Mastodon

Úgy néz ki megvan a kezdőnk az Európa-ligára

Bp. Honvéd – Zlaté Moravce 2-1

Az első félidőben már úgy álltunk fel, ahogy akár a szerdai mérkőzésen is játszhatunk a Rabotnicski ellen, bár elképzelhető, hogy lesz még egy-két változás az összeállításban.

mondta Supka a Zlaté Moravce ellen 2-1-re megnyert meccs után. Egyébként róluk van szó:

Gróf
Holender, Batik, Kamber, Skvorc, Uzoma
Gazdag, Vadócz, Pölöskei (Nagy G., 44.)
Danilo, Lukács

Pár megjegyzés az első félidőhőhöz //
  1. Nem lepődtünk meg Supka nyilatkozatán, mert ha Supkánál azt érezni, hogy van egy kezdője, akkor neki tényleg van egy kezdője, és akkor valóban az is a kezdője.
  2. Cipf és Tömösvári után Lukácsot is kipróbálta Danilo társaként, maradva az 5-3-2-es rendszerben. Egyelőre egyik se jött be.
  3. Gazdag és Pölöskei rendre előrébb, Lukács hátrébb lépett, ezért néha azt lehettt érezni, hogy Danilo egyedül maradt, azonban a második, sőt, inkább másfeledik hullámban általában többen is a kapu elé értünk, és a helyzeteink is abból alakultak ki, hogy a szélről betett labdákra mindig volt érkező.
  4. Nem lenne meglepő, ha valamiféle 5-4-1-ben, vagy 5-1-3-1-ben kezdenénk Szkopjéban, és Danilo mögött Gazdag, Pölöskei és Tömösvári/Lukács játszana támadóbb szerepben. Ebben az estben Holender és Uzoma részmunkaidős társat kapna a szélre, ami viszont nem igazán jellemző ennek a játékrendszernek a variánsaira.
  5. A Zlaté Moravce kétszer jött át az első félidőben a térfelünkre, és mindkétszer egy Batik-hibába futottak bele. Az elsőnél félelmetesen könnyedén verték meg egy-az-egybe, Kamber már csak arra volt jó mögötte, hogy összehozza a tizit. A második szitu kísértetiesen hasonló volt, ott végül a kapujából messze kijövő Gróf felszedte a labdát.
  6. A félidő végén előbb Batik terült el és kellett ápolni, majd a lábát húzó Pölöskeit kellett lecserélni. Mivel mindketten annyira törékenyek, hogy még Prosinecki se mer rájuk nézni, így legalább volt némi izgalom a 30. percben belőtt tizenegyes után az érdekességében erősen visszeső meccsben.
  7. Augusztus végéig feltételezhető, hogy nagyjából ebben a szerkezetben, ezekkel a játékosokkal fogunk játszani, ha addig nem esik be egy csatár. A kérdés, hogy Supka marad a három(öt)védős rendszernél tartósan, vagy menet közben megpróbál átállni a szokványosabb négyesre? (Tavasz elején bepróbálkozott vele, ami közel akkora bukó volt, mint EvdM próbálkozása.)
  8. Nagyon kell legalább egy, de inább kettő csatár, és az sem baj, ha az egyikük, vagy mindkettő szélen is bevethető.
Szendrei, Lovric, Nagy Geri (fotó: 1909foto)
Inkább csak apróságok a félidőhőhöz //
  1. Nagy Geriről már ezerszer elmondtuk, hogy olyan nekünk, mint Dárdai volt a Herthának. Ha új edző jött, vagy új idény kezdődött, akkor rendre a kispadon találta magát, majd valahogy mégis mindig úgy alakult, hogy rájöttek a nélkülözhetetlenségére, és év végére már ő lett a csapatkapitány. Gerire most ráigazolták Holdkompot (nem, ráadásul sérült is), Bambát (nem) és Vadóczot (igen), szóval valahol érthető, hogy kikerült a hipotetikus kezdőből. Ha Supka elkezd átállni egy másik játékrendszerre, mondjuk a 4-2-3-1-re, akkor Gerinek azonnal meglesz a szerepe, és ott már csak az a kérdés, hogy mit tud kezdeni a Bamba jelentette kihívással. Egyébként, ha szereznénk egy rendes támadót, akkor mostani rendszerben is meglenne a helye Gazdag és Vadócz mellett.
  2. Banó-Szabó és Baráth sérült, velük megleszünk az adott posztokon.
  3. Szendrei lehet az új Banó-Szabó (igen, egy 2000 márciusi gyerekre mondjuk azt, hogy lehet az új 99 július végi). Ügyes, előre játszik, és bár jelenleg kábé negyedik a posztján, de érdemes lesz néha-néha becserélni, hogy szokja a mezőnyt.
  4. Heffler egy tényleg megbízható és jó horváthadrián*. Tegnap még egy remek szabadrúgása is volt.
  5. Lovric, bár társak nélkül játszott, és ez volt az első meccse a sérülését követően, sokszor kellemetlenül bizonytalannak tűnt.
  6. Cipf megsérült, reméljük nincs nagy baj.
  7. Kukoc képtelen leszokni arról, hogy labdaátvétel után addig toporogjon, amíg úgy nem áll a labda, hogy külsővel adhasson be. Itt szeretném megjegyezni, hogy minden látványossága ellenére ez a képzetlenség jele, továbbá a hatásfoka is megkérdőjelezhető, hiszen hosszú idő a beadás előkészítése, valamint a labda levegőben töltött ideje is hosszabb, ezért a szituációt könnyebb levédekezni.
  8. A Zlaté Moravcénak mégsem sikerült, és Bamba beba*ta.
  9. Az NB I-ben hamar kiismernek, nem lesz ennyi idő tökölni a labda mögött.

 

*_  A horváthadriánt a következő értelmében használtuk és használjuk a továbbiakban is: (Magyar értelemző kéziszótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, kézirat)

horváthadrián fn Sp 1. Több poszton is nagyjából hasonló hatásfokkal bevethető játékos. Sp 2. Általános céllal v. jobb ötlet híján az 57. perc környékén csereként pályára lépő játékos a labdarúgásban.

ui.: hogy hívnak fiam? nem az érdekel, hol nyaraltál! (jajj, mennyit kuncogtunk azokon, akiknek ez fokozatosan esett le a kispesti pályafutása alatt.)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||