Mastodon

Úgy elég nehéz meccset nyerni, ha a kaput se találjuk el

Bp. Honvéd – Felcsút 1-1

Komolyan az van, hogy egy, azaz egyszer (1!!!) sikerült kaput találnunk a Felcsút ellen nem tizenegyesből? Azt is pont Kambernak, akinek mostanában tényleg nincs szerencséje. Lövésünk se sok volt, szóval felmerül a kérdés, hogy pontosan hogyan akartuk megnyerni a mérkőzést? Rendben, vezetést szereztünk, tartottuk is, helyzetünk is volt, de ahogy szinte egész évben, elég egy, azaz egy (1!!!) hiba, és oda a pont, pontok.

Egyszerűen hihetetlen, mennyire a határon mozgunk. Azt már nagyjából mindenki elfogadta, hogy futball nem nagyon lesz idén, de akkor legalább győzzünk, hozzuk a pontokat, legyen belőle érem a végén. Azt viszont baromira nehéz megszokni, hogy minden ki van centizve, hogy minden csak éppen történik. Éppen nyerünk, éppen döntetlen, éppen vesztünk. Apróságok, nüanszok, hibák, villanások – és mindenből gondosan nagyon kevés, hogy egy (1!!!) is számítson.


Meccsvideó egyelőre az m4sporton.


Aztán ott van az előrelépés, vagyis Európa, vagyis a bronz (dobogó) kérdése. Lemondhatunk róla, vagy sem? Tizenegy fordulóval a vége előtt nyolc pontra van a Kövesd és tízre a Videoton. Behozhatónak tűnik?

1. kör2. körpont
FTC0-00-02
Videoton0-10-01
Mezőkövesd2-11-23
Felcsút2-11-14
Eredményeink az előttünk állókkal szemben

Nagyon nehéz lesz úgy, ha pont azokat a meccseket nem tudjuk megnyerni, amik kifejezetten arról szólnának (vö.: hatpontos mérkőzés), hogy közelítsünk előre. Abban bízni, hogy majd egymást körbeverik, mondjuk úgy, hogy a Fraditól kikapnak mind (l. Kövesdnek ezt sem sikerült teljesíteni), valamint a hátrébb lévők sok-sok pontot rabolnak (alig van hátrébb lévő, hiszen mi vagyunk az ötödikek) nem tudom mennyire reális. Nagyon nagyon sok dolog együttállása szükséges ahhoz, hogy ennyi pontot behozzunk, úgy, hogy a Felcsút és a Diósgyőr közben nem. Tehát legyen körbeverés, nyerjenek a lentiek is, de a Felcsút és a Dió lehetőleg csak keveset. Nem egyszerű.

A 12. fordulóban még 5 pontra volt a dobogó, ezt a távolságot sikerült is tartanunk tavaszig, majd elkezdett nyílni az olló és mostanra beálltunk 8-9 pontra.

pontszámok1. kör2. körkülönbség
FTC23230
Videoton2320-3
Mezőkövesd2318-5
Felcsút2015-5
Honvéd1617+1
A Fradinak mindkét körből van egy-egy meccs elmaradása

Nagyon nagy kérdés, hogy folytatódik-e a tendencia, és az előttünk állók még kevesebb pontot szereznek a harmadik körben, mert ha nem, akkor nekünk kéne valamit dobbantani, és az megszerezhető 33-ból legalább 25-27-et begyűjteni, ami azért lássuk be, valahogy nem tűnik reálisnak, pláne, ha csak a tavaszi formát nézzük:

  • Mezőkövesd 72,2%
  • FTC 66,7%
  • Videoton, Diósgyőr 61,1%
  • Felcsút 55,6%
  • Honvéd 50%

Tehát akiket be akarunk hozni, azok tavaszra megint összekapták magukat, és megjelent új szereplőként a Diósgyőr is a rendszerben. Komolyan, egy fixen 50% köröli teljesítménnyel mit akarunk?

  • 1. kör: 48,5%
  • 2. kör: 52%
  • teljes ősz: 50%
  • tavasz eddig: 50%
  • összesen 50%

Bonthatjuk akárhogy, 50% környékén mozog a pontszámokra vetített teljesítményünk ebben a bajnokságban, vagyis idény végén

3 x 33 x 0,5 = 49 ± 1

pontunk lesz várhatóan, miközben a dobogóhoz a 33 fordulós bajnokságokban ennél rendre több kellett:

bajnokságdobogó ptHonvéd pt
2018/195149
2017/184947
2016/175265
2015/165343
2014/15*5728
A dobogóhoz szükséges pontok és a Honvéd pontszáma idény végén (* 30 fordulós bajnokság volt)

Valami egészen nagy csodára lenne szükség, ha komolyan gondoljuk még ezt az idényt.

Vagy marad a lutri, a kupadöntő/kupagyőzelem. Európához, ugye, több út is vezethet:

  • első háromban végezni a bajnokságban;
  • kupát nyerni;
  • negyedik helyezés a bajnokságban ÉS a kupadöntőt két dobogós játssza egymás ellen;
  • negyedik helyezés a bajnokságban ÉS a kupát egy dobogós nyeri (akár ellenünk);
  • családi nyaralás.

A bajnoki cím már elúszott, ezt kijelenthetjük. A dobogó 8-10 pontra van, az sem tűnik túl reálisnak jelenleg. Marad a lutri, a kupagyőzelem, vagy legalább a kupadöntő, ahová ráadásul úgy kellene bejutni, hogy az ellenfél a Mezőkövesd vagy a Videoton legyen, esetleg a Felcsút, ha dobogós helyen végez a bajnokságban – és mindehhez persze szükséges a negyedi helyünk is. Utóbbi szerencsére nincs vészes távolságban, a két pont simán megugorható, például úgy, hogy ha tegnap megvertük volna a Felcsútot.


Mérem az időt, hogy az élesítést (9:37) követő hányadik percben indul el a supkázás a poszt alatt.


Osztályozókönyv //

címlapkép: InStat/MLSZ

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||