Néhány gondolat BL-ről + az elmúlt napokról

via facebook.com/KispestHonved/photos

Tényleg csak néhány, és tényleg csak lazán szerkesztett bulletpontokba felfirkálva a falra, középpontban a BL-selejtező visszavágóval, mert azért írjunk róla itt a blogon hivatalosan is.

Ha lenne eszem, már hagynám a fenébe ezt a cikket, hisz Hanta képriportjával is letudhatnánk a dolgot, de valamiért mégis vonz az írhatnék. Hogy miért csak most, jó egy nappal az események után? A válasz egyszerű, régóta kéne már egy harmadik szerző is ide hozzánk, én mostanában megint a munka-szinuszgörbém csúcsán vagyok jó féléve, Hantának se lesz több ideje, ezért van az, hogy tegnap hazaesve nem posztolni, hanem csak ágybazuhanni volt erőm, ma meg most először van 20 szabad percem. És ahelyett, hogy a fájós hátam sétáltatnám az udvaron, hogy kinyújtsam belőle a 8 órányi monitor előtt ülés minden kínját, akkor megint írok, persze minek, mikor már minden komment elhangzott oda meg vissza? Hát mert mondom, BL-selejtezőt utoljára 24 éve toltunk, akkor arról legyen valami itt is. Meg még másról is, címszavakban, elhagyva kivételesen az unalomig ismert RW szerkezetet (elindultunk – dumáltunk – meccs- modoros költői képpel zárás, stb.).

 • BL#1. Eredmény. Kikaptunk, viszonylag simán, igen, kijózanító ez mindig magyar kupacsapat-szurkolóként, 20 évente egy csoportkör összejön valakinek, de különben egy átizzadt-izgult tavasz és a megnyert bajnokság / érem / kupa után az első épkézlábabb ellenfél úgy megalázza a magyar indulót, hogy a kedve is elmegy a szurkenek mindentől (Hamburg 2007, Vojvo 2013). Érdekes, engem ez  a letargia most csak pár másodpercre kapott el. Annyira kedvelem a mostani csapatot, annyira pozitív fröccs volt a csodatavasz, hogy én tényleg csak egy jó kirándulást vártam a BL-től, az bejött, és a megaláztatás elkerülését – az is bejött. Hősiesen tartottunk magunkat, “eredményre dettó Manchaster ’93“, összegzett Öcsém a hazai 2:3-ra és idegenbeli 1:2-re utalva, és igaza van, majd hozzátette “csak hát ez az izraeli csapat nem a Manchaster“, és ebben is igaza van. Mit mondjak, nem kerültünk sokkal közelebb Európához fociban a gyerekkor óra, sőt. De mondom, most ez se bánt. Inkább büszke vagyok a csapatra. Főleg, hogy 0:2 után nem a jó öreg magyar nihil jött, hanem még majdnem picike csodácskát is kibrusztoltunk. És ez nem a Macskakaja elleni 2012-es 0:4 lett, nem bizony.
 • BL#2. Ambivalens érzelmek kerülgetnek. Hemy egy ultimate czukk ezzel az “Only Champion without Sponsor” reklámtáblával, de valahol szánalmaska is ez az attitűdünk. Ugyanígy elismerem az Öreg ügyes gazdálkodását, amivel a bajnoki cím is összejött, de ezzel vigéckedni Izraelben, hogy “nem szerencsések hanem szegények vagyunk“, könyörgöm. Jajj. Hemy úr optimista, jövőre megint próbálkozna. De próbálkozhatunk jövőre? Visszautalva az első pontra, én azért nem vagyok totál elkeseredve, mert reálisan látom a helyzetet. Úgy játszottunk most a Hapoel ellen oda-vissza, mint Rossi visszatérésekor a Fradi ellen. Bátran, becsülettel, de simán lezakózva rendre, nem nagyon, de biztosan. Aztán jött 2 év szívós meló és a bajnoki cím! Ugyanez a helyzet a nemzetközi szinttel is, ha jövőre, és aztán is lenne BL/EL, azt mondom, a harmadik évben egy jó sorsolással meglehetne a csoportkör. Egy normális világban. De nem abban, ahol a tavaly legjobban befutó fiatalunkat a BL -visszavágó előtt egy nappal eladjuk gyorsan, hogy a jelenleg ezen a szinten még totál haszontalan (nem őt bántom, hanem a szitut) aktuális 19 évesünket dobjuk be egy félig-meddig kiélezett helyzetben?  Ez megint olyan amatőr, ha nem is hiszünk a továbbjutásban, miért indulunk? Ehh, nem tudom. Ugyanakkor meg könnyű lenne beállni a sorba a Hemy urat szidalmazók közé, de minden ostoba húzásával együtt Hemy a Bajnokcsapat tulaja is, bármennyire könnyű ezt elintézni azzal, hogy kurvára szerencséje volt az Öregnek és ez csak Rossi érdeme volt. Erre majd még lentebb visszatérünk.
 • BL#3. A tegnap este akkor is király volt. Az eredmény ellenére. Ez egy futballélmény volt, mégha egészen extrém körítéssel is. Jó volt Ábel úrral ütközni fél 8-kor (oké, háromnegyed, mert késtem bringástul, vacsorástul) a Gurcsiban, egy 10 percre beugrasztani oda kisBabart, aztán Öcsémet és egy régi wekerlei legendát felszedni, még nyomni egy pár totál odanemillő tematikájú dumakört, majd ki a betelt közbe a Temető mögé. Ahol a következő másfél órában megint csöndben mosolyogtam magamban, csöndben és büszkén, hogy Honvédos vagyok, mert ez a Tábor a legjobb itthon. Lehet, nem mi vagyunk a legtöbben (nem ám), lehet, nálunk is van egy két elszállt arc (van ám, némelyik megjegyzéstől a fél szemöldököm leszakadt), de hangulatilag, ha megdörren ez a mag, akkor amögött elbújhat a többi itthoni hype-olt szurkolótábor. Szerintem.
 • Koszta. Félig már kifejtettem a véleményem kettővel fentebb. Egy oldalról értem a dolgot, és ne feledjük: Prosser, Botka távoztakor is temettünk (én is, buldózerrel) aztán bajnoki cím lett belőle. No de akkor volt egy a csapattal 2 (+ előtte is 2) évig dolgozó edző, és egy kőkemény cél. Most új a tréner, és meglett a nagy álom, és… és még egy nagy difi. Koszta, Gazdag, Bobál tapasztalati szintje Tömöshöz, Herjeczkihez és társaikhoz képest. És ebből a keretből lőjük most ki Kosztát. Akinek tényleg mennie kel, mert nem fér be. Mennie KELL? NEM FÉR BE? Ja igen, hát a fiatalszabály miatt tényleg nem. Most akkor Hemy a szemét, hogy fiatalszabályozik a pénz miatt? Hát… NEM. És ne feledjük, ha nincs fiatalszabály, nincs Bobál, nincs Koszta, nincs Gazdi, mert azt előszeretettel felejti el a sok Rossi-fan is, hogy a talján is akkor lett a kis MFA-s kadétok nagy barátja, amikor jött a fiatal-regula, addig tízszer előbb kezdett a Jesus Meza meg korábban az Alcibiade, mint egy Gazdag vagy Botka. Csak az emlékek megszépülnek. Szóval Hemy is megéri a pénzét, de a jelenlegi lejtőspályájú, undorítóan részrehajló magyarfociközeg még jobban. Ő csak alkalmazkodik – ettől függetlenül ez a modell így kurvára nem jó. És ha mi ezt bőszen követjük, akkor kár itt álmodozni újabb kispesti siker-éráról (főleg ha minden második nyilatkozatunkban harsogjuk, hogy nevelőklub vagyunk…. jó, hogy lassan nem kérünk elnézést a kifutott bajnokságért).
 • Szezon. Már nincs BL, nincs kettős terhelés, lehet koncentrálni a jövőre. Vagyis a jelenre, a jelen szezonra. Jó lenne egy konstans önsajnálat helyett a kinti izraeli hangulatban végigtolni (a meccs alatti vendégszektori hangulatunkra gondolok) az idényt. Legyen ez az év is jutalomjáték, tét nélkül, a tavalyi tavasz emlékein szárnyalva. Aztán meglátjuk ez mire elég. A jó hangulathoz persze nagyon kéne, hogy a hemy-i fenyegetés a még értékesített 1-2 játékosról ne vágjon húsba (félek, oda fog), a keret most már nagyjából maradjon(félek, nem fog), és akkor nem azon kell a kommentelőknek sportból parázni, hogy Lanza mikor megy el, holnap, vagy holnapután. A komment-hangnem pedig a BL-ellenfélhez köthető konnotációk után remélem végre visszaáll a normális mederbe, mert Hantával ellentétben én pl. szeretem olvasgatni a kommentárokat (meló közben pihenésként remek), de az elmúlt napokban elővezetett politikai felhangú eszmefuttatások pro és kontra kurvára nem idevalók, főleg, miután a delikvensek már egymást is keményebben kóstolgatják. Ezt ne itt. Eddig se nagyon moderáltunk, mert hihetetlenmód normális, a magyar szurkolói oldalak színvonalát messze meghaladó intellligenciaszintű beszélgetések mentek itt (mondjuk mit csodálkozok? KISPEST-szurkolók, ennyi), amire mindig is büszke voltam (ez egy ilyen büszke évem, úgy látszik), maradjon is ez így!

Szombaton a Diók ellen megyünk tovább, kíváncsian várom a hosszú őszünket.

 

“Néhány gondolat BL-ről + az elmúlt napokról” bejegyzéshez 161 hozzászólás

 1. Szeressuk egymast gyerekek!

  Egyebkent meg a disqus rendszerben rendkivul egyszeru blokkolni valakit aki nem tetszik nekunk. En ezen az oldalon meg nem tettem meg, bar volt mar olyan, hogy nagyon nem ertettem egyet valakivel. A popsifoci.hu-n viszont mar csuklobol torlok olyanokat akik baromsagokat irnak. Itt erre nincs szukseg a Honved drukkerek mind finom emberek :D

 2. Erre azért ne vegyél mérget. Sokszor fogalmaztak már meg az edzőink teljesen reális igényeket, aztán semmi nem lett belőlük.
  A tulaj mondhatja: ő nem adta el Kinget, különben is ott az akadémia… :)
  Mindenesetre érdemes lenne utánanézni, merre játszik mostanában Lázár…

 3. Édes istenem.de hülye emberek ülnek az M4 stúdiójában.Még Lanzanak azt a mondatát se tudják rendesen értelmezni,amiben arról beszélt ,hogy a közönség nélkül úgy érezte,hogy olyan volt,mintha egy emberrel kevesebben lettek volna a pályán.Ők csak addig tudják a mondatot értelmezni,hogy úgy érezte,mintha eggyel kevesebben lettek volna a pályán.Szegény Bozsik Cucu,ha élnél még,lekeverhetnél egy taslit a fiadnak vagy rászólhatnál,hogy nem kellene ezt a tévészereplést erőltetni!

  1. Pontosan ezen nevettem én is… Hihetetlen fogalmatlanok voltak mindketten.. Kb csak egy hírnek a címét olvasta Bozsik, de a videót nem nézte meg… El sem hittem hogy ilyet hallok😂😂

   1. Azt meg inkább hagyjuk ,hogy kispesti oldalról senkit nem szólaltattak meg,míg diósgyőri oldalról 2-t is.

    1. Az az érzésem hogy mi nem vagyunk elég “trendik” nem tud velünk mit kezdeni a kozmedia.. Nem tudom (illetve dehogynem) mit kellene tenni hogy a helyén kezeljék a magyar bajnokot…

  1. Ha így folytatódik, előbb lesz Franciaország, Németország, Ausztria és Svájc helyén Újarábia, mintsem itt Nagymagyarország.
   Akkor aztán emelhetünk kerítéseket a másik oldalon is..

 4. A Hapoel is nagyon szimpatikus volt egyébként. Sok hazai játékossal tisztán játszottak jó focit.

 5. Amugy lehetseges ,hogy van egy probazonk?
  Face oldal edzes kepei kozott, tunt fel egy piros gatya/feher polos emberke, amig mindenki mas fekete/pirosban van

  1. King helyett Hemingway elmondása szerint keresnek embert…lehet ő az?

   1. Sose lehet tudni, de a kepeken ugy latszott hogy vedo/vkp volt az aktualis csapatban

 6. Nem hinném, hogy ez alapján mérlegelnének. A TV meccseken tök mindegy, hogy látszanak, vagy nem látszanak a nézők.

 7. Bizosan énmaradtam le, bocs, de hogy áll a stadion projekt?

   1. Csak mert, most volt a kitoltkitoltkitoltkitolt határidő

  1. Kész van. Ma avatják fel a Diósgyőr ellen. Ki ne hagyd! :D

 8. Van valakinek valami tapasztalata arról, hogy a Honved online shop szállit kulfoldre?

  1. A facebookon írj rájuk üzit. Gyorsan szokott jönni a korrekt válasz.

 9. Teljesen igaz. A klubvezetők szegénységi bizonyítványa. Amögé bújnak, hogy ilyen-olyan irányított szponzorok tolják a százmilliókat a kiválasztott csapatokba. Aztán, hogy utána mi lesz annak a pénznek a sorsa.. Pl. Botkáért, Prosserért, most Kosztáért nem kis összeg Hemi számláján landolt belőlük. De ez más ügy.

  1. Miért? Gondolod az akadémisták nevelése, etetés, itatása, oktatása, képzése, az akadémia fenntartása költségmentes? Azok az akadémisták, akikből nem lesz nb1 v. nb2-s játékos, azok elvileg “felesleges” kiadása volt az MFA-nak. Azoknak a költségeit a befutott Akadémisták termelik ki. És hát ugye számold ki, hogy egy Lanza-Danilo-Eppel, stb. milyen pénzeket kereshetnek, azt miből termelik ki. Ha egy fradi-vidi-felcsút túlköltekezik, akkor odairányítanak egy szponzort, vagy kapnak egy kis állami dotációt, aztán jól van…a Kispest nem engedhet meg magának ilyen luxust, mert meggyőződésem, hogy pillanatok alatt a Kecskemét v. Pécs sorsára jutunk…legalábbis én nagyon így látom.

   1. Az akadémiánk is állami pénzből működik, százmilliók támogatásként, TAO-pénzek stb. Tudom, hogy jó elhinni a szegény, elnyomott kis ellenzéki klub meséjét, csak nem igaz. Annyi igaz belőle, hogy mi kevesebbet kapunk a közpénzbödönből, mint pár másik klub. És többet, mint pár másik. Az akadémiai rendszert azért finanszírozzák, hogy (azokon kívül, akik elkelnek külföldre) a Fradit, Vidit, Felcsútot erősítsék az ott nevelt legjobbak. Hemi meg kap érte némi lóvét, ha pedig véletlenül nálunk jön össze egy jobb év (lásd a bajnoki cím), gyorsan visszaveszünk. Rossi a csapatával belerondított a megegyezésbe, nekünk az 4-10. között a helyünk.

    1. Nem gondolnám, hogy Hemingway ilyen alkuba belemenne. Illetve ha így lenne, akkor ilyen “Only champion…” táblákkal nem csinálná a feszkót. Nyilván neki is idomulnia kell a helyzethez.
     Hozzáteszem, ha felelős vezetés lenne a fradinál, vidinél, felcsútnál, akkor a beléjük tolt pénzből már rég EL, BL csoportkörös csapatok lennének. Ha mindenhol olyan gazdálkodás folyna, mint Kispesten, akkor jönne elő az a pénzbeli, támogatásbeli különbség, ami – szerencsékre – még futballszakmai szempontból nem jött elő.

     1. Erre utaltam azzal, hogy a beléjük tolt milliárdok sorsa más kérdés. Ennél konkrétabban nem fogalmaznék, mert jön a fekete autó :)

 10. Ez szimpla okoskodás. Egy elvileg hasonló játékerőt képviselő Vasason egy Hapoelnél sokkal gyengébb Beitar simá átszaladt. Vagy a nemzet csapatává avanzsált fradi sima kettős vereséget szenved egy papíron verhető dán csapattól…Nálunk azért nem volt olyan sima. Pláne, hogy alapembert vesztettünk közvetlen a meccs előtt.
  Hozzáteszem, ha csak ezen múlna, a Honvéd Szektort is meg lehetne nyitni, hogy a szponzor lássa, hogy van néző. Kurvára nem ezen múlik. Sőt! Az hogy nincs szponzorunk, az sem azon múlik, hogy jól játszunk-e vagy nem…csak nyilván, ha mondjuk még lenne 2-3 Lanza szintű játékosunk, vagy éppen Rossinak a szemét nem ilyen alulértékelt szerződéssel kéne kiszúrni (és félő, hogy idővel Meer is így jár), akkor simán vennénk mi is az akadályokat.
  Csak amitől az embernek ökölbeszorul a keze, és emelkedik a pulzusa, az az, hogy egyes csapatok esetében a magyar futball érdeke, hogy jól szerepeljen, így olyan támogatás cunamit kap, amivel élő szerződéssel rendelkező játékosokat vásárolhat ki, más csapatok, meg végigizzadnak egy bajnokságot, és az általuk megnyert bajnoki cím, szinte semmit sem ér (futballszakmai értelembe), mert szinte imára összekulcsolt kézzel várják a kiesésünk, hogy ezzel igazolhassák, hogy miért a másik csapatot kell támogatni.
  És amitől végleg görcsbe rándul a gyomrom, hogy úgy 10 évvel ezelőtti magyar futball állapotokat tekintve, a mi Csapatunk olyan hegemóniát alakíthatna ki azzal, hogy Koszta-Bobál-Baráth-Nagy-Gazdag szintű játékosokat termelünk ki évről-évre, olyan légiósaink vannak, mint Lanza-Danilo-King-Kamber és olyan felkészült edzőink, mint Rossi volt, vagy mint most Meer..és helyette meddő szélmalom harcot vívunk olyan csapatok ellen, akik közpénzből 10 miliárd feletti stadiont kapnak, odairányított szponzorok segítségével játékosokat vásárolnak ki, vagy ki tudja milyen forrásból 2-3x pénzekkel csábítják a játékospiacon csapatot kereső játékosokat.
  Ettől a rendszertől hányok…hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, hogy vannak fontos és fontosabb csapatok, és vannak támogatott és támogatottabb csapatok. :(
  Azért ilyen ellenszélbe versenybe lenni, tisztességesen helyt állni, úgy gondolom nem kis művészet Hemingwaytől.
  Szóval a fentiek alapján nekem ne okoskodjon semmillyen Ignotus Pál, hanem inkább nézzen jobban a dolgok háta mögé…

 11. Basszus!!! Ne öljétek már egymást egy Honvéd fórumon!!! Ne legyetek már idióta román stílusuak, akik egymást verik. :D
  Dobjatok egymásnak mínusz jeleket, aztán jól van. :)

  1. Nem szólok rá, ahogy Rád se, mivel nem kívánok egyikőtök pártjára sem állni. Szimplán zavar, hogy nem tudjátok megbeszélni egymással a dolgokat, hanem itt ölitek egymást a Honvéd fórumon.

 12. Nem értem mihez kell bátorság abból amit VirágPeti írt. Vagy mit kellene személyesen megbeszélni. Pofán vágod, vagy mi lesz?
  A Nemzeti Sport honlapját egyébként mindenki megtalálja magától is, ha kíváncsi rá.

  1. Ez nem csak neked szól, de baszottul nem elegáns a szellemi színvonallal, IQ szinttel jönni ha valaki nem ért egyet veled.
   Ha szidják az anyádat, lebuziznak, lezsidóznak akkor jogosan kéred ki a stílust. Eltérő vélemény, vagy kritika esetén gáz ilyennel jönni.
   Azt is fel kell tudni dolgozni, ha nem vagy szimpatikus valakinek, vagy úgy érzed hogy provokál. Azért szerintem nagyon messze vagyunk attól, hogy valakit tettlegességgel kelljen fenyegetni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.