobb, rosszabb volt az arány az elmúlt évekhez képest.)

És az a szép, hogy erre is van válasza az MLSZ-nek, méghozzá az általa átadott források (a tévés, valamint a hamarosan beinduló szerencsejátékos pénzek) elköltésének nyomonkövetése, szabályozása. (Az elosztás módjáról később beszélünk, az szintén egészen arcpirítóra sikeredett.) Feltéve, ha komolyan lehet venni Csányi egy elejtett mondatát, amiben valamiféle pénzügyi informatikai (adatközlő?) rendszer kiépítését kéri számon a klubokon az első átutalásból.

12 csapat, kevesebb részre osztott több pénz. Alattuk marad a 16 csapatos NB II, ahonnan majd biztos fel lehet jutni valahogy, de erről nem volt szó. A gazdasági szakadék a kettő között viszont egészen nyilvánvaló kell legyen még a felületes szemlélő számára is. Az élvonalban csak a szerencsejátékból és a tévés pénzekből össze lehet kaparni akár évi 7-800 millió forintot is, ha egy klub jól csinálja, azaz belemegy az MLSZ zsarolós játékába.

Az MLSZ ugyanis úgy döntött, hogy idéntől zsarolni fogja a klubokat

Méghozzá a rajta keresztül szétosztásra kerülő sportfogadási pénzekkel. (Külön vicc, ahogy a TAÓ-t is felügyelő MLSZ valamelyik főmuftija kijelentette, a pénz átlátható módon kerül majd szétosztásra. És nem röhögte el magát.)

Ha egy klub részesülni akar a sportfogadási pénzekből, akkor

 • a keretében legfeljebb 7 légióst tarthat, ebből 3 lehet egyszerre a pályán, kivéve ha nemzetközi kupában indul, mert akkor 10/5,
 • van valami fiatalos rész is, hogy mennyit kell játszatni,
 • pénz viszont csak akkor jár, ha az átutalandó összeg felét bemutatod saját forrásból!

Vagyis:

 • Szétszakítjuk az NB I-et és az NB II-t pénzügyileg, majd szétszakítjuk az NB I-et is azzal, hogy a kupaindulókra más szabályok vonatkoznak, tehát lesznek, akik egyenlőbbek az egyenlőeknél. Csodálatos ötlet mindezt az ún. versenysportban megcsinálni, ahol pont az egyenlő feltételekről kéne szólnia mindennek.
  • Gondoljuk végig: a jelenlegi kupaindulók, akik a jelenlegi szabályzatok szerint jutottak el oda, ahova, szóval ők a következő évtől máris egy idén még nem szabályozott, tehát most kitalált előnnyel indulnak. Több légióst alkalmazhatnak, többet játszathatnak. Talán az lett volna a sportszerű, hogy ezt előre belengetik, hogy más is így tudjon számolni.
 • Ha nem felelsz meg ezeknek az elveknek, akkor nem kapsz pénzt, vagy csak nagyon keveset.
  • Vajon mi lesz a jelenleg is érvényes szerződéssel rendelkező játékosokkal, akik történetesen légiósok? Az MLSZ saját hatáskörébe vont zsarolópotenciálján keresztül próbál vállalkozás és alkalmazott között létrejött jogviszonyokat megszűntetni.
  • Vajon mi lesz akkor, ha egy klub indul valamelyik nemzetközi kupában, 10 légióssal köt szerződést (mert megteheti), játszatja is őket évközben (ezt is), majd valahogy úgy elbassza a dolgokat, hogy még ilyen előny birtokában sem képes kijutni újra Európába, akkor mi van? Három játékosnak pá-pá? Hogyan tervezzenek a klubok hosszabb távra? Hogyan vegyen úgy játékost, hogy a későbbiekben majd értékesíteni szándékozik, de az sem biztos, hogy a keretében tarthatja? A belengetett 300 milliónál is több szerencsejátékos pénz mai árfolyamon úgy 1 millió eurót jelent, ennyiért meg csak nagyon ritkán szoktak magyar klubok futballistát eladni, tehát megint jön a zsarolás, inkább menjünk a fix MLSZ-es pénzre.
  • És a magyar játékosok hogy fognak arra reagálni, hogy szinte bebetonozott helyük lett a csapatokban? Nyilvánvalóan nem úgy, hogy még jobban és jobban teljesítenek, mert azt eddig is meg lehetett volna tenni.
  • /// kőkemény demagógia: nézzük meg kiket húztak ki jelen állás szerint a keményebb légiósszabály alól: FTC, Videoton, MTK, Debrecen, vagyis a Felcsút kivételével az összes pártcsapatot. Eddig is róluk szólt a bajnokság, ezután pedig végképp így lesz. Szokjunk hozzá.

Az MLSZ mindezt rohadtul nem gondolta végig. Vagy nagyon is átgondolta, és akkor egy mestertervet alkotott.

Mert miről szól ez az egész?

Az MLSZ évente alsóhangon 7-800 millió forintot tudna utalni minden NB I-es klubnak, ha azok betartják az MLSZ által most hirtelenjében kitalált szabályokat. Ez elég szép summa ahhoz, hogy érdemes legyen rajta elgondolkodni, pláne úgy, hogy ez az összeg már most meghaladja a jelenleg NB I-es klubok közül legalább tíznek a költségvetését. Magyarán az MLSZ önfenntartóvá teszi a klubokat, ha azok úgy játszanak, ahogy az MLSZ szeretné.

Szevasztok, mi ez ha nem a kőkemény kommunizmus? Nem mondjuk meg, hogy mit tegyél, de ha nem úgy teszed, ahogy mi mondjuk, akkor könnyen csákó lesz neked.

Minek van ezek után arra szükség, hogy Zrt-k meg kft-k bohóckodjanak a bajnokságban? Minek ezek után cégforma egyáltalán mögéjük, ha gyakorlatilag nem lehetnek önállóan gazdálkodó szervezetek? Az MLSZ államosította a magyar focit!

 • Jogbiztonság? Nincs – teszünk a saját szabályzatunkra.
 • Sportszerűség? Nincs – lesznek egyenlőbbek az egyenlőeknél.
 • Jövőkép? Nincs – nehogy szerződj bárkivel egy évnél tovább, mert nem tudhatod mi lesz utána.
 • Fenntarthatóság? Nincs – amíg mi vagyunk (kormányon), addig lélegeztetőgép és habzsi-dőzsi. És utána mi lesz?
 • Hitelesség? Nincs – Egyszer ezt kérjük, másszor azt, de mindenképp egymással ellentétes dolgokat, és mindenképp a magyar futball érdekében.
 • Kiszámíthatóság? Nincs – Minden helyzetre képesek vagyunk fekete és fehér módon reagálni, akár egyszerre is.
 • Átláthatóság? Nincs – l. TAO.

komenista_mlszEzzel szemben van egy kőkemény kommunista gőg: mi tudjuk hogyan kell, mi átverjük rajtatok, mert ez a ti érdeketek, csak épp nem tudtok róla. Ugye, ismerős a szöveg. Aki kicsit figyelt történelemórán azonnal ráismer a bolsevik mentalitásra.

A világtól elzárt MLSZ elnöksége a futball mindennapjait élő kluboktól, és egyéb szereplőitől függetlenül hoz döntéseket, konszenzusra egy pillanatra sem törekszik, sőt, még a látszatra sem ad, hogy bármiféle tömegakarat állna mögötte.

Mindezt teszik vigyorogva, beleröhögve a futballtársadalom pofájába.

És a tudatlanok sokasága csak áll mögüttük és tapsol:

Éljen Csányi, éljen az MLSZ!
Éljen Csányi, éljen az MLSZ!
Éljen Csányi, éljen az MLSZ!

 • Pelso

  nagyon gáz a helyzet.. :/ még ha a célok néhol értelmesek is a meghatározott (ill. jellemzően határozatlan) út alaposan növeli a létbizonytalanságot ebben a közegben, ami ritkán növeli a befektetési ingerenciát.
  _
  vajon a papa mit fog blogolni ebből a történésből…? :) lesz itt hamarosan pálfordulás meg a közelmúlt szembeköpésének minősített esete…
  ( a sok sz@rság mellett egyetlen pozitívum a hulladék légiósok hullása!!)

  • Cha-b

   Következő blog főcíme: Csányi egy beteg ember. :D

   • Pelso

    na annyira azért nem bátor az “amcsi nyugger”… :)

    • Cha-b

     Persze, nem kevés irónia volt benne. :)
     Hemi intelligensebb (bár ezt a csapat dolgainál nem látjuk, de az életben vitathatatlan) ember annál, hogy ‘oda szarjon ahonnan eszik’.
     Le fogja írni az érveit kultúrált formában, azt annyi. :)

     • Pelso

      ez a valószínűbb…de amit fontosnak érzek és fentebb is leírtam: ne gondolja senki h hemi különb ezeknél!! ő 1 kis milliárdos – kicsit bunkó, nagy milliárdos nagyon bunkó…2015 M.o.

     • Cha-b

      Én nem tartom különbnek, de ezzel a légiós szabályozással, most ‘kihúzták alóla a szőnyeget’ , nem hiszem, hogy szó nélkül hagyná. Magyar játékos ide nem ír alá addig, amíg egy Dunaújváros is jobban megfizeti őket, mint mi, egyszerűen nem tudjuk felvenni a versenyt senkivel amig kötött a bérkeretünk.

     • Pelso

      a légiós szabályozás nálunk volt a leggázabb, ha emiatt bukik Hemi, legyen úgy…összességében semmi hasznunk nem volt ebből a légiós áradatból, hiszen emiatt vagyunk itt, ahol…
      ráadásul, ha valóban megkapják/juk azt a plussz 300-400 millát, akkor az javít kicsit a helyzeten az értékesebb játékosok megszerzésénél

     • Cha-b

      Kérdés milyen szerződésünk van velük, tudunk-e szerződést bontani. Mert jelenleg eleve több légióssal van élő szerződésünk, mint 7 (9)
      Ignjával hosszabbítanék (de nem olyan hülye, hogy maradjon) , Godoy még a miénk, Youlával én megpróbálnék aláiratni még 1 évet, a többi mehetne isten hírével, ha megoldható. Még Dauddal lesz a legkönyebb dolgunk talán, ő még akár találhat is magának csapatot, hírek is voltak vele kapcsolatban… A többi olyan kutyaütő, hogy lehet inkább “kiülik” a maradék idejüket legalább kapnak pénzt. Na jó Puno még…

     • gohome

      Szerintem közös megegyezéssel lehet szerződést bontani.
      Elmondják a játékosnak nem számítanak rá és elengedik akkor oké,de ha mégis maradni akar akkor van gondban a csapat.(persze ki az a játékos aki így marad,az aki annyira gyenge hogy máshová nem tud menni és ebből tartja el a családját)

     • Cha-b

      Pontosan, de nálunk kb. csak olyanok vannak, aki nem kell majd senkinek :)
      Mondanám, hogy megérdemli Hemi, de nem mondom, mert ezzel nem csak Hemi szív, hanem a Honvéd, és mi szurkolók is. Mivel nem igazolhatunk idén külföldről (ami bár nagyritkán, de néha bejön), jó magyarra meg nincs keret.

     • gohome

      Miért nem igazolhatunk?
      A keretben legalább minőségibb játékosok kerülnek a többiek pedig elmennek haza.
      Hemi nem fog fölöslegesen fizetni senkinek eddig sem tette.

     • Bjelkanovic, Sunnyboy, hogy csak a két legismertebb, éveket nálunk töltő, de meccset sosem játszó nevet mondjam. Hemi egyszerre fizet nagyon sokaknak, és egyszerre sóher kevesekkel.

     • Cha-b

      Attól függ, hogy tudunk-e szerződéseket felbontani, ha nem akkor megvan a 7 már most és a pénztől tuti nem akar majd elesni. Én lennék a legboldogabb, ha a sok semmirekellőt el lehetne küldeni, de nem hiszem, hogy olyan hülyék lettek volna, hogy aláírnak olyan szerződést, ami a klubot védi, és egyoldalúan lehetne velük szerződést bontani. Ignja Godoy Youla kéne sztem csak a jelenlegeiekből, de ezekből Ignja Youla sztem menni fog, Ignja tuti, ha nem kap valami jó ajánlatot Hemitől. :) Daud sztem megy, és ő talál is csapatot. De Koné Palacios stb. még 1000 évig van szerződésük.

 • Zs.

  Meg par ilyen poszt, es egyszercsak egy nagy fekete auto fekez a hazad elott.

 • Cha-b

  Jól összefoglaltad, jó írás. Aki egy kicsit is belegondolt a tegnap történtekbe, körülbelül ugyanezek a gondolatok kavaroghattak a fejében.

 • Escape

  Jogos minden pontja.
  Van azonban egy problémám.
  Hogy lehet az, hogy SENKI más újságírónak nem volt vér a pucájában, hogy ezeket ott számon kérje, vagy legalább utólag leírja????
  Mindenki reszket az állásáért, mindenki kussol!
  na EZÉRT hívják kommunizmusnak azt ami nálunk van!

  • Pelso

   szerintem a kommunizmus rossz kifejezés, mert az már volt és az nem ez volt…nem akartam vitába szállni ezzel a szóhasználattal, de ha már történelmi párhuzam, akkor a szocialista jelző közelebb áll a valósághoz…majd ha jön a fekete autó, na az lesz a kommunizmus… :D

 • Pelso

  @Hanta..szolgálati közlemény :) : beszűkült a szerkesztő ablak :/ így elég nehézkes módosításnál átlátni a szöveget

  • mármint ez a disqusos izé?
   nálam rendesen működik, direkt megnéztem ubuntu/windows és explorer/firefox/chrome alatt is.
   másnál is van ilyen hiba? milyen rendszeren, milyen böngészővel?

   • Pelso

    nálam win7 chrome és ff alatt…új beírásnál rugalmas, de módosításnál kb 2 sor látszik csak

    • Cha-b

     Nálam Win xp, FF , csak 1 sor látszik módosításnál, a 2. sornál csak a betűk teteje.

    • aha, a módosításnál nálam is. utánaolvasok.

     • Pelso

      köszönet!

 • Escape

  Csak szerintem SZÁNALMAS, “régi időket idéző” próbálkozás, a KÖTELEZŐ szurkolás?
  http://honvedfc.hu/hirek/uj-kezdemenyezes/2015-05-14
  Ráadásul kilóg a lóláb, mivel szerencsétlen akadémistákat ( és rokonaikat ) pont oda ültetik, ahol az elmúlt években SOHA SENKI sem ült, viszont a TV-s közvetítésben jól mutatnak!
  Hemingway szándéka egyértelmű. Többnek láttatni azt, ami nem az.
  A Honvéd miért nem ülteti őket oda, ahol a többi néző van?
  Hemi papa, ez átlátszó volt…
  Szerencsétlen vidéki akadémisták, meg haza sem mehetnek most e miatt, mert ha nem mennek szurkolni, “véletlenül” kimaradnak majd a keretből.

  • A69W

   emlékszem még olyan összefoglalókra amelyek a Szovjetunió illetve későbbi utódállamai foci meccsein készültek, amelyen tömött sorokban ültek a kiskatonák biodíszletként a lelátókon……..

   • Pelso

    azért az nem volt annyira bünti :) szerintem örültek, ha kiléphettek a laktanyából…

  • kertbekaki

   Van egy kialakult szituáció, amiben úgy tűnik, patthelyzet van. Innentől kezdve nem értem, miért gond az, ha a klubvezetés megpróbál minél több nézőt kicsalogatni a meccsekre, hogy ne üres stadion előtt játsszon a csapat. Hemingway szándéka egyértelmű: több néző a meccseken. Ennyi.

   • Escape

    A kicsalogatás nem lenne gond—de ez parancsra történő odaültetés.
    Érzed a különbséget .

    • kertbekaki

     nem érzem. ha a “szurkolótábor”-nak nem fontos, hogy a magasabb nézőszámmal még jobban motiválva legyen a csapat, akkor a vezetés feladata hogy megtalálja az eszközöket, hogyan lehetne több néző a meccseken. Ez is egy ilyen eszköz, az akadémisták a Budapest Honvéd szerződött játékosai, nem érzem visszásnak, hogy együtt megnézik a nagycsapat meccseit (aminek egyszer ők is tagjai szeretnének lenni). valamint arról sincs info, hogy tényleg parancs volt-e azt is el tudom képzelni hogy lehetőséget kaptak, hogy anyuval-apuval ingyen eljöjjenek, és ha lehet, jöjjenek, de ha van más program akkor nem kötelező/nincsenek következmények.

     • gohome

      Ez kötelező lesz nem engedik haza őket.

     • Escape

      Nekem van infóm a “kötelezőségről” ,első kézből és nekem ennyi elég…

     • kertbekaki

      ok. továbbra sem döbbentem meg. miért háborodunk fel azon, hogy az öreg akar valamit, és nem elégszik meg a nihillel?? néha úgy érzem, semmi se jó. szerintem jó ötlet, hogy menjenek ki az amúgy a klub alkalmazásában álló leendő focisták. honvéd akadémistaként elküldenek a honvéd meccsre , nálam ez a “deal with it” kategória…
      nincsenek nézők a meccsen, és ha valaki próbálkozik tenni ellene, akkor felháborodunk, hogy “csak úgy akar tenni mintha lennének nézők”. igen, úgy akar tenni, és LETTEK is nézők. a kisfocisták nem fognak belehalni. és továbbra sem hiszem el neked, hogy ha a család kikérné a gyereket, akkor nem engedik el.

  • maroscup

   Szia,

   kérlek nehogy félre érts!
   A srácok hoztak egy döntést –>nem szurkolnak! ez nem tetszik nekem (mert így én sem megyek a kanyarba), remélem Neked sem, de gondolom a csapatnak sem az igazi!
   Szerintem “csak” megpróbál tűzoltó intézkedéseket tenni az öreg, ami sajnos szerintem sem sikerül túl jól! :)

   Szóval amíg nem jönnek vissza a srácok (gyertek vissza MOST :D ), addig ez is egy próba!
   Valóban nem így kellene, de akkor hogy? pl. Tessék kiabálni a családiból is ;)

   Kevesen vagyunk kint? ÉS? kötelező program?
   Mit kellene tennie Heminek, hogy jöjjenek a nézők? csak idén kettő meccs is ingyenes volt! de akkor is 1000 ember jött ki.
   már pom-pom lányokat is bevetett. :)
   Drága a jegy? nem tudom, én 1500Ft-ért veszem online + 18 alatt ingyen!
   tehát apa, anya + gyerekek = kb. 3000Ft. ha ez sok, akkor nem kell meccsre járni, akkor marad a városliget hétvégi programként.

   ja most hétvégén volt 11-es rugó verseny, hányan indultak? 12-en? (jó ez öngól, mert én sem indultam, de én kb. úgy rúgom a 11-est, mint, mint….szóval szarul…
   szóval a teljes érdektelenségről már nem csak az öreg tehet.

   • Pelso

    a lényeget kihagytad : gyenge a csapat, jellemzően sz@r a játék…első sorban emiatt kevés a néző. és erről alapvetően az öreg tehet

    • maroscup

     Teljesen jogos!
     tényleg borzalmasan játszunk :)

    • gohome

     Meg persze az edző mert a taktikát (ha van )az edző mondja meg.

     • Pelso

      az edzőt is ő hozza…mivel nincs szakmai vezetőnk, közvetlenül vagy közvetve, de minden hemi sara…

   • Escape

    Magyarországon sajnos(!) mindenhol kevés a néző. Hiába az uj stadion, a jó büfé, ez sem segít.
    Ahogy írtad, olcsó ( vagy ingyenes ) a jegy -ez sem ok.
    Akkor már csak 1 dolog hiányzik ahhoz hogy a népek meccsre járjanak:
    F O C I !
    És ennek hiányáról a tulajdonos tehet.

    • maroscup

     igen ez így van! és eszembe sincs védeni, de nem hiszem el, hogy nem verték át 1000x az igazolásoknál!
     nem tudom elképzelni, hogy direkt szórja a pénzét! :)

     • Pelso

      az elején én is ezt gondoltam…de 1 ilyen rafkós ügyvéd/üzletembert át lehet vágni 1000x egymás után ?? simlis banda, akik csak amortizálják a Honvédot, minden téren…

     • belos

      Mert nem a saját pénzét szórja.
      TAO-ból bejön 250 milla egy évben (ezt papíron csak utánpótlásra lehet használni, de ne legyen kétségünk, meg lehet oldani mindent), van mondjuk 50-60 millió a szponzoroktól, plusz van mondjuk 100-150 milla tévés pénz összesen.
      Ezek alapján a klubunk költségvetése 4-500 millió. Ennél több nem is kell a jelenlegi állapot fenntartásához. És nincs benne egy csepp privát pénz sem.

 • Igorovics

  1. Nem szoktam fogadni, de érdekelne, hogy alacsonyabb osztályú együttesek szerepelnek-e a Szerencsejáték Zrt bármelyik játékában, mint fogadási tényezők, mert amennyiben igen, akkor nekik is járna a pénzből.
  2. Másrészt pedig az idegenlégiósokra való megkülönböztetés valóban csak arra jó, hogy a jelenlegi különbségeket az élklubok és a többi csapat közt konzerválja. Akik jövőre indulnak a BL/EL-ben, azoknak szerencséje van, a többiek ráfaragtak (mondjuk mekkora poén lenne, ha a Paks beelőzné a Lokit, akkor az MTK miatt kapásból csak a Vidi és FTC maradna, mint tömeges felhasználó).

  • Pugstylez

   1. Nem nagyon lehet. Elképesztő szegényes lett a Tippmix Pro kínálata mindenféle tájékoztatás nélkül. NB2-es meccsre kb tavasz eleje óta nem tudtam fogadni, csak a bajnokság győztesére (Vasas 1.30, nem nagy biznisz). Sőt, ami ennél is durvább, hogy még az NB1-ben sem lehet mindenkire fogadni. Konkrétan a Győr és a Pápa meccsei hetek óta le vannak tiltva. Nyilvánvalóan attól tartanak, hogy a kifizetetlen játékosok majd adják-veszik a meccseket. Múlt héten ugyan visszakerültek a kínálatba, de most hétvégén megint csak 6 mennyei meccsre lehet fogadni.

   • Igorovics

    Köszi az infót, ezek szerint sokat változott a helyzet azóta, hogy utoljára játszottam.

  • Sanzi

   Most tényleg a légiósokra hegyezi itt ki mindenki? PAKS? Mond valamit?

 • áfonya bácsi

  Gyerekek, ha még egyszer betámad benneteket valaki, hogy a bloggerek nem újságírók, mutassátok meg neki ezt a bejegyzést. A két “hiteles magyar hírforrás”, az origo és a zsindex örülne, ha ilyen szerzői lennének…

 • kertbekaki

  Nagyon jó cikk, az 1 éves szerződés, plusz az értékesíthetőség nehézsége a bizonytalanság miatt eddig eszembe se jutott. Mondjuk nehéz olyan NBI-es csapatot mondani, ahol tényleg van 7-nél több használható légiós. Ebből a szempontból mi szerencsések vagyunk szerintem, mert az akadémiával már egy ideje készülünk erre az időszakra. A játékos-lottóról kell lemondani, ami abból állt, hogy fél évre-évre idejött 6-8 légiós, akiből 2 használható, 1 eladható volt, a többit meg szélnek eresztettük.

 • Mészöly Sámán

  akárhogy is van, ha ennek az az eredménye, hogy a kosnicok lelépnek kispestről, akkor az király.

  jogbiztonság a magyar futballban? MUHAHAHAHA

  • Döme Sanya

   Miért máshol sincs , miért pont ott lenne.

 • Player

  Biztosra veszem, hogy mi ki fogjuk használni a 7 fős limitet. A három pályán lévő légiós mellett, a keretben lévő másik négytől is rengeteget tanulhatnak a fiatalok.
  Amúgy Csányi nálam már Pintér Attilával kapcsolatban beárazta magát.

  • szilárd

   A tolódáson kívül azért csinált mást is,például ö-ö-ö ő hívta be Vécseit a válogatott bő keretébe! Azóta…tolódnak a fradisták,mégha nyugdíjasok is:(

 • Csaba Horváth

  Szerintem nincs probléma a 7 fő légiós limittel. Legalább nem eszetlenül igazolnánk a külföldieket, hanem rá lennénk kényszerítve, hogy csak használható légiósokat igazoljunk és talán minőségi előrelépés lenne a külföldiek között. A maradék 23-25 főt pedig össze lehetne rakni az MFA-sokból, mert szerintem az utóbbi időben elég megbízhatóan játszanak a nagycsapatban. Gondolok itt Holenderre, Nagy Gerire, Botkára, Baráthra például. Egyébként ha Heminek vagy egy kis esze, a becsődölt csapatokból nyáron mazsoláz párat. :)

  • Escape

   A mazsolázást hogy gondolod? Ki az normális játékos aki eljön 3,000 euróért?
   Ugy, hogy se aláírási pénz, se semmit nem tudunk fizetni senkiért.

   • Csaba Horváth

    Hogy gondolom? Úgy, hogy ha ilyen drasztikusan lecsökken a létszám, hirtelen megugrik az állástalan labdarúgók száma. És hidd el, amikor egy játékosnak nincs csapata havi 3000 euró nem is olyan rossz pénz. :)

 • Escape

  Beszédes kép

  • áfonya bácsi

   Azért két embernek adjunk “felmentést”, Elez eléggé rendben van szerintem, és az Ő esetében a 0 gól adat nem igazán lényeges, de Puno 565 perc alatti 2 akciógólja is a jelenlegi keretünkből szinte már kiemelkedőnek számít. :)

 • Kicsipest

  Miért gond, hogy limitálják a légiósok számát? Mostanáig az volt a baj, hogy miért nem az akadémisták játszanak. Most majd fognak! Ennyi potya pénzért megéri behódolni. Én úgy gondolom, hogy Hemi azért hoz ennyi légióst, mert a mi fizetési lehetőségeink mellett nem tud minőségi légióst hozni, a sok olcsójánosból ha egy-kettő megfelel, már jól jártunk (a többit év végén elzavarja – és újra próbálkozik). Most viszont, hogy elvileg lesz pénz, a hét helyre lehet minőségi légióst hozni. Én inkább attól félek, a fiatalok kötelező játszatásával elviszik a legtehetségesebb játékosainkat.
  Amúgy, szídjuk Hemit, de nála minden évben megvan az indulási jog, (talán) sikerült elérnie, hogy új stadionunk legyen. Jelen állapotban ennek is örülni kell, néző más tulajnál sem lenne több.

  • Cha-b

   Azzal semmi baj nincs, hogy limitálják a légiósokat… , azzal már annál inkább, hogy egyazon bajnokságbon belül más megkötések vonatkoznak a csapatokra… Esélyegyenlőség?

   • Player

    Egyetértek. De nekünk ez nem lesz probléma. Soha sem volt egyszerre háromnál több jó légiósunk.

    • Cha-b

     Ez esetben nem a mi csapatunkkal kellene foglalkozni, az most teljesen lényegtelen pedig igaz… , hanem hogy a Vidi Loki Fradi mekkora előnyt kapott a köv. bajnokságra és a pénz megszerzésére… Miért ?

    • Kicsipest

     Az igaz, hogy soha nem volt egyszerre háromnál több jó légiósunk, a baj az, hogy így is gyakran nyolc légióssal a kezdőben álltunk fel.

  • Pelso

   a légiósoknak kifizetett pénzek közel 60%a játék nélkül megy…pls magyarázza el nekem valaki, hogy ez miért jó heminek ?? és azért ne essünk már hasra, mert indulni tudunk a bajnokságban… :/

 • Manolo

  Hanta! Majd elfelejtettem ezt Neked bemásolni:

  Önkényuralmi jelképek.

  “A Büntető törvénykönyv 335. §[1] a régi Btk. 269/B. § (1) bekezdése[2] szerint ide tartoznak a következők:

  horogkereszt,

  nyilaskereszt,

  SS-jelvény,

  sarló és kalapács,

  ötágú vöröscsillag.


  335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt,
  nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket
  ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az
  önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti
  jogát sértő – módon

  a) terjeszt,

  b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy

  c) közszemlére tesz,

  ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.”

  Nekem semmi bajom az általad újra tervezett Mlsz címerrel, csak nehogy valamelyik sérült jelentést tegyen, aztán majd könnyebb legyen az árnyékszéken.. :)

  • Escape

   Baromság!

   A Heineken sör dobozán is van vörös csillag, mégse csinálnak vele semmit.

   • Manolo

    Ne érts félre! Szerintem is baromság!!
    Mondjuk a Heineken csillagát és annak törvényességét megmagyarázták / hon / atyáink anno…

 • Döme Sanya

  Miért lenne ez kommunista. Talán mert megmondják hogy kéne.
  25 évig szabad volt a vásár, és lejjebb jutottunk mint valaha. A németeknél is szabályozva van minden, még se komcsik és működőképes.
  Szerintem rendnek kell lenni mindenhol, (ez már maga a náci közbeszéd) mert mindent szétszórtak, szétloptak, most meg vásárolgatjuk vissza. (nagy buli olcsón el, drágán vissza, jól átverték a népet)
  Valakiknek el kell dönteni hogyan tovább. Itt nem az a baj hogy döntenek, hanem az hogy kik. Az összevisszaság meg
  a szakértelem hiányát, fényesen tükrözi. Minden helyen a “szakértő politikus ül, és mint tudjuk, azért került oda mert a civil életben, már rég éhen halt volna.
  Félre ne érts örülök, hogy lassan megszabadultunk (mert még itt kisértenek) tőlük, de ezektől a jókor jó helyen pernahajderektől, hogyan és mikor fogunk?

  • szerintem ne vonjunk le téves következtetéseket egy poszt retorikai játékából.
   nem volt több, mint hangsúlyozni (klikkszenzitív és kommentfogó módon) az mlsz-féle diktatórikus gondolkodásmódot, ami nem az ún. “szövetségek” jellemzője kéne hogy legyen, a szó eredeti értelmében.

   • Player

    A hiba nem a posztodban van. A kommunista és náci jelzőt privilegizálta az ország két fele, de senki sem a normális jelentése szerint használja. Pl: kommunista=mszps, náci=fideszes, kommunista=nem halt meg senkije a Don-kanyarban, náci=nem halt meg senkije a holokausztban.
    Senki nem tudja elfogultság nélkül használni ezeket a jelzőket. Az emberek többsége számára felfoghatatlan, hogy egy ún. jobboldali kormány alatti MLSZ vezetés megoldásait hogyan nevezheted kommunistának. A legnagyobb probléma hogy ez alapján nem lehet téged besorolni a kommunista vagy náci oldalra. Az emberek többségénél ez ledobja az ékszíjat.

    • Pelso

     gondolod, hogy a kommentelők közül valaki is be akarja sorolni Hantát ezekbe az általad “általánosnak” vélt kategóriákba ? :D (ráadásul a példáid nem tudom honnan szedted.. pl. attól ,hogy a maszop a kommunista utódpárt, abból miért dobódik, a fideszre a náci jelző… ? :) ill ha náci, akkor hogy lesz komcsi..) szóval szerintem itt szinte mindenki a helyén tudja kezelni Hanta írásában a komcsi jelzőt, mert valószínű az “itteni” kommentelők 99%át sokkal jobban érdekli a foci, mint a politika…még akkor is, ha orbán sokat dolgozik azon, hogy ez a 2 összekeveredjen

     • Player

      Honnan veszem? Tapasztalom. Pár posztot visszamész és szép példáját láthatod ennek a hülyeségnek a kommentek között.
      Nem nézlek le benneteket azzal, hogy besorollak az ilyen egyszerű emberek közé. Azért járok ide olvasni a posztokat és a kommenteket, mert üdítő a szellemi szinvonal. De szerintem a társadalom nagy része ilyen hülye módon van megosztva.

     • Pelso

      ezzel a megközelítéssel már kicsit más a leányzó fekvése…:) a társadalom nagy részének morális és mentális állapota valóban nagyon gáz… ez igazán megérne 1 valódi “nemzeti konzultációt”, de a hatalomnak természetesen nem érdeke a tisztán látás a társadalom egyetlen szeletében sem…inkább tematizálnak, folyamatosan feszültséget generálnak és közben lopnak, egyre többet lopnak… na de ez nagyon messzire vezet és elméletileg nincs köze a focihoz, amiről ez a blog is szól szerencsésebb időkben,

     • ja, én semmit nem veszek magamra, miért is tenném?
      normális mederben bárki megfigyelése érdekes a minket körülvevő világról, értéke pont ugyanannyi, mint egy másik bárkié. sőt, mivel az ún. társadalmi elfojtások kibeszélésének nagy barátja vagyok, részemről külön örülök minden határnak, amit feszegetni lehet, mert azt hisszük, tilos róla/így-úgy beszélni.

      (@Player: a szellemi színvonalat meg nem minősítem :D )

     • Pelso

      a hozzászólásom ez esetben inkább a kommentelőkről szólt, mint a szerzőről…:) én csak amiatt reagáltam, mert Player -értelmezésem szerint- párhuzamot vont általános társadalmi jelenségek és néhány itteni reakció között, ami szerintem nehezen hozható össze ez esetben …de ezek olyan összetett (és mélyben gyökerező) témák amelyek nem igazán fejthetők ki 1 blogkomment méretben.

 • A69W

  ezennel visszavonok minden sort amiben eddig a klub marketing tevékenységét ekéztem…….
  van lejjebb!!
  http://www.nb1.hu/hirek/32-buvkoreben-jegkremet-vegyenek-felcsuton

 • szilárd

  Az is megérne egy misét,hogy miért nem szerepel egyetlen egy MFA-s sem az U20_as VB véglegesített keretében.Már előrébb tart a Vasas Kubala L. fémjelezte fociakadémia? Szerintem az a német sem német,hanem orosz.Már most ellenük drukkolok.

 • Pingback: A nagy reformok közepette azért ma a Vidivel is játszunk | Csak a Kispest!()

 • Pingback: Té mínusz három a pünkösdi fordulóban | Csak a Kispest!()

 • Pingback: Végre egy ember, aki nyíltan ki meri mondani az amúgy előre tudottra, hogy: HÜLYESÉG | Csak a Kispest!()