Mastodon

Kérem vissza a tisztességes gyűlölnivalómat!

mpfc

Az egészséges kiválasztódással nem várhatunk tovább, nincs értelme mesterségesen életben tartani a klubokat. A hazugság- és hitegetéssorozat eddig működött – via index.hu, de gondolom az eredeti közlés MLSZ

Hangosan felröhögtem ezen a szövegrészleten. Nincs értelme mesterségesen életben tartani klubokat – mondja. Figyelem, nyugalmat felkavaró poszt következik, némi aktuálpolitikával, bár szívem szerint nem keverném bele, de sajnos az a helyzet, hogy szemérmesen kerülni a jelen magyar futballban nettó hazugság lenne.

Vajon kik ezek az ún. mesterségesen életben tartott klubok?

név kts szer% tulaj/elnök licenc
Videoton 8,3 12 Garancsi, pártcsapat van
FTC 5 20 Kubatov, pártcsapat van
MTK 1,3 77 Deutsch, pártcsapat van
DVSC 3 33 Szima, pártcsapat van
Paks 1,6 63 tavalyig MVM van
UTE 1,6 63 Duchatelet (belga, magán) van
Diósgyőr 3 33 Leisztinger (oligarcha) van
Kecskemét 1,16 86 Rózsa (magán) nincs
Győr 4,2 24 Tarsony, Quaestor (magán) – csőd nincs
Felcsút 2,5 40 Orbán, Mészáros, pártcsapat van
Nyíregy 1,3 77 Révész (magán) nincs
Pécs 1,5 67 Matyi (magán) nincs
Kispest 1,8 56 Hemingway (USA, magán) van
Dunaúj 1 100 tavalytól MVM? van
Haladás 1,5 67 Illés (magán) van
Pápa 1,16 86 Bíró (magán) – csőd nincs

* kts – költségvetés (millió €), a SportPluszban megjelent adatok alapjánszer% – a szerencsejátékból várható összeg (1 millió euróval számolva) aránya a költségvetésben. tulaj/elnök – nem mindenhol a tényleges tulajdonos, inkább az, ahova a klubot köti a közvélemény.

Keressünk összefüggéseket

A licencet nem kapó csapatok közül kettőnél szimpla köztörvényes ügy van a háttérben (Tarsoly, Bíró Péter), háromnál viszont magánvállalkozás. Kecskeméten a tartósan negatív tőke a fő kizáró ok, a Pécset nem publikálták részleteiben, a Nyíregyházánál pedig egy öt évvel ezelőtti játékosfizetés miatt megy a cidri. Komoly ügyek? Persze, azok, de eddig a kutyát sem érdekelték éveken át.

Maradva az index cikkénél, idézem:

Itt az ideje, hogy végre rend legyen. A következő a változás és a megtisztulás idénye kell, hogy legyen. Bűncselekményhez közelít a Kecskemét és a Pécs működése. Mi nem vagyunk nyomozóhatóság, mi csak így tudunk eljárni. Ha azonban törvénytelenséget tapasztalunk, kötelességünk a jelentéstétel.

Vajon volt egyetlen feljelentés is az MLSZ részéről az elmúlt években? Vajon ugyanezeken a banánhéjakon hányan csúsztak volna meg korábban, ha ugyanígy komolyan veszik a szabályokat? Vajon mennyi az összefüggés a mostantól érkező, a szerencsejátékokból származó vaskos pénzkötegek és az éhes szájak száma között?

300 milliókat átadni piaci vállalkozásoknak azért, mert meccseket játszanak (terméket állítanak elő), amire a Szerencsejáték Zrt. fogadásokat szervez (viszontértékesít) – ki hallott még ilyet?

Sőt, ha ezt a számot összevetjük a klubok becsült költségvetésével, akkor azt kapjuk, hogy a licencet nem kapóknál egyedül a Győr esetében nem éri el az éves büdzsé kétharmadát! Ezt nevezik mesterségesen életben tartásnak. Magyarán azt, hogy eddig a magántőke így-úgy finanszírozott, és most, hogy a körülmények megfelelőbbek lennének, mehetnek isten hírével.

Cserébe nem számít mesterségesen életben tartott klubnak

sem a Ferencváros, sem a Videoton, sem mondjuk a Felcsút, hogy csak az elmúlt évek legarcpirítóbb megoldásait nevezzem meg külön. Vajon a monopolhelyzetben lévő Főgáznak miért éri meg tízmilliókat beletolni a Ferencvárosba? Tényleg minden önérdek nélkül taóznak le cégek a Felcsútnak, és még véletlenül sem azért, mert az a miniszterelnök játékszere, magyarán megy a lobby, hátha másik vonalon több folyik majd be? A Videoton dettó.

Ilyen előzmények után senkiben fel sem merül, hogy mekkora pofátlanság az MLSZ egész kommunikációja, amit az elmúlt napokban művel?

Hazugság- és hitegetéssorozatról beszélnek, miközben elég csak megnézni az MLSZ saját stratégiai programját, amit a kormányzat teljes támogatásával a háta mögött fogadott el néhány éve. Mennyi teljesült belőle? Egyetlen mantra mindössze: nő a focipályák száma (ez jó), nő az amatőrfutballisták száma (ez is jó), de semmi több. Közben a futballunk hagyományos közönsége, közvéleménye egyre távolabb kerül a stadionoktól, kezdi teljesen hidegen hagyni a produktum.

Egész pontosan nem történik más, mint a még meglévő piaci szereplők kiszorítása a focinkból, a magyar labdarúgás totális államosítása

És innen nézve nem igazán látom a jövőképet. Mi lesz, ha úgy alakul a politikai tér, hogy más lesz hatalmon? Hogyan lehet majd fenntartani ezeket a – jórészt – állami, félállami pénzekkel felpumpált klubokat?

Jelen állás szerint simán előállhat már idén egy Dunamelléki Fideszliga, vagy más néven az OB I., a (politikai)oligarchák bajnoksága. Utóbbi nem is lenne akkora gond, mert a (piaci/félpiaci)oligarcha elméletben pénzember, aki akár fenn is tarthat egy futballvállalkozást, csak épp ott motoszkál manapság sokunkban, vajon a korábban szociközelinek elkönyvelt Leisztinger valóban önszántából vállalta be a Diósgyőrt, vagy elmondták neki, hogy ez az ő érdeke?

Fejér megyében ugyebár ott van a Videoton és a Felcsút, őket nem kell magyaráznunk. Rajtuk kívül NB I-es lehet a Dunaújváros, ahol a szerencsejátékból érkező pénzek várhatóan megduplázzák a költségvetést, és ahová – szigorúan állítólag – átirányították a korábban Paksra terelt MVM-es pénzeket.

Aztán lesz Budapest az épülő-szépülő stadionjaival, és egyelőre két pártember elnökségével megspékelt klubbal, de nem lennénk meglepődve, ha minket is kinézett volna már valaki. Az Újpesttel kapcsolatban nem egyszer vetődött fel a pletyi, hogy az elmúlt években megy a kiszorítósdi, valaki nagyon vevő lenne a Duchatelet birtokolta klubra, csak épp a belga elég keményfejű ahhoz, hogy ezt megértse, vagy pont pontosan érti, és nem hagyja magát (értsd: javítja az alkupozícióját). A Vasas egy külön tészta. Hatalmas egyesület, működő akadémiával, több ezer sportolóval, komoly bázissal, és Markovits személyében egy nem csak tisztességes, de hiteles elnökkel az élén. Őket nem lesz egyszerű bedarálni.

Vidéken a Debrecen kaphat szerepet. Lett stadion, igaz tisztességes fenntartó nélkül. Náluk ugyebár Szima személye az érdekes, aki nem kicsit hasonló nyomás alatt van, mint az újpesti Duchatelet. Előbb az egyik fő bevételi forrását, a játékgépeket tiltotta le az állam (majd adta tovább egy megbízhatóbb emberének), majd Kósa indított többször támadást ellene, hogy Debrecen átvehesse a klubot, ha már a stadion a város kezében van. Szima Kósa távoztával talán kicsit fellélegezhet, nála kíváncsian várom a jövőt. (megjegyzés: táblázatunkban mindezek ellenére pártcsapatnak neveztem)

Ez tehát az egészséges kiválasztódás, amiről az MLSZ beszél

Természetesen itt szinte csak a Kecskemét választódott ki, ahol a tulajdonosnak ennyire futja, mégis ragaszkodik a klubhoz. Vagy a Honvéd, ahol Hemingway próbál önfenntartó klubmodellt létrehozni, valamint harcolni a kluboknak jogosan járó egyéb bevételekért. Emlékezhetünk, élharcosa volt a tévés pénzek megemelésének, és lássunk csodát, többszörösére nőttek a korábban nevetségesen alacsonyan tartott jogdíjbevételek. Éveken át hangoztatta, nem járja, hogy szinte csak Magyarországon nem részesülnek a fogadási ajánlatokat adó egyesületek a sportfogadásokból. Most ez is lesz. Szóval az Öreg bármennyire is gyűlöletes személy a kispesti szurkolók széles körében, azt el kell ismerni, a fenntartható labdarúgás egyik élharcosa itthon.

Kik fogják alkotni a magyar futballjövőt?

Egyrészt az állami, félállami és egyéb módon, mondjuk lobby-befektetésként kezelt pénzekből mesterséges jólétben tartott néhány nagy. Másrészt az MLSZ által átadott források egészéből önfenntartásra képes kicsi és közepes klubok (Gyirmótok pl.). Harmadrészt pedig néhány, valódi tulajdonossal rendelkező egyesület, ahol van némi sansz arra, hogy a tulajdonos az éves fix pénzeket kiegészítse valamennyivel.

Tisztán látszik, ilyen kiegyenlítő körülmények között milyen előnnyel rendelkeznek majd az itt most munkanéven pártcsapatnak nevezet klubok. Vajon megéri majd beszállni úgy a futballba tulajdonosként, hogy esélyed sincs pártcsapattá válni, viszont töméntelen pénzt kell beletolnod a rendszerbe, hogy fel tudd venni velük a versenyt?

Ha lenne ilyen tulajdonosjelölt, akkor hol volt eddig, amikor töredékösszegből is komoly eredményeket lehetett volna elérni? Sőt, a kilátástalannak tűnő harcot hányan akarják majd folytatni egyáltalán?

Ezek a klubok tehát nem lesznek mások, mint mesterségesen életben tartottak, akik eljátsszák a díszlet szerepét a rendszer kegyeltjeinek háziversenyében.

A magyar futballt innentől fogva nem a tisztességes, vagy úgy általában a valamiféle verseny fogja mozgatni, hanem a törekvés, hogy ki dörgölőzik jobban a hatalomhoz, hátha némi előnyt ki tud csikarni magának.

Ez pedig maga a hazugság- és hitegetéssorozat, aminek épp véget akar vetni az MLSZ. Minden csak nem a fenntartható és reális fejlődés.

egyseges_japan
Szép, szép, de mind ugyanolyan –  Moldova egy példabeszédével élve, ha egy ménesben csak egy jó ló van, az jó ló, viszont ha minden ló jó, akkor igazából mind rossz

Nem a 12, 14 vagy 16 csapattal van a baj

mert ez az új rendszer bármennyit képes lenne fenntartani, vagy legalább lélegeztetőn lógatni. A belengetett 12 nem több, mint demagógia, egy végig nem gondolt és egyben felelőtlen előremenekülési kísérlet, hogy hátha úgy jobb lesz.

Mintha a magyar futballnak csak adminisztratív problémái lennének. A magyar futball ott halott, hogy rossz a társadalmi megítélésre, amire keményen ráerősít a kritika nélkül nyomatott stadionépítési láz, a pofátlanul agyondotált csapatok szponzori szerkezete, a szurkolókkal való bánásmód és maga az eredménytelenség. Amíg pedig ilyen a megítélés, ilyen a közeg, addig ne várjuk el, hogy egy-egy adminisztratív változás következtében hirtelen a semmiből előbújik egy aktív tömegbázis, akikért majd érdemes lesz az egészet csinálni.

Egyelőre annyit látunk csak, hogy a kevesebb csapat nem jelent mást, mint egy jól behatárolható kör háziversenyére való törekvést, ahová esetleg kevesebbet kell majd betenni az ilyen-olyan módon elnevezett közpénzből, mert olyan most nagyon kevéske van az országban.

Az ultrák elmarása után a tisztességes korzólakók, az ún. régivágású drukkerek számára ez az egész egy hatalmas gyomros

Akarja a fene gyűlölni azért a Fradit, mert Kubatov, mert pártcsapat. Én a Fradit azért akarom utálni, mert esetleg jóval eredményesebb egy viszonylag tisztességes versenyben, mint mi, és mert erre tanítottak otthon a felmenő generációk.

Akarja a fene gyűlölni Felcsútot, mert szegénykémék meg vannak áldva azzal, hogy mintagazdaságos kísérletet játszik velük a miniszterelnök. Igazából azt sem akarom tudni, hogy hol van Felcsút, ahogy a 3200 magyarországi település jó harmadát csak tippelni tudom, hogy egyáltalán a Dunától keletre, vagy nyugatra található.

Akarja a fene gyűlölni a Videotont, mert ott jelentek meg először azok a nyelvek, akik a nyalizásért cserébe majd esetleg zsíros közbeszerzéseket és egyéb megbízásokat kapnak az államtól. Tudom én utálni őket simán enélkül is.

Akar a fene itt bármiért gyűlölködni aminek semmi köze a futballhoz. Megvan nekünk a saját gyűlölködési rendünk, ami releváns, de a sportban, a versengésben gyökeredzik. És igen, mondom ezt kispestiként, mondom ezt úgy, hogy voltak évtizedek, amikor mi voltunk a Videoton, vagy hogy még keményebbet mondjak: a Felcsút.

Akar ilyet még egyszer a radai rosseb. (Bakker, Rada az ideális Felcsút, róla tényleg azt sem tudom, hogy hol van.)

nyuszikorusKérem vissza a futballunkat!

Nem baj, hogy kicsit sárga, hogy kicsit savanyú, de a miénk. Ha valaki balfasz akar benne lenni, akkor az legyen balfasz. Ha valaki komolyan akarja csinálni, akkor csinálja komolyan. Ha valaki mondjuk birtokolni akarja a Kecskemétet és csak így sikerül neki, akkor vigye így, legfeljebb majd csődbe mennek.

Kérem vissza azokat, akiket értelmezni tudok. Kérem vissza a rendes MTK-t, az önmagáért és az önelégült fradisták tömegéért utálható Fradit, a kondás Debrecent, a rendre csődbe jutó Diósgyőrt, a középszar, de néha kiugrót futó Videotont, és mindent, aminek úgy kellene lennie, ahogy mindig volt. Múlt, értelmezési keret nélkül ne akarjunk műfutballt csinálni, mert az minden lesz, csak nem fenntartható. A hagyomány nem véletlenül alakul ki, létezik, tart fenn életérzést, hangulatot, értelmezhetőséget.

Kérem vissza a tisztességes gyűlölnivalómat!

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||